1 av 6: Huset i Faggemåla är byggt 1912. Foto: Jonas Lundberg
2 av 6: Lisa och Gusten har i princip gått igenom varenda centimeter av huset, bara skalet har stått kvar. Foto: Jonas Lundberg
3 av 6: Soffor, Mio. Matta, Åhléns. Teakbordet är ett loppisfynd som slipats och betsats. Lampor i fönstren, H&M Home. Krukor, Åhléns. Tavlorna består avlitografier, pos ters och tapeter som paret ramat in. Foto: Jonas Lundberg
4 av 6: Så här såg huset ut när Lisa och Gusten köpte det. Foto: Privat
5 av 6: Lisa och Gusten stortrivs i sitt 100-åriga hus. Foto: Privat
6 av 6

Från ödehus till drömvilla – så lyckades Lisa och Gusten med renoveringen

Lisa och Gusten visste nog inte riktigt vad de gav sig in på när de beslöt sig för att rusta upp ödehuset i Faggemåla i Småland. Men efter flera år av hårt arbete har de uppfyllt sin dröm - och gett både det vackra huset och dess historia upprättelse.

Anna Truelsen

Huset är byggt 1912 och egentligen var det mesta av det väl bevarat, spegeldörrarna var kvar, brädgolven låg kvar under linoleummattorna och kakelugnarna var intakta. Men huset var mycket nedgånget då det hade stått tomt i flera år. 

- Det var som tiden stannat, överallt fanns spår av livet som en gång fanns på gården, säger Lisa.

HEMMA HOS LISA & GUSTEN

Här bor: Lisa Petersson, 28, Gusten Lantz, 29, och dottern Lilly, 2.

Gör: Lisa jobbar på en Sparbank, Gusten jobbar som driftschef på Wallnäs Timber AB.

Var: I byn Faggemåla, i den småländska skogen strax utanför Hultsfred.

Bor: Hus från 1912 på 230 kvm. Trädgården är 3 000 kvm.

Instagram: @Faggemala1912

Det gamla huset var tidigare i Gustens pappas ägo. Han hade köpt skogsfastigheten där huset låg, och inte nyttjat huset som fick stå tomt.

Men Gusten fick redan som 21-åring upp ögonen för det övergivna huset. Han blev förtjust och kunde se sig själv bo där en gång.

När han och Lisa blev ett par var det ännu inte praktiskt möjligt att planera för husköp och renovering. Men drömmen fanns kvar, och med tiden såg både Gusten och Lisa möjligheterna. Ett par år senare, 2016, köpte de loss huset från skogsfastigheten.

Renoveringen blev mycket omfattande och Lisa och Gusten valde att bo kvar i sin lägenhet i Hultsfred under tiden.

Gusten och Lisa har gett det vackra gamla huset i Faggemåla nytt liv. På tre år har de lyckats restaurera ett ödehus till den sekelskiftesdröm det är i dag. Foto: Jonas Lundberg

- Vi åkte ut varje dag efter jobbet och höll på till läggdags. Och varje helg ställde vi klockan och gick upp tidigt för att hinna renovera så mycket som möjligt. Lägenheten låg 10 minuter bort. Men varje dag vi åkte fram och tillbaka tänkte jag: ”Tänk när vi bor här på riktigt och slipper åka den här vägen varje dag”, säger Lisa. 

Lisa och Gusten har i princip gått igenom varenda centimeter av huset, bara skalet har stått kvar. De har bytt tak, till lertegel och falsat plåttak, och fönstren är nya fast i exakt samma storlek och stil som de gamla. Vinden har isolerats, de har dragit in värme i huset och renoverat alla kakelugnar. Dessutom har de murat upp vedspis och bakugn i köket.

- Allt vi har gjort har vi gjort i en anda som passar husets sekelskifteskaraktär och vår plånbok.

De som byggde och bodde i huset för hundra år sedan har lämnat små avtryck till eftervärlden överallt.

Alla möbler i matsalen är begagnade. Stolar och bord, Blocket. Byrå och kristallkrona från en antikaffär i Vimmerby. Spegeln köpt på auktion. Litografier av Madeleine Pyk och Bengt Lindström. Foto: Jonas Lundberg
Drinkvagn, Trendrum. Litografi av Bengt Lindström. Tapet, Sandberg Wallpaper. Foto: Jonas Lundberg
Lisa och Gusten älskar husets eldstäder. Kristallkronan är köpt i en antikaffär. Ljusstakar på väggen och bordet, från olika loppisar. Bord och stolar, Blocket. Vas, Klong. Glas och bestick, från loppisen Östregård. Porslin, Rörstrand. Linneservetter, Ellos. Servettringar, By On. Foto: Jonas Lundberg

- Inuti varje möbel, på varje vägg bakom tapeterna och på golven under linoleummattorna, har vi hittat noteringar om årtal. Vi är så glada för huset, och det känns extra fint att Gustens släkt har anknytning till det. Gustens farmor har till exempel berättat att alla barnen sov i det rum som i dag är barnrum, när hon sov över där.

”Vi tänkte först ha en mönstrad tapet här, men när vi reste i Skottland och bodde i ett slottsrum med mörkt gröna tapeter kändes det så maffigt!”

- De grillade äpplen över elden i rörspisen som än i dag står kvar. Det känns väldigt fint, tycker vi. Huset blir mer levande när man får ta del av de gamla anekdoterna.

Gusten och Lisa har inrett sitt hem i en klassisk tidlös stil.

- Lite som Östermalmslägenhet möter gammal lantlig villa. Vi är noga med att all inredning ska passa in i huset, det känns liksom fel med högblanka möbler till vårt hus. Vi lägger gärna en extra peng på att köpa sådant vi vill ha kvar en lång tid framöver, säger Lisa.

Det platsbyggda köket är designat av Lisa och Gusten tillsammans med en lokal snickare. "Krönlisten kom till av misstag då vi mätt fel, det blev ett glapp mellan överskåp och tak. Resultatet blev en tandad krönlist som blev bland det bästa med hela köket", berättar Lisa. Gardinen är sydd av tyg från William Morris & Co. Foto: Jonas Lundberg
Diskmaskin och ugn är uppbyggda i arbetshöjd, vilket är bekvämt för ryggen. Kökssoffa, loppis. Foto: Jonas Lundberg
Taklampan fanns där när paret tog över. Även bordet och silverbrickan kom med på köpet. Pinnsoffan är köpt på auktion och ommålad och omklädd i tyg från Klippan Yllefabrik. Matta, H&M Home. Foto: Jonas Lundberg

I matsalen har paret gått ”all in” på de material de vill ha. - Tapeten som är mörkt grön skiftar i färg beroende på hur ljuset faller. Vi tänkte först ha en mönstrad tapet här, men när vi reste i Skottland och bodde i ett slottsrum med mörkt gröna tapeter kändes det så maffigt! Så det skulle vi ju också ha i vårt finrum!

Även små detaljer är noga utvalda, som eluttag, traditionella skurklossar och golvlister som är exakta kopior av de gamla listerna.

Lisa och Gusten har också tagit ner en vägg och öppnat upp mellan kök och matplats. Nu har de ett luftigt kök på 40 kvadratmeter, lika stort som deras första gemensamma lägenhet.

- Vi valde färgen redan två år innan köket kom på plats. Jag var så osäker på om jag skulle gilla färgen i verkligheten. Men jag älskar den, vi valde helt klart rätt kulör, säger Lisa.

Det 22 kvm stora sovrummet har ett härligt ljusinsläpp från två väderstreck. Grågrön tapet, Acanthus, från Engbladh. Sängbord, som målats om med överbliven färg från köket, Ikea. Heltäckningsmattan är måttbeställd. Vägglampor, Åhléns. Foto: Jonas Lundberg
Barnrummet var det första rum som Lisa och Gusten tapetserade. "Det var innan vi visste att vi skulle få barn". Skåpet som stod i huset och var i dåligt skick är ommålat och har fått en sockel. Tapet, Boråstapeter. Foto: Jonas Lundberg
Kommoden i badrummet är platsbyggd för att ge en gammaldags känsla. Speglar, Åhléns. Lampor, Sekelskifte. Vas, Kähler. Foto: Jonas Lundberg

De är noga med att lyfta fram all hjälp de fått av sina familjer. - Utan dem hade det aldrig gått. De har lagt lika många år på denna renovering som vi gjort, och vi är oändligt tacksamma för det, säger Lisa.

Även trädgården håller på att ses över. När Lisa och Gusten kom, var det bara en smal igenväxt stig framför huset.

- Vi har återställt grusgången till vad vi tror är dess ursprungliga utseende. Vi grävde upp alla grästuvor för hand med spade och grep, och har sedan lagt markduk och gårdsgrus. Det var svettigt arbete, men det blev bra!

Lisa har även börjat intressera sig för odling och har i år lagt ner mycket tid på att förgro blommor.

- Min dröm är en riktigt gammeldags trädgård full av fruktträd, ”mormors-rabatter” och bärbuskar. Gärna mycket rosor och lavendel.

Planerna för trädgården är många. - Vi har ju ganska stora ytor att fylla, trädgården är nästan 3 000 kvadratmeter. I framtiden ska vi bygga ett orangeri, delvis av de originalfönster vi bytt ut i huset. Det känns fint, som om cirkeln på något sätt blir sluten, säger Lisa.

Vill du se hur Lisa och Gustens hus såg ut före renoveringen? LEVA&BO har tidigare skrivit om parets renoveringsresa som ni kan läsa mer om här – och se förebilder! 

LÄS MER: Huset hade stått öde i 25 år – så rustade Emily och Simon upp det

Ur arkivet: Det övergivna mentalsjukhuset - bilderna inifrån