Erica renoverade slitna 1800-talsvillan – fick tillbaka husets själ
Familjen Östlund har hittat hem i den anrika kurorten Lundsbrunn. Erica, Sebastian och de tre barnen stortrivs i sin charmiga gamla villa från 1800-talet. De har med stor kärlek till husets ursprung skapat ett modernt hem med gammal själ.
Erica och Sebastians hus ligger inbäddat i grönska i ett mysigt villaområde med hus från 1800-talet och framåt. Ett vackert pinnstaket målat i samma nyans som ytterdörren ramar in den lummiga trädgården. Men när familjen köpte huset såg det helt annorlunda ut och huset hade ett skriande renoveringsbehov.
– Vi bodde tidigare i ett enplansradhus i Skövde. Jag såg det här huset i februari 2013, men Sebastian var inte särskilt intresserad. Det var inte ens aktuellt att åka titta på det. Några månader senare gick vi på visning av ett annat hus utanför Lundsbrunn, men det var inget vi föll för. När vi på hemvägen åkte igenom samhället föreslog jag att vi skulle åka förbi det där gamla huset som jag hade visat på Hemnet flera månader tidigare, berättar Erica.
Huset var i stort behov av renovering, men storleken och läget samt de gamla bevarade detaljerna gjorde att vi slog till.
HEMMA HOS FAMILJEN ÖSTLUND
Här bor: Erica och Sebastian med barnen Jill, 9, Lillie, 8, och Didrik, 5 år.
Gör: Erica arbetar inom industrin och Sebastian arbetar som säljare.
Var: I Lundsbrunn i Västergötland.
Bor: I ett 2-planshus från sent 1800-tal med en boyta på cirka 175 kvm.
Instagram: @villaomega.
Hon visste att huset fortfarande var till salu och såg en chans att få Sebastian att i alla fall titta på håll.
– Vi åkte förbi och Sebastian tyckte att det kanske inte var så tokigt läge ändå och gick med på att boka visning. Några dagar senare gick vi hit med skräckblandad förtjusning. Huset var i stort behov av renovering, men storleken och läget samt de gamla bevarade detaljerna gjorde att vi slog till. En junidag för sju år sedan blev det vårt. Vi fick tillträde i november och flyttade in strax innan jul, säger Erica.
Lundsbrunn är en ort i Västergötland som har fått sitt namn efter en källa vars vatten man redan i början av 1700-talet ansåg ha medicinska egenskaper. På 1800-talet utvecklades platsen till en hälsobrunn och sjuka människor vallfärdade hit för att dricka vatten från Odens källa och kurera sig. Även i dag kan man komma hit och vila upp sig på Lundsbrunns kurort, men hela det lilla samhället känns fridfull, idylliskt och helande.
– Vi gillar gamla hus och historier om hur människor levde förr i tiden. Att då få flytta till en ort med så här mycket historia känns väldigt fint. Vi kände att Lundsbrunn skulle bli en trygg och bra plats för våra barn att växa upp på, med närhet till både förskola samt låg- och mellanstadieskola. Vi ville bort från staden och ut på landet fast ändå bo i ett samhälle. Och med facit i hand kunde vi inte ha fått det bättre, med bra grannar och många nya vänner omkring oss, säger Erica.
En gång i tiden var Villa Omega, som huset heter, ett flerfamiljshus vilket man kunde se spår av när huset kom i familjens vård. Bland annat fanns det en spis och köksinredning i det som i dag är dottern Jills rum.
– Vi vet inte så mycket om vårt hus, men suger i oss allt vi kan få reda på. En av grannarna berättade att en tant som tidigare bodde i deras hus är född i på övervåningen i vårt hus. Sådant är spännande! Det känns som att vi knyts samman mer med huset och att våra olika livsöden blandas, säger Erica.
Så fort Erica och Sebastian fick tillgång till sitt hus så började de att renovera. Köket var färdigt lagom till jul när familjen flyttade in. Paret valde ett lantligt vitt kök och ett klassiskt rutigt golv i gammal sekelskiftesstil.
– Det fanns inte mycket som var värt att spara i det gamla köket. Det var väldigt nergånget och rimmade inte alls med husets stil. Men vi sparade den gamla kökspannan och ett skåp i väggen som vi gjorde om till vitrinskåp. Idag har vi ett supermysigt kök som vi är väldigt glada för. Vi har fått berättat för oss att det under en period har varit en tillfällig småskola i vårt kök. Det känns kul att tänka på när vi sitter runt bordet och hjälper barnen med läxorna, berättar Erica.
Målet med renoveringen har varit att plocka fram den gamla känslan i huset. I många fall har det gått ut på att plocka bort sentida lager av byggmaterial men även att återskapa en gammal känsla. Stora delar av fasaden är utbytt, liksom alla fönster och ytterdörren på framsidan. Paret har också byggt ett entrétak över dörren och en altan på baksidan av huset. De har även satt upp ett spjälstaket och restaurerat den gamla grusgången som det fanns spår av i trädgården men som blivit helt igenväxt.
– Vi har en tendens att stå och renovera ända in på julafton. Kanske är det för att vi flyttade in i juletid, säger Erica och skrattar glatt. När hösten kommer kliar det alltid i fingrarna efter ett nytt projekt – något behöver vi roa oss med när det viner runt husknuten och regnet smattrar på rutorna.
Hallen är parets senaste renoveringsprojekt och stod klart lagom till julafton.
– En gång i tiden var det här en glasveranda, men den moderniserades någon gång under senare halvan av 1900-talet. Visst skulle vi vilja ha en riktig glasveranda, men då ytan dag är integrerad del av nedervåningen bestämde vi oss för att i stället ge den så mycket känsla av en glasveranda som de gick. Nya och fler fönster i gammal stil ger ett härligt ljusinsläpp. Väggarna kläddes med pärlspont och så lade vi in ett kalkstensgolv av Kinnekullesten. Det känns extra fint med ett närproducerat golv, förklarar Erica.
Även vardagsrummet har renoverats. Här har paret lagt in ett vitvaxat furugolv eftersom det gamla golvet inte gick att rädda. Det vackra trätaket är däremot original. Här finns även en platsbyggs bokhylla som Sebastian gjort.
– Vi har renoverat de flesta rummen, men vi har matrummet och matsalen kvar. Vår filosofi är att ta ett rum i taget och att inte rusa fram. Vi behöver tid med familjen och vill även göra annat som gör oss glada. Och vi tänker hållbart! Vi renoverar för att återskapa den gamla känslan och för att sätta vår egen prägel på huset för att kunna bo och leva här länge. Det mesta har vi gjort det själva, men har även fått mycket hjälp av min pappa. Något som vi är oerhört tacksamma för, säger Erica.
När paret flyttade till Lundsbrunn hittade Sebastian snabbt en ny hobby eftersom ortens golfbana bara ligger ett stenkast från gatan där de bor. Nu har även döttrarna upptäckt golfen. Didrik provar hellre lyckan på fotbollsplanen.
– Själv uppskattar jag naturen väldigt mycket. Vi har en fin vandringsled som heter Sörboleden i skogen och det är nära till Kinnekulle och andra fina utflyktsmål. Jag gillar verkligen att det är liv i Lundsbrunn, med diverse aktiviteter och ett aktivt lokalt näringsliv, säger Erica.
LÄS MER: Tokrenoveringen kändes fel – då tog Helena hjälp av Ernst
LÄS MER: Spökhuset förvandlades till Jessicas drömhem – efter oväntade samtalet