Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den soligt gula grinden har Linda själv ritat och låtit en smed tillverka.
Den soligt gula grinden har Linda själv ritat och låtit en smed tillverka.
Den soligt gula grinden har Linda själv ritat och låtit en smed tillverka.
Linda gillar färg och mönster.
Linda gillar färg och mönster.
Linda gillar färg och mönster.
1 AV 2
Den soligt gula grinden har Linda själv ritat och låtit en smed tillverka.
Foto: Hanna Ågren
2 AV 2
Linda gillar färg och mönster.
Foto: Hanna Ågren

Från fallfärdigt till färgfest i Lindas häftiga 30-talshus

Hemma hos Linda och Mandus Skön i Malmö får färg och mönster ta plats. Att detta är en familj som gärna använder sin fantasi, och inte tvekar att måla om, syns på alla fina detaljer i det välbevarade 1930-talshuset.

När man kommer fram till familjen Sköns hus i Malmö kan man direkt ana att detta är en familj som tycker om färg. Det första man möts av, är en knallgul grind som Linda själv har ritat och låtit en smed tillverka. Till det vita huset med bladgröna fönsterbläck lyser den upp och man blir genast nyfiken på vad som gömmer sig innanför ytterdörren.

Den gula färgen får sällskap av ännu mer färg inomhus. Hos familjen Skön är man inte rädd för att ta i när det gäller färg och mönster. Blommiga tapeter möter starka färger i olika kulörer och allt harmonierar fint.

Hemma hos familjen Skön

Här bor: Linda Skön, 41 år, Mandus Skön, 46, Love, 6 år, Olle, 10.

Gör: Linda är ekonom på Ikea och Mandus är agile teamcoach på Ikea.

Var: Malmö.

Bor: I en villa med 6 rum och kök från 1937, tillbyggd 2020. Total boyta 133 kvadratmeter.

Instagram: @detaljerhemma

Linda Skön vill gärna bo i ett ombonat hem och tycker att färg hjälper till att skapa den känslan. Foto: Hanna Ågren
”Det är enklare att inreda med färg”, tycker Linda. Foto: Hanna Ågren
I matsalen står danska teakmöbler som Linda och Mandus köpte när de flyttade ihop. Den blommiga tapeten Eldblomman från Svenskt Tenn hade paret även i sin förra bostad. Foto: Hanna Ågren
Största missen för mig har varit när jag har fegat ur och valt vita väggar, det har jag ångrat direkt!

Nyproducerade möbler är svåra att hitta i hemmet och loppisfynd tillsammans med några ärvda saker står för det mesta av inredningen.

– Jag skulle beskriva vår inredningsstil som en aning nostalgisk och ombonad. Jag tycker det är enklare att inreda med färg och tycker det blir svårt med en vit vägg. Jag vill ju ha den där ombonade och mysiga känslan, och då får man så mycket gratis med färg, säger Linda.

– Största missen för mig har varit när jag har fegat ur och valt vita väggar, det har jag ångrat direkt! Vårt ena sovrum har bytt färg fyra gånger på grund av detta. Det var grönt när vi flyttade in, vi målade i vitt för det kändes enklast, men rummet blev aldrig mysigt. Vi målade om i grågrönt, men det blev också tråkigt. Nu har rummet fått en vägg i grönt och rosa. Det känns mycket mer rätt, vi får nog snart måla om de övriga väggarna också!

Barnen har själva fått välja färg på sina rum, i det här fallet blev det två. Skrivborden har fått samma färg som väggen för att smälta in. Skrivbord , Ikea. Foto: Hanna Ågren
I Olles rum finns en skrivbordshörna att pyssla och göra läxor i. Väggen har delats upp och målats i flera spännande kulörer och mönster. Foto: Hanna Ågren
Familjen handlar gärna på loppis. Sänggavel från Sofacompany. Foto: Hanna Ågren

Att det blev just detta hus för Linda och Mandus berodde mycket på en slump. Linda såg en annons i tidningen 2011 och föreslog att de skulle åka och titta. De var båda tveksamma, de kände inte till området, men såg det som en trevlig söndagsutflykt. På visningen möttes de av ett hus som hade haft samma ägare sedan 1937, då det byggdes, och som nu nästan var fallfärdigt.

– Det var mögel på väggarna och tapeterna hängde ner, huset var i väldigt nedgånget skick, berättar Linda.

Vårt mål har hela tiden varit att ta vara på de detaljer som går att bevara i 1930-talshuset.

Men trots det första dåliga intrycket kunde Linda inte släppa tanken på det söta lilla huset på 79 kvadratmeter, och började flytta in och möblera det i fantasin. Under en flygresa med jobbet hade hon designat hela huset och bestämt hur det skulle se ut. Hon fick med sig Mandus på sina idéer – och huset blev deras.

– Visningen var på en söndag och på fredagen därefter hade vi skrivit på papper och köpt huset, skrattar Linda.

När det väl var dags för inflyttning var Linda gravid och strax därefter föddes parets första son Olle.

– De första åren i huset, som kombinerades med småbarnsåren, gjorde vi en grundläggande renovering och restaurerade ytskikten. Vårt mål har hela tiden varit att ta vara på de detaljer som går att bevara i 1930-talshuset.

Köksön inbjuder till frukostmål och andra lättare måltider. Ovanför köksön hänger designklassikern Flowerpot i en korallrosa nyans. Kök, Ikea. Foto: Hanna Ågren
I det gula skåpet ryms många loppisfynd och arvegods, som kaffekopparna från Lindas mormor. Vitrinskåp, Ikea. Foto: Hanna Ågren
När Linda och Mandus byggde ut 2020 fick de ett större kök med utgång till en stor terrass. Kök, Bodarp, Ikea. Ovanför köksön hänger två designklassiker, Flowerpot. Foto: Hanna Ågren

Alla fönster har renoverats och målats med linoljefärg i stället för att bytas ut, och de gamla takpannorna bevarades när man lade om taket.

Men familjen Skön hade ännu större planer för huset. Det dröjde några år, men 2020 byggde de till huset med 54 kvadratmeter. Det gamla köket fick bli matplats, och ett nytt kök, sovrum och hall tillkom.

Utöver det grundläggande behovet att utöka familjens boyta med ett antal efterlängtade kvadratmeter hade Linda även andra drömmar om vad utbyggnaden av huset skulle kunna tillföra. Efter att ha besökt ett hus byggt med nivåskillnader var hon fast besluten om att hon ville att något av de nya rummen skulle ligga en trappa ner.

– Jag var hemma hos en kompis som byggt ett hus i Hjärup och de hade lagt vardagsrummet två trappor ner. Jag tyckte det var väldigt mysigt och det hade jag med mig sen i planeringen kring tillbyggnaden, berättar hon.

I sonen Loves rum som har snedtak finns en myshörna som målats prickig. Fåtölj, Ikea. Foto: Hanna Ågren
I badrummet lade familjen lite extra pengar på glasväggen till nischen för duschen. Metallkarmarna har lackerats i samma korallfärg som återkommer i hemmet. Glasvägg, från Industriglas. Kakel, Bauhaus. Golvklinker, Höganäs. Foto: Hanna Ågren

Arkitekten som de anlitat hjälpte till att formulera Lindas tankar och göra ritningar. Eftersom husets ingångar inte ligger i nivå med marken kom de tillsammans fram till lösningen att placera det nya sovrummet i markplan.

När det gäller inredningen har Linda haft ganska olika stilar när hon ser bakåt i tiden. Men färg och mönster har alltid funnits med. Inspiration kan komma till henne överallt.

– När vi planerade tillbyggnaden satt jag en dag på jobbet med en takeawaykopp i grönt då jag fick syn på en korallfärgad mugg. Jag slogs genast av hur fint de båda färgerna passade ihop och den färgkombinationen har sedan fått sätta tonen i tillbyggnaden. Den korallfärgade färgen återkommer också på olika ställen, så som i badrummet och i hallen, berättar Linda.

Familjen Sköns både fantasifulla och mysiga hem har fått växa fram genom åren. Det är ett ständigt pågående och levande projekt, precis som Linda och Mandus vill ha det.

Se även: