1 av 2: Senfunkisvillan blev familjens drömhem efter att ha renoverat nästan varenda rum. Foto: Frida Ekman
2 av 2: Frida har gjort flera begagnatfynd och har därför inte många nya möbler i huset. Foto: Frida Ekman

Frida och Johannes rustade upp det nedgångna 40-talshuset

Mönstrade tapeter, egentillverkade möbler och loppisfynd. Frida och Johannes har med varsam hand renoverat en rymlig funkisvilla i Ljungby.

Resultatet blev deras drömmars hem, fyllt med personlig och stilsäker inredning.

Redan utanför det vita, stilrena huset anar man att här bor en familj med estetisk känsla. En knastrande grusgång leder fram till huvudentrén. Frida och Johannes tar glatt emot med stora leenden på läpparna. Det första man slås av inomhus är rymden och det flödande ljuset från de stora funkisfönstren. Familjen, som består av Frida, Johannes och deras tre söner Frank, Bosse och Cornelis, har bott här i sju år.

– Huset var relativt nedgånget när vi köpte det, i stort sett alla rum behövde renoveras. Det har varit mycket jobb, men vi är väldigt nöjda med hur det blev och att vi gjort nästan allting på egen hand, säger Johannes.

I den stora ljusa matsalen, som vetter mot trädgården, står en läderstol som tidigare stått på Johannes mammas arbetsplats. Lampa från Ikea. Foto: Frida Ekman
Matsalen är ljus och har en härlig känsla. På väggen sitter ett blomstermoln som Frida har gjort av olika växter hon och sonen Bosse hittat på promenader. Bordslampan med plisserad skärm är ett loppisfynd. Hästarna är gåvor från en lokal keramiker. Foto: Frida Ekman
Hela familjen Gamberg-Johansson i vardagsrummet. Mamma Frida med Bosse i knät och pappa Johannes med Cornelis i knät. Frank sitter på golvet. Foto: Frida Ekman

Hemma hos familjen Gamberg Johansson

Här bor: Frida Gamberg, 31 år, och Johannes Johansson, 33, med barnen Frank, 8, Bosse, 5, och Cornelis, 2. 

Var: Ett funkishus med två huskroppar i Ljungby, Småland, byggt 1949 och med en tillbyggd del på 1970-talet. Huset är 155 kvm. 

Gör: Frida arbetar som medicinsk sekreterare och Johannes som arbetsledare inom tillverkningsindustrin. 

Instagram: @cirkusenhemma

När de köpte huset, som är byggt sent 40-tal, hade det en 70-talslook med murriga färger och tidstypiska tapeter. Men Frida och Johannes såg förbi den sunkiga ytan och såg i stället potentialen. Under tiden i villan har familjen växt och paret har varvat småbarnsliv med renovering. Ett imponerade arbete på alla plan, och det märks tydligt att såväl Frida som Johannes har energin som krävs. Båda sprudlar av idéer, kreativitet och jävlar anamma.

– Både jag och Frida är energiska och vi har kört på i en takt som passat oss bra. Vi har en ganska avslappnad och glädjefull inställning till renovering och tycker det är skoj att hålla på, säger Johannes.

Även utsidan av huset har fått sig en makeover. Huset var lejongult och brunt när paret köpte det, något som inte föll dem i smaken. De valde i stället att måla det vitt med lingröna detaljer.

– Vi frågade runt bland grannar om husets originalfärg, och det visade sig vara grönt. Därför valde vi att måla fönsterlisterna lingröna. Det blev snyggt tillsammans med det vita, säger Frida.

Tavelvägg i vardagsrummet. Zebrakudde från H&M home och jeanskudde från Ikea. Tavelväggen består av bland annat familjefotografier och bilder tagna av Frida själv. Zlatanporträttet av Martin Schoeller är från Fotografiska. Plansch med Andy Warhol-citat från Moderna museet. Foto: Frida Ekman
Familjens favoritfåtöljer. Liggfåtöljerna från Ikea är tillverkade på 70-talet och köpta på Blocket. Fridas bästa loppisfynd! Foto: Frida Ekman
Den tidigare ägaren valde att bygga till ett extra rum med stora fönster och öppen spis. Foto: Frida Ekman

Trots att alla rum renoverats har paret varit noggranna med att behålla de originaldetaljer som fanns när de köpte huset, allt för att bevara dess funkissjäl. Dörrar, trappa, fönster och fiskbensparkett vittnar om detta.

Inredningen i huset känns stilsäker, genomtänkt och medveten. Men trots det har paret inte lagt ner några större summor på möbler. Mycket är second hand, köpt för en billig peng på loppis eller köp- och säljsajter eller sådant paret fått från släkten. Ett av deras absolut bästa fynd är liggfåtöljerna från 70-talets Ikea som nu står i vardagsrummet.

– Jag fick ett infall och köpte dem på Blocket från en säljare i Malmö. Sedan lockade jag en kompis att hämta dem åt mig mot att jag skjutsade hem henne till Småland. De kostade 400 kronor styck. Det var inte förrän en tid senare som jag förstod vilket vrålfynd jag hade gjort, säger Frida och ler.

Paret är även duktigt på att tillverka egna möbler. De kan få en idé om något som inte finns att köpa i butik eller inspireras av något de ser på internet och sedan tillverka det själva. Det runda köksbordet är ett sådant exempel. Stenskivan är köpt för 300 kronor på Blocket och sedan har Johannes byggt och svetsat underredet av gamla skrotdelar.

– Jag lät underredet stå ute över natten för att det skulle få en snygg ytlig rost. Sedan klarlackade jag det för en perfekt finish, säger Johannes.

Stolarna i Bauhaus-stil kommer ursprungligen från vänner och släkts förråd eller är fyndade på loppis. Foto: Frida Ekman
Dukat för fika i matsalen. Ljuslyktor och glas från Iittala och muggar från Ljung by Ljung. Foto: Frida Ekman
Modernt och enkelt i köket. Loppisfyndade stolarna Öglan, ursprungligen från Ikea. Bordet är tillverkat av Johannes. Kök från Ikea och bänkskiva från Ryssby kök. Knopplist från Korgboet, apa av Kay Bojesen och ljusstake på bord, Hay. Foto: Frida Ekman

Färgskalan i hemmet är genomgående lugn, jordnära och enhetlig. Parets tidigare hem var raka motsatsen, då var de mer inne på en kitschig och färgglad stil och hade bland annat ett silverfärgat gökur och multifärgade ljusstakar i inredningen.

– Vår nya stil har vuxit fram här i huset. När vi flyttade in fick vi plats med alla möbler vi ägde i vardagsrummet. Vi började om från noll, vilket var ganska befriande, säger Frida.

Vi har en ganska avslappnad och glädjefull inställning till renovering och tycker det är skoj att hålla på.

Det rymliga vardagsrummet är hemmets mittpunkt och till vardags fyllt av lekande barn, leksaker och allmänt hålligång. Två mysiga soffor inbjuder till häng, och på ena väggen hänger en brokig samling tavlor och fotografier föreställande bland annat släkt, ett Zlatanporträtt och filmaffischer.

– Vi bygger ständigt på tavelväggen. Den är ett hopplock av sådant vi gillar, mina egna fotografier av släkt och annat smått och gott, säger Frida.

Den tidigare ägaren valde att bygga till ett extra rum med stora fönster och öppen spis. Frida och Johannes har inrett det som en luftig och ljus matsal. Stolarna i Bauhaus-stil kommer ursprungligen från vänner och släkts förråd eller är fyndade på loppis.

– De är gamla konferensstolar. Jag brukar säga att det är i de gamla konferensrummen de verkliga skatterna finns, säger Frida och skrattar.

På övervåningens hall finns plats för en arbetshörna med klassiska stringhyllor. Vas och fågel från Cooee. Lampan Vienna från Herstal har Johannes lackat om. Stolen är ett loppisfynd och kostade 30 kronor. Foto: Frida Ekman
Tapeten Dancing crane från Eco wallpaper pryder parets sovrum. Taklampa från Ikea, knopplist från Korgboet, och överkastet är ett lapptäcke Frida gjort i batikteknik under gymnasiet. Foto: Frida Ekman
Grafiskt och naturmaterial i yngste sonen Cornelis rum. Skåp Ivar från Ikea, trähus från Kids concept och segelbåt i taket från Haptic lab. Poster Pirum parum från Fine little day och poster med C från Playtype. Foto: Frida Ekman
Lekfullt i Cornelis rum. Sängen är Fridas gamla, nyponrosorna har hennes faster målat en gång i tiden. Även rottingbordet är Fridas gamla. Kanin från Ikea, berg och vimpel från Lagerhaus. Tapet av Lisa Bengtsson och garderob från Ikea. Foto: Frida Ekman

På övervåningen ligger familjens sovrum. Barnrummen är snyggt, praktiskt och lekfullt inredda. Äldsta sönerna Frank och Bosse delar rum och sover i en mysig våningssäng. Parets filosofi när de inreder barnrum är att våga blanda vuxen- och barninredning.

– Det behöver inte vara en barntapet för att ett rum ska kännas lek och fantasifullt. Vi försöker tänka långsiktigt och har till exempel valt en tapet som kommer att fungera i många år framöver. Det är lite så vi försöker tänka med det mesta här hemma, säger Frida. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!