Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Malin och Jack bor i den gamla släktgården tillsammans med sina barn och flera djur.Malin och Jack bor i den gamla släktgården tillsammans med sina barn och flera djur.Malin och Jack bor i den gamla släktgården tillsammans med sina barn och flera djur.
Malin och Jack bor i den gamla släktgården tillsammans med sina barn och flera djur. Foto: Privat

Familjen Rosö tog över släktgården – renoverat i lantlig och äldre stil

Villa Gråbos historia börjar 1921 när Malins farmors farfar började bygga husets grund. När han gick bort så färdigställde Malins farmors pappa huset. Sedan dess har det charmiga huset i Filipstad gått i arv – Malin och Jacks barn är femte generationen som bor i det.

När Malin och Jack fick frågan om de ville flytta in efter Malins farmor och farfar var lyckan total. Malin har alltid älskat huset sedan hon var liten och hälsade på. Att få ta över det har varit en dröm hon knappt ens vågat tro eller hoppas på.

– Jag minns så väl när jag var runt sex-sju år och farmor och farfar renoverade matplatsen, de satte in pärlspont som bröstpanel och jag tyckte att det blev så himla fint, säger Malin.

Malin har fortfarande en förkärlek till just pärlspont och har bevarat den som hennes förfäder la in och har adderat mer i andra rum.

HEMMA HOS FAMILJEN ROSÖ

Här bor: Malin, 28, och Jack 29, samt barnen Milton, 6, och Minelle, 3. I familjen ingår även katten Clara, en tupp och fyra höns av rasen Brahma.

Gör: Malin är formgivare och digital kreatör. Jack jobbar med bilvård.

Var: Filipstad i Värmland. 

Bor: I ett hus, cirka 170 kvm, byggt 1921.

Instagram: @villagrabo

Hela familjen samlade ute i trädgården med deras tvåbenta familjemedlemmar hönsen.Hela familjen samlade ute i trädgården med deras tvåbenta familjemedlemmar hönsen.Hela familjen samlade ute i trädgården med deras tvåbenta familjemedlemmar hönsen.
Hela familjen samlade ute i trädgården med deras tvåbenta familjemedlemmar hönsen. Foto: Maria Jarefalk

 

De tog över huset 2014 när Malins farmor och farfar byggde en ny enplansvilla utan trappor alldeles i närheten. 

– Man kan hitta lite olika roliga spår av att min pappa Leif som bodde här som liten, det står till exempel Leif inristat i ena kattvinden. När vi byggde hönshuset så hittade vi lite klotter även där. Små, hjärtevarma minnen med ständig påminnelse om min familj genom generationerna, säger Malin.

Villa Gråbos historia börjar 1921 när Malins farmors farfar började bygga huset.Villa Gråbos historia börjar 1921 när Malins farmors farfar började bygga huset.Villa Gråbos historia börjar 1921 när Malins farmors farfar började bygga huset.
Villa Gråbos historia börjar 1921 när Malins farmors farfar började bygga huset. Foto: Maria Jarefalk
I ett gammalt skåp, som fyndats på loppis, vid matplatsen ryms familjens porslin.I ett gammalt skåp, som fyndats på loppis, vid matplatsen ryms familjens porslin.I ett gammalt skåp, som fyndats på loppis, vid matplatsen ryms familjens porslin.
I ett gammalt skåp, som fyndats på loppis, vid matplatsen ryms familjens porslin. Foto: Maria Jarefalk
Skafferiet har hyllplan och fönster så man lätt kan se vad som döljer sig bakom, burkar och byttor är uppmärkta med etiketter. Våg, loppisfynd. Brödskrin, Perfect Home.Skafferiet har hyllplan och fönster så man lätt kan se vad som döljer sig bakom, burkar och byttor är uppmärkta med etiketter. Våg, loppisfynd. Brödskrin, Perfect Home.Skafferiet har hyllplan och fönster så man lätt kan se vad som döljer sig bakom, burkar och byttor är uppmärkta med etiketter. Våg, loppisfynd. Brödskrin, Perfect Home.
Skafferiet har hyllplan och fönster så man lätt kan se vad som döljer sig bakom, burkar och byttor är uppmärkta med etiketter. Våg, loppisfynd. Brödskrin, Perfect Home. Foto: Maria Jarefalk
I rummet där matbordet är placerat är väggarna klädda med en grön, blommönstrad tapet.I rummet där matbordet är placerat är väggarna klädda med en grön, blommönstrad tapet.I rummet där matbordet är placerat är väggarna klädda med en grön, blommönstrad tapet.
I rummet där matbordet är placerat är väggarna klädda med en grön, blommönstrad tapet. Foto: Maria Jarefalk

Malin och Jack bodde tidigare i en lägenhet, men Malin menar att de båda är alldeles för kreativa för att bo så. Ett hus med trädgård är den plats de behöver för att må bra. Just Villa Gråbo motsvarar både läget och själva huset, men kanske mest dess historia. Huset var i väldigt fint skick när de tog över det, Malins farmor och farfar hade tagit väl hand om det.

– Vi började dock renovera direkt. Vi hade ju längtat efter att få skapa vårt hem och det var viktigt att vi fick sätta vår egen prägel, men vi var samtidigt varsamma och ville behålla de minnen som huset bär på. Vi ville förstärka den lantliga och gammaldags känslan mer och bygga våra egna, nya minnen i huset, säger Malin.

Malin är uppväxt här och Jack i grannbyn. Man ser Malins föräldrars flaggstång från köksfönstret, och hennes faster med man bor strax bredvid föräldrahuset och alldeles intill Villa Gråbo bor Malins farmor och farfar i sitt nybyggda hus. Även Jacks föräldrar och hans brors familj bor ganska nära. Malin menar att det är lite ”bullerbykänsla” och barnen lätt kan springa mellan gårdarna, och det är precis så de vill att det ska vara.

Att fiska är ett stort intresse för hela familjen sommartid.Att fiska är ett stort intresse för hela familjen sommartid.Att fiska är ett stort intresse för hela familjen sommartid.
Att fiska är ett stort intresse för hela familjen sommartid. Foto: Maria Jarefalk
Naturtoner samsas fint med ljuva pasteller i allrummet. Soffbordet har Jack och Malin byggt och målat själva som så många andra saker i parets hem. Soffa, Mio. Linnekuddar, Himla. Mönstrade kuddar, Newbie Kappahl. Pläd, H&M Home.Naturtoner samsas fint med ljuva pasteller i allrummet. Soffbordet har Jack och Malin byggt och målat själva som så många andra saker i parets hem. Soffa, Mio. Linnekuddar, Himla. Mönstrade kuddar, Newbie Kappahl. Pläd, H&M Home.Naturtoner samsas fint med ljuva pasteller i allrummet. Soffbordet har Jack och Malin byggt och målat själva som så många andra saker i parets hem. Soffa, Mio. Linnekuddar, Himla. Mönstrade kuddar, Newbie Kappahl. Pläd, H&M Home.
Naturtoner samsas fint med ljuva pasteller i allrummet. Soffbordet har Jack och Malin byggt och målat själva som så många andra saker i parets hem. Soffa, Mio. Linnekuddar, Himla. Mönstrade kuddar, Newbie Kappahl. Pläd, H&M Home. Foto: Maria Jarefalk
Gungstolen i allrummet är arvegods från Jacks gammelmormor.Gungstolen i allrummet är arvegods från Jacks gammelmormor.Gungstolen i allrummet är arvegods från Jacks gammelmormor.
Gungstolen i allrummet är arvegods från Jacks gammelmormor. Foto: Maria Jarefalk

– Vi har renoverat alla rum i huset, tapetserat om, bytt golv, målat taken, satt in pärlspont i flera rum, renoverat båda toaletterna, bytt ut kaminen mot en dekorativ gjutjärnskamin, satt in trägolv i nästan hela nedervåningen och på övervåningen, säger Jack.

Vi tycker att det är en lyx att kunna låta våra barn växa upp med sjön och skogen som granne och att ha möjlighet till djur på gården.

På tomten har de byggt en lekstuga, ”Mini Gråbo”, med tillhörande altan, kiosk och snickarglädje för att matcha boningshuset. Det finns även en hönsgård och växthus, även det med lite snickarglädje så klart.

– Vi har även byggt ett stort soldäck längs med hela baksidan med utsikt över sjön och satt dit en gärdesgård.

De har samma tycke och smak för inredning, och är båda väldigt uppfinningsrika och kreativa. Malin menar att de båda kommer med idéer och renoverar gör de alltid tillsammans, eftersom de tycker att det är en del av grejen att få göra det ihop.

– Vi är riktigt hemkära. Vi strosar gärna omkring och pysslar med projekt både ute och inne. Eller gör utflykter i skogen tillsammans med barnen. Att fiska och bada är två typiska sommaraktiviteter i vår familj och vi bjuder gärna hem nära och kära på fika, eller grillkväll i trädgården, säger Jack. 

– Vi älskar lantlivet och skulle aldrig byta ut det mot stadslivet. Vi tycker att det är en lyx att kunna låta våra barn växa upp med sjön och skogen som granne och att ha möjlighet till djur på gården, fyller Malin i.

Jack och Malin har själva byggt våningssängen i barnens rum som går i stil med huset. Rottingkorgar, second hand. Sängkläder, H&M Home. Mönstrat pläd, Garbo & Friends.Jack och Malin har själva byggt våningssängen i barnens rum som går i stil med huset. Rottingkorgar, second hand. Sängkläder, H&M Home. Mönstrat pläd, Garbo & Friends.Jack och Malin har själva byggt våningssängen i barnens rum som går i stil med huset. Rottingkorgar, second hand. Sängkläder, H&M Home. Mönstrat pläd, Garbo & Friends.
Jack och Malin har själva byggt våningssängen i barnens rum som går i stil med huset. Rottingkorgar, second hand. Sängkläder, H&M Home. Mönstrat pläd, Garbo & Friends. Foto: Maria Jarefalk
Parets sovrum ska så småningom få skjutdörrar med access ut till husets terrass med utsikt över sjön. Sänggavel Amiral, Trademax. Sänglampa och pelarbord, loppisfynd. Sängkläder och kudda, H&M Home.Parets sovrum ska så småningom få skjutdörrar med access ut till husets terrass med utsikt över sjön. Sänggavel Amiral, Trademax. Sänglampa och pelarbord, loppisfynd. Sängkläder och kudda, H&M Home.Parets sovrum ska så småningom få skjutdörrar med access ut till husets terrass med utsikt över sjön. Sänggavel Amiral, Trademax. Sänglampa och pelarbord, loppisfynd. Sängkläder och kudda, H&M Home.
Parets sovrum ska så småningom få skjutdörrar med access ut till husets terrass med utsikt över sjön. Sänggavel Amiral, Trademax. Sänglampa och pelarbord, loppisfynd. Sängkläder och kudda, H&M Home. Foto: Maria Jarefalk

Kommande planer finns på att sätta in spröjsade glasdörrar i parets sovrum för att kunna öppna upp och stiga ut direkt på soldäcket för att dricka morgonkaffet till utsikten över sjön. De planerar även för ett framtida bygge av ett garage i samma stil som villan, självklart med snickarglädje. tanken är att garaget även ska rymma Malins verksamhet och jobb. Då Malin jobbar hemifrån och designar i trä har hon just nu sin arbetsplats i en liten del av matrummet. Utöver sitt kreativa arbete driver hon även populära sociala kanaler.

– Mina jobb är väldigt kreativa och ibland kan jag få ett kreativt infall klockan elva på kvällen och då är det bara att sätta i gång att göra fint hemma. Det är en del av jobbet och det delar jag på kanalerna, där får följarna följa med på hela resan.

Husets baksida har en stor terrass som vetter mot sjön. Här sitter gärna familjen och umgås med släkt och vänner.Husets baksida har en stor terrass som vetter mot sjön. Här sitter gärna familjen och umgås med släkt och vänner.Husets baksida har en stor terrass som vetter mot sjön. Här sitter gärna familjen och umgås med släkt och vänner.
Husets baksida har en stor terrass som vetter mot sjön. Här sitter gärna familjen och umgås med släkt och vänner. Foto: Maria Jarefalk
Malin har bakat en härlig jordgubbstårta till fikat.Malin har bakat en härlig jordgubbstårta till fikat.Malin har bakat en härlig jordgubbstårta till fikat.
Malin har bakat en härlig jordgubbstårta till fikat. Foto: Maria Jarefalk
Barnens lekstuga har byggts i samma stil som boningshuset med snickarglädje och kallas Mini Gråbo. Här leker Minelle och Milton gärna kiosk och affär.Barnens lekstuga har byggts i samma stil som boningshuset med snickarglädje och kallas Mini Gråbo. Här leker Minelle och Milton gärna kiosk och affär.Barnens lekstuga har byggts i samma stil som boningshuset med snickarglädje och kallas Mini Gråbo. Här leker Minelle och Milton gärna kiosk och affär.
Barnens lekstuga har byggts i samma stil som boningshuset med snickarglädje och kallas Mini Gråbo. Här leker Minelle och Milton gärna kiosk och affär. Foto: Maria Jarefalk

När hon skapar nya produkter i trä använder Malin hemmet för att ta produktfoton, så båda jobben går hand i hand med varandra.

– Det känns otroligt lyxigt att just skapande är mitt jobb, jag har roligt på jobbet varje dag, säger Malin.

Sin inspiration till hemmet hämtar Jack och Malin överallt.

– Många gånger blir vi inspirerade av barnsagor, som ”Pettson och Findus”, ”Madicken” eller ”Alla vi barn i Bullerbyn”, när vi läser dem för våra barn. Och det finns så många fina hus och byggnader att inspireras av när man reser runt i Sverige. Andra gånger kommer inspirationen från Instagram, Pinterest eller olika inredningsmagasin, säger Malin.

LÄS MER: Caroline längtade tillbaka till landet – hittade sitt drömhus

LÄS MER: Viktoria rustade upp släkthuset i äldre stil – med hjälp av bilder 

Se även: