Från fallfärdigt till sagolikt – så rustade paret upp huset
Där andra såg förfall såg Leif och Anette möjligheter. I deras varsamma händer har den lilla sörmländska parstugan från 1700-talet rustats och byggts samman med gårdens 1800-talshus. Resultatet är ett varmt och välkomnande hem, som gjort för decembers alla julkalas.
Det är ett par dagar kvar till julafton, solen skiner och det är vackert krispigt och kallt ute. Redan på håll syns det att familjen Ragnarsson tycker mycket om julen. Den gedigna dubbelgrinden är smyckad med granruskor precis som bodarna intill. Det lyser stämningsfullt av stjärnor och adventsljusstakar i fönstren på det faluröda boningshuset och på pardörrarna hänger kransar med mörkröda band.
– Jag tycker att det är kul att pyssla och älskar adventstiden när man kan göra fina arrangemang med ljusslingor och kransar på innergården. Hos oss får faktiskt till och med hästarna del av julstämningen då de alltid får julfint till första advent med granris, äpplen och knäckebröd som vi hänger upp runt boxarna, säger Anette Ragnarsson.
Hemma hos familjen Ragnarsson
Här bor: Anette och Leif Ragnarsson med hund, hästar, katter och höns.
Gör: Anette arbetar som företagsläkare och Leif är egenföretagare.
Var: En avstyckad gård på landsbygden utanför Nyköping där de byggt ihop två äldre huskroppar till en bostad.
Bor: Ursprungshuset, Kungbergastugan, är från 1700-talet, det större huset troligen från 1800-talet.
Instagram: @kungbergalivet, @leifsnaturbilder.
Hela huset doftar juligt av gran, hyacinter, apelsiner och glögg. Anette och hennes man Leif förbereder för kvällens julmiddag med familjen. Glögg med tillbehör ska serveras i det mysiga orangeriet där de inrett med juliga textilier, varma fårskinn och levande röda ljus. Matsalen i glasverandan intill är uppdukad med Ostindiaporslin och röda amaryllis på en mönstrad duk.
– Julens dofter betyder mycket för mig, säger Anette. Vid lucia brukar jag köpa hem narcisser och mängder av hyacinter. I julveckan tar vi in granen och sedan sätter vi också upp julkrubban för att påminna oss om varför vi firar jul.
Jag tycker att det är kul att pyssla och älskar adventstiden när man kan göra fina arrangemang med ljusslingor och kransar
Familjens hus är en gammal avstyckad bondgård där bostadshuset ursprungligen var en parstuga från 1700-talet som senare fick sällskap av ett nyare hus precis bredvid.
– Det fanns ett hus här redan i slutet av 1600-talet som i en skrift omnämns som Kungbergastugan, sannolikt var det en enkelstuga som byggdes till under 1700-talet till nuvarande parstuga. Det nyare huset vet vi eldhärjades på 1800-talet, men att man lyckades släcka branden och rädda bottenvåningen. När vi renoverade köket hittade vi delvis kolnade timmerstockar i väggen, säger Anette.
När Anette och Leif upptäckte stället hade det varit till salu ganska länge, spekulanter hade vänt i dörren på visningarna vid anblicken av det stora renoveringsbehovet. Anette och Leif däremot såg den stora potentialen som dolts under renoveringar från mitten på 1900-talet.
Vad de köpte var två bostadshus, som vart och ett för sig var för litet för att möta familjens behov av yta. Till en början hade de tänkt bygga till det större huset och ha parstugan som gästhus. De kontaktade en byggmästare som kom ut och tittade, men han bara skakade på huvudet och tyckte att de skulle riva och bygga nytt i stället för att renovera. Det skulle bli mycket billigare att jämna huset med marken och bygga nytt. Detta var dock inget alternativ för Anette och Leif, som ville behålla det gamla ursprungliga men behövde hitta en lösning för att få större boyta.
– Efter att vi bott in oss ett tag fick vi idén att bygga ihop de båda husen. Vi tog hjälp av en duktig arkitektbyrå i Nyköping som hjälpte oss att ta fram ett förslag och ritningar på en huskropp som via två smalare glasade passager förbinder de två ursprungliga husen, säger Anette.
Parets målsättning har hela tiden varit att försöka återställa allt som renoverades bort för 70–80 år sedan till en mer ursprunglig äldre stil. Det har inneburit att sätta tillbaka spröjsade fönster, hitta tidstypiska dörrar, lägga in skurgolv och mycket annat. Anette och Leif har renoverat under drygt tjugo års tid och bland annat hunnit med att byta tak, fasad, fönster, dörrar, el, rör, element och golv.
– Det har blivit väldigt många timmar lagda på fönsterrenovering, det är vår återkommande sommarsyssla att slipa, kitta och måla med linoljefärg.
Husen är traditionellt färgsatta med Falu ljusröd, gulockrafärgade fönsterbågar och gråa fönsterfoder.
–Vi har gjort väldigt mycket själva, men tagit hjälp med sådant som tillbyggnader och elinstallationer.
Vi är glada att vi trots stora utmaningar och hårt slit under renoveringsresan kunnat skapa ett ganska unikt hem som med alla sina vinklar och vrår inte liknar något annat
I den nybyggda delen finns i dag ett stort allrum som är öppet upp i nock och ståtar med en stor öppen spis. Här framför brasan brukar klappöppningen på julafton ske.
– Vi är väldigt hemkära och älskar husets läge som bjuder på soluppgång över sjön och kvällssolen utanför köksverandan med solnedgång över Runtuna kyrkby. Vi tillbringar mycket tid på hemmaplan också för att vi har djur att sköta om. Jag är mycket i stallet och på hästryggen. Leifs stora intresse är naturfotografering och han förbereder nu en fotoutställning på Nyköpings bibliotek.
Det faktum att platsen varit befolkad sedan urminnes tider är också något som Anette och Leif tycker är spännande. Det finns mängder av fornlämningar i närområdet.
– Vi har också hittat gamla kartor över gården där den äldsta är daterad 1690. Vi är glada att vi trots stora utmaningar och hårt slit under renoveringsresan kunnat skapa ett ganska unikt hem som med alla sina vinklar och vrår inte liknar något annat, säger Anette och fortsätter:
– Julen är utan konkurrens årets viktigaste högtid när vi kan samla familjen här och har tid att varva ned. Då njuter vi av långfrukostar, läsning, bra filmer och samtal framför brasan.
LÄS MER: Lena och Johan lämnade Stockholm för gammal prästgård på landet
LÄS MER: Titti och Filip förvandlade tågstationen till unikt hem