Familjen inreder tidsenligt i funkislägenheten i Ribershus
Ljust och luftigt som det anstår en äkta funkislägenhet från 1943. När Magdalena och Henrik inreder sin trea i Ribersborg i Malmö vill de gå ”all in”.
– Funkisstilen har blivit ett gemensamt intresse, säger Magdalena.
Första gången Magdalena och Henrik klev in i lägenheten var reaktionen omedelbar: ”Här måste vi ju bo.” De är båda intresserade av arkitektur och tilltalades av hur den klassiska funkisvåningen renoverats med bibehållen karaktär.
Huset stod färdigt 1943 och är en av tre prominenta profiler vid de populära promenadstråken längs Ribersborgsstranden i centrala Malmö. Magdalena och Henrik uppskattar områdets historia, de tre husen som går under namnet Ribershus är en del av en funktionalistisk stadsplan för området och uppfördes av Malmös legendariska byggherre Eric Sigfrid Persson. Husen fick flera utmärkelser, bland annat som ”Sveriges modernaste bostadsanläggning”.
Än i dag utstrålar de tre niovåningshusen en känsla av modernitet och nytänkande. Hemma i trerummaren hos Magdalena, Henrik och Bastian är stilen inspirerad av husets ursprung.
HEMMA HOS FAMILJEN GALLE RAMBE
Här bor: Magdalena, 40, Henrik, 50, och sonen Bastian, 6.
Gör: Magdalena är landskapsarkitekt, Henrik är kompositör och gör musik för film och teater.
Var: Ribersborg i centrala Malmö.
Bor: Bostadsrätt med tre rum och kök, 78,9 kvm.
Instagram: @mittfunkis
Estetiken genomsyrar även planlösningen, man kan inte slänga in vad som helst
– Estetiken genomsyrar även planlösningen, man kan inte slänga in vad som helst, säger Henrik, som nyligen blivit vice ordförande i bostadsrättsföreningen.
Det är ett uppdrag han tog sig an bland annat för att få en möjlighet att vara med och värna om husets karaktär och ursprung.
– Vi var selektiva med vad vi tog med hit från vår förra lägenhet, vi ville gå ”all in” på funkisstilen lite, berättar Magdalena. Samtidigt vill man ju inte skapa en tidskapsel. Det finns mycket 1940-tal som inte är så kul, utan bara stort och murrigt. Vi gillar modernism med ljus och luft och ett rent formspråk.
Lägenhetens varma färgskala, med rostbruna och senapsgula toner, ger hemmet en ombonad känsla. Färska blommor finns alltid framme och liv, ja, det bidrar i allra högsta grad också familjens fyraåring Bastian med.
En husesyn tar oss från hallen, och det vackra kalkstensgolvet i original, via vardagsrummet till Bastians rum, som en gång var pigkammare. För piga, det hade man även i en trerummare på 1940-talet. Planlösningen har senare justerats för att passa en modern familj, och dörren mellan pigkammare och kök har satts igen. I stället når vi köket via en liten serveringsgång. I det lilla köket ryms precis Edsbyverkens klassiska funkis-köksbord med Perstorpsplattan Virrvarr i design av Sigvard Bernadotte.
– Det tog nästan ett år innan vi hittade bordet till köket, det är roligt med sådana projekt, att jaga precis rätt grej. Köket är perfekt för oss tre. Sen är det skönt att kunna lämna disken i köket och sitta i matsalen ibland också, säger Magdalena.
Funkisstilen har blivit ett gemensamt intresse. Magdalena och Henrik berättar hur de ”grottat ner sig”. En hel del av möblerna och detaljerna i hemmet har de, som i fallet med köksbordet, haft en vision för, och tålmodigt letat efter. Men sedan de flyttade in i lägenheten för två år sedan har de också fått öga för vad som passar in, och kan slå till på impuls. Ett exempel på det är skänken i vardagsrummet, som Henrik räddade från Malmö Folkets hus, för övrigt byggt under samma period som Ribershus.
– Jag såg hur de rensade ut grejer, bland annat det här dokumentskåpet. Magdalena hade sett att man kan köpa fötter till och hittade något som kändes rätt, en modern version av hårnålsben.
Lägenhetslivet är rätt härligt, ansvarsfritt med gemensamt ansvar för de stora grejerna
Förvaring är det annars snålt med i lägenheten. Den förvaring som finns är smart, platsbyggd och i original, och så vill Magdalena och Henrik att det ska förbli. De pratar entusiastiskt om ”1940-talets compact living” och har anpassat sig genom att rensa ut och organisera om, enligt de förutsättningar hemmet ger. Villa och trädgård lockar inte familjen.
– Lägenhetslivet är rätt härligt, ansvarsfritt med gemensamt ansvar för de stora grejerna. Huset har sådana grundkvaliteter med material och historia som vi är med och vårdar. Och vi kan odla grejer på balkongen. Dessutom har alla boende i huset tillgång till två fantastiska terrasser, där vi ofta grillar.
Deras hus byggdes under en tid då kriget visat värdet av att kunna odla sin egen mat. Området kring Ribershus var tänkt som en trädgårdsstad med odling och hängande trädgårdar. Henrik, vice ordförande i bostadsrättsföreningen, har visioner:
– Odlingslådor på terrassen, det skulle vara kul! Det är ett projekt jag gärna skulle driva!
LÄS MER: Emma: ”Vi bor fem på 43 kvadrat – och älskar det”
LÄS MER: Lindas tegelhus från 1970-talet döljer oväntat smarta lösningar
LÄS MER: Per Morberg säljer sin gård i Sörmland – känd från tv