Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mirjam fixar med ljus och blommor kring det stora bordet som är köpt på Mio, men som laserats mörkare för att passa familjens inredningsstil.Mirjam fixar med ljus och blommor kring det stora bordet som är köpt på Mio, men som laserats mörkare för att passa familjens inredningsstil.Mirjam fixar med ljus och blommor kring det stora bordet som är köpt på Mio, men som laserats mörkare för att passa familjens inredningsstil.
Den gamla lanthandeln i Korsbacken i Torstuna har renoverats i gammal stil med inspiration från den amerikanska östkusten.Den gamla lanthandeln i Korsbacken i Torstuna har renoverats i gammal stil med inspiration från den amerikanska östkusten.Den gamla lanthandeln i Korsbacken i Torstuna har renoverats i gammal stil med inspiration från den amerikanska östkusten.
Dörren är original men Mirjam har målat den en gång med linoljefärg från Gysinge.Dörren är original men Mirjam har målat den en gång med linoljefärg från Gysinge.Dörren är original men Mirjam har målat den en gång med linoljefärg från Gysinge.
Rustik keramik som Mirjam har gjort under en kurs.Rustik keramik som Mirjam har gjort under en kurs.Rustik keramik som Mirjam har gjort under en kurs.
Matrumsmöbeln kommer från Indiska. Mirjam gillar en vit bas blandat med blå detaljer och mörkt trä, vilket kan ses i hela huset.Matrumsmöbeln kommer från Indiska. Mirjam gillar en vit bas blandat med blå detaljer och mörkt trä, vilket kan ses i hela huset.Matrumsmöbeln kommer från Indiska. Mirjam gillar en vit bas blandat med blå detaljer och mörkt trä, vilket kan ses i hela huset.
Från fönstret i köket ser man ut över byn. Köksinredningen kommer från Ikea och beslagen från Gysinge byggnadsvård. Bänkskivan är i kalksten.Från fönstret i köket ser man ut över byn. Köksinredningen kommer från Ikea och beslagen från Gysinge byggnadsvård. Bänkskivan är i kalksten.Från fönstret i köket ser man ut över byn. Köksinredningen kommer från Ikea och beslagen från Gysinge byggnadsvård. Bänkskivan är i kalksten.
Från det stora köket kan man gå direkt ut på altanen. Köksön har Miriam byggt av en stomme från Ikea. I köket ryms även en öppen spis för kallare dagar.Från det stora köket kan man gå direkt ut på altanen. Köksön har Miriam byggt av en stomme från Ikea. I köket ryms även en öppen spis för kallare dagar.Från det stora köket kan man gå direkt ut på altanen. Köksön har Miriam byggt av en stomme från Ikea. I köket ryms även en öppen spis för kallare dagar.
Dörrarna från hallen leder in till det stora vardagsrummet. Den gamla lanthandeln har fått nytt liv, men för Mirjam har det ändå varit viktigt att bevara den lantliga stilen.Dörrarna från hallen leder in till det stora vardagsrummet. Den gamla lanthandeln har fått nytt liv, men för Mirjam har det ändå varit viktigt att bevara den lantliga stilen.Dörrarna från hallen leder in till det stora vardagsrummet. Den gamla lanthandeln har fått nytt liv, men för Mirjam har det ändå varit viktigt att bevara den lantliga stilen.
Det ljusa vardagsrummet har flera stora fönster. ­Soffan och fåtöljer kommer från Mio, bordet är köpt på Asko. Golven är vitlaserade och väggarna är vitmålade.Det ljusa vardagsrummet har flera stora fönster. ­Soffan och fåtöljer kommer från Mio, bordet är köpt på Asko. Golven är vitlaserade och väggarna är vitmålade.Det ljusa vardagsrummet har flera stora fönster. ­Soffan och fåtöljer kommer från Mio, bordet är köpt på Asko. Golven är vitlaserade och väggarna är vitmålade.
I rummet mellan köket och vardagsrummet står en härlig läsfåtölj från Ikea. Bord och stege är loppisfynd.I rummet mellan köket och vardagsrummet står en härlig läsfåtölj från Ikea. Bord och stege är loppisfynd.I rummet mellan köket och vardagsrummet står en härlig läsfåtölj från Ikea. Bord och stege är loppisfynd.
Hallen är klädd med svarta plattor, och trappen är målad vit. Dörrarna och trappräcket är i originalskick.Hallen är klädd med svarta plattor, och trappen är målad vit. Dörrarna och trappräcket är i originalskick.Hallen är klädd med svarta plattor, och trappen är målad vit. Dörrarna och trappräcket är i originalskick.
På bordet från Indiska står två torkade hortensior i rosa. Tavlan är köpt på ­Åhléns.På bordet från Indiska står två torkade hortensior i rosa. Tavlan är köpt på ­Åhléns.På bordet från Indiska står två torkade hortensior i rosa. Tavlan är köpt på ­Åhléns.
Spabadet kommer från Coast spa och visade sig bli en bra investering. "Vi använder det hela tiden", säger Mirjam Andersson Rakuljic.Spabadet kommer från Coast spa och visade sig bli en bra investering. "Vi använder det hela tiden", säger Mirjam Andersson Rakuljic.Spabadet kommer från Coast spa och visade sig bli en bra investering. "Vi använder det hela tiden", säger Mirjam Andersson Rakuljic.
Den mysiga sitthörnan på altanen är möblerad med en soffa från Trademax. ­Bordet kommer från Ikea och Mirjam har målat det vitt och klätt ytan med kakel­plattor. Lampan kommer från Jysk. Rottingfåtölj från Ikea.Den mysiga sitthörnan på altanen är möblerad med en soffa från Trademax. ­Bordet kommer från Ikea och Mirjam har målat det vitt och klätt ytan med kakel­plattor. Lampan kommer från Jysk. Rottingfåtölj från Ikea.Den mysiga sitthörnan på altanen är möblerad med en soffa från Trademax. ­Bordet kommer från Ikea och Mirjam har målat det vitt och klätt ytan med kakel­plattor. Lampan kommer från Jysk. Rottingfåtölj från Ikea.
Det mörka träet går igen även utomhus. Altanen på baksidan är 75 kvadratmeter stor och golvet är oljat med en svartpigmenterad olja.Det mörka träet går igen även utomhus. Altanen på baksidan är 75 kvadratmeter stor och golvet är oljat med en svartpigmenterad olja.Det mörka träet går igen även utomhus. Altanen på baksidan är 75 kvadratmeter stor och golvet är oljat med en svartpigmenterad olja.
1 AV 15
Mirjam fixar med ljus och blommor kring det stora bordet som är köpt på Mio, men som laserats mörkare för att passa familjens inredningsstil.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
2 AV 15
Den gamla lanthandeln i Korsbacken i Torstuna har renoverats i gammal stil med inspiration från den amerikanska östkusten.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
3 AV 15
Dörren är original men Mirjam har målat den en gång med linoljefärg från Gysinge.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
4 AV 15
Rustik keramik som Mirjam har gjort under en kurs.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
5 AV 15
Matrumsmöbeln kommer från Indiska. Mirjam gillar en vit bas blandat med blå detaljer och mörkt trä, vilket kan ses i hela huset.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
6 AV 15
Från fönstret i köket ser man ut över byn. Köksinredningen kommer från Ikea och beslagen från Gysinge byggnadsvård. Bänkskivan är i kalksten.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
7 AV 15
Från det stora köket kan man gå direkt ut på altanen. Köksön har Miriam byggt av en stomme från Ikea. I köket ryms även en öppen spis för kallare dagar.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
8 AV 15
Dörrarna från hallen leder in till det stora vardagsrummet. Den gamla lanthandeln har fått nytt liv, men för Mirjam har det ändå varit viktigt att bevara den lantliga stilen.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
9 AV 15
Det ljusa vardagsrummet har flera stora fönster. ­Soffan och fåtöljer kommer från Mio, bordet är köpt på Asko. Golven är vitlaserade och väggarna är vitmålade.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
10 AV 15
I rummet mellan köket och vardagsrummet står en härlig läsfåtölj från Ikea. Bord och stege är loppisfynd.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
11 AV 15
Hallen är klädd med svarta plattor, och trappen är målad vit. Dörrarna och trappräcket är i originalskick.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
12 AV 15
På bordet från Indiska står två torkade hortensior i rosa. Tavlan är köpt på ­Åhléns.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
13 AV 15
Spabadet kommer från Coast spa och visade sig bli en bra investering. "Vi använder det hela tiden", säger Mirjam Andersson Rakuljic.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
14 AV 15
Den mysiga sitthörnan på altanen är möblerad med en soffa från Trademax. ­Bordet kommer från Ikea och Mirjam har målat det vitt och klätt ytan med kakel­plattor. Lampan kommer från Jysk. Rottingfåtölj från Ikea.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM
15 AV 15
Det mörka träet går igen även utomhus. Altanen på baksidan är 75 kvadratmeter stor och golvet är oljat med en svartpigmenterad olja.
Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM

Gamla lanthandeln från sekelskiftet blev ett drömboende

Den gamla lanthandeln utanför Enköping går inte att känna igen. Huset från 1901 har renoverats med en fin känsla för den lantliga stilen och med inspiration från den amerikanska östkusten. Det lyxiga spabadet på altanen har blivit familjens favorit!

Hemma hos familjen Andersson Raculjic

Här bor: Mirjam Andersson Raculjic, 45, och Dennis Raculjic, 49, med barnen Elias, 15, och Ivan, 11.

Var: I byn Korsbacken i Torstuna utanför Enköping.

Gör: Mirjam är ekologisk kost- och näringsrådgivare. Dennis är finansmäklare.

Huset: En gammal lanthandel byggd 1901 på 250 kvadratmeter.

Familjen Andersson Rakuljic har bott i den renoverade lanthandeln sedan 2005.

- Grannarna kallar huset byns gräddbakelse, säger Mirjam Andersson Rakuljic.

- Vi bodde i lägenhet i Sollentuna och kände oss in­­­­­stängda, säger Mirjam. Vi längtade till landet, både min man och jag är uppväxta i små samhällen och vi ville att våra barn skulle få ha det så. Att bara öppna dörren och ha tillgång till naturen är fantastiskt. Det är nära till allt.

Lanthandeln är byggd 1901 och är på 250 kvadratmeter. Men när Mirjam och Dennis köpte huset hade det inte renoverats sedan 1940-talet.

- Jag föll för rymden i huset och jag visste nog på en gång hur jag ville att det skulle se ut. Jag har alltid tyckt att det har varit otroligt roligt med inredning, och jag vill gärna ha det fint omkring mig, säger Mirjam.

 

LÄS OCKSÅ: Flytta in i hundra år gamla "Junibacken-villan"

Dåligt skick från början

Men den gamla lanthandeln var i ett ganska dåligt skick när de flyttade in, bland annat regnade det in lite här och var.

- Vi började med att lägga om taket. Sedan tog vi oss an insidan. Vi har fått hjälp med ytskikt och snickerier, men rivningsarbetet, målning och tapetsering har vi gjort själva, säger Mirjam.

Sonen Elias var fyra år när de flyttade in, och Ivan föddes efter något år.

- Det var rätt jobbigt där i början, med renovering och småbarn. Men jag är glad att vi såg möjligheterna med det här huset, och att vi har fullföljt allt vi har tänkt. Det är ett underbart hus.

Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM

"Ville bevara den gamla, lantliga stilen"

- Att trivas i sitt hem är superviktigt tycker jag, säger Mirjam som inspirerats av New England-stilen.

- Jag ville bevara den gamla, lantliga stilen, men har även tagit in influenser från andra håll. Jag har alltid gillat stilen från den amerikanska östkusten, det vita uppblandat med lite blått och mörkt trä.

I det stora vardagsrummet ryms både ett stort skåp med plats för porslin, en matplats med ett stort, runt bord och tillhörande rottingstolar och en sittgrupp. Den ena kortsidan är täckt med liggande panel - ett återkommande inslag i huset, liksom målad pärlspont.

- Jag funderar på att skaffa lite mer färg här och var, kanske en tapet någonstans, säger Mirjam som är den som mest engagerar sig i inredning.

- Min man är mer praktisk, han har till exempel ­renoverat och målat alla fönster.

 

LÄS OCKSÅ: Mäklarens 7 bästa knep för att vinna budgivningen

Stort spabad

Köket i den högra delen av huset är husets hjärta. Här löper en bänk runt halva rummet och här finns både en matgrupp och en sittgrupp.

Köksön har Mirjam byggt själv genom att förlänga benen från en stomme från Ikea, och beslagen kommer från Gysinge byggnadsvård.

- Jag var rätt noga med det i början, att allt skulle vara tidstypiskt.

På öppna hyllor förvaras porslin och fina saker. Från köket kommer man också ut på den stora altanen. Här har taket förlängts så sittgruppen är skyddad från väder och vind. Det stora spabadet ligger i andra änden.

- Det här har vi precis köpt, och använde jättemycket i vintras. Pojkarna älskar att bada här, det är hur mysigt som helst när det är mörkt och kallt ute att krypa ner här.

Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM

New England-inspirerad altan

Altanen är på 75 kvadratmeter och även den är lite New England-inspirerad. Golvet har Mirjam oljat in med en svartpigmenterad olja.

- Här ute är vi mycket. Eftersom det ändå inte är särskilt soligt här bestämde vi att halva altanen skulle täckas av ett tak. Det blev jättebra, jag älskar att ligga där i soffan och lyssna på country.

Dennis jobbar i Stockholm och pendlar med tåget från Enköping varje dag.

- Han älskar att komma hem hit på kvällarna efter en hektisk dag mitt i smeten.

 

LEVA&BO Shopping: Du har väl inte missat vår nya webbutik? Välkommen att handla hos LEVA&BO Shopping

 

LÄS OCKSÅ:

Felicia fixade badrum i marmor för 250 kronor – se smarta knepet!

Kurt Russell och Goldie Hawn säljer lyxvillan – kika in!

15 kändisar som sålt sina hem 2016 – se läckra bostäderna