Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lägenheten i centrala Helsingborg sparar inte på färgen – det här är ett färgsprakande hem från golv till tak.
Lägenheten i centrala Helsingborg sparar inte på färgen – det här är ett färgsprakande hem från golv till tak.
Lägenheten i centrala Helsingborg sparar inte på färgen – det här är ett färgsprakande hem från golv till tak.
Lägenheten i centrala Helsingborg sparar inte på färgen – det här är ett färgsprakande hem från golv till tak. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

Färgfest i Saras hyrestvåa: ”Vågar färg i stället för vitt”

Sara och Michael bor i en sekelskifteslägenhet som sprudlar av färg centralt i Helsingborg. Här får blomsterdekoratören Sara utlopp för sin känsla för form, detaljer och kulörers sammansättning.

Charlotte Bjertner

Egenskaper såsom att vara lyhörd för aktuellt mode och heta trender och dessutom brinna för formgivning och kreativt skapande är säkra kännetecken för en duktig florist. Det stämmer väl in på Sara Holm och det syns inte minst i hennes och sambon Michaels sekelskiftesvåning vid Hamntorget i centrala Helsingborg.

Sara och Michael bodde i var sin lägenhet när de träffades och när de väl skulle flytta ihop ville de ha något nytt som de kunde forma tillsammans. En god vän till Michael driver en restaurang i bottenplanet på huset och tipsade dem om denna tvårummare med kök som de tillsammans kunde inreda till sitt gemensamma hem.

– Eftersom det är en hyreslägenhet och vi redan vet att vi en dag måste återställa allt här då vi lämnar den har vi gjort väldigt enkla ändringar och lite småfix, säger Sara.

De har målat sovrum och vardagsrum, bytt handtag på garderoberna och på badrumsinredningen.

– Det är små, billiga ändringar men som är värda både tid och pengar och som är betydelsefulla ändringar för helheten och som gör det mer trivsamt.

HEMMA HOS SARA & MICHAEL

Här bor: Sara Holm, 32, och Michael Fleur, 33.

Gör: Sara är blomsterdekoratör och driver eget bolag och butik. Michael jobbar som mässkoordinator på ett danskt företag.

Var: Helsingborg.

Bor: Sekelskiftesvåning på 64 kvm i en fastighet byggd 1867, men då som spannmålsmagasin.

Instagram: @sarajuliaholm

Sara Holm är florist med ett stort inredningsintresse. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
Lägenheten paret bor i är en tvårummare i en fastighet från 1867. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
Avkoppling för mig är att möblera om.

Hemmet är färgglatt, men det andas ändå ett lugn när man kliver in i den 64 kvadrat stora lägenheten. De väl valda kulörerna på väggarna i de olika rummen har stor inverkan på känslan och utgör därmed basen för inredningen hemma hos paret.

– Det är så lätt att ändra med lite färg, men det känns ändå viktigt att hitta just den rätta kulören för ett specifikt rum. Sedan skiftar alltid kulören beroende på hur ljuset flödar in i rummet, så det blir en hel del provburkar och provmålning direkt på väggarna innan man hamnar rätt, säger Sara.

Den gröna väggkulören är Theresa Green från Farrow & Ball. Skänken i teak har Michael vunnit på en auktion. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
”Kulören på ett rum gör stor skillnad för hur ett rum upplevs och låter även saker och ting få framträda och poppa upp”, säger Sara. Neonlampa Yes, Lagerhaus. Fåtöljen och skänken är auktionsfynd. Gula tavlan med en prick har Sara själv målat. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
Färgglatt snurrljus i en enkel stumpastake. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

Lägenheten har högt i tak och en vidsträckt utsikt mot Öresund och grannstaden Helsingör. Man hör båtarnas signalhorn då de närmar sig hamnen och man förnimmer citypulsen nerifrån Hamntorget.

– Det bästa med vår lägenhet är den härliga takhöjden och de stora fönstren, här finns ett lugn men ändå närhet till citypulsen när man känner för det.

– Avkoppling för mig är att möblera om. En vecka ungefär brukar det få stå kvar sedan ändrar jag igen, skrattar Sara.

För henne räcker det ibland med att en vas får byta plats så känns rummet helt annorlunda.

– Hellre få stora saker som en megalampa än många små pryttlar.

En glad färgkavalkad mellan bord, glas och blommor. Blommorna i vasen är mimosa, solvik och orkidé. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
Ett Yatzy ligger alltid på bordet i köket, som man kan spela när man får feeling. Kaffekoppar Augusta, Rörstrand. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
Skiljeväggen mellan kök och den lilla hallen går ton i ton med mattan som Michael haft i många år och som passar perfekt med kökets övriga kulörer. Bord, second hand. Stolar från Hay, second hand, Thonet och Lily & Oscar. Taklampa PH, second hand. Spegel Murano, second hand. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

Sara handlar gärna second hand och hittar fynd på auktioner, Blocket och Instagram. Hon har en stor passion för lampor, stolar och inte minst blommor som är hennes vardag i arbetet som florist.

– Min dag börjar redan klockan tre på morgonen med inköp av blommor i Danmark, det blir några koppar kaffe i bilen på vägen dit och jag funderar många gånger på om jag ska bli pigg överhuvudtaget innan jag kommer fram. Men så möts jag av ett gigantiskt blomsterhav i all världens kulörer i de stora saluhallarna och min livskraft sätts på högvarv igen. Blommor är något jag nog inte kan leva utan, det kan ju sätta en hel inredning.

Vårt hem blir nog aldrig färdigt, jag gillar att förändra i ett rum.
Sovrummet ska ge ett lugn, enligt Sara. Inte för många prylar framme som stör. Gardinen valdes i en ton som går ihop med väggen för att skapa en genomgående harmoni. Sängbord, Klevering. Kanin, The Norrmans Boutiqe Bed & Breakfast i Köpenhamn. Gul kulör på väggen är Hay, Farrow & Ball. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
En av Saras alla passioner är lampor. Lampan i sovrumsfönstret är Mario Bottas bordslampa Shogun från Artemide. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
Den vita kuben som är målad som en bit fondvägg kom till när Sara och Michael ville att det skulle hända något mer roligt på den väggen. De ville inte ha en massa tavlor vilket hade gjort rummet mindre. Nu blev det i stället som en stor vit tavla som ramar in spegeln och ger karaktär till vardagsrummet. Vägglampa Lampe Gras 214, Svenssons. Sammetsoffan är second hand, Lily & Oscar. Golvlampa Retro Cone, HK Living. Vardagsrumsbordet är en mix av en glasskiva köpt på Erikshjälpen i Helsingborg och en rosa kub köpt second hand. Mattan, en second hand fyndad Beniuri. Ballonghund, köpt i Danmark. Piedestal i trä, Ellos. Sidobord i glas, HK Living. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

Michael delar inredningsintresset med Sara och är gärna med i val av kulörer på väggarna. Det är oftast Michael och Saras pappa som står för snickerier eller om någon bokhylla behöver byggas.

– Vi tänker båda att inredning ska få lov att förändras, inget är gjort och ska få vara så resten av livet. Vad som helst vad gäller inredningssaker kan nog få komma in i lägenheten, bara det får rätt plats.

Och paret vet vad de vill lägga pengar på.

– Vi trivs enkelt och modernt, vi vågar gärna färg i stället för bara vitt. Vårt hem blir nog aldrig färdigt, jag gillar att förändra i ett rum, så om det bara är en vas jag flyttar så blir det något nytt.

Paret stormtrivs i sitt hem som de delar med sin två långhåriga katter.

– Om vi någon gång i framtiden byter boende är det nog i så fall om vår familj utökas, annars trivs vi så bra här i vår tvåa i Helsingborg med citypulsen nedanför fönstren och med vackra Öresund som utsikt, avslutar Sara.

Se även: