1 AV 3
Vid den övre delen av trädgården har Frida och Ludvig lagt vit marmorkross på marken, för att det ska bli så underhållsfritt som möjligt.
Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
2 AV 3
På köksbordet står en torkad bukett med vallmo och hortensia från trädgården.
Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
3 AV 3
Vackert på tallriken.
Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Frida och Ludvig skapade en magisk uteplats på bergsknallen

Frida och Ludvig har öppnat upp 1940-talshuset och skapat en lugn fristad både inne och utomhus. På en bergsknalle har de skapat en oas av trätrall i flera etage med sittplatser i både sol och skugga. Med inspiration från alla sina resor i världen har de skapat ett hem med känsla av semester året om.

Anna Mård

I Borensberg, även kallad den lilla sjöstaden vid Göta kanal, bor Frida Rosén och Ludvig Söderberg i en vitputsad villa från 1940-talet. De bodde tidigare i en lägenhet i Linköping och köpte huset våren 2017 och flyttade in på sommaren.

– Det är lite av en slump att flytten blev hit, men närheten till vatten var den avgörande aspekten, säger Frida.

Bara några hundra meter från huset rinner Motala ström, och där finns båtplats och även tillhörande brygga man kan bada ifrån. Och bara lite längre bort finns Göta kanal och Strandbadet vid sjön Boren. Bad, båtar och vackra promenadstråk längs vattnet gör platsen idyllisk.

HEMMA HOS FRIDA & LUDVIG

Här bor: Frida Rosén, 28, och Ludvig Söderberg, 28.

Gör: Frida jobbar som laboratorietekniker och Ludvig som it-konsult.

Var: I Borensberg i Östergötland.

Bor: I en vitputsad villa, byggd 1946, på 111+70 kvm samt en stor källare. Tomten är på 1 300 kvm.

Instagram: @bergvallagatan.

Frida och Ludvig har fått frågan vilken arkitekt de använt sig av till trädgården. En komplimang – eftersom det är de själva som ligger bakom alla idéer. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
På det stora däcket är det sol hela dagen och på det mindre nedanför trappan är det skugga hela dagen. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Entré till tomten, med mur och staket. Hortensiahäcken som troligen är lika gammal som huset stannar många och beundrar när den är i blom. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Frida och Ludvig har varit ett par i tio år och de har alltid velat bo i hus. De gillar båda att fixa och har så många idéer som de aldrig hade kunnat förverkliga i en lägenhet.

– Vi älskar att vara utomhus och när vi bodde i lägenheten var den ständiga frågan vad vi skulle hitta på en fin dag, för att inte behöva vara inomhus. Det behövs aldrig när man bor i hus.

Paret har totalrenoverat sitt hus. Det har blivit många sena kvällar efter jobbet och helger som offrats för att få ett hem i deras stil och smak.

– Vi har gjort allt vi kunnat göra själva på egen hand, och lite därtill. Vi bodde i huset medan vi renoverade. Det har varit roligt med varje liten del vi har kunnat avsluta och saker som dök upp under renoveringen, som gamla välbevarade plankgolv som vi slipat och behandlat med oljebets och hårdvaxolja.

Från bordet i köket har man en fin utsikt över trädgården och de olika trädäcken, inne och ute suddas ut på ett skönt sätt. Bord och stolar, Mio. Lampa, Rusta. Matta, Zara Home. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Köksön och den takintegrerade köksfläkten är två favoriter i huset. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Inspiration till mycket i huset har paret fått från resor de gjort. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

De har lärt sig otroligt mycket hela tiden. En vägg mellan kök och matrum togs ner för att få mer öppna ytor och ett stort kök. Frida och Ludvig lade mycket engagemang och tid på köket, där de gärna tillbringar mycket tid.

– Köksön var viktig då vi gillar att laga mat och att umgås. Och den helt dolda takintegrerade köksfläkten är ett av de bästa valen vi gjort, säger Frida.

Mycket inspiration till vårt hem kommer från alla våra resor, som vi gjort i bland annat Europa och Asien.

Murstocken i köket som fortsätter ut i hallen har tagits fram.

– Delen i hallen valde vi att putsa för att bryta av med något annat och få ett stilrenare intryck.

Innan de köpte huset hade vara sig Frida eller Ludvig någon större koll på renovering av det här slaget. Men inspiration hade de samlat på sig, bland annat genom resor runtom i världen.

– Vi älskar att resa! Mycket inspiration till vårt hem kommer från alla våra resor, som vi gjort i bland annat Europa och Asien. Jag uppmärksammar allt när vi reser, som hotellrum, entréer, inredningar, poolområden, arkitektur och restauranger.

Sovrummet känns avslappnat och harmoniskt med en avskalad och varm färgskala. Filt, H&M Home. Tavlan är egengjord. Lampa, Søstrene Grene. Vas, Rum 21. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Bricka och ljus, Zara Home. Torkad vallmo från trädgården. Snäckboll, reseminne från Filippinerna. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Hallen är ljus och inbjudande med vitlaserade golv. Glasdörren leder ner till källaren och ger ett extra ljusinsläpp. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Frida har lärt sig mycket genom att betrakta andras hem och trädgårdar. Hon analyserar och testar sig fram.

– Jag har alltid försökt att jobba med det man redan har och skapa utefter det. Jag älskar smarta lösningar i inredningen. En finess som jag uppskattar är till exempel det elektriska beslaget till avfallslådan i köket, en lätt beröring med foten på lådan och den öppnas.

Frida märker att hon allt oftare plockar bort saker hemma, rensar upp och låter vissa saker få mer utrymme.

– Enstaka speciella föremål känns som de syns på ett tydligare sätt om det inte är så många saker samlade på ett och samma ställe. Jag tror också det är en trend i tiden, där vi alla blir mer och mer medvetna om konsumtion. Vi bör alla återbruka mer, handla lokalt och med kvalitet. Men även det viktigaste, att hitta lugnet hemma.

Vi har faktiskt fått frågan om vilken arkitekt vi har anlitat till trädgården. Men vi har inte använt oss av någon.

Frida och Ludvig försöker tänka i dessa banor hela tiden när de inreder, att tänka att saker ska kunna ha fungera på flera sätt och på många platser.

– Jag köper hellre Medelhavsväxter som ger en exotisk känsla och även inomhuskaktusar, eftersom båda fungerar att ha ute på sommaren. Kaktusarna tar jag sedan in på hösten och Medelhavsväxterna får övervintra i garaget och källaren. Jag brukar också plocka blommor i naturen som går att torka, det blir fint inne som snittblommor.

Från berget har man utsikt över huset och trädgården. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Det svarta L-formade uteköket har nedsänkt grill och diskho. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Vid uteköket har Frida gjort i ordning lite smaksatt vatten med mynta och citronmeliss från trädgården. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Paret har även gjort en stor renovering av tomten och trädgården.

– Innan var det en igenvuxen trädgård med bland annat en stor damm och ett vattenfall längs berget och man kunde knappt skymta att det fanns ett hus bakom all grönska.

Frida och Ludvig ville lätt kunna ta sig ut i trädgården och dessutom ha trädgården inne, så stora dubbeldörrar sattes in i köket för att enkelt kunna ta sig ut till trädgården och trallen uppe på berget där det är sol hela dagen. Känslan är avslappnad med naturfärger och det känns jordnära men ändå minimalistiskt och avskalat. De ville att platån skulle vara multifunktionell, så att den kan användas både som bänk eller liggdel i skuggan med massor av kuddar. Uteloungen ska enkelt kunna byggas om till flera fåtöljer, soffa eller två solsängar.

– Vi bodde hos en äldre dam en gång när vi backpackade på Sri Lanka, hennes hem och trädgård har också inspirerat mig. Och listan kan göras lång när man observerar allt i minsta detalj. Det finns ju så mycket inspiration framför ögonen på oss.

Hängmatta, Jysk. Svarta runda odlingslådor fyllda med kryddor och sallad har placerats på den vita marmorkrossen, vilket gör att de blir ett fantastiskt blickfång i allt det vita. Terrakottakrukor med tomatplantor och jalapeños står på ett träbord, som har paret byggt själva. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Loungegruppen kan enkelt flyttas och byggas om till en stor soffgrupp eller till en solsäng beroende på tillfälle. Både seglarduken och gardinerna är lätta att ta fram eller ta bort beroende på om man vill ha sol eller skugga. Loungemöbler, Ikea. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN / FOTO: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

De har lagt mycket tid och kraft på utomhusmiljön, och försökt tänka kreativt och praktiskt.

– Vi har lagt marmorkross uppe på berget i stället för vanligt gräs, det blir både underhållsfritt och annorlunda. Vi vill verkligen tänka utanför boxen och våga.

Deras härliga trädgård har fått passerande att stanna och beundra både uteplatsen och häcken av hortensia som ramar in en del av trädgården.

– Vi har faktiskt fått frågan om vilken arkitekt vi har anlitat till trädgården. Men vi har inte använt oss av någon arkitekt varken till huset eller till trädgården, endast vår egen inspiration och idéer. Det känns som ett fint beröm att få den frågan, med tanke på allt slit som ligger bakom.

Under resan med renoveringen av huset och planering av trädgården har Frida och Ludvig hela tiden fått lära sig nya saker.

– Ta inga förhastade slutsatser, tänk flera gånger och jämför med andra idéer och lösningar. Men, blir det fel, gör om och gör rätt. Man lär sig verkligen av misstagen och det är lättare att fixa till något när man ändå håller på. För om man struntar i det kommer man reta sig på det i framtiden, säger Frida.

LÄS MER: Så byggde Kirsten och Tom sin härliga uteplats med jacuzzi

LÄS MER: Kajsa och Göran fixade sitt eget sommarparadis – hemma i trädgården

LÄS MER: Förverkliga pooldrömmen! Guide till 9 härliga modeller