Gamla läkarvillan blev ett lekfullt hem

Till matbord har familjen använt ramen från ett gammalt bord och lagt en glasskiva på. Taklampan är från Amazon. Golvet är en vinylbelagd matta från Tarkett. Pall och rull- vagn från Ikea.

Foto: Trude Thuv Mathisen

1 av 12: Till matbord har familjen använt ramen från ett gammalt bord och lagt en glasskiva på. Taklampan är från Amazon. Golvet är en vinylbelagd matta från Tarkett. Pall och rull- vagn från Ikea.

Lasse, Trude, barnen och hunden trivs oerhört bra i sitt hus.

Foto: Trude Thuv Mathisen

2 av 12: Lasse, Trude, barnen och hunden trivs oerhört bra i sitt hus.

Matbordet är tillverkat av sex bords­plankor av bordet Liden från Ikea. Trude och Lasse har gjort ram och ben själva. Stolar och vägghyllor från Ikea. Pinnstol från Hay. Nya ramar från Ikea och Clas Ohlson har blandats med ärvda ramar. Lamporna över matbordet är från Clas Ohlson och har sprej målats gula.

Foto: Trude Thuv Mathisen

3 av 12: Matbordet är tillverkat av sex bords­plankor av bordet Liden från Ikea. Trude och Lasse har gjort ram och ben själva. Stolar och vägghyllor från Ikea. Pinnstol från Hay. Nya ramar från Ikea och Clas Ohlson har blandats med ärvda ramar. Lamporna över matbordet är från Clas Ohlson och har sprej målats gula.

Blomsteramplarna har Trude tillverkat själv. Tavlan är från Ikea.

Foto: Trude Thuv Mathisen

4 av 12: Blomsteramplarna har Trude tillverkat själv. Tavlan är från Ikea.

Hyllan med tre hyllplan är från Ikea.

Foto: Trude Thuv Mathisen

5 av 12: Hyllan med tre hyllplan är från Ikea.

Skåpet är ärvt och har målats gult. Bild på papegoja av Silke Bonde.

Foto: Trude Thuv Mathisen

6 av 12: Skåpet är ärvt och har målats gult. Bild på papegoja av Silke Bonde.

Galglampan har Lasse tillverkat. Kedjorna på lampan är från Ikea. Den blå fåtöljen är ett loppisfynd som Trude renoverat. Många av kuddfodralen är sydda av Trude.

Foto: Trude Thuv Mathisen

7 av 12: Galglampan har Lasse tillverkat. Kedjorna på lampan är från Ikea. Den blå fåtöljen är ett loppisfynd som Trude renoverat. Många av kuddfodralen är sydda av Trude.

Tv-bänken är från Ikea. Den svarta stolen är ett arv. Ljusstakarna lyser upp med olika färger på stearinljusen.

Foto: Trude Thuv Mathisen

8 av 12: Tv-bänken är från Ikea. Den svarta stolen är ett arv. Ljusstakarna lyser upp med olika färger på stearinljusen.

Krokarna Dots kommer från Muuto. Stolen är ett loppisfynd. Skohyllan har Lasse gjort. Trappan och trappräcket är målade med linoljefärger.

Foto: Trude Thuv Mathisen

9 av 12: Krokarna Dots kommer från Muuto. Stolen är ett loppisfynd. Skohyllan har Lasse gjort. Trappan och trappräcket är målade med linoljefärger.

Skrivbord, klocka och lampa från Ikea. Stolarna är ett loppisfynd. Två av stolarna har paret sprejmålat. Bokhyllan är ett arvegods som målats om. Mattorna är från Amazon.

Foto: Trude Thuv Mathisen

10 av 12: Skrivbord, klocka och lampa från Ikea. Stolarna är ett loppisfynd. Två av stolarna har paret sprejmålat. Bokhyllan är ett arvegods som målats om. Mattorna är från Amazon.

Billampa från Ferm living. Nattduksbordet är ett målat loppisfynd.

Foto: Trude Thuv Mathisen

11 av 12: Billampa från Ferm living. Nattduksbordet är ett målat loppisfynd.

Timmerväggen är original från när huset byggdes 1918 som familjen har renoverat och betsat. Sänggaveln har de till­verkat själva.

Foto: Trude Thuv Mathisen

12 av 12: Timmerväggen är original från när huset byggdes 1918 som familjen har renoverat och betsat. Sänggaveln har de till­verkat själva.

När Trude och Lasse tog över huset i norska Melbu hade den gamla doktorsvillan graffiti på väggarna och användes som fritidsgård.

Efter en omsorgsfull renovering är det nu ett ombonat hem för en trebarnsfamilj.

Ämnen i artikel:

Det generösa huset är ursprungligen en läkarvilla som har agerat både BB, läkarkontor och tandklinik genom åren. Huset såldes senare till kommunen och användes som fritidsgård.

När Trude och Lasse så småningom tog över huset 2013 var väggarna svarta, lila, blå och röda. Det fanns gott om graffiti på väggarna som också bar märken från biljardköer.

– Fönstren var täckta av träplankor som hade spikats för, säger Trude.

 

LÄS OCKSÅ: Tröttnade på lägenheten – byggde cykelhus på 3 kvadrat

Ljus bas med färgglada kontraster

Fem månader senare började de på den stora renoveringen. Hela huset totalrenoverades utom källaren.

Rummen på andra våningen var extremt eftersatta och krävde en hel del av både tålamod och ork. Några väggar togs ner för att skapa mer utrymme och rymd på nedervåningen. Tre värmepumpar installerades för att förse familjens hem med värme. När de väl flyttade in var huset i princip klart.

– Nu är vi otroligt stolta och glada över att alla våra ansträngningar gjorde att hela huset blev som vi hade tänkt oss, säger Trude.

Med en ljus och fin bas utgör de färgglada detaljerna härliga kontraster och skapar ett harmoniskt och mysigt hem för hela familjen. Trude älskar loppisar och mycket av familjens interiörer är loppisfynd som hon lagt lite extra kärlek och färg på.

 

LÄS OCKSÅ: 10 finaste husen under 3 miljoner kronor

 

Foto: Trude Thuv Mathisen

Matbord av gammal dörr

Den eleganta plankväggen i parets sovrum är en originalvägg från när huset byggdes 1918 som tagits fram, slipats och betsats i en neutral färg. Sänggaveln har Lasse och Trude byggt själva med inspiration från bland annat Pinterest. De fina blomamplarna som bland annat hänger i vardagsrummet har Trude också till­verkat.

Där familjen nu har sitt matbord fanns tidigare ett DJ-bås av tegel. Familjens köksbord är Trudes bästa DIY-tips i hemmet.

– Vi letade länge efter ett rejält bord med plasts för minst tolv personer. Till slut kom vi på idén att använda en gammal dörr från 1918, då huset byggdes, som köksbord, säger Trude.

Återvinner många saker

För att dörren skulle bli bordsskiva försågs den med en glasskiva på toppen och underredet togs från ett gammalt bord. Återvinning blandat med lite arvegods och nyinköpta objekt är Lasses och Trudes framgångsrecept för att skapa en härlig och välkomnande känsla i sitt hem. Ofta sitter parets söner och pysslar med mamma Trude och den mesta inspirationen får de via Instagram och inredningstidningar. Trude berättar att det vimlar av smarta inredningsentusiaster på sociala medier som Instagram och Facebook.

Sin egen stil beskriver de själva som en blandning av färgglatt, skandinaviskt och modernt med retrokänsla.

– Jag försöker hålla en ljus och neutral bas och blanda in saker som jag tycker om, säger Trude.

Det har varit en hel del fixande innan familjen hittat de ultimata lösningarna i sitt hem. Bland annat så har köket ändrats inte mindre än sex gånger. Det mesta av arbetet har Lasse stått för tillsammans med sin skicklige far Ove. Nu är det enda som återstår av husets renovering källaren, vilket paret tycker känns oerhört skönt.

 

LÄS OCKSÅ: Fallfärdiga missionshuset blev en magisk dröm

 

Hemma hos Trude & Lasse

Här bor: Trude, 31, och Lasse, 27, med barnen William, 6, Louis, 4, Hannes, 1, och hunden Abra, 2.

Hemmet: Huset från 1918 ligger i Melbu, Norge och har en totalyta på 490 kvadratmeter.

Instagram: @froekent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande