Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Familjen värmer både sitt hus och sitt varmvatten genom vedeldning, så det går åt många kubik ved varje år. Här har Martin precis blivit klar med att klyva och stapla veden.Familjen värmer både sitt hus och sitt varmvatten genom vedeldning, så det går åt många kubik ved varje år. Här har Martin precis blivit klar med att klyva och stapla veden.Familjen värmer både sitt hus och sitt varmvatten genom vedeldning, så det går åt många kubik ved varje år. Här har Martin precis blivit klar med att klyva och stapla veden.
Britta och Martin har betesdjur, bland annat stutar, som hjälper till att hålla hagmarkerna öppna.Britta och Martin har betesdjur, bland annat stutar, som hjälper till att hålla hagmarkerna öppna.Britta och Martin har betesdjur, bland annat stutar, som hjälper till att hålla hagmarkerna öppna.
I den gamla sockerlådan står sticklingar av Dr Westerlunds doftpelargon.I den gamla sockerlådan står sticklingar av Dr Westerlunds doftpelargon.I den gamla sockerlådan står sticklingar av Dr Westerlunds doftpelargon.
Lilla Edit i full färd med att plocka gullvivor bakom huset på den kringbyggda gårdsplanen.Lilla Edit i full färd med att plocka gullvivor bakom huset på den kringbyggda gårdsplanen.Lilla Edit i full färd med att plocka gullvivor bakom huset på den kringbyggda gårdsplanen.
1 AV 4
Familjen värmer både sitt hus och sitt varmvatten genom vedeldning, så det går åt många kubik ved varje år. Här har Martin precis blivit klar med att klyva och stapla veden.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 4
Britta och Martin har betesdjur, bland annat stutar, som hjälper till att hålla hagmarkerna öppna.
Foto: CARINA OLANDER
3 AV 4
I den gamla sockerlådan står sticklingar av Dr Westerlunds doftpelargon.
Foto: CARINA OLANDER
4 AV 4
Lilla Edit i full färd med att plocka gullvivor bakom huset på den kringbyggda gårdsplanen.
Foto: CARINA OLANDER

Förfallna 1800-talsgården blev Martin och Brittas hem

Britta och Martin har hittat sin plats på jorden.

På gården från slutet av 1800-talet utanför Enköping tar de varsamt hand om sitt älskade hus, hugger ved, odlar grönsaker och drömmer om att en dag kunna bli ännu mer självförsörjande. 

Gården ligger invid skogsbrynet, skyddad från vindar från sydväst. Den välvårdade huvudbyggnaden ligger som ett smycke på tunet. Gårdsplanen är kringbyggd av röda uthus, och utmed hagarna löper gamla gärdesgårdar av röjsten från fälten. Från bersån fläktar doften av bondsyren, i fruktträden skummar vita skyar av blommor och i gräsmattorna frodas gullviva och narciss. 

När Britta och Martin Larsson för första gången kom hit för drygt tio år sedan var huvudbyggnaden renoverad bara i vissa delar. Både kök och värmesystem var visserligen nya, men inte helt fungerande. Dessutom var bara en sida av fasaden färdig, nämligen den som visades i fastighetsannonsen. Övriga sidor var målade i gult och brunt efter en 1960-talsrenovering, och hade fönster utan spröjs vilket gav huset ett tomt utseende. Det visade sig också att flera av timmerhusets stockar var angripna av röta.

Fikastund i det gröna. Martin, Britta och barnen Edvin och Edit.Fikastund i det gröna. Martin, Britta och barnen Edvin och Edit.Fikastund i det gröna. Martin, Britta och barnen Edvin och Edit.
Fikastund i det gröna. Martin, Britta och barnen Edvin och Edit. Foto: CARINA OLANDER

Hemma hos familjen Larsson

Här bor: Britta och Martin Larsson, barnen Carl, 13, Edvin, 7, och Edit, 4 år. Katten Stig, elva höns med tupp samt fem stutar.

Gör: Britta arbetar som undersköterska på ett äldreboende, Martin är agronom och odlingsledare på Svenska Skogsplantor.

Var: I Österunda, två mil från Enköping.

Bor: I ett 150 kvm stort timmerhus från slutet av 1800-talet.

Instagram: @brilar70

Men så fort Britta steg ur bilen kände hon att det var här hon ville bo. Huset hade kakelugnar, trägolv, vackra brädtak och själ. Dessutom var det lagom stort för en växande familj, och låg nära Martins nya jobb.

– Vi hade precis sålt vårt soldattorp nio mil bort när gården kom ut till försäljning, berättar Britta. Det gjorde att vi var fria att slå till direkt, och slapp den ekonomiska och tidskrävande pressen det innebär att stå med två hus samtidigt. Innan vi fick tillträde till gården bodde vi på vandrarhem i några veckor.

Martin, som tydligare såg husets förfall, behövde lite mer tid på sig för att känna att gården var rätt. Men då han fått bekräftat att stockrötan kunde åtgärdas såg även han ett liv på gården. Så efter en allt annat än hätsk budgivning, detta var i tider av finanskris och försiktighet, blev det snart dags att skriva på kontraktet. Fyra veckor senare kunde Britta, Martin och då tvåårige sonen Carl flytta in – och började renovera. Först på tur stod uthustaken som var i uselt skick och läckte in.

Britta tycker om utsikten från köksfönstret. ”Jag kan följa vädrets växlingar och se vad barnen håller på med när jag arbetar.”Britta tycker om utsikten från köksfönstret. ”Jag kan följa vädrets växlingar och se vad barnen håller på med när jag arbetar.”Britta tycker om utsikten från köksfönstret. ”Jag kan följa vädrets växlingar och se vad barnen håller på med när jag arbetar.”
Britta tycker om utsikten från köksfönstret. ”Jag kan följa vädrets växlingar och se vad barnen håller på med när jag arbetar.” Foto: CARINA OLANDER
Den gamla hyllan har förvandlats till en trevlig tallrikshylla.Den gamla hyllan har förvandlats till en trevlig tallrikshylla.Den gamla hyllan har förvandlats till en trevlig tallrikshylla.
Den gamla hyllan har förvandlats till en trevlig tallrikshylla. Foto: CARINA OLANDER
Foto: CARINA OLANDER

– Brittas bror Karl är finsnickare och har varit till väldigt stor hjälp för oss, säger Martin. Dels sa han redan från början att uthusen kunde åtgärdas utan större problem, dels har han gjort stora insatser på bostadshuset. Vi har bytt ut rötskadade stockar och panel där det krävdes, och Karl har tillverkat nya dörrar och spröjsade fönster som han dessutom varit med och satt in.

– Vi fick också bra hjälp av Gysinge byggnadsvård, som gav oss råd om hur vi skulle gå till väga med fasaden. Efter att ha konsulterat dem blev vi än mer övertygade om vikten av att gå varsamt fram och ta fasta på det ursprungliga.

Under de första åren renoverades en fasadsida per sommar. Vid ett tillfälle, när en rutten syll längs ena gaveln skulle bytas, upptäckte paret att den sten som husets ena hörna vilade på var spetsig och direkt olämplig för ändamålet.

– Då letade vi fram en lagom stor och nästan kubformad sten i skogskanten, berättar Martin. Stenen var verkligen som klippt och skuren för sitt uppdrag.

Britta och Martin har färgsatt den gamla dörren från vardagsrummet till matrummet i olika grå nyanser. Väggen är tapetserad med Borosan, Boråstapeter. Svart lampa från Ikea.Britta och Martin har färgsatt den gamla dörren från vardagsrummet till matrummet i olika grå nyanser. Väggen är tapetserad med Borosan, Boråstapeter. Svart lampa från Ikea.Britta och Martin har färgsatt den gamla dörren från vardagsrummet till matrummet i olika grå nyanser. Väggen är tapetserad med Borosan, Boråstapeter. Svart lampa från Ikea.
Britta och Martin har färgsatt den gamla dörren från vardagsrummet till matrummet i olika grå nyanser. Väggen är tapetserad med Borosan, Boråstapeter. Svart lampa från Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Britta och Martin har inrett sitt hem med kärlek till det enkla och har försökt hitta möbler, både ärvda och loppisfyndade, som passar husets stil. De vackra trägolven skuras med fet linoljesåpa en gång per år.Britta och Martin har inrett sitt hem med kärlek till det enkla och har försökt hitta möbler, både ärvda och loppisfyndade, som passar husets stil. De vackra trägolven skuras med fet linoljesåpa en gång per år.Britta och Martin har inrett sitt hem med kärlek till det enkla och har försökt hitta möbler, både ärvda och loppisfyndade, som passar husets stil. De vackra trägolven skuras med fet linoljesåpa en gång per år.
Britta och Martin har inrett sitt hem med kärlek till det enkla och har försökt hitta möbler, både ärvda och loppisfyndade, som passar husets stil. De vackra trägolven skuras med fet linoljesåpa en gång per år. Foto: CARINA OLANDEr
Kakelugnar i huset fungerar och sprider härlig värme kalla och ruggiga dagar. Tapet, Moment Art, Boråstapeter.Kakelugnar i huset fungerar och sprider härlig värme kalla och ruggiga dagar. Tapet, Moment Art, Boråstapeter.Kakelugnar i huset fungerar och sprider härlig värme kalla och ruggiga dagar. Tapet, Moment Art, Boråstapeter.
Kakelugnar i huset fungerar och sprider härlig värme kalla och ruggiga dagar. Tapet, Moment Art, Boråstapeter. Foto: CARINA OLANDER

Familjen, som under åren har utökats med barnen Edvin och Edit, har under hela renoveringen bott i huset. De har begränsat upprustningen till ett rum i taget, och främst renoverat sommartid då man har haft möjlighet att vara ute på tomten. 

– Nu är det mesta klart, även om vi har några större projekt kvar, säger Britta. I tur och ordning ska vi renovera badrummet, göra nytt avlopp, bygga en glasveranda och installera solceller. Men sedan så!

Vi drömmer om att bli mer självförsörjande.

Redan nu är familjen nöjd med sin bostad, inte minst med de smarta lösningar som gör att alla får plats. Till exempel lade Britta och Martin beslag på ett oisolerat rum på andra våningen och gjorde om det till sitt sovrum. Dessutom öppnade de en kattvind i ett av sovrummen och fick betydligt större ytor åt barnen. På den gemytliga nedervåningen, som genomgående är inredd i ljusa färger och med vitmålade eller trärena möbler, står det charmiga lantköket i centrum. Pärlspontsklädda väggar, schackrutigt golv och en vattenmantlad vedspis. Att spisen, tillsammans med kakelugnarna i övriga rum, bidrar till att värma upp huset ger familjen en trygg känsla av att kunna försörja sig själva när det gäller ved. 

– Vi har skog med ett virkesförråd som är så pass stort att det täcker vårt vedbehov, förklarar Martin. Det är en väldigt skön känsla att jobba på vedbacken och se hur vedtraven växer. För mig, som har en stark samlarinstinkt, är det underbart. Och inte gör vårsol och fågelsång saken sämre.

Britta har ärvt det gamla skåpet av sin farmor och farfar. Skåpets dörrar är ytterdörrar från klockargården i Hammarhög. Själva skåpet är tillverkat 1930 av en bysnickare. Taburetten är också arvegods och har troligen tillhört en gustaviansk matsalsmöbel.Britta har ärvt det gamla skåpet av sin farmor och farfar. Skåpets dörrar är ytterdörrar från klockargården i Hammarhög. Själva skåpet är tillverkat 1930 av en bysnickare. Taburetten är också arvegods och har troligen tillhört en gustaviansk matsalsmöbel.Britta har ärvt det gamla skåpet av sin farmor och farfar. Skåpets dörrar är ytterdörrar från klockargården i Hammarhög. Själva skåpet är tillverkat 1930 av en bysnickare. Taburetten är också arvegods och har troligen tillhört en gustaviansk matsalsmöbel.
Britta har ärvt det gamla skåpet av sin farmor och farfar. Skåpets dörrar är ytterdörrar från klockargården i Hammarhög. Själva skåpet är tillverkat 1930 av en bysnickare. Taburetten är också arvegods och har troligen tillhört en gustaviansk matsalsmöbel. Foto: CARINA OLANDER
Britta och Martin har plockat fram den vackra gamla timmerväggen i Edits rum där den blir en extra fin kontrast mot det vitmålade golvet. Sängen är en antik växa-säng. Sänghimmel, Ellos.Britta och Martin har plockat fram den vackra gamla timmerväggen i Edits rum där den blir en extra fin kontrast mot det vitmålade golvet. Sängen är en antik växa-säng. Sänghimmel, Ellos.Britta och Martin har plockat fram den vackra gamla timmerväggen i Edits rum där den blir en extra fin kontrast mot det vitmålade golvet. Sängen är en antik växa-säng. Sänghimmel, Ellos.
Britta och Martin har plockat fram den vackra gamla timmerväggen i Edits rum där den blir en extra fin kontrast mot det vitmålade golvet. Sängen är en antik växa-säng. Sänghimmel, Ellos. Foto: CARINA OLANDER
Parets sovrum ligger på övre plan och är inrett i vilsamt vitt. Utanför fönstren ligger den vackra innergården som omgärdas av faluröda uthus.Parets sovrum ligger på övre plan och är inrett i vilsamt vitt. Utanför fönstren ligger den vackra innergården som omgärdas av faluröda uthus.Parets sovrum ligger på övre plan och är inrett i vilsamt vitt. Utanför fönstren ligger den vackra innergården som omgärdas av faluröda uthus.
Parets sovrum ligger på övre plan och är inrett i vilsamt vitt. Utanför fönstren ligger den vackra innergården som omgärdas av faluröda uthus. Foto: CARINA OLANDER
Hönorna är av raserna Hedemorahöna, australorp och dvärgkochin.Hönorna är av raserna Hedemorahöna, australorp och dvärgkochin.Hönorna är av raserna Hedemorahöna, australorp och dvärgkochin.
Hönorna är av raserna Hedemorahöna, australorp och dvärgkochin. Foto: CARINA OLANDER

På vårkanten är det mycket att göra, veden ska vara kluven och travad senast i april för att hinna torka. Dessutom har familjen både odlingar och djur, till exempel en tupp med elva höns som bidrar med dagsfärska ägg till frukost. Britta och Martin är båda uppvuxna på bondgård på landet, de träffades när de gick på en naturbruksskola, och vill att gården ska leva.

– De första sex åren hade vi en liten lammproduktion med ett tiotal tackor på gården, säger Martin. 2015 gick vi över till att föda upp stutar och sedan dess köper vi ett par tjurkalvar per år av en trevlig mjölkbonde. Tjurkalvarna kastreras och blir stutar, och får vara hos oss i drygt ett år.

Betesdjuren hjälper till att hålla markerna öppna.

– Det känns väldigt bra. Vi odlar även en del grönsaker och frukt men vårt odlande begränsas av vattentillgång och av allt annat som går före, familjeliv, arbete och renovering, säger Britta. 

Än så länge nöjer de sig med en mindre köksträdgård.

– Vi vet att det inte är möjligt just nu, men vi drömmer om att bli mer självförsörjande. 

Britta och Martins fem bästa renoveringstips:

Lappa och laga i stället för att byta ut allt.

Gör i ordning ett rum i taget om ni bor i huset under renoveringen. 

Ta pauser med jämna mellanrum.

Anlita kunniga hantverkare när det behövs.

Förbered och förenkla. Ett exempel är att linoljemätta fasadbrädornas nedre del innan de spikas upp.

LÄS MER: Så fick Sofia och Uffe tillbaka gamla charmen i 100-åriga huset

LÄS MER: Linda renoverade ödetorpet i sju år – gjorde allt själv