Eva skapade en drömlik skogsträdgård mitt i villaidyllen

Evas och maken Bosses skogslika trädgård ligger som i en gryta i ett villaområde, centralt i Falkenberg, omgivet av höga träd som stärker den där sköna naturkänslan.

Foto: Monika Norrby

1 av 5: Evas och maken Bosses skogslika trädgård ligger som i en gryta i ett villaområde, centralt i Falkenberg, omgivet av höga träd som stärker den där sköna naturkänslan.

Dammen omges av grönska. De höga träden står på grönområdet som gränsar till tomten och bidrar till den skogiga känslan.

Foto: Monika Norrby

2 av 5: Dammen omges av grönska. De höga träden står på grönområdet som gränsar till tomten och bidrar till den skogiga känslan.

Det är verkligen azaleornas tid nu. Eva har 35-40 olika sorter.

Foto: Monika Norrby

3 av 5: Det är verkligen azaleornas tid nu. Eva har 35-40 olika sorter.

Praktfulla azaleor och rhododendron växer i anlagda surjordsbäddar som håller fukten bra.

Foto: Monika Norrby

4 av 5: Praktfulla azaleor och rhododendron växer i anlagda surjordsbäddar som håller fukten bra.

Eva gillar att matcha tulpaner med andra växter i trädgården. Här har sorten ’Princesse Irene’ fått bli kompis med japansk lönn, ’Linearilobum’.

Foto: Monika Norrby

5 av 5: Eva gillar att matcha tulpaner med andra växter i trädgården. Här har sorten ’Princesse Irene’ fått bli kompis med japansk lönn, ’Linearilobum’.

Mossiga stenar, trolska gångar och susande höga träd. Men också doftande azalea och rhododendron i alla nyanser av rosa och lila. I Evas och Bosses trädgård i Falkenberg förflyttas besökaren till en annan värld. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Ibland känns steget inte långt mellan en beskrivning av en trädgård fylld av blommor och ett modereportage. ”Den distingerade, silvergrå aftonklänningen ackompanjeras av en sjal i cericerosa siden och ett vackert halssmycke med gnistrande ametister”. Så kan man beskriva Evas vårfräscha azalearabatt. 

Aftonblåsan i silvergrått är egentligen en av de många stenar som lämnades kvar sedan man sprängde i berget på tomten för att bygga familjens hus 1990. Sjalen är en uppseendeväckande japansk azalea och halsbandet en gren med knoppar på en något senareblommande, lila sådan. 

Överallt i Evas och Bosses trädgård hör man surret av humlor och bin. Och chippandet, kvittrandet och sången från vårens fågelkör. Att klättra runt bland mossiga stenblock, på smala stigar, mitt i fågelsång och humlesurr, ger onekligen känslan av att befinna sig i en blomstrande skog. Här är mossan, här är stenen, ett vatten porlar en bit bort. Här är lugnet, friden, träden och grönskan. Det doftar fuktig jord. 

Foto: Monika Norrby

Den skogslika trädgården får en sagolik färgprakt när rhododendronen blommar i maj.

Skogslik trädgård i Falkenberg

Men trots att det verkligen känns som om vi går i en rogivande, stärkande skog så hörs ljudet av trafik. Vi är faktiskt inne i en stad, om än en liten sådan. Evas och Bosses skogslika trädgård ligger som i en gryta i ett villaområde, centralt i Falkenberg, omgivet av höga träd som stärker den där sköna naturkänslan. Ser vi oss noga omkring ser vi också alla tulpaner i härliga färger, färgklickar som ju inte är så skogiga. Vi ser azaleornas gula, orange och rosa blommor. Vi ser att gångarna, rabatterna och dammen är anlagda. Men känslan, helheten, blir den samma som i skogen. 

Hemma hos Eva och Bosse

Här bor: Eva och Bosse Svensson

Gör: Bosse är optiker med egen firma. Eva har tidigare arbetat i företaget. Båda trappar ner nu och låter sin dotter ta över.

Trädgården: En kuperad, sluttande tomt, omgiven av höga träd i Falkenberg. 

Azaleorna dominerar förvisso trädgården, så här i maj, men har fått sällskap av allehanda spännande och ovanliga perenner, buskar, träd och lökväxter. Man kan nästan börja undra om det kanske var här Håkan Hellström fick inspiration till låten ”Valborg”: ”Och i azalean kan man inte undgå att bli kär”

Foto: Monika Norrby

Det är verkligen azaleornas tid nu. Eva har 35-40 olika sorter.

Foto: Monika Norrby

Eva på vattningstur i sin doftande trädgård.

Nej, ingen kan väl undgå att bli kär i exempelvis den ljuvt blekrosa, höga azalean som vänslas lite flirtigt med tulpanen ”Spring Green”, en vit sort med gröna stråk mitt på kronbladen. Kanske blir man dessutom lite svartsjuk på den lyckosamma tulpanen. Det är lätt att släppa loss sina känslor och bli kär gång på gång i Evas och Bosses trädgård. I azaleorna, de japanska lönnarna, i de ekivokt upprullade bladen på kungsbräkenet. Och så kan man lätt förälska sig i utsikten över trädgården inifrån huset. Det här är ett hus, som liksom lever i symbios med trädgården. 

Letade efter hus med rätt tomt

När Eva och Bosse letade efter en tomt i slutet av 1980-talet, hade de trädgårdens utförande i tankarna från början. Tomten måste helt enkelt funka för att de skulle kunna anlägga den trädgård de tänkt sig. 

– Det var främst sluttningen på tomten som vi föll för, säger Eva. Det blir lite som en gryta här på sommaren. Anläggarna föreslog att vi skulle plana ut marken, men det ville vi inte alls. 

Här var tidigare hagmark med betande kossor och med höga träd runtomkring – flera av dem finns kvar ännu och bidrar till den sköna skogskänslan på tomten. 

När Eva och Bosse med sitt stora trädgårdsintresse väl flyttat hit visade det sig att i huset nedanför bodde en äldre man som var lika trädgårdstokig han. Han visade sina spännande träd och perenner.

– Karl-Olof har varit en väldigt stor inspirationskälla för mig, säger Eva. Tyvärr finns han inte med oss längre. Det var han som fick in oss på det här med rhododendron och azaleor. 

Foto: Monika Norrby

Framsidan av Evas och Bosse hus har en lite mer formell framtoning, med en slingrande gång, härliga vita rhododendronblommor och massor av tulpaner.

Trädgård med slingrande stigar

Redan från gatan förstår man att det här är en speciell trädgård, även om den har något mer drag av ”villaträdgård” här än på baksidan. Kritvita rhododendronbuskar står i full blom, tillsammans med blomsterkorneller och läckra tulpaner i grönt, rosa och vitt. Entrén ligger mitt på framsidan och man står genast inför ett svårt val – höger eller vänster? Som besökare lockas vi av rabatten med vita azaleor och gula ståtliga treblad, och går åt höger. När vi rundar gaveln kommer vi till en smal trädgårdsremsa längs husets ena sida, där dofterna slår emot oss. Sniffande i luften, försöker vi härleda varifrån de olika dofttonerna kommer. Den ena kommer från en azalea som med sin starkt gula färg bryter av den annars gröna tonen som råder i den här delen av trädgården.

– Det är guldazalean som har en ganska stark doft, förklarar Eva. Men känner du den mildare, mer honungsaktig doften? Det är silverbusken med blommor som liknar kaprifolblommor.

En sådan här smal passage förbi huset betraktas av många som ett problemområde i trädgården. Men Eva och Bosse har redan här lyckats skapa en fantasieggande port in till sin sagolika gröna värld. 

Foto: Monika Norrby

Dammen omges av grönska. De höga träden står på grönområdet som gränsar till tomten och bidrar till den skogiga känslan.

Foto: Monika Norrby

Jo, om temperatur, fuktighet och skötsel är rätt går det att odla orkidéer hemma i trädgården. Här sorten Cypripedium ’Emil’.

Foto: Monika Norrby

Det finns många slingrande gångar och trampstenar bland växterna i Bosses och Evas trädgård.

Foto: Monika Norrby

Ibland är knopparna lika vackra eller vackrare än de utslagna blommorna.

Foto: Monika Norrby

Praktfulla azaleor och rhododendron växer i anlagda surjordsbäddar som håller fukten bra.

Foto: Monika Norrby

Framför stenen växer en läcker kombination av de svarta tulpanerna ’Queen of Night’ och hakonegräset, Hakenochla macra ’Aureola’.

LÄS MER: Så lockar du fjärilar till din trädgård 

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

ANNONS: Härlig inspiration och proffsiga tips – prenumerera på Allt om Trädgård (EXTERN LÄNK)

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer