1 av 4: Huset har lång historia och Evelina och Robin fick till och med vara med i ”Det sitter i väggarna” för att få reda på husets historia. Foto: MARIA HANSSON
2 av 4: När Evelina vill fjäska extra mycket för hönsen bjuder hon på majs, det är som godis för dem. Foto: MARIA HANSSON
3 av 4: Uteplatsen är möblerad med trädgårdsmöbler köpta på Blocket. I bakgrunden syns grillplatsen. Parasoll, Bauhaus. Foto: MARIA HANSSON
4 av 4: Serveringsvagn och karaffer, loppis. Glas, Newport. Foto: MARIA HANSSON

Gamla lanthandeln från 1700-talet blev Robins och Evelinas hem

Huset har legat vid Sagån sedan 1700-talet och har varit både mjölnarbostad, lanthandel och galleri. Nu har det gula huset i byn Nykvarn blivit ett nytt hem för Evelina och Robin.

Mitt i den lilla byn Nykvarn, mellan Enköping och Västerås, flyter ån Sagån som också är gränsen mellan Västmanland och Uppland. Här fanns tidigare en tullstation för de som passerade landskapsgränsen och en stor gammal kvarn. Det gula huset ligger precis intill.

– Jag skrev faktiskt till tv-programmet ”Det sitter i väggarna” för att få reda på lite om husets historia, och vi kom med, säger Evelina Andersson som för två år sedan köpte huset tillsammans med sin sambo Robin Nilsson.

– Här har det förutom handelsbod och ett galleri från början varit en bostad åt mjölnaren som jobbade i kvarnen.

I källaren märks husets ursprung tydligt. Men i resten av huset är det renoverat.

– Vi vill bevara känslan som finns i huset och sätta vår prägel på det. Men det går ju inte att stå och diska i en liten balja som de gjorde på 1700-talet.

HEMMA HOS EVELINA & ROBIN

Här bor: Evelina Andersson, 26, och Robin Nilsson, 29.

Gör: Evelina jobbar som polis i Stockholm, och Robin är konsult.

Var: I Nykvarn, mellan Enköping och Västerås.

Bor: Ett gult hus från 1700-talet som tidigare varit bland annat bostaden åt mjölnaren i byn. Huset är på 185 kvm och tomten 4 000 kvm.

Instagram: @gulahusetvidbron

Robin och Evelina. Foto: MARIA HANSSON
Från en bro ser man hur huset ligger fint vid ån, med en sluttande tomt och en mysig syrenberså. Foto: MARIA HANSSON

Nu är det mesta renoverat inomhus även om den övervåningen väntar på att inredas.

– Vi måste också skaffa ett nytt tak, men vi tar det när vi känner för det. Det får inte bli ett måste, säger Evelina.

Till vardags jobbar hon som polis i Stockholms innerstad och älskar att komma hem till sitt hus och sin trädgård.

– Det är faktiskt helt fantastiskt hur bra det blev. Tänk att få komma hem hit efter ett arbetspass, gå ut i trädgården och mata hönsen.

I växthuset finns en liten sitthörna. Bord och stolar, Åhléns. Foto: FOTOGRAF MARIA HANSSON / FOTOGRAF MARIA HANSSON
Dukat för kaffe med Elviras nybakade kaka. Gamla mässingsljusstakar från Skultuna och en Mårbackapelargon i en loppisfyndad kanna. Foto: MARIA HANSSON
Evelina och Robin i soffa som finns bredvid grillplatsen. Soffa, bord och stolar, Ikea. Foto: MARIA HANSSON

Nu går tuppen och hans hönor lösa i den stora trädgården som sluttar ner mot ån. Här finns även ett växthus och i syrenbersån har Evelina och Robin en fridfull uteplats.

– Jag är förvånad över hur roligt jag tycker att det är med trädgård, det är verkligen superkul. Vi har även börjat odla i pallkragar och i år har vi tomater, paprika och potatis.

Evelina och Robin blev ett par för sex år sedan. Hon kommer från Hallstahammar och Robin från Dingtuna utanför Västerås.

– Vi bodde ihop i en lägenhet i Stockholm, men varken han eller jag tyckte att det var särskilt kul, vi trivdes inte i innerstan.

För två år sedan hittade de det gula huset som var till salu.

– Det var mest en slump, vi visste inte riktigt vad vi letade efter. Men läget var perfekt, det var närmare hem och när vi kom hit kände vi båda att vi ville bo här.

Bordet i köket är köpt i en antikaffär i Arboga och stolarna är en blandning mellan arvegods och loppisfynd. Lampa Grand Volière, Norrmalms el. Skåp, Returbolaget i Västerås. Foto: MARIA HANSSON
Inredningen i det nya köket kommer från Ikea. I fönstret har paret byggt en bänk så att man sitta och titta ut över bygatan. Vägglampor IC Lights Ceiling Wall, Flos. Foto: MARIA HANSSON
I det trivsamma uterummet flödar solljuset in genom de höga fönstren. Korgstolar och bord, Ikea. Gul kudde, Svenskt Tenn. Matta, Granit. Foto: MARIA HANSSON

Även om köket var ganska nyrenoverat när paret flyttade in fick de efter en vattenskada sätta in ett nytt.

– Sedan har vi fixat lite även med vardagsrum och sovrum.

I rummet innanför vardagsrummet har paret byggt en platsbyggd bokhylla av Billy-hyllor från Ikea. Utanför sovrummet finns också ett härligt uterum där de sitter ofta. När de flyttade in i huset köpte Evelina fyra mårbackapelargoner, nu har hon 25 stycken.

Det är faktiskt helt fantastiskt hur bra det blev. Tänk att få komma hem hit efter ett arbetspass, gå ut i trädgården och mata hönsen.

– Det är jättekul att ta blomskott. I en lada på tomten har paret inrett en del av den med gästrum, toalett och tvättstuga.

– Eftersom vi bor som vi gör är det skönt att släkt och vänner kan sova kvar.

Hedemorahönsen, som spatserar runt utomhus, skaffade paret direkt när de flyttade in. I köket finns ljusbruna, nyplockade ägg.

– Tyvärr har räven varit framme två gånger så nu passar vi hönsen noga, säger Evelina.

En gammal jordglob, som egentligen är ett barskåp, står i biblioteket. Här ser man vardagsrummet och längst bort köket. Glob och ljuslampett, loppis. Foto: MARIA HANSSON
I bibliotekets bokhylla, som paret byggt av Ikeahyllor, samsas böcker med gamla saker och orkidéer. Stolar och bord, arvegods. Matta, Mattbolaget. Hyllor Billy, Ikea. Biblioteksstege, inropad på auktion. Foto: MARIA HANSSON
En pelare med ved har staplats fint bredvid kaminen. Soffgrupp, Chilli. Bord och fladdermusfåtölj, Reforma. Foto: MARIA HANSSON
Gammalt och nytt möter varandra i vardagsrummet. Matta, Mattbolaget. Soffa, Chilli. Lampor, arvegods. Bord, Reforma. Matta, Mattbolaget. Foto: MARIA HANSSON

Att få sätta sin prägel på huset är viktigt tycker hon. På vinden ska det bli ett allrum, toalett och sovrum. Och hallen ska få en ny tapet.

– Jag hittade en bit tapet på vinden som har suttit här tidigare, så det får nog bli något liknande.

Huset är möblerat med nya prylar och möbler samt arvegods. - Jag köper också en del på loppisar och auktioner, och det är nog mest jag som inreder. För mig är det viktigt att farmors byrå får leva vidare till exempel. Och även om Robin från början tycker att något är konstigt och gammalt tycker han att det blir fint sedan.

När Evelina och Robin inte jobbar tillbringar de ofta tiden hemma i Nykvarn.

– I mitt jobb ser jag en del så jag är inte direkt sugen att gå på krogen när jag är ledig. Och det är faktiskt så att jag njuter av att vara här även när jag är ensam.

Mellan sovrummet och biblioteket är det dubbeldörrar. I taket hänger två amplar i glas som Evelina har ljus i. Sängkappa, pläd och överkast, Ikea. Foto: MARIA HANSSON
Träbänken stod i ladan när de köpte huset. Kuddar, H&M Home Lampor, Ikea. Herrbetjänt, arvegods. Foto: MARIA HANSSON

LÄS MER: Camilla gav det gamla huset nytt liv – både inne och ute

LÄS MER: Linnea förvandlade gamla stugan till en lantlig dröm 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!