1 AV 5
Vägen upp till huset kantas av natursten och vilt växande lupiner, hundkex, ormbunkar och liljekonvaljer.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 5
Johan är på god väg att skapa sina drömmars trädgård.
Foto: CARINA OLANDER
3 AV 5
Hängmattan under ekarna är tänkt för en plats att ligga och vila på, men paret har alltid något på gång så hängmattan är inte speciellt välanvänd.
Foto: CARINA OLANDER / CARINA OLANDER
4 AV 5
En av de många kakelugnarna i huset som värmer upp rummen under kyliga kvällar.
Foto: CARINA OLANDER
5 AV 5
Gäststugan har fått en ordentlig makeover i parets vård och hyser idag ett vardagsrum med braskamin och ett sovloft inrett i samma stil som boningshuset. "Gäststugan var ett vrak från början och överlag var allt i dåligt skick".
Foto: CARINA OLANDER

Från ruckel till drömhus – så har Johan och Angus lyckats förvandla 1800-talshuset

Johan och Angus har genom hårt arbete och med passion för livet på landet skapat ett underbart hem i de småländska skogarna. Det gamla huset från 1860 har fått vackert renoverade rum där husets själ får ta plats.

Anna Truelsen

I december för sex år sedan satte sig Johan och Angus på ett flygplan från London med destination Växjö, för att titta på ett hus som de förälskat sig i. Paret körde genom de småländska skogarna och kom fram till det gamla huset i skogsbrynet. Nyckeln var utlagd i ladan och paret fick själva gå på upptäcktsfärd i huset, som var iskallt då det var 20 minusgrader ute och huset stod ouppvärmt. Men trots den bitande kylan så föll de pladask.

Johan träffade Angus i London när han kom dit som 20-åring för att jobba. Efter många år av arbete näst intill dygnet runt så började paret längta efter att slå sig ner på landet.

– Jag längtade efter Sverige och Angus var med på noterna då även han kände att han ville ha ut något mer av livet än att bara jobba. Och eftersom vi har egna företag så skulle vi kunna jobba var som helst, säger Johan.

HEMMA HOS JOHAN & ANGUS

Här bor: Johan Enelycke, 31, Angus Ridley, 31, och hunden Alaska, en jaktspringer spaniel, samt tuppen Boris och hans fjorton höns.

Gör: Johan är egenföretagare inom försäljning. Angus är egenföretagare inom grafisk design.

Var: I skogen norr om Växjö.

Bor: I ett gammalt trähus med vita knutar, byggt 1860, på 200 kvm.

Instagram: @enelycke

Angus, Johan och deras älskade hund Alaska. Foto: CARINA OLANDER
"Tidigare ägare byggde snickarglädjen utan att ha använt några spik alls. Snickarglädjen har verkligen lyft hela huset", säger Johan. Foto: CARINA OLANDER

Huset hade stått tomt länge vilket helt klart hade satt sina spår då det endast hade använts sporadiskt som sommarhus de senaste årtiondena. Standarden var väldigt låg med hemmalösningar rakt igenom vad gäller el och rör. Eldragningen bestod av gamla ihoptejpade lampsladdar och trädgårdsslangar agerade vattenledningar. Det fanns ingen indragen värme förutom eldstäderna, inga moderniteter överhuvudtaget. Tapeterna på väggarna hade släppt och hängde ut som bågar och överallt var det fullt av bråte.

De åkte mellan London och huset under ett års tid och renoverade rum för rum, innan paret flyttade in i huset en kall decemberdag.

– Vi var då 25 år gamla utan någon som helst koll på hur en kakelugn fungerade och visste knappt ens hur man byter en glödlampa.

Värmepumparna lade av så Johan och Angus satt med sina dunjackor på och försökte jobba, samtidigt som de bokstavligen såg hur is började bildas på insidan av fönstren.

– Där och då startade vår resa som husägare på riktigt. Vi blev tvungna att lära oss nya saker hela tiden för att kunna överleva här ute i skogen, säger Johan och Angus.

"Vi älskar vårt lantkök där vi gärna lagar god mat från grunden med ett glas Chablis eller Malbec i handen", säger Johan. Foto: CARINA OLANDER
Vedspisen är original och ger inte bara lantköket stor trevnad utan är perfekt ifall det blir strömavbrott. Foto: CARINA OLANDER
Det charmiga köket är platsbyggt av tidigare ägare. Vy genom köket ut i hallen där arbetskläderna hänger redo för trädgårdsarbete. Foto: CARINA OLANDER
Johan och Angus älskar vyn ut mot trädgården och står gärna och tittar ut genom köksfönstret när de lagar mat. Foto: CARINA OLANDER
Vi har lärt oss otroligt mycket som husägare och har insett att det inte var så svårt att renovera som vi trodde från början.

Paret har gjort mycket av renoveringen själva men har även fått hjälp av familjen. Johans pappa som är målare och även snickarkunnig har hjälpt dem mycket och inspirerat dem till att lära sig mer.

– Vi har lärt oss otroligt mycket som husägare och har insett att det inte var så svårt att renovera som vi trodde från början. Nuförtiden så kan vi fixa det mesta själva, säger Johan och ser glatt på Angus. De visste ganska direkt vilken färgskala de ville utgå ifrån och gjorde en klassisk moodboard som hela huset utgick från.

– Den höll vi oss strikt till rakt igenom när vi började fylla huset med vår stil.

Planen var att skapa ett välkomnande hem som känns inbjudande med en röd tråd genom hela inredningen.

– Vi har byggt många möbler själva, men även köpt en del på loppis samt ärvt vackra gamla möbler.

Till det har de adderat inredningssaker från bland annat Etsy.

– Vi följer inga trender utan har låtit det ta den tid det har behövts för att rätt pryl ska dyka upp. Det är väldigt viktigt för oss att tänka långsiktigt så att de saker vi omger oss med verkligen är saker vi tycker om, säger Johan.

Johan och Angus har inrett matsalen för umgänge med ett tre meter långt hemsnickrat bord omgärdat med ett gäng udda stolar. Foto: CARINA OLANDER
Det charmiga soffbordet i vardagsrummet intill matsalen är ett hemmabygge. Det är byggt av gamla brädor och bordsben som paret hittade i ladan. Foto: CARINA OLANDER
"Vi är så glada för att bo mitt i naturen och plockar gärna buketter att njuta av", säger Johan. Foto: CARINA OLANDER
Parets sovrum är en lugn oas. "Vi älskar lugnet här på landet och har aldrig sovit så bra som vi gör här". Foto: CARINA OLANDER

Det är inte bara ett hus som paret har gjort till sitt hem utan de har även gjort tomten till en trädgård. Johan har fullt upp med att skapa sina drömmars trädgård och bor i stort sett i trädgården under sommarhalvåret. När huset kom i parets vård så var tomten helt igenväxt och man kunde knappt ta sig från huset till ladan på grund av allt som växte. Ingen hade gett trädgården någon som helst kärlek på många år utan bara klippt en gång i gräset från där man parkerade bilen fram till huset.

– Intresset för trädgården kom verkligen med huset och jag har ingen utbildning eller erfarenhet av det från tidigare. Utan jag har kört på känsla, läst på lite om hur man ska tänka och sedan har jag börjat skapa. I och med detta har jag insett att trädgård verkligen är en av mina absolut största passioner i livet, säger Johan.

Jag har insett att trädgård verkligen är en av mina absolut största passioner i livet.

Nu hoppas han på att skapa sina drömmars trädgård.

– Jag håller på att bygga upp alla delar av trädgården, med köksträdgård där vi odlar grönsaker, rotfrukter och blommor till de mer visuellt fina delarna där jag har anlagt rabatter med prunkande perenner som blommar hela säsongen till att göra grusgångar för att binda ihop hus och trädgård.

Det kommer bli en gång mellan gäststugan och parkeringen, men också från huset till ladan och hönshuset. Samt en gång på vardera sida av ladan där ett lusthus kommer att byggas.

– Invid hönshuset kommer vi anlägga en sittplats där vi kan njuta av en fika i skuggan i sällskap av vår tupp och hönorna.

Vy in mot matsalen. Över dörrposten hänger nycklar som paret hittat på gården. Foto: CARINA OLANDER
Hallen uppe på andra våning badar i ljus och leder in till de tre sovrummen och Johans kontor. Foto: CARINA OLANDER
I hallen vid huvudentrén kan man spegla sig. Foto: CARINA OLANDER

Mellan huset och ladan kommer Johans nästa stora plantering att ske.

– Jag ska skapa en stor prärieliknande rabatt med mycket prydnadsgräs och blommande perenner i främst blålila toner. Den kommer att bli ett vackert blickfång ifrån stort sett alla håll, även sett inifrån kök, vardagsrum och sovrum.

När det gäller alla planteringar så gör Johan oerhört mycket research innan han sätter spaden i marken. Det är viktigt för honom att hitta rätt sorts plantor för platsen.

– Jag är en planerare ut i fingerspetsarna och gör enkla skisser där jag skriver ner växter jag tänker ska passa. Sedan går jag över detta i tankarna. Efter det skrider jag till verket med att skapa en trädgård som gör oss glada och lugna, på den vägen är det, även om jag bara är i startgroparna ännu, säger Johan och ler.

Se även: