Utgrävning för poolen påbörjades hösten 2019 och hela bygget med poolhus och bastu stod färdigt våren 2021. Foto: JONAS LUNDBERG

Familjen Nilsson byggde ett semesterparadis hemma

Familjen Nilsson bor på en halvö vid sjön Tiken i Småland och kan ta ett dopp i sjön precis när de vill. 

Men idén om en glittrande medelhavsinspirerad pool med bastu blev ändå verklighet. Och de ångrar sig inte. 

– Nu kan vi semestra på hemmaplan. 

Anna Truelsen

Marina, Jonny och döttrarna Maja och Molly bor på landet strax utanför Tingsryd. Huset har de byggt själva ute på en udde, omgiven av sjön Tiken. 

Hela platsen är en idyll, med får som betar i den vackra björkhagen där solens strålar söker sig ner genom det skira bladverket. Marina och Jonny blev ett par 2007 och redan samma år köpte de skogsfastigheten tillsammans, med planer på att slå ner sina bopålar där. Det gick fort, men paret delade samma vision om att skapa ett vackert hem med ett läge utöver det vanliga. 

– Vår dröm var att lyckas komma över en fastighet vid sjön med enskilt läge, men inte för långt från centralorten. Så när vi hittade Örnahallarna slog vi till direkt, säger Marina.

Hemma hos familjen Nilsson

Här bor: Marina och Jonny med döttrarna Maja, 11, och Molly, 9.

Gör: Marina arbetar som utvecklingsledare och projektledare inom offentlig sektor. Jonny är arbetschef i entreprenadbranschen. 

Var: Tingsryd, Mårslycke i Småland.

Huset: Villa byggd 2013 på 230 kvm med pool, 4x8 m och poolhus på 26 kvm. 

Marina och Maja på bryggan vid sjön Tiken. Foto: JONAS LUNDBERG
Marina och Jonny har planerat, ritat och byggt sitt hus i Tingsryd själva. Den vackra gången med gatsten löper från gårdsplanen och entrén runt huset till poolhuset och poolen. Foto: JONAS LUNDBERG

Fastigheten bestod då bara av skog, så Jonny och Marina ägnade fyra år till att röja, bygga väg, spränga och planera husbygget tillsammans med en arkitekt. De byggde en maskinhall som sedan kom väl till pass då stora delar av huset kunde snickras där i skydd från blåst och regn. 

– Jonny har i stort sett byggt huset helt själv, men tagit hjälp av en vän i perioder, berättar Marina.

Familjen flyttade in i januari 2013 och har lagt ner mycket arbete på att göra i ordning en trädgård. 

– Jag måste säga att det kom lite som en chock vilket arbete det är med att anlägga en trädgård helt från scratch! Jag som älskar gamla lummiga trädgårdar stod i en öken av jord och visste inte var jag skulle börja. Men vi tar oss sakta men säkert mot målet och lär oss hela tiden nya saker. Gamla knotiga fruktträd och stora kastanjeträd får vi dock fortsätta att vänta på ett tag till, men grunden är lagd, säger Marina.

Vi älskar känslan av att vara utomlands fast hemma.

Det senaste projektet är att anlägga en pool med poolhus, trots att en pool egentligen aldrig ingått i planerna. 

– Vi tyckte att läget med sjön inpå husknuten är fullt tillräcklig. Men efter att ha besökt vänner som byggt pool fick vi upp ögonen för vad en pool kan erbjuda. Den skänker en så härlig atmosfär till utomhusmiljön, lite som att vara utomlands, säger Marina. 

Tankarna fanns i bakhuvudet när Jonny och Marina byggde pergola över uteplatsen. De började spåna på riktigt, skulle de inte ha en pool ändå? Barnen var naturligtvis helt sålda på idén. 

– Jag var snabbt inne på att vi skulle bygga ett poolhus för att rama in poolområdet och få en mysigare känsla. Jonny var inte alls med på noterna i början. Men när idén om en bastu i poolhuset kläcktes så var han såld. En bastu är något som han saknat och ångrat att vi inte fick med när vi byggde huset. Så nu blev det ett ypperligt tillfälle att åtgärda det, säger Marina.

Poolhuset har stora fönsterpartier ut mot poolen. Fönsterpartierna är specialbeställda, från Osbyfönster. Foto: JONAS LUNDBERG
Marina och Jonny har själva planerat, ritat och till stora delar byggt sitt hus. “Ritningarna fick vi hjälp med av en arkitekt. Vi hämtade inspiration från olika sekelskifteshus och besökte också ett nyproducerat hus som uppförts av husleverantören Karlsonhus.” Möbler, Artwood. Parasoll, Ilva. Foto: JONAS LUNDBERG
Pergolan vid uteplatsen som ligger mellan huset och poolområdet har ett specialbeställt tak i härdat glas från Tingsryds specialsnickeri. På pergolan klättrar klematis, ‘Summersnow’ och runt uteplatsen växer en lavendelhäck. Foto: JONAS LUNDBERG
Intill poolen har familjen en härlig uteplats där de äter när vädret tillåter under sommaren. Bord och stolar, Artwood. Ljusslinga, Ikea. Duk, Chamois. Porslin Swedish Grace, Rörstrand. Assietter och glas är loppisfyndade. Foto: JONAS LUNDBERG

Poolen läge föll sig naturligt då Jonny och Marina ville ha den i anslutning till den befintliga uteplatsen med utgång från huset. 

– Den ligger i söderläge där solens strålar fångas upp under lång tid på dagen. Där fanns också en färdig inramning med rabatter, häckar och hussidan. Poolhuset blev den sista pusselbiten. Från poolen har vi också en härlig vy över ängar, fårhage och ut över sjön. 

Då uteplatsens stenläggning redan var färdig ville Jonny och Marina bygga på med samma sten runt poolen för att det skulle bli enhetligt. 

– Till vår stora fasa visade det sig att den hade slutat tillverkas något år tidigare. Jag har själv väldigt svårt att ställa om tanken när jag verkligen vill ha något på ett visst sätt, säger Marina.

Den stora investeringen skulle vi säga ligger i nedlagda arbetstimmar, cirka 1 100.

De tittade på andra alternativ, bland annat skiffer, som kunde bli ett bra komplement. 

– Men jag hade svårt att förlikas med detta. Så efter en periods googlande hittade jag till slut vår originalsten hos en återförsäljare i Polen. Med hjälp av en vän kunde vi få hem all sten vi behövde. Skam den som ger sig!, säger Marina.

– Till vårt poolområde inspirerades jag av New England, framför allt till designen av poolhuset. Och så mixade jag det med inspiration från Medelhavet. 

Uteplatsens betongsten, Old town från Bradstone, hade slutat tillverkas, men Marina lyckades hitta ett lager som fraktades till Småland från Polen. Solstolar, Artwood. Parasoll, Ilva. Foto: JONAS LUNDBERG
Här är det uppdukat för lite helglyx vid poolkanten. Kuddar, H&M Home och Lexington. Stolar, Artwood. Foto: JONAS LUNDBERG
Marina blandade New England-stil med Medelhavsinspiration när hon ritade och planerade för pool och poolhus. Foto: JONAS LUNDBERG

Poolens turkosblå färg och den ljusa plattsättningen tillsammans med lerkrukor, palmer och lavendel på det vita husets solsida blev en vacker helhet. Det är sällan det praktiska får gå före det estetiska hemma hos familjen Nilsson. Men när det gällde pooltaket var det viktigt med en bra täckning och möjlighet att förlänga badsäsongen. Valet föll på ett pooltak som man kan bada under, och som håller värmen bra. Själva poolen är byggd på en isolerad betongplatta och uppmurad av skalblock. Kostnaden för pool och poolhus blev cirka 700 000 kronor. 

– Den stora investeringen skulle vi säga ligger i nedlagda arbetstimmar, cirka 1 100, säger Marina. 

Hon och Jonny var överens om att de ville ha så lite arbete med underhåll av poolen som möjligt. 

– Vår vision var att få till en pool som i största möjliga mån sköts per automatik. Detta medför dock en hel del apparater och slangar. För att inte ta upp onödig plats till dessa byggde de en källare under poolhuset som ligger i direkt anslutning till poolväggen.

– Där finns nu ett apparatrum varifrån all rening, uppvärmning och tillsyn av poolen sköts. En dammsugarrobot till poolen blev det också. Uppvärmningen kommer från sjövärme, samma system som förser övriga byggnader med värme, säger Marina.

Bastun är placerad i poolhuset. Den gör det möjligt att använda poolhuset året om. “I vinter ska vi testa att bada bastu och kallbada i poolen. Vi håller i gång reningen även på vintern”, säger Marina. Bastu, Exacta Sweden. Konstrottingmöblerna är fyndade på Blocket. Dynor, Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG
Det platsbyggda köket i poolhuset är specialbeställt från Veramåla snickeri. Bänkskivan är gjord av carraramarmor. Köksblandare, Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG

I vinter kommer familjen att testa att kallbada i poolen i samband med bastubad. Det är möjligt när man håller i gång reningen året om.

– Vi är otroligt nöjda med slutresultatet och älskar känslan av att vara utomlands fast hemma. Vi tycker att sommaren fått ytterligare en dimension tack vare poolen. 

Se även: