Från ruttna väggar och myrinvaderat – paret har förvandlat huset till en dröm

Camilla och Eddie har en passion både för att ta till vara - och skapa nytt. De har räddat sitt gamla hus utanför Uddevalla, men också satsat på en stor damm i trädgården. ”Djurlivet har blivit fantastiskt, något som också gynnar köksträdgården”, säger Camilla.

Anna Truelsen

Camilla och Eddie bor på landet strax utanför Uddevalla i ett hus vars ursprungliga delar är byggda på 1800-talet. Sex år efter att Eddie köpt huset av sin mamma 2009, var det dags för en ordentlig ombyggnad.

– När Eddie köpte loss huset var det i stort renoveringsbehov. Huset var fallfärdigt, träet var till vissa delar ruttet, och ena väggen var mer eller mindre uppäten av myror, berättar Camilla.

Den nya och den gamla delen av byggnaden är nu länkad just vid den sidan av huset. Men det tog många års ritande och planerande för att den nya planlösningen skulle bli precis som de ville ha den.

– Vi var tvungna att förhålla oss till den förstörda väggen, för att inte behöva riva ännu mer av det gamla huset, säger Camilla.

HEMMA HOS EDDIE & CAMILLA

Här bor: Eddie Olsson, 42, Camilla Johansson, 36, och katterna Dolly och Doris. 

Gör: Eddie jobbar som projektledare och Camilla arbetar på handelsträdgården Nisses växter. 

Var: Uddevalla, 10 mil norr om Göteborg. 

Bor: Hus på 260 kvm. Ursprungligen byggt i början av 1800-talet och utbyggt 2015. Instagram: @eddieolsson80 och @lilladalsland

Camilla och Eddie. Foto: CARINA OLANDER

Sedan dess har mycket förändrats och förbättrats. Den gamla delen har fått ny ytterpanel, tak och isolering. Flera väggar har tagits ner för att öppna upp mellan rummen. Eddie och Camilla har också lagt in nya golv och innertak och murstocken har renoverats invändigt.

– Det var hemskt att rensa ur dåtidens isolering i stockväggarna, den bestod av halm, mossa och trasor. Det blev enormt skräpigt och dammigt inne. Till sist pillade vi in ny isolering, det var ett evighetsjobb, säger Camilla, och Eddie och skakar på huvudet vid minnet.

Nu är huset 260 kvadratmeter stort och planlösningen är öppen.

När man kommer in genom entrén ser man fem rum samtidigt. – Entréns väggar i gamla delen är egentligen ett nött 200-årigt golv som kommer från mitt föräldrahem. Pappas vedpanna exploderade och han fick en vattenläcka. Han var tvungen att bryta upp allt. Tråkigt för honom, men roligt för mig. Det är kul att ta tillvara på sånt material, och ge det ett nytt liv, säger Camilla.

Ett annat exempel är de vackra timmerväggarna i vardagsrummet.

– Stockväggarna ger verkligen en ombonad mysig känsla tillsammans med det gamla teglet och betongen, man slappnar verkligen av där, säger Camilla.

Katten Doris vilar sig i köket. Takbjälkar och kakelklädda väggar ger en gedigen känsla av lantkök. Den stora spisen har tre ugnar. Foto: CARINA OLANDER
Gamla ting betyder mycket i det här huset. Ett exempel är burspråket som byggdes efter måtten på det cirka 300 år gamla slagbordet som Camilla ärvt av sina föräldrar. Även taklamporna av märket Siemens Neophan kommer från Camillas föräldrahem. Foto: CARINA OLANDER
Eddie och Camilla har plockat fram de vackra gamla timmerväggarna i den äldre delen av huset, och isolerat på utsidan. Soffa, soffbord och matta, Mio. Vas, House Doctor. Kuddfodral, Nisses växter. Plädar, Livingroom Uddevalla. Tavla, Love Warriors. Foto: CARINA OLANDER

På övre plan finns sovrum, gästrum, tv-rum och ett stort badrum med flera egna kreativa lösningar.

– Vi hittade inget tvättställ som var två meter, så vi gjorde ett eget av en bänk med fristående handfat. Och det gamla badkaret från mitt föräldrahem, med en turkos rostig utsida som jag älskar, saknade tassar, så vi sågade ur två gamla stockar från huset som badkaret nu vilar på. Det ger ännu mer karaktär.

– Vi älskar vårt badrum. Det är lite som att ha ett spa hemma, säger Camilla.

Eddie är mycket matlagningsintresserad och har ett stort kök på 50 kvadratmeter att husera i. Här finns även ett stort skafferi för allt från köksmaskiner till specerier.

– När skörden inte torkas, syras, jäses och konserveras inför vintern så experimenterar vi med mat och ölbryggning, ofta med råvaror från trädgården och skogen, säger Eddie.

På övre plan finns ett litet mysigt gästrum under takåsen i den äldre delen av huset. Ljushållare, Nisses växter. Kohud, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Eddies farfar har målat tavlan som hänger över sidobordet vi matbordet. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla murstocken och stockväggarna skvallrar om husets långa historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Foto: CARINA OLANDER

Av den platta ängsmark med tung lerjord som tidigare omgav huset har de lyckats skapa en lummig trädgård. Här finns nu ett orangeri, en köksträdgård med gödningsdamm och jordkällare där Eddie förvarar öl. Dessutom har en stor damm tillkommit.

– Nu börjar det roligaste, att ge trädgården form, struktur och höjd. Trädgården är visserligen svårjobbad eftersom vi har extremt mycket lera. Men fördelen med leran är att vi slapp ha dammduk till den stora dammen, den håller kvar vattnet naturligt.

I dammen som delvis ligger under ett altandäck simmar japanska koikarpar.

– De hänger gärna runt oss, när vi sitter vid dammen, berättar Camilla.

Sovrummet har en fondvägg målad i en lugn grön ton. Kulör, 5105-B81G Lady pure color, Jotun. Taklampor, Lampan Uddevalla. Bänk, Ikea.Överkast, Ellos. Tavlor, Livingroom Uddevalla. Foto: CARINA OLANDER
"Vi hittade inget tvättställ som var två meter, så vi gjorde ett eget i stället av en bänk som fick fristående handfat," säger Camilla. Bänk, Fröken fräken. Spegel, Broste Copenhagen. Lampor, Belid. Foto: CARINA OLANDER
Det gamla badkaret kommer från Camillas föräldrahem. Det saknade tassar så paret sågade ur två gamla stockar från huset som det vilar på. Mattor, H&M Home. Golv, Bra kakel i Göteborg. Foto: CARINA OLANDER

Fiskarna hjälper även till att göda trädgårdens växter. Vid varje vattenbyte sparas det näringsrika vattnet i en tank och används sedan till vattning av köksträdgården.

– Det känns väldigt fel att slösa på vattnet när jag i stället kan använda det och få kanonfina grönsaker. En annan stor fördel med dammen är alla djur som har flyttat in i trädgården. Mångfalden har blivit fantastisk, också något som gynnar köksträdgården enormt, säger Camilla.

Insekter, fåglarna, grodor och salamandrar tar hand om skadeinsekterna, så angreppen har minskat i trädgården.

– Det blir ett litet ekosystem, precis som det funkar i naturen. Dammar i trädgårdar kan faktiskt påverka odlingszonen en hel del till det bättre, så det är också ett plus. Och sen bli man väldigt glad av alla nya djurarter som har hittat hit, mycket tack vare vattnet!

Orangeriet är 35 kvm stort. Här finns ett utekök, matplats och plats för odlingar med tomater, gurka, citroner, lime, chili, passionsfrukt och fikon. Foto: CARINA OLANDER
Ett gammalt zinkbadkar får fungera som blomkruka med dahlior, rölleka och klematis. Foto: CARINA OLANDER

läs mer

läs mer

Se även: