Familjen bytte storstadsliv mot lantligt lugn i harmoniskt inredda 40-talsvillan
Charlotte och Erik har bytt storstans myller mot lugnet på Ingarö utanför Stockholm. Genom en naturlig färgskala och mycket medvetna val har de skapat ett ovanligt harmoniskt hem i 1940-talsvillan.
Charlotte och Erik bodde tidigare i en tvåa på Södermalm i Stockholm och trivdes mycket bra med att bo mitt inne i stan. Men när deras son föddes var de tvungna att tillbringa flera veckor på sjukhus med honom och det ledde till att de började längta efter något annat än stadslivet.
– Utsikten från sjukhusfönstret över Årstafjärden och grönskan var läkande för oss. En längtan efter att få bo på landet började gro.
Hemma hos Charlotte & Erik
Här bor: Charlotte, 40, Erik, 39, och barnen Lucas, 8, och Oscar, 5.
Gör: Charlotte driver eget företag inom inredning, foto, styling samt affärs- och varumärkesutveckling. Erik är egenföretagare inom it.
Var: Ingarö, utanför Stockholm.
Bor: Villa i två våningar med brutet sadeltak, 146 kvm + 38 kvm biyta. Huset är byggt 1943, tillbyggt och utbyggt 1993.
Instagram: @scandinaviangrey
Några månader senare hittade Charlotte och Erik huset på Ingarö. Det kändes som ett självklart val att byta lägenheten på Södermalm mot lugnet ute på landet och närheten till skärgården. När Lucas var åtta månader gick flyttlasset ut till Ingarö.
– När vi först kom dit föll jag pladask för skafferiet i köket, matkällaren, det brutna sadeltaket, husets bastu och alla öppna ytor. Att huset även hade pool, med stor altan, kändes helt fantastiskt. Där skulle vi kunna tillbringa somrarna tillsammans med familj och vänner. Ett stort plus var även att huset ligger vid en grusväg nära skogen med höns och hästar som granne, säger Charlotte.
När huset byggdes 1943 var det endast 70 kvadratmeter. Familjen som då ägde det styckade av tomten och byggde ett nytt större hus precis bredvid. Nästa ägare bestämde sig för att bygga ut huset och lägga på en våning så att huset fick en boyta på 146 kvadratmeter.
– Villan var i bra skick, det fanns inget akut som behövde åtgärdas. Men vi ville ändå sätta vår egen prägel på huset som då hade ”pizzavalv” i tegelliknande material, aprikosfärgad strukturtapet, slitet badrum och gulnad ekparkett på nedervåningen.
De bestämde sig för att uppdatera ytskikten.
– Vi har bredspacklat väggarna i vardagsrum, matrum och arbetsrum och sedan målat om alla rum.
Charlotte och Erik har gjort mycket medvetna inredningsval där allt från ytskikten till inredningen är i färgmässig harmoni med varandra. Bland annat har de gjort om utseendet på trappan till övervåningen.
– Vi har klätt in det gamla spaljéräcket med MDF-skivor, och sedan spacklat och målat för att få ett lugnare och mer estetiskt tilltalande uttryck. De filttäckta trappstegen byttes mot nya steg i ask. Trappan fick också nya ledstänger i vitlaserad ask och väggarna har målats i samma färgnyans som vardagsrum och övre hall.
På övervåningen finns bland annat familjens sovrum. Charlotte och Eriks är målat i en blågrå ton som ger en harmonisk känsla. Garderoberna är platsbyggda och sprejmålade i samma nyans som väggarna. Intill ligger barnens rum, och det ena av dem har också blivit färgsatt i en mörk nyans, denna gång dovt grön, lite som skogsbrynet precis utanför. Det märks att familjen uppskattar husets närhet till naturen.
– Från vardagsrummet går man direkt ut på den stora altanen. Sommartid står dörrarna öppna hela dagen, det känns som inne och ute blir ett, säger Charlotte.
Att blanda nytt med gammalt ger liv och skapar ett personligt hem
Hennes filosofi när det gäller inredning har alltid varit att testa sig fram, se vad som funkar och vad hon gillar.
– Det är även bra att låta saker växa fram och ta tid. Att verkligen fundera över vad vi vill ha och göra ”mood boards” för att undvika felköp.
Numera tänker hon även mycket på att välja möbler och saker med hög kvalitet som kan säljas vidare om de vill byta ut det någon gång.
– Där är second hand och auktionssajter fantastiska. Att blanda nytt med gammalt ger liv och skapar ett personligt hem.
I hemmet märks det också att Charlotte är svag för keramik i alla dess former, här vimlar av vaser, skålar, muggar och skulpturer.
– Gärna handgjorda föremål, som verkligen visar hantverket. Jag har själv gått en drejkurs hos Calle Forsberg. Det lärde mig vilket hantverk som ligger bakom ett föremål och varför det kostar så mycket mer än en massproducerad tallrik från Kina. Det var inte direkt enkelt att dreja, och jag var ingen naturbegåvning. Men jag har fortfarande en dröm om att ha en egen keramikstudio med tillhörande butik någon gång i mitt liv. Vi får väl se vad som sker i framtiden, säger Charlotte.
LÄS MER: Vattenskadat och obebott – så förvandlade Jenny och Daniel rucklet till ett drömhem
LÄS MER: Maggies skärgårdsidyll – med plankgolv, kakelugn och spröjsade fönster