Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Familjen Galle Ramberg bor i 1940-talshuset som kallas Riberhus och som bland annat fått utmärkelsen ”Sveriges modernaste bostadsanläggning”.Familjen Galle Ramberg bor i 1940-talshuset som kallas Riberhus och som bland annat fått utmärkelsen ”Sveriges modernaste bostadsanläggning”.Familjen Galle Ramberg bor i 1940-talshuset som kallas Riberhus och som bland annat fått utmärkelsen ”Sveriges modernaste bostadsanläggning”.
1 AV 2
SVT:s succéprogram gör comeback
2 AV 2
Familjen Galle Ramberg bor i 1940-talshuset som kallas Riberhus och som bland annat fått utmärkelsen ”Sveriges modernaste bostadsanläggning”.
Foto: SOFI SYKFONT

Familjen inreder tidsenligt i funkislägenheten i Ribershus

Ljust och luftigt som det anstår en äkta funkislägenhet från 1943. När Magdalena och Henrik inreder sin trea i Ribersborg i Malmö vill de gå ”all in”. 

– Funkisstilen har blivit ett gemensamt intresse, säger Magdalena.

Första gången Magdalena och Henrik klev in i lägenheten var reaktionen omedelbar: ”Här måste vi ju bo.” De är båda intresserade av arkitektur och tilltalades av hur den klassiska funkisvåningen renoverats med bibehållen karaktär. 

Huset stod färdigt 1943 och är en av tre prominenta profiler vid de populära promenadstråken längs Ribersborgsstranden i centrala Malmö. Magdalena och Henrik uppskattar områdets historia, de tre husen som går under namnet Ribershus är en del av en funktionalistisk stadsplan för området och uppfördes av Malmös legendariska byggherre Eric Sigfrid Persson. Husen fick flera utmärkelser, bland annat som ”Sveriges modernaste bostadsanläggning”.

Än i dag utstrålar de tre niovåningshusen en känsla av modernitet och nytänkande. Hemma i trerummaren hos Magdalena, Henrik och Bastian är stilen inspirerad av husets ursprung.

HEMMA HOS FAMILJEN GALLE RAMBE

Här bor: Magdalena, 40, Henrik, 50, och sonen Bastian, 6.

Gör: Magdalena är landskapsarkitekt, Henrik är kompositör och gör musik för film och teater.

Var: Ribersborg i centrala Malmö.

Bor: Bostadsrätt med tre rum och kök, 78,9 kvm.

Instagram: @mittfunkis

Alla lägenheter i huset har öppen spis, enligt rykten för att byggherren Eric Sigfrid Perssons far var murarmästare. Matbordet är en gammal trotjänare från Ikeas PS-kollektion som hängt med sedan 1990-talet. 1950-talsstolarna i teak är köpta i en antikbutik i Malmö. Pinnstolarna, från Henriks farmor, har målats svarta. Matta, Mio. Taklampa, Ilva. De handgjorda maskerna är köpta i Venedig under en studieresa paret gjorde när Henrik, som är kompositör, skrev musik till en teaterpjäs.Alla lägenheter i huset har öppen spis, enligt rykten för att byggherren Eric Sigfrid Perssons far var murarmästare. Matbordet är en gammal trotjänare från Ikeas PS-kollektion som hängt med sedan 1990-talet. 1950-talsstolarna i teak är köpta i en antikbutik i Malmö. Pinnstolarna, från Henriks farmor, har målats svarta. Matta, Mio. Taklampa, Ilva. De handgjorda maskerna är köpta i Venedig under en studieresa paret gjorde när Henrik, som är kompositör, skrev musik till en teaterpjäs.Alla lägenheter i huset har öppen spis, enligt rykten för att byggherren Eric Sigfrid Perssons far var murarmästare. Matbordet är en gammal trotjänare från Ikeas PS-kollektion som hängt med sedan 1990-talet. 1950-talsstolarna i teak är köpta i en antikbutik i Malmö. Pinnstolarna, från Henriks farmor, har målats svarta. Matta, Mio. Taklampa, Ilva. De handgjorda maskerna är köpta i Venedig under en studieresa paret gjorde när Henrik, som är kompositör, skrev musik till en teaterpjäs.
Alla lägenheter i huset har öppen spis, enligt rykten för att byggherren Eric Sigfrid Perssons far var murarmästare. Matbordet är en gammal trotjänare från Ikeas PS-kollektion som hängt med sedan 1990-talet. 1950-talsstolarna i teak är köpta i en antikbutik i Malmö. Pinnstolarna, från Henriks farmor, har målats svarta. Matta, Mio. Taklampa, Ilva. De handgjorda maskerna är köpta i Venedig under en studieresa paret gjorde när Henrik, som är kompositör, skrev musik till en teaterpjäs. Foto: SOFI SYKFONT
Ljuset flödar genom de för funkisen typiska stora fönstren i vinkel. En tunn, vit gardin sprider ljuset ytterligare. Att huset är byggt 1943 ska synas även i inredning, tycker Magdalena och Henrik. Jakten på det perfekta soffbordet pågår, tills vidare får ett balkongbord fylla funktionen. Tavlan har Magdalena målat. Soffa Landskrona, Ikea. Matta, Åhléns. Vas, Cooee Design. Bordslampa med keramikfot av Stig Lindberg. Golvlampa, Gubi. Fåtölj, Wikholm Form. Taklampa, CO Bankeryd. Soffkuddar, House Doctor och H&M Home. Pläd, Gant.Ljuset flödar genom de för funkisen typiska stora fönstren i vinkel. En tunn, vit gardin sprider ljuset ytterligare. Att huset är byggt 1943 ska synas även i inredning, tycker Magdalena och Henrik. Jakten på det perfekta soffbordet pågår, tills vidare får ett balkongbord fylla funktionen. Tavlan har Magdalena målat. Soffa Landskrona, Ikea. Matta, Åhléns. Vas, Cooee Design. Bordslampa med keramikfot av Stig Lindberg. Golvlampa, Gubi. Fåtölj, Wikholm Form. Taklampa, CO Bankeryd. Soffkuddar, House Doctor och H&M Home. Pläd, Gant.Ljuset flödar genom de för funkisen typiska stora fönstren i vinkel. En tunn, vit gardin sprider ljuset ytterligare. Att huset är byggt 1943 ska synas även i inredning, tycker Magdalena och Henrik. Jakten på det perfekta soffbordet pågår, tills vidare får ett balkongbord fylla funktionen. Tavlan har Magdalena målat. Soffa Landskrona, Ikea. Matta, Åhléns. Vas, Cooee Design. Bordslampa med keramikfot av Stig Lindberg. Golvlampa, Gubi. Fåtölj, Wikholm Form. Taklampa, CO Bankeryd. Soffkuddar, House Doctor och H&M Home. Pläd, Gant.
Ljuset flödar genom de för funkisen typiska stora fönstren i vinkel. En tunn, vit gardin sprider ljuset ytterligare. Att huset är byggt 1943 ska synas även i inredning, tycker Magdalena och Henrik. Jakten på det perfekta soffbordet pågår, tills vidare får ett balkongbord fylla funktionen. Tavlan har Magdalena målat. Soffa Landskrona, Ikea. Matta, Åhléns. Vas, Cooee Design. Bordslampa med keramikfot av Stig Lindberg. Golvlampa, Gubi. Fåtölj, Wikholm Form. Taklampa, CO Bankeryd. Soffkuddar, House Doctor och H&M Home. Pläd, Gant. Foto: SOFI SYKFONT
Funkistrean är inredd med en blandning av gammalt och nytt. ”Det får aldrig kännas belamrat”, säger Magdalena. Blombord, Blocket. Bilen är både leksak och inredningsdetalj. Bil, Mini Speeders. Fåtölj i klassisk läderlappsmodell, Cuero Design.Funkistrean är inredd med en blandning av gammalt och nytt. ”Det får aldrig kännas belamrat”, säger Magdalena. Blombord, Blocket. Bilen är både leksak och inredningsdetalj. Bil, Mini Speeders. Fåtölj i klassisk läderlappsmodell, Cuero Design.Funkistrean är inredd med en blandning av gammalt och nytt. ”Det får aldrig kännas belamrat”, säger Magdalena. Blombord, Blocket. Bilen är både leksak och inredningsdetalj. Bil, Mini Speeders. Fåtölj i klassisk läderlappsmodell, Cuero Design.
Funkistrean är inredd med en blandning av gammalt och nytt. ”Det får aldrig kännas belamrat”, säger Magdalena. Blombord, Blocket. Bilen är både leksak och inredningsdetalj. Bil, Mini Speeders. Fåtölj i klassisk läderlappsmodell, Cuero Design. Foto: SOFI SYKFONT
Estetiken genomsyrar även planlösningen, man kan inte slänga in vad som helst

– Estetiken genomsyrar även planlösningen, man kan inte slänga in vad som helst, säger Henrik, som nyligen blivit vice ordförande i bostadsrättsföreningen. 

Det är ett uppdrag han tog sig an bland annat för att få en möjlighet att vara med och värna om husets karaktär och ursprung.

– Vi var selektiva med vad vi tog med hit från vår förra lägenhet, vi ville gå ”all in” på funkisstilen lite, berättar Magdalena. Samtidigt vill man ju inte skapa en tidskapsel. Det finns mycket 1940-tal som inte är så kul, utan bara stort och murrigt. Vi gillar modernism med ljus och luft och ett rent formspråk.

Lägenhetens varma färgskala, med rostbruna och senapsgula toner, ger hemmet en ombonad känsla. Färska blommor finns alltid framme och liv, ja, det bidrar i allra högsta grad också familjens fyraåring Bastian med.

I köket ryms precis det lilla matbordet från Edsbyverken. För lite mer utrymme fälls de små utdragsskivorna ut. Arne Jacobsens Sjuanstolar är köpta på Blocket. Pall, Tiptoe Design. Kakfat, Oy Oy Living. Vas, Cooee Design. Koppar, Design House Stockholm.I köket ryms precis det lilla matbordet från Edsbyverken. För lite mer utrymme fälls de små utdragsskivorna ut. Arne Jacobsens Sjuanstolar är köpta på Blocket. Pall, Tiptoe Design. Kakfat, Oy Oy Living. Vas, Cooee Design. Koppar, Design House Stockholm.I köket ryms precis det lilla matbordet från Edsbyverken. För lite mer utrymme fälls de små utdragsskivorna ut. Arne Jacobsens Sjuanstolar är köpta på Blocket. Pall, Tiptoe Design. Kakfat, Oy Oy Living. Vas, Cooee Design. Koppar, Design House Stockholm.
I köket ryms precis det lilla matbordet från Edsbyverken. För lite mer utrymme fälls de små utdragsskivorna ut. Arne Jacobsens Sjuanstolar är köpta på Blocket. Pall, Tiptoe Design. Kakfat, Oy Oy Living. Vas, Cooee Design. Koppar, Design House Stockholm. Foto: SOFI SYKFONT
Köket har bytts ut till ett nytt, tidsenligt från Smedstorp. Knoppar, Ribershus/Byggfabriken. Redahyllan är från ursprungsköket. Fajansfat av Stig Lindberg. Koppar från Arabia, Marimekko och Iittala.Köket har bytts ut till ett nytt, tidsenligt från Smedstorp. Knoppar, Ribershus/Byggfabriken. Redahyllan är från ursprungsköket. Fajansfat av Stig Lindberg. Koppar från Arabia, Marimekko och Iittala.Köket har bytts ut till ett nytt, tidsenligt från Smedstorp. Knoppar, Ribershus/Byggfabriken. Redahyllan är från ursprungsköket. Fajansfat av Stig Lindberg. Koppar från Arabia, Marimekko och Iittala.
Köket har bytts ut till ett nytt, tidsenligt från Smedstorp. Knoppar, Ribershus/Byggfabriken. Redahyllan är från ursprungsköket. Fajansfat av Stig Lindberg. Koppar från Arabia, Marimekko och Iittala. Foto: SOFI SYKFONT

En husesyn tar oss från hallen, och det vackra kalkstensgolvet i original, via vardagsrummet till Bastians rum, som en gång var pigkammare. För piga, det hade man även i en trerummare på 1940-talet. Planlösningen har senare justerats för att passa en modern familj, och dörren mellan pigkammare och kök har satts igen. I stället når vi köket via en liten serveringsgång. I det lilla köket ryms precis Edsbyverkens klassiska funkis-köksbord med Perstorpsplattan Virrvarr i design av Sigvard Bernadotte.

– Det tog nästan ett år innan vi hittade bordet till köket, det är roligt med sådana projekt, att jaga precis rätt grej. Köket är perfekt för oss tre. Sen är det skönt att kunna lämna disken i köket och sitta i matsalen ibland också, säger Magdalena.

Henrik och Magdalenas sovrum har fått en vilsam färgsättning. Sängkläder, Gant Home. Överkast och kuddar, H&M Home. Taklampa, Oi Soi Oi.Henrik och Magdalenas sovrum har fått en vilsam färgsättning. Sängkläder, Gant Home. Överkast och kuddar, H&M Home. Taklampa, Oi Soi Oi.Henrik och Magdalenas sovrum har fått en vilsam färgsättning. Sängkläder, Gant Home. Överkast och kuddar, H&M Home. Taklampa, Oi Soi Oi.
Henrik och Magdalenas sovrum har fått en vilsam färgsättning. Sängkläder, Gant Home. Överkast och kuddar, H&M Home. Taklampa, Oi Soi Oi. Foto: SOFI SYKFONT
På nattygsbordet står vackra blommor, bland annat rosenskära. Vas, Cooee Design. Lampa och skål från Søstrene Grene.På nattygsbordet står vackra blommor, bland annat rosenskära. Vas, Cooee Design. Lampa och skål från Søstrene Grene.På nattygsbordet står vackra blommor, bland annat rosenskära. Vas, Cooee Design. Lampa och skål från Søstrene Grene.
På nattygsbordet står vackra blommor, bland annat rosenskära. Vas, Cooee Design. Lampa och skål från Søstrene Grene. Foto: SOFI SYKFONT

Funkisstilen har blivit ett gemensamt intresse. Magdalena och Henrik berättar hur de ”grottat ner sig”. En hel del av möblerna och detaljerna i hemmet har de, som i fallet med köksbordet, haft en vision för, och tålmodigt letat efter. Men sedan de flyttade in i lägenheten för två år sedan har de också fått öga för vad som passar in, och kan slå till på impuls. Ett exempel på det är skänken i vardagsrummet, som Henrik räddade från Malmö Folkets hus, för övrigt byggt under samma period som Ribershus.

– Jag såg hur de rensade ut grejer, bland annat det här dokumentskåpet. Magdalena hade sett att man kan köpa fötter till och hittade något som kändes rätt, en modern version av hårnålsben.

Lägenhetslivet är rätt härligt, ansvarsfritt med gemensamt ansvar för de stora grejerna
Vardagsrummets skänk är ett gammalt dokumentskåp som Henrik räddat från en utrensning i Malmö Folkets hus. Bordslampa, Menu. Marmorklot, H&M Home. Tavlan från 1920-talet står vänd så att baksidans patina, stämplar och handskrivna noteringar syns.Vardagsrummets skänk är ett gammalt dokumentskåp som Henrik räddat från en utrensning i Malmö Folkets hus. Bordslampa, Menu. Marmorklot, H&M Home. Tavlan från 1920-talet står vänd så att baksidans patina, stämplar och handskrivna noteringar syns.Vardagsrummets skänk är ett gammalt dokumentskåp som Henrik räddat från en utrensning i Malmö Folkets hus. Bordslampa, Menu. Marmorklot, H&M Home. Tavlan från 1920-talet står vänd så att baksidans patina, stämplar och handskrivna noteringar syns.
Vardagsrummets skänk är ett gammalt dokumentskåp som Henrik räddat från en utrensning i Malmö Folkets hus. Bordslampa, Menu. Marmorklot, H&M Home. Tavlan från 1920-talet står vänd så att baksidans patina, stämplar och handskrivna noteringar syns. Foto: SOFI SYKFONT
Sovrummets inbyggda garderob med detaljer är original från 1943, dold förvaring hörde funktionalismen till.Sovrummets inbyggda garderob med detaljer är original från 1943, dold förvaring hörde funktionalismen till.Sovrummets inbyggda garderob med detaljer är original från 1943, dold förvaring hörde funktionalismen till.
Sovrummets inbyggda garderob med detaljer är original från 1943, dold förvaring hörde funktionalismen till. Foto: SOFI SYKFONT

Förvaring är det annars snålt med i lägenheten. Den förvaring som finns är smart, platsbyggd och i original, och så vill Magdalena och Henrik att det ska förbli. De pratar entusiastiskt om ”1940-talets compact living” och har anpassat sig genom att rensa ut och organisera om, enligt de förutsättningar hemmet ger. Villa och trädgård lockar inte familjen.

– Lägenhetslivet är rätt härligt, ansvarsfritt med gemensamt ansvar för de stora grejerna. Huset har sådana grundkvaliteter med material och historia som vi är med och vårdar. Och vi kan odla grejer på balkongen. Dessutom har alla boende i huset tillgång till två fantastiska terrasser, där vi ofta grillar.

Deras hus byggdes under en tid då kriget visat värdet av att kunna odla sin egen mat. Området kring Ribershus var tänkt som en trädgårdsstad med odling och hängande trädgårdar. Henrik, vice ordförande i bostadsrättsföreningen, har visioner:

– Odlingslådor på terrassen, det skulle vara kul! Det är ett projekt jag gärna skulle driva!

Se även: