Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Genom att kombinera hemmets ljusa grund med kontrastrika detaljer i svart skapas en känsla av attityd hemma hos Jeanette.
Genom att kombinera hemmets ljusa grund med kontrastrika detaljer i svart skapas en känsla av attityd hemma hos Jeanette.
Genom att kombinera hemmets ljusa grund med kontrastrika detaljer i svart skapas en känsla av attityd hemma hos Jeanette.
1 AV 2
Den gamla banken, vårdcentralen och grosshandlarvillan fick liv på nytt
2 AV 2
Genom att kombinera hemmets ljusa grund med kontrastrika detaljer i svart skapas en känsla av attityd hemma hos Jeanette.
Foto: Camilla Isaksson

Gamla polisarresten förvandlades till Jeanettes drömhem

I centrala Malmö bor Jeanette med sin man i en nyproducerad lägenhet med härlig storstadskänsla. Bostadens placering på femte våningen och dess industriella fönster som löper från golv till tak erbjuder makalösa vyer över stadens takåsar.

Jennilie Isaksson

Davidshallstorg ligger centralt i Malmö stad och bara ett stenkast från den myllrande gågatan. I området finns flertalet populära restauranger och uteserveringar, mysiga butiker och trevlig torghandel. Sedan 1934 utgörs torgets norra del av en pampig stenbyggnad med klättrande vildvin som täcker stora delar av husfasaden. En fastighet som fram till 2015 fungerade som polishus.

– Vi bodde tidigare i en femrummare i stadsdelen Slottsstaden men kände att lägenheten var för stor då alla barnen flyttat ut. Av en slump såg jag att man skulle bygga om det gamla polishuset till bostadsrätter vilket kändes jättespännande i och med att min man jobbat där i flera år. Vi ställde oss genast i kö och hade tur att hamna väldigt långt fram, berättar Jeanette.

HEMMA HOS FAMILJEN STENBERG

Här bor: Jeanette, 54, med sin make.

Gör: Jeanette är distriktssköterska inom hemsjukvården och hennes man är polis.

Var: Davidshallstorg i Malmö.

Bor: I en nyproducerad bostadsrätt på 79 kvm. Fastigheten utgörs av Malmös gamla polishus från 1934 samt tre nybyggda huskroppar. Paret bor sedan 2021 i en av de nyligen uppförda byggnaderna.

Instagram: @stenberg.jeanette

Mjuka textilier och färska snittblommor bildar harmoni och balanserar upp de hårda inslagen. Foto: Camilla Isaksson
Soffa, Sweef. Soffbord, Ellos. Puff, Mio. Lampor, PR home. Mässingsljusstakar, loppis och Skultuna. Foto: Camilla Isaksson
”Jag gillar att vårt hem känns varmt och välkomnande, samt att den öppna planlösningen bjuder in till umgänge”, säger Jeanette. Köksinredning Maja, Vedum. Matta, Ellos. Stolar, Ikea. Bord, Homeroom. Taklampor, PR home. Foto: Camilla Isaksson

Riksbyggen som haft hand om det massiva projektet har i så stor utsträckning som möjligt försökt bevara huvudbyggnadens arkitektur och gamla själ. Innergården fick däremot nytt liv. Där lät de bland annat arresten jämnas med marken för att ge plats till tre nya huskroppar och det är här, i en av de nyligen uppförda byggnaderna, som Jeanette och hennes man bor.

– Vi valde en trerumslägenhet högt upp i huset för att ha närhet till takterrassen där vi gärna hänger under vår och sommar. Balkongen som löper utmed stora delar av lägenheten är också en höjdare. Att under sommartid bara kunna öppna upp och få ett extra rum känns väldigt lyxigt.

– Vi valde standard på mycket då vi helt enkelt tyckte det var snyggast. När det däremot kom till badrummet och gästtoaletten valde vi till golvvärme, takdusch samt takspotlights. Det enda vi egentligen har utfört själva är tapetsering av sovrum. I övrigt har alla material och så varit superfina, konstaterar Jeanette.

Även i köket har Jeanette inrett med svarta detaljer för att skapa tydliga kontraster mot den ljusa basen. Knopplist, H&M Home. Posters, Desenio. Foto: Camilla Isaksson
I vardagsrummets vitrinskåp från Ikea förvaras keramik, skålar och vaser. Bordslampa, PR Home. Foto: Camilla Isaksson
I genomgångshallens slut öppnar en fantastisk miljö upp sig. Vägghylla, String. Spegel och stolar, Ikea. Bord, Homeroom. Taklampa, PR home. Foto: Camilla Isaksson

När man kommer in i hallen möts man genast av en balkongdörr i enhetlig stil med bostadens imponerande fönsterpartier. Fönstren och balkongdörrarna är svarta och löper från golv till tak i sann New York-anda. De är även försedda med kvadratiska spröjs i stilrent utförande vilket bidrar till en industriell känsla.

Till vänster ligger ett mindre sovrum som används som gästrum och kontor, och till höger når man en ljus och öppen korridor. Härifrån nås två badrum och makarnas sovrum, men det som fångar blicken är den makalösa miljö som öppnar upp sig i korridorens slut.

– Vi älskar vårt kök och vardagsrum! Vi umgås mycket med familj och vänner och då är en öppen planlösningen verkligen att föredra. Det känns så härligt att kunna se våra gäster samtidigt som vi lagar mat.

Genomgångshallen har smått kaxig karaktär. Väggskåp och taklampa, Ikea. Sidobord, ommålat Blocketfynd. Lampskärmar, PR home. Lampskärmar, PR Home. Golvvas, Ellos. Ljusstakar och tavla, Mio. Foto: Camilla Isaksson
Ett loppisfyndat sidobord har livats upp med ny färg. Hylla och fotpall, Mio. Korg, Rusta. Foto: Camilla Isaksson

Det naturliga ljuset utifrån fullkomligt flödar in genom de stora glaspartierna. Väggarna har målats i en skön gråbeige kulör som tillsammans med den varma, grå köksinredningen från Vedum bidrar till inomhusmiljöns ombonade klimat. Centralt i rummet står ett inbjudande möblemang bestående av ett runt matbord och svarta karmstolar.

– Eftersom vi gärna bjuder in till middag är det viktigt med rejäla stolar som man sitter bekvämt i.

Jag vill att man ska känna sig bekväm med att lägga upp fötterna på soffbordet utan att behöva vara rädd för att förstöra något.

Bostaden bjuder in till lugnt fredagsmys likväl som till sociala sammankomster med nära och kära. Jeanette berättar att hon aldrig varit rädd för att gå sin egen väg inredningsmässigt, så länge känslan känns rätt. Hon vill att hemmet ska kännas bebott och inte för sterilt, samtidigt som det inte får bli för mycket krimskrams som kan resultera i ett rörigt intryck. Den interiöra basen utgörs primärt av ljusa toner i vitt, grått och beige. Dessa kombineras med svarta och mörkgrå detaljer för att skapa tydliga kontraster och en känsla av attityd. Textilier i form av kuddar och filtar adderas för att höja mysfaktorn och hemtrevnaden, färska snittblommor och tända ljus likaså.

Via den ljusa och öppna korridoren nås bostadens två badrum och makarnas sovrum. I bakgrunden skymtar matplatsen. Väggskåp och taklampa, Ikea. Foto: Camilla Isaksson
”Sovrummet är vår oas för ro och vila. Här ska det kännas ombonat och tryggt som i en kokong”, säger Jeanette. Sänggavel, sängkappa och sängöverkast, Ellos. Mönstrade kuddar och korg, Rusta. Tapet, Midbec. Foto: Camilla Isaksson
Sovrummets interiöra bas är ljus och fräsch med detaljer i vitt, grått och grönt. Sängbord, Ikea. Sänglampa, Åhléns. Tapet, Midbec. Sängöverkast, Ellos. Foto: Camilla Isaksson
I badrummet och på gästtoaletten valde paret till golvvärme, takdusch samt takspotlights. Foto: Camilla Isaksson

– Jag inspireras av allt möjligt, som i möten med andra människor, på resor och restaurangbesök. Hotell kan också ge mycket idéer. För mig är det viktigt att bostaden speglar oss som individer. Jag vill också att man ska känna sig bekväm med att krypa upp i soffan och lägga upp fötterna på soffbordet utan att behöva vara rädd för att förstöra något.

Jeanette avslutar med att berätta om hur otroligt nöjda de är med sitt nya boende och att det färdigställda resultatet blev över förväntan.

– Genom att ta in så mycket mysfaktorer som möjligt har vi lyckats skapa en varm och ombonad atmosfär, det har bidragit till att vi aldrig känt att lägenheten är nybyggd och stel som de så ofta annars kan upplevas.

Lägenhetens extrarum används som kombinerat gästrum och arbetsplats. Taklampa, Ikea. Sängöverkast, H&M home. Skinn, gåva från Jeanettes mamma. Gardiner, Ohlssons tyger. Foto: Camilla Isaksson
En trivsam arbetshörna har inretts i gästrummet. Gardiner, Ohlssons tyger. Skrivbordsstol, Ikea. Foto: Camilla Isaksson

Se även: