Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Entrén till kapellet i Dombäck på Höga kusten är fint inramad av granris och ljusslingor, Lotta är en konstnärssjäl och skapar gärna julstämning med klassiskt pynt.
Entrén till kapellet i Dombäck på Höga kusten är fint inramad av granris och ljusslingor, Lotta är en konstnärssjäl och skapar gärna julstämning med klassiskt pynt.
Entrén till kapellet i Dombäck på Höga kusten är fint inramad av granris och ljusslingor, Lotta är en konstnärssjäl och skapar gärna julstämning med klassiskt pynt.
Entrén till kapellet i Dombäck på Höga kusten är fint inramad av granris och ljusslingor, Lotta är en konstnärssjäl och skapar gärna julstämning med klassiskt pynt. Foto: Elin Nerpin

Från 1800-talskapell till drömhem – Lotta och Mathias renoverade själva

Det lackar mot jul i det gamla kapellet från 1882 i Dombäck på Höga kusten. I det vackra huset bor Lotta och Mathias med sina två barn. Tillsammans har de förvandlat huset till ett ombonat och personligt hem med massor av gammaldags charm.

Julens dofter möter redan ute på trappan: hyacint, färskt granris och något sött som bakats nyligen. Den snötäckta farstukvisten är pyntad med en maffig grön grangirlang och inifrån de majestätiska kyrkfönstren glimrar adventsstjärnor och ljusstakar. Att stiga över tröskeln till det gamla kapellet i Dombäck är som att kliva rakt in i en Madickensaga där Lotta Edlund tar emot i barnfamiljens franskinspirerade bistrokök.

- Jag vill gärna njuta av julen länge men kommer sällan i gång med stjärnor och adventsljusstakar förrän de sista dagarna innan första advent, säger Lotta.

Man ska inte vara rädd för att blanda, inredning är som bäst när man tar det man gillar. Det får gärna skava lite tycker jag.

Ungefär två veckor innan julafton tar familjen in granen och det är då det blir julstämning på riktigt, tycker Lotta. Då får det gärna komma in mer röda inslag i inredningen också. Med enkla medel har Lotta trollat fram jul i köket: röda äpplen i en skål, granris i glasvaser och korgar, och så stjärnor förstås. På diskbänken står ett nybyggt pepparkakshus som dottern Greta varit med och gjort. Det moderna köket står i fin och stilsäker kontrast till det övriga huset.

- Man ska inte vara rädd för att blanda, inredning är som bäst när man tar det man gillar. Det får gärna skava lite tycker jag, och inte vara för perfekt, ett hem ska ju inte kännas som en utställning, säger Lotta.

Hemma hos Lotta & Mathias

Här bor: Lotta och Mathias Edlund, båda 31 år, samt barnen Greta, 5, och Edvard, 2 år.

Gör: Lotta är byggnadsingenjör och Mattias är maskiningenjör.

Var: I byn Dombäck norr om Örnsköldsvik.
Bor: I ett gammalt kapell byggt 1882.

Instagram: @gamlakapellet

Greta myser med mamma när lillebror Edvard sover. Även barnen trivs i det annorlunda huset där de stora ytorna är som en dröm när man har spring i benen. Foto: Elin Nerpin
https://www.instagram.com/p/CWs8T5iIkV7/?utm_source=ig_web_copy_link

Kapellet i Dombäck, en by tre mil norr om Örnsköldsvik, byggdes 1882 och ägdes tidigare av den lokala pingstförsamlingen. Det var så Lotta fick nys om det 2015, när hon var ungdomsledare i församlingen under en tid. Då bodde hon och hennes man Mathias i en lägenhet i Örnsköldsvik men var på jakt efter ett större boende.

- Jag åkte hit och tittade och blev kär i huset direkt, jag tyckte det var så synd att det stått tomt i tio år, säger Lotta.

Kapellet var inte till salu, men hon frågade lite försiktigt om församlingen var villig att sälja och om det var möjligt att använda det som privatbostad. Något år senare kunde Lotta och Mathias flytta in. Mathias kommer från trakten och Lotta har gått i skola i grannbyn, så området var inte okänt för dem och de såg möjligheter med det sedan länge tomma huset. De lockades också av tanken på att få bygga upp något tillsammans och huset sysselsatte dem mest hela tiden innan barnen Greta och Edvard föddes.

Om vi ska byta gardiner eller pynta julgranen måste vi ta hjälp av en ställning på hjul.

- Varje vaken timme höll vi på med något, det är verkligen inte en gullig historia när man tänker på hur mycket tid och kraft vi har lagt ner, säger Lotta.

Paret har gjort det mesta själva, båda är praktiskt lagda och tar sig gärna an nya projekt, på gott och ont. Att renovera ett gammalt hus med en sådan speciell historia som ett kapell är också lite annorlunda. Lotta och Mathias har valt att inte ändra i planlösningen så mycket men de har flyttat köket och byggt ut lekrummet.

- Charmen med huset är att hela historien är representerad. Originalutseendet är kvar och det tycker vi är viktigt, förklarar Lotta.

Lotta och Mathias ville ha ett kök med fransk bistrokänsla. Skåp, luckor och bänkskiva från Ikea och beslag i brunt läder från Beslagsbutiken. Fönstret ramas in av en porslinsblomma i stället för en gardin. Foto: Elin Nerpin
Granris i korgar, glasvaser och blanka röda äpplen i en träskål skapar julstämning i köket. Foto: Elin Nerpin
De stora fönstren med ljusinsläpp var det första Mathias och Lotta förälskade sig i när de klev över tröskeln till det gamla kapellet. Varje år tar de sig an och renoverar något av dem. Foto: Elin Nerpin
Den stora salen är husets hjärta och som gjord för fest och samvaro i juletid. Här var tidigare kyrksal, med altare och rader av bänkar. Golvet är original som Lotta och Mathias har slipat och lackat. Foto: Elin Nerpin

I kapellet har det bland annat arrangerats söndagsskola under många år och kvar i hallen hänger en tavla som föreställer söndagsskolebarn framför entrén. Det är bara en av alla de saker som Lotta och Mathias fick behålla när de flyttade in, liksom altare, kyrkbänkar, teckningar och pyssel från söndagsskolan.

- Många bybor har kopplingar till huset och det är väldigt kul när vi får chans att veta mer om det och vi vill gärna ha kvar prylar från tiden när församlingen var aktiv här, säger Lotta.

Hon visar in i familjens kombinerade vardagsrum och matsal i den gamla kyrksalen som utgör husets hjärta. Takhöjden på hela fyra meter ger härlig rymd. 

- Om vi ska byta gardiner eller pynta julgranen måste vi ta hjälp av en ställning på hjul, förklarar Lotta.

Huset är som gjort för att ha folk här.

Väggmålningarna och dekorlisterna är i original och på de väggar som är renoverade eller omgjorda har Lotta och Mathias efterliknat originalet med målad panel och dekorlister som ger vackra skuggor. Golvet är av massiv furu och ett av många inslag som bevarats från den gamla tiden, det har bara slipats och lackats. Mitt i rummet står ett stort matsalsbord som rymmer många gäster. När huset var kapell var det en stark tradition att bjuda till annandagsfest och det har Lotta och Mathias tagit fasta på och bjuder alltid in sina vänner till adventsfest med dopp i grytan runt bordet.

- Huset är som gjort för att ha folk här, säger Lotta. 

Fönstren i kyrksalen var det första Lotta och Mathias la märke till när de steg över tröskeln till kapellet första gången och blev så där förälskade.

- De ger ett fantastiskt ljusinsläpp med sina spröjsar och munblåsta glas men renoveringen av fönstren är fortfarande ett pågående projekt, berättar Lotta.

Hon och Mathias tar sig an några varje år och renoveringen av själva huset fortsätter också. Huset hade tagits väl om hand och var i fint skick när paret tog över men det har ändå varit otroligt mycket som har behövt göras.

- Men vi skyndar långsamt, säger Lotta. 

Med hjälp av en rumsavdelare har det skapats en ombonad soffhörna i den stora kyrksalen. Ljuskronan över vardagsrumsbordet köpte Lotta till sig själv i examenspresent, den är designad av Ernst Kirchsteiger. Foto: Elin Nerpin
Lotta älskar att gå på loppisar och auktioner och nästan allt i huset är begagnat, en mix av loppisfynd och gåvor från släkt och vänner. Foto: Elin Nerpin

Nu när det lackar mot jul vill de fylla sitt hem med den stämningsfulla årstiden. Lotta inreder med väggbonader och enkla stjärnor och det får gärna vara klassiskt julpynt.

- Vissa saker har hängt med ända från mormor och morfar, det är mysigt att ta fram sådant som man kommer ihåg från när man själv var barn, säger Lotta som älskar begagnade prylar och gärna går på loppisar och auktioner.

Det är mysigt att ta fram sådant som man kommer ihåg från när man själv var barn.

Nästan allt i huset är second hand och ett hopplock av grejer som familjen tycker om och har fått av släkt och vänner. Som krubban i bokhyllan som kommer från en granne som skulle fyllt 97 år i år, och den gamla vevgrammofonen inte att förglömma.

- Vi spelar faktiskt stenkakor på den till jul och det är något som verkligen skapar julstämning, säger Lotta. 

Tips till dig som renoverar ett gammalt hus

Skaffa dig en realistisk bild av husets behov. Prioritera viktiga investeringar från början. Det är skönt att veta att taket är tätt och att dräneringen fungerar när du väl börjar tapetsera i sovrummet.

 

Planera för helheten även om ni renoverar ett rum i taget. En ”sample board” med till exempel golvmaterial och färger är en bra hjälp för att hålla en röd tråd även om renoveringen drar ut på tiden.

 

Tillåt kompromisser och personliga val. Med en bra bas gör det bara huset mer intressant om detaljer från olika tidsepoker får plats i helheten. Varje tid är en del av husets historia, även dina avtryck från trender som råder just nu.

 

Bo in dig även i rum som inte är klara. Gardiner, växter och tavlor på väggarna minskar stressen att bli färdig. Det går att trivas i huset trots rosa plastmattor och mörkbrun sjögrästapet.

 

Ta det lugnt! Det finns mycket viktigare saker än att renovera hus. Låt det ta tid och tillåt perioder av stiltje och återhämtning. Surfa på vågen när lusten, orken och inspirationen återvänder.