Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med havet som granne ledsnar man aldrig på utsikten, menar Leif och Katarina. Den vackra villan har magnifik sjöutsikt och ligger på en sluttning. Den vita fasaden gör sig fint i skärgårdsmiljön.Med havet som granne ledsnar man aldrig på utsikten, menar Leif och Katarina. Den vackra villan har magnifik sjöutsikt och ligger på en sluttning. Den vita fasaden gör sig fint i skärgårdsmiljön.Med havet som granne ledsnar man aldrig på utsikten, menar Leif och Katarina. Den vackra villan har magnifik sjöutsikt och ligger på en sluttning. Den vita fasaden gör sig fint i skärgårdsmiljön.
Katarina och Leif byggde sitt lilla glashus i samma stil som boningshuset.Katarina och Leif byggde sitt lilla glashus i samma stil som boningshuset.Katarina och Leif byggde sitt lilla glashus i samma stil som boningshuset.
1 AV 2
Med havet som granne ledsnar man aldrig på utsikten, menar Leif och Katarina. Den vackra villan har magnifik sjöutsikt och ligger på en sluttning. Den vita fasaden gör sig fint i skärgårdsmiljön.
Foto: FREDRIK DAHLBERG
2 AV 2
Katarina och Leif byggde sitt lilla glashus i samma stil som boningshuset.
Foto: FREDRIK DAHLBERG

Från förfärligt skick till riktig drömvilla: ”Vi har gjort om det mesta”

Katarina sökte sig tillbaka till sina rötter när det var dags att hitta en plats att slå sig till ro med sin familj. 

I Linanäs, bara 500 meter från platsen Katarina bodde som barn, har paret byggt ett paradis där de själva, barn och barnbarn samlas juletid och firar i sann Fanny och Alexander-stil.

Katarinas fars släkt kommer från Ljusterö och hennes far är uppvuxen i ett torp bara 500 meter från hennes och maken Leifs hus. Katarinas familj bodde i torpet några år under 90-talet och passerade då ofta huset på vägen ner till badet. 

Huset var då i ett förfärligt skick, men läget tilltalade henne. Katarina mindes att hon alltid tyckt att huset haft utmärkt läge, så när det låg ute för försäljning 2006 slog hon och maken Leif till och köpte det – något de aldrig ångrat. 

Det var ingen hets med budgivning heller, då Kattis och Leif var en av endast två spekulanter. Säljbroschyren var inte speciellt lockande, och signalerade att det krävdes en hel del jobb för att få huset i fint skick. 

Kattis och Leif med katten Skorpan framför de vackra gröna pardörrarna som pryder husets entré. Stol med grått fårskinn från lokal gård. Svart stol och rostfri lykta, båda loppisfynd.Kattis och Leif med katten Skorpan framför de vackra gröna pardörrarna som pryder husets entré. Stol med grått fårskinn från lokal gård. Svart stol och rostfri lykta, båda loppisfynd.Kattis och Leif med katten Skorpan framför de vackra gröna pardörrarna som pryder husets entré. Stol med grått fårskinn från lokal gård. Svart stol och rostfri lykta, båda loppisfynd.
Kattis och Leif med katten Skorpan framför de vackra gröna pardörrarna som pryder husets entré. Stol med grått fårskinn från lokal gård. Svart stol och rostfri lykta, båda loppisfynd. Foto: FREDRIK DAHLBERG
Den lilla kaminen i gästrummet är mest för syns skull, den går inte att elda i men ger myskänsla med sin flamlampa.Den lilla kaminen i gästrummet är mest för syns skull, den går inte att elda i men ger myskänsla med sin flamlampa.Den lilla kaminen i gästrummet är mest för syns skull, den går inte att elda i men ger myskänsla med sin flamlampa.
Den lilla kaminen i gästrummet är mest för syns skull, den går inte att elda i men ger myskänsla med sin flamlampa. Foto: FREDRIK DAHLBERG
Slagbord från tidigt 1800-tal, soffan och stolarna är loppisfynd. Takkronan med ljus kommer från Nya Pom Pom i Hammarby sjöstad. Tallrikar, Mateus. Röda ljusstaken på matbordet är arvegods och julstjärnan på väggen kommer från Ikea. Kuddarna i soffan är från Hemtex och Åhléns. Tapet Foglavik, Boråstapeter.Slagbord från tidigt 1800-tal, soffan och stolarna är loppisfynd. Takkronan med ljus kommer från Nya Pom Pom i Hammarby sjöstad. Tallrikar, Mateus. Röda ljusstaken på matbordet är arvegods och julstjärnan på väggen kommer från Ikea. Kuddarna i soffan är från Hemtex och Åhléns. Tapet Foglavik, Boråstapeter.Slagbord från tidigt 1800-tal, soffan och stolarna är loppisfynd. Takkronan med ljus kommer från Nya Pom Pom i Hammarby sjöstad. Tallrikar, Mateus. Röda ljusstaken på matbordet är arvegods och julstjärnan på väggen kommer från Ikea. Kuddarna i soffan är från Hemtex och Åhléns. Tapet Foglavik, Boråstapeter.
Slagbord från tidigt 1800-tal, soffan och stolarna är loppisfynd. Takkronan med ljus kommer från Nya Pom Pom i Hammarby sjöstad. Tallrikar, Mateus. Röda ljusstaken på matbordet är arvegods och julstjärnan på väggen kommer från Ikea. Kuddarna i soffan är från Hemtex och Åhléns. Tapet Foglavik, Boråstapeter. Foto: FREDRIK DAHLBERG
Katarina och Leif har gjort om det mesta i huset. Bland annat har de rivit väggar för att få en öppen planlösning.Katarina och Leif har gjort om det mesta i huset. Bland annat har de rivit väggar för att få en öppen planlösning.Katarina och Leif har gjort om det mesta i huset. Bland annat har de rivit väggar för att få en öppen planlösning.
Katarina och Leif har gjort om det mesta i huset. Bland annat har de rivit väggar för att få en öppen planlösning. Foto: FREDRIK DAHLBERG

Hemma hos Katarina och Leif

Här bor: Katarina, 64, och Leif, 64 samt katten Skorpan, 17.

Var: Sluttningshus på 190 kvm byggt 1928 i Lianäs på Ljusterö.

Gör: Katarina är glad pensionär. Har tidigare jobbat inom barnomsorgen.

Leif är glad pensionär. Har tidigare jobbat inom IT-branschen. 

Instagram: @kattisinspiration

De flesta väggarna var täckta med murriga tapeter och svampade i omodern gul ockrafärg. Huset med sina rymliga 190 kvadratmeter hade förr i tiden brukats av två familjer, en på övervåningen och en på undervåningen som var vanligt på den tiden.

– Vi har gjort om det mesta, tapetserat om, målat både in- och utvändigt, lagt in nya golv och rivit väggar för att få en öppen planlösning på undervåningen, säger Katarina. 

Den befintliga verandan gjordes om till gammaldags punschveranda, något Katarina längtat efter ända sedan hon var liten. På övervåningen bytte paret ut fönstren till större för att få maximal utsikt över havet från både sitt och det intilliggande gästrummet. 

Vi hittade gamla munblåsta fönster och vackra slitna dubbeldörrar från tidigt 1800-tal på Blocket.

Katarina menar att i ett gammalt hus finns det alltid något att pyssla med, något man kan ändra och förbättra.  

– För ett par år sedan fick jag en idé om att bygga ett litet glashus med mycket fönster i samma stil som boningshuset. Vi hittade gamla munblåsta fönster och vackra slitna dubbeldörrar från tidigt 1800-tal på Blocket. Vi renoverade och målade fönstren med linoljefärg och dörrarna fick ha sin slitna fina patina kvar, säger Katarina. 

Ljuvliga röda toner får fritt spelrum i det mysiga vardagsrummet. Howardsoffa, Blocket. Fåtölj, Dux. Träpall, Rusta. Grön Höganäskruka. Grön vas med röda anemoner, gåva från Katarinas svärdotter. Röd tomte, vit tomte och julbock, liten och stor, är samtliga loppisfynd. Ljuskrona dekorerad med granris från Nya Pom Pom i Hammarby Sjöstad.Ljuvliga röda toner får fritt spelrum i det mysiga vardagsrummet. Howardsoffa, Blocket. Fåtölj, Dux. Träpall, Rusta. Grön Höganäskruka. Grön vas med röda anemoner, gåva från Katarinas svärdotter. Röd tomte, vit tomte och julbock, liten och stor, är samtliga loppisfynd. Ljuskrona dekorerad med granris från Nya Pom Pom i Hammarby Sjöstad.Ljuvliga röda toner får fritt spelrum i det mysiga vardagsrummet. Howardsoffa, Blocket. Fåtölj, Dux. Träpall, Rusta. Grön Höganäskruka. Grön vas med röda anemoner, gåva från Katarinas svärdotter. Röd tomte, vit tomte och julbock, liten och stor, är samtliga loppisfynd. Ljuskrona dekorerad med granris från Nya Pom Pom i Hammarby Sjöstad.
Ljuvliga röda toner får fritt spelrum i det mysiga vardagsrummet. Howardsoffa, Blocket. Fåtölj, Dux. Träpall, Rusta. Grön Höganäskruka. Grön vas med röda anemoner, gåva från Katarinas svärdotter. Röd tomte, vit tomte och julbock, liten och stor, är samtliga loppisfynd. Ljuskrona dekorerad med granris från Nya Pom Pom i Hammarby Sjöstad. Foto: FREDRIK DAHLBERG
Den vackra trappan bildar ett vackert blickfång i hallen. Julstjärna, Rusta. Grön vas i fönstret, gåva från svärdotter. Mönstrade urnan är ett loppisfynd.Den vackra trappan bildar ett vackert blickfång i hallen. Julstjärna, Rusta. Grön vas i fönstret, gåva från svärdotter. Mönstrade urnan är ett loppisfynd.Den vackra trappan bildar ett vackert blickfång i hallen. Julstjärna, Rusta. Grön vas i fönstret, gåva från svärdotter. Mönstrade urnan är ett loppisfynd.
Den vackra trappan bildar ett vackert blickfång i hallen. Julstjärna, Rusta. Grön vas i fönstret, gåva från svärdotter. Mönstrade urnan är ett loppisfynd. Foto: FREDRIK DAHLBERG
Sovrum i vilsamma blå toner med röda accenter i juletid. Tapeten kommer från Ralph Lauren och heter Ashfid Floral. Det gamla fönstret som hänger ovanför parets säng är ett loppisfynd som så mycket annat i parets hem. Katarina brukar pynta det med grönt ris och en lingonkrans till jul. Linnemorgonrock från Åhléns. Blå och beige sängkläder, Navy Stories. Grå kuddar och fårskinnskudde, Iris Hantverk. Blå kuddar köpta på Rusta. Bruna fuskpälspläden och sängborden är Blocketfynd. Blå pläd köpt på Hemtex, röd pläd från Ikea. Vita gardiner, Hemtex.Sovrum i vilsamma blå toner med röda accenter i juletid. Tapeten kommer från Ralph Lauren och heter Ashfid Floral. Det gamla fönstret som hänger ovanför parets säng är ett loppisfynd som så mycket annat i parets hem. Katarina brukar pynta det med grönt ris och en lingonkrans till jul. Linnemorgonrock från Åhléns. Blå och beige sängkläder, Navy Stories. Grå kuddar och fårskinnskudde, Iris Hantverk. Blå kuddar köpta på Rusta. Bruna fuskpälspläden och sängborden är Blocketfynd. Blå pläd köpt på Hemtex, röd pläd från Ikea. Vita gardiner, Hemtex.Sovrum i vilsamma blå toner med röda accenter i juletid. Tapeten kommer från Ralph Lauren och heter Ashfid Floral. Det gamla fönstret som hänger ovanför parets säng är ett loppisfynd som så mycket annat i parets hem. Katarina brukar pynta det med grönt ris och en lingonkrans till jul. Linnemorgonrock från Åhléns. Blå och beige sängkläder, Navy Stories. Grå kuddar och fårskinnskudde, Iris Hantverk. Blå kuddar köpta på Rusta. Bruna fuskpälspläden och sängborden är Blocketfynd. Blå pläd köpt på Hemtex, röd pläd från Ikea. Vita gardiner, Hemtex.
Sovrum i vilsamma blå toner med röda accenter i juletid. Tapeten kommer från Ralph Lauren och heter Ashfid Floral. Det gamla fönstret som hänger ovanför parets säng är ett loppisfynd som så mycket annat i parets hem. Katarina brukar pynta det med grönt ris och en lingonkrans till jul. Linnemorgonrock från Åhléns. Blå och beige sängkläder, Navy Stories. Grå kuddar och fårskinnskudde, Iris Hantverk. Blå kuddar köpta på Rusta. Bruna fuskpälspläden och sängborden är Blocketfynd. Blå pläd köpt på Hemtex, röd pläd från Ikea. Vita gardiner, Hemtex. Foto: FREDRIK DAHLBERG

Det Katarina och Leif värdesätter mest med sitt skärgårdsboende är öppenheten och ljuset. Huset har en fantastisk kvällssol då det vetter mot väster. 

Dessutom är Katarina vansinnigt förtjust i gamla saker med historia och patina, hennes dröm om att äga ett 20-tals hus i skärgården har gått i uppfyllelse. Hon tycker att det är viktigare än någonsin att värna om vår miljö och köper därför ytterst sällan nya saker, utan fyndar det mesta på Blocket och på olika loppisar.

Den enda nackdel hon ser med att bo i ett gammalt hus skulle vara att de ofta är oisolerade, något som paret åtgärdade för ett par år sedan då de investerade i bergvärme och halverade sina elräkningar.

Leif menar att de hittills fokuserat mest invändigt, men har kommande planer utvändigt framöver. Bland annat ska järngrindarna bytas ut mot ett par gamla, vackra i trä från tidigt 1900-tal. Sedan ska det också byggas en pergola med vindruvsrankor som tak.

Katarina och Leif byggde sitt lilla glashus i samma stil som boningshuset.Katarina och Leif byggde sitt lilla glashus i samma stil som boningshuset.Katarina och Leif byggde sitt lilla glashus i samma stil som boningshuset.
Katarina och Leif byggde sitt lilla glashus i samma stil som boningshuset. Foto: FREDRIK DAHLBERG
Foto: FREDRIK DAHLBERG

Katarina menar att hennes inredningsintresse alltid funnits, men kanske gett sig mer till känna nu när hon fått loss lite tid och gått i pension. Hon pysslar gärna och ändrar om, byter plats på möbler och textilier. Ett av hennes favoritnöjen är att besöka gamla loppisar och göra små fynd, att skapa ett mysigt hem med gott samvete och samtidigt värna om vårt klimat. Hon älskar naturmaterial och pyntar gärna hemmet till jul då hon och Leif får besök av sina fyra barn och tre barnbarn. 

– Det är lite Fanny och Alexander-julkänsla hemma hos oss, med många levande ljus, stämningsfull musik, eld som brinner i kaminen och riktigt mycket julpynt, säger hon med ett leende.

LÄS MER: Lotta och Henrik köpte ett missionshus – så förvandlade de det till sitt hem

LÄS MER: Emily förvandlade ödehuset till en lantlig julidyll