Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Familjen Otterstens vackra hus är hitflyttat år 1851, men är troligen byggt på 1700-talet.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 2
Mycket av det som familjen Ottersten pyntar med kommer från naturen.
Foto: CARINA OLANDER

Frida och Martin renoverade gården från 1700-talet till sitt drömhem

Frida och Martins gamla gård i byn Broby i Västergötland är som gjord för julfirande. Här finns förutom den fina atmosfären också ett stort härligt kök och en matsal där många gäster får plats runt bordet.

På gården Ähle får naturen inspirera julfirandet.

Anna Truelsen

Det är ett par dagar före jul och familjen Ottersten på den vackra gamla gården Ähle är i full gång med att förbereda inför kvällens glöggmingel. Det doftar gott av nybakad mjukpepparkaka, apelsin och glögg som är uppdukat tillsammans med hemgjort julgodis, goda ostar och juläpplen i lantköket.

– Till jul förvandlas vårt slagbord, som vi äter vid till vardags, till köksö. Det är så praktiskt att kunna duka upp alla godsaker på det. Sen tar man sin tallrik till matsalen där man kan sitta och njuta av granen, säger Frida.

Hemma hos familjen Ottersten

Här bor: Frida, 40, och Martin, 40, med barnen Knut, 11, Erla, 7, och Folke, 5. Familjen har en leopardgecko som husdjur (och drömmer om en hund.)

Var: I den lilla byn Broby mellan Lidköping och Götene i Västergötland nära Vänern.

Bor: Ähle gård, där mangårdsbyggnaden är ditflyttat 1851, men troligtvis byggd på 1700-talet.

Gör: Frida sköter lantbruk och hyresfastigheter tillsammans med sina bröder. Martin är utvecklingsingenjör inom ventilationsbranschen och doktorerar på Chalmers.

Instagram: @ahlegard

Julen börjar vanligtvis lagom till första advent hemma hos Frida, Martin och barnen Knut, Erla och Folke.

– Vi brukar börja med att hämta granar och granris i vår egen skog. Vi grillar korv och umgås med familjen. Vi har gjort detta i många år och älskar vår tradition, hela familjen ser fram emot den. Fast det är inte helt lätt att hitta den perfekta granen i skogen, men i år har vi lyckats riktigt bra, säger Frida.

Uppdukat till julfika i det stora köket. Kök, Vedum. Bord, Gad. Stolar, Lilla Åland, Stolab. Lampa, Elon. Vita krukor i fönstren, Svenskt Tenn, tillverkade av Porslinsfabriken i Lidköping. Vita krukor på bordet, Sturehofs krukmakeri. Kanna Swedish Grace, Rörstrand. Assietter Kastehelmi, Iittala. Övriga detaljer, loppis. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla järnspisen fanns i huset när Frida och Martin köpte det. De lämnade in den till en lokal smed för renovering och lät sedan sätta in den i det nyrenoverade köket. Nu sprider den en härlig värme. Foto: CARINA OLANDER
Frida och Martin Ottersten. Foto: CARINA OLANDER

Familjen är inte mycket för överdådigt julpynt utan pyntar mest med det som finns i naturen.

– I år har vi även vikt pappersstjärnor som får pryda matsalsbordet, ett perfekt pynt som håller sig fint hela julhelgen, säger Frida.

Strax före jul brukar barnen ta fram sina tomtar som de dekorerar med i sina rum.

Vi bakar alltid pepparkakshus i olika konstruktioner.

– Det är roligt att se hur glada de blir varje år. Väntan och förberedelserna inför julen är en mysig tid. Vi tänder ljus, ser på julkalendern och bakar. Vi bakar alltid ett pepparkakshus och genom åren har det varit väldigt många olika konstruktioner, som vindkraftverk, en skördetröska och olika hus på gården, säger Frida.

I år blev det en enklare modell av pepparkakshus, en fasad av byns lilla fina kapell.

– Det känns fint att skapa minnen, likt dem man själv har med sig sedan man var liten, säger Frida.

Vanligtvis firar familjen jul hemma på Ähle vartannat år med Fridas släkt. Då samlas cirka 20 personer runt bordet i matsalen.

– Då blir det knytkalas och högljudda julklappslekar. Vartannat år firar vi med Martins familj i Småland.

Till vardags äter familjen i köket. När det är kalas dukar de upp i den stora matsalen intill. Kök, Vedum. Bord, Gad. Lampa, Elon. Vita krukor på bordet, Sturehofs krukmakeri. Kanna Swedish Grace, Rörstrand. Assietter Kastehelmi, Iittala. Övriga detaljer, loppis. Foto: CARINA OLANDER
Den stora tavlan på väggen i matsalen är en gammal karta över Västra Götaland som paret hittade i sågspånet på vinden när de renoverade. Kartan från 1885 är nu vackert inramad. Vitrinskåp Stockholm, Englesson. "Vi har samlat på oss mycket glas och porslin genom åren och det börjar bli ont om plats i våra vitrinskåp."Vas, Alvar Aalto, Iittala. Servis, Swedish Grace, Rörstrand. Bestick och glas, loppis. Foto: CARINA OLANDER
Runt det stora bordet i matsalen kan hela 14 personer sitta. Martin har byggt matsalsbordet av gamla golvplankor från huset. Stolarna, så kallade Leksandsstolar, är köpta från en restaurang som skulle byta inredning. "Matsalen är ett av våra favoritrum, fast vi inte använder det dagligen. Vi har firat flera jular och födelsedagar här", säger Frida. Foto: CARINA OLANDER

Frida och Martin kom i kontakt med Ähle gård 2008 efter att Fridas föräldrar tittat på gården för att kunna utöka familjens marker. Frida själv sköter lantbruk och hyresfastigheter tillsammans med sina bröder. När Frida och Martin såg platsen och huset i Broby kände de direkt att ”här måste vi bo”.

– Efter samtal med mina föräldrar kom vi fram till att Martin och jag skulle försöka köpa gården. Då skulle jag och mina bröder kunna sköta åkermarken tillsammans med vårt övriga familjejordbruk. Gården blev vår i slutet av år 2008 efter en nervös köpprocess, berättar Frida.

Men bostadshuset var i mycket dåligt skick. Hyresgästerna som tidigare bott här hade haft många katter inomhus som de misskött.

– Det luktade minst sagt illa! Vi var tvungna att riva ut alla golv och börja från grunden. En del rekommenderade oss att riva huset och bygga nytt i stället. Men vi är väldigt glada i dag att vi inte lyssnade på det rådet.

Huset har ett särskilt bibliotek med vackra takmålningar och stuckaturer. Många av böckerna är kära minnen och tanken är att bokhyllorna med tiden ska byggas in så att hyllorna ser platsbyggda ut. Foto: CARINA OLANDER
Biblioteket har en fin fungerande kakelugn. "Det är härligt att sitta här och jobba och höra det rogivande knastret", säger Frida. Vas, Skrufs glasbruk. Övriga möbler från loppis och auktion. Blommor, Orangeri Fägring. Foto: CARINA OLANDER
Hjorten har Martin skjutit på de egna ägorna. Till jul får jakttrofén en röd mule, som Rudolf med den röda mulen. Soffa, Blocket. Foto: CARINA OLANDER / CARINA OLANDER
Mycket av det vi gjorde för tio år sedan känns bra även i dag.

Frida och Martin har gjort det mesta själva med hjälp av händiga familjemedlemmar, men har även anlitat hantverkare vid behov. Sommaren 2010 var det färdigt för inflyttning.

– Det var några månader innan vår äldste son Knut föddes. Sedan gjorde vi en mindre ombyggnation efter tio år, då familjen hade växt och vi behövde ett sovrum till. Då passade vi på att tapetsera om i några av rummen. Klart man skulle gjort vissa val annorlunda i dag, men det är skönt att mycket av det vi gjorde för över tio år sedan, känns bra även i dag.

Vardagsrummet på övre plan bjuder på vacker utsikt över gårdens allé. Tapet ur kollektionen Linen, Boråstapeter. Soffa Visingsö, som paret har låtit klä om, Carl Malmsten. Matta, Himla. Ljuslyktor, Iittala. Foto: CARINA OLANDER
Vardagsrummet på nedre plan är trivsamt inrett med kära gamla möbler. Här samlas familjen och ser på adventskalendern och julfilm. Soffor Oxford, Mio. Matta, Allium Dusty Green och lampa Pendel Boll, Norrgavel. Kruka och ljusstakar, Svenskt Tenn. Gardinerna har Martins mormor vävt. Foto: CARINA OLANDER
Dottern Erlas utdragssäng har funnits i familjen i många år, och även Martin har sovit i den som barn. Foto: CARINA OLANDER

Gårdens tidigare ägare bor kvar i ett mindre hus i närheten. 

– Det är något som vi verkligen är glada för. De har berättat mycket om gårdens historia och vi har fått tavlor och fotografier av hur Ähle Gård såg ut förr.

Deras grannar har också samlat många saker genom åren och har nu en loppis där Frida och Martin är de största kunderna.

– Det är förstås extra roligt att en del av sakerna som tidigare funnits här i vårt hus nu hittar hem igen, säger Frida.

Familjen Otterstens hus välkomnar in till julfirande. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Sandra får 40-talsvillan att se ut som ett hus från förra sekelskiftet 

Se även: