Filippas bebis blev bara 18 dagar – fem år senare dog sambon

Filippa har gått igenom en tuff tid då hon förlorat nära anhöriga, ett barn och sin sambo Andreas, inom loppet av några år. ”Det är nog på grund av mitt driv som jag fungerar i dag, det har på något sätt blivit min livlina med tanke på de utmaningar som jag har ställts inför”, säger Filippa.

Foto: Jonas Lundberg

1 av 4: Filippa har gått igenom en tuff tid då hon förlorat nära anhöriga, ett barn och sin sambo Andreas, inom loppet av några år. ”Det är nog på grund av mitt driv som jag fungerar i dag, det har på något sätt blivit min livlina med tanke på de utmaningar som jag har ställts inför”, säger Filippa.

I huset som hon och barnen Ellie och Elton bor i värmer kaminen om inte solljuset flödar genom rummen. ”Det finns inget mysigare än att krypa upp i soffan, tända brasan och låta barnen somna tätt intill”, säger Filippa.

Foto: Jonas Lundberg

2 av 4: I huset som hon och barnen Ellie och Elton bor i värmer kaminen om inte solljuset flödar genom rummen. ”Det finns inget mysigare än att krypa upp i soffan, tända brasan och låta barnen somna tätt intill”, säger Filippa.

Lusten att skapa och inreda har hjälpt henne i sorgen. Filippa tycker om att duka fint och ha färska snittblommor på bordet.

Foto: Jonas Lundberg

3 av 4: Lusten att skapa och inreda har hjälpt henne i sorgen. Filippa tycker om att duka fint och ha färska snittblommor på bordet.

Huset ligger i Lerberget, en pittoresk fiskeby söder om Höganäs. ”Vi hittade huset då vi båda kände att vi behövde göra en förändring och börja om på ny kula”, säger Filippa.

Foto: Jonas Lundberg

4 av 4: Huset ligger i Lerberget, en pittoresk fiskeby söder om Höganäs. ”Vi hittade huset då vi båda kände att vi behövde göra en förändring och börja om på ny kula”, säger Filippa.

Inom loppet av fem år förlorade Filippa Langenheim, 38, en son och sin sambo. Lusten att skapa och inreda har hjälpt henne i sorgen. 

– Min livlina är att jag drivs av lusten att skapa saker. Jag har alltid brunnit för att inreda och umgås med vänner. Det har gett mig energi och ork att hantera allt som uppstår i livet.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Filippa och hennes två barn Ellie, 9, och Elton, 3, bor i ett ovanligt ljust och varmt hem i Lerberget, en pittoresk fiskeby söder om Höganäs. Hennes hem speglar en kreativ person med många spontana idéer.

Filippas intresse för att skapa och inreda började redan som barn då hon byggde hus till sina Barbie-dockor. Som vuxen fortsatte hon intressera sig för färg och form men det var först efter att hon och sambon Andreas förlorade sonen Neo som det tog fart.

Neo var deras andra barn och föddes i juni 2012 med den ovanliga kromosomavvikelsen Trisomi 13. 

– Vi fick behålla honom i 18 dagar innan han fick somna in. Det blev för mycket för mig att gå tillbaka till ett arbete som jag egentligen skulle vara föräldraledig ifrån, så jag började plugga vid sidan om. Och i samband med detta startade jag mitt företag.

Foto: Privat

Filippas och Anderas son Neo föddes i juni 2012 med den ovanliga kromosomavvikelsen Trisomi 13. ”Vi fick behålla honom i 18 dagar innan han fick somna in”, säger Filippa.

”Kände att vi behövde göra en förändring”

Villan hittade de senare samma år. De fastnade för det välplanerade 70-talshuset i Lerberget, ett område som växt mycket de sista 40 åren. Här finns många barnfamiljer, närhet till hav och skog samtidigt som det är gångavstånd till skola och affärer. Alla känner alla, barnen leker fritt, det är lugnt och trivsamt. 

– Vi hittade huset då vi båda kände att vi behövde göra en förändring och börja om på ny kula. Huset låg två gator från där vi tidigare hade bott. Det kändes som det perfekta miljöombytet, då vi ville bo kvar i området där vi har vårt nätverk. Redan när vi klev in genom dörren på visningen kände vi att detta var rätt. Här ville vi båda bo.

Huset var i bra skick så familjen kunde i princip bara flytta in. Dessutom ville de bo in sig innan de började renovera. I princip målade de bara om lite här och där och tog i stället tag i trädgården som nu är lättskött och perfekt för umgänge och lek. 

”I slutet när han visste att det var nära lovade han mig att han skulle ta hand om vår son”

– Andreas har fixat det mesta i huset med hjälp av mig eller någon kompis, vi gillar båda att bygga. Andreas var oerhört noggrann och gjorde ritningar och planerade noga innan något skulle göras. Jag fungerar mer som så att jag får en idé, köper sakerna som behövs och bygger ihop lite på vinst och förlust. Spontan med andra ord! 

Filippa beskriver det som att många saker kanske aldrig blivit till utan hennes spontanitet, men att de nu har blivit fantastiskt fint gjorda tack vare Andreas noggrannhet.

Andreas blev sjuk i cancer

Foto: Privat

Andreas med Ellie och Elton. ”Livet blir sällan som man tänkt sig. Det var en oerhörd förlust att förlora Andreas som var mitt livs kärlek. Vi hade hängt ihop i 18 år, halva mitt liv, och vi planerade att bli gamla tillsammans”, säger Filippa.

I januari 2016 föddes deras tredje barn, Elton. Och paret hade många planer på hur de skulle förvandla huset, bland annat drömde de om att renovera köket som var i original. Men Andreas blev sjuk och i mars 2016 fick han veta att han hade cancer.

– När Andreas blev sjuk tog jag ut min ilska och frustration genom att skapa. Jag la en hel sommar på att bygga upp en ny del av vår trädgård och frakta bort massor av schakt och sten. Jag byggde om barnens rum tillsammans med Andreas och jag gjorde ett par inredningsuppdrag.

”I dag pratar vi väldigt mycket om våra änglar i himlen”

I oktober 2017, två år efter att han först blivit sjuk, somnade Andreas in. 

– Att förlora ett barn går inte att beskriva, men när Andreas dog fick även Neos död en annan innebörd. 

– Vi sörjde väldigt olika, jag och Andreas, men i slutet när han visste att det var nära lovade han mig att han skulle ta hand om vår son, och de orden har betytt väldigt mycket för mig i efterhand.  

Foto: Privat

”Livet blir sällan som man tänkt sig. Det var en oerhörd förlust att förlora Andreas som var mitt livs kärlek. Vi hade hängt ihop i 18 år, halva mitt liv, och vi planerade att bli gamla tillsammans”, säger Filippa.

– I dag pratar vi väldigt mycket om våra änglar i himlen, barnen och jag, det är en naturlig del för dem, och jag har valt att vara helt öppen och ärlig med att sorg gör ont på olika sätt och går i vågor, men att det är okej att man kan skratta och var glad också.

Andreas byggde favoritmöbeln: köksbordet

Andreas har byggt Filippas absoluta favoritmöbel i huset, köksbordet.

– Han byggde det av ett gammalt bordsunderrede som jag fick av min pappa. Det stod i ett år i vardagsrummet, mestadels för att vi inte kunde komma överens om hur det skulle se ut. Då var det målat i blått och bordsskivorna var bruna. Jag visste att bordet skulle bli fantastiskt, men jag visste inte hur fantastiskt! 

Foto: Jonas Lundberg

Det vackra bordet med svarta ben har Andreas byggt. Taklampan kommer från House Doctor, petorslin från Mateus och vaserna från Tine K. ”Det är fint att varje dag använda något som han lagt så mycket kärlek vid”, säger Filippa.

Andreas byggde om det med hjälp av en snickarfirma och målade om det i svart kalkfärg. Skivan byggde han av ask och lackade med matt lack. 

– Det är fint att varje dag använda något som han lagt så mycket kärlek vid. Det får honom att leva vidare, inte bara genom barnen utan även genom saker som han gjort åt oss. Det gör mig väldigt tacksam. Trots allt som hänt i våra liv så drog vi aldrig i handbromsen, livet får fortsätta trots allt, säger Filippa. 

Den inställningen märks i huset, särskilt på den barnvänliga övervåningen med ett stort allrum med kamin. 

– Jag tänker att det ska vara ett riktigt familjerum där barnen får ta plats, leksaker får finnas, och det får lov att bli rörigt. Det finns inget mysigare än att krypa upp i soffan där uppe, tända brasan och låta barnen somna tätt, tätt intill. Det är verkligen lyx, säger Filippa. 

Foto: Jonas Lundberg

Filippa vill att allrummet på övervåningen ska vara ett riktigt familjerum där barnen får ta plats, leksaker får finnas och det får lov att bli rörigt. ”Det finns inget mysigare än att krypa upp i soffan där uppe, tända brasan och låta barnen somna tätt, tätt intill – det är verkligen lyx”.

Saknar någon att bolla idéer med

Hon berättar att det hon saknar allra mest med Andreas är att kunna bolla idéer och ibland bli riktiga ovänner när de tyckte olika. 

– Andreas gillade marin stil, randigt i blått och vitt. Våra vänner har skrattat åt oss många gånger när vi försökt komma överens. Men med tiden tog mitt inredningsintresse över så pass mycket att Andreas lät mig bestämma när han såg hur mycket inredning betydde för mig. För honom var det egentligen inte så viktigt, han tyckte det var kul att retas bara, säger Filippa och skrattar. 

”Det är fint att varje dag använda något som han lagt så mycket kärlek vid”

Foto: Privat

 

Hemma hos Filipa Langenheim

Här bor: Filippa Langenheim, 38, Ellie Tullsson Langenheim, 9, Elton Tullsson Langenheim, 3, katten Ozzy och hamstern Wilma. 

Gör: Filippa är socionom och inredningskonsult, driver Langenheim Interiör. 

Bor: I ett hus byggt 1978 på 180 kvadratmeter i Lerberget strax söder om Höganäs. 

Instagram: @Inredningsfilippa 

Hemsida: Langenheiminterior.se 

LÄS MER: Instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Foto: Jonas Lundberg

70-talsvillan har en öppen och ljus planlösning där kök och vardagsrum förbinds med pardörrar. Sofforna är från Ikea, soffbord från Ilva och kuddar från House Doctor. Vasen på bordet är från Plantagen, ljusstakar från Rue Bhm, mattan är från Ellos och fjäderlampan Eos, Vita.

 

Foto: Jonas Lundberg

Filippa har inrett sovrummet i varma toner. Matta, Ikea. Sänggavel, Ellos. Sängkläder från bland annat Hemtex. Sängbord, Ikea. Spegel Broste Copenhagen. Sänglampa, Mio. Liten ask, House Doctor. Pläd, Mio.

 

Foto: Jonas Lundberg

Sovrummet är Filippas oas, här inne finner hon lugn. När Andreas dog ändrade hon mycket i huset för att tänka på annat. ”Jag går väldigt intensivt in i inredningsuppdrag, oavsett om det är hemma eller hos andra och under perioder är det nästan det enda jag tänker på. Jag lägger otaliga timmar på att hitta inspiration, rita skalenliga ritningar, leta den perfekta lampan och så vidare”, säger Filippa.

 

Foto: Jonas Lundberg

Eltons fina säng, byggd som ett hus, är alldeles ny och byggd av en god vän till familjen. Matta, Oyoy. Lampa, Miffy. Sängkläder, Tellkiddo.

 

Foto: Jonas Lundberg

Ellies rum är en riktig flickdröm med plats för lek och pyssel. Bord, stolar och sänghimmel, Alice & Fox. Fjäderlampa Eos, Vita. Matta och säng, Ikea. Sängkläder, Mio. Skåp, Ikea. Detaljer, bland annat från Jollyroom.

 

Foto: Jonas Lundberg

Skrivbordet är en kär möbel som Andreas har byggt. Bordsben, Ikea. Lampa By Rydens. Stol, Ikea. Bricka Tine K. Ljusstake från Paradisverkstaden på Öland. Print från Desenio.

Fotnot: Sedan LEVA&BO besökte Filippa har familjen flyttat till ett nytt hem.

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.  

LÄS MER: Julia och Marcus bor i en husbil med barn och hund 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande