Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det gamla 1800-talshuset som går under namnet Villa Omega har fått en makeover som heter duga i Ericas och Sebastians vård. Ny panel, tilläggsisolering och nya fönster där det tidigare gapade stora tomma hål har gett nytt liv åt byggnaden.
Det gamla 1800-talshuset som går under namnet Villa Omega har fått en makeover som heter duga i Ericas och Sebastians vård. Ny panel, tilläggsisolering och nya fönster där det tidigare gapade stora tomma hål har gett nytt liv åt byggnaden.
Det gamla 1800-talshuset som går under namnet Villa Omega har fått en makeover som heter duga i Ericas och Sebastians vård. Ny panel, tilläggsisolering och nya fönster där det tidigare gapade stora tomma hål har gett nytt liv åt byggnaden.
Det charmiga gamla uthuset bidrar till att skapa en fin gårdsmiljö på tomten.
Det charmiga gamla uthuset bidrar till att skapa en fin gårdsmiljö på tomten.
Det charmiga gamla uthuset bidrar till att skapa en fin gårdsmiljö på tomten.
1 AV 2
Det gamla 1800-talshuset som går under namnet Villa Omega har fått en makeover som heter duga i Ericas och Sebastians vård. Ny panel, tilläggsisolering och nya fönster där det tidigare gapade stora tomma hål har gett nytt liv åt byggnaden.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 2
Det charmiga gamla uthuset bidrar till att skapa en fin gårdsmiljö på tomten.
Foto: CARINA OLANDER

Erica renoverade slitna 1800-talsvillan – fick tillbaka husets själ

Familjen Östlund har hittat hem i den anrika kurorten Lundsbrunn. Erica, Sebastian och de tre barnen stortrivs i sin charmiga gamla villa från 1800-talet. De har med stor kärlek till husets ursprung skapat ett modernt hem med gammal själ.

Anna Truelsen

Erica och Sebastians hus ligger inbäddat i grönska i ett mysigt villaområde med hus från 1800-talet och framåt. Ett vackert pinnstaket målat i samma nyans som ytterdörren ramar in den lummiga trädgården. Men när familjen köpte huset såg det helt annorlunda ut och huset hade ett skriande renoveringsbehov. 

– Vi bodde tidigare i ett enplansradhus i Skövde. Jag såg det här huset i februari 2013, men Sebastian var inte särskilt intresserad. Det var inte ens aktuellt att åka titta på det. Några månader senare gick vi på visning av ett annat hus utanför Lundsbrunn, men det var inget vi föll för. När vi på hemvägen åkte igenom samhället föreslog jag att vi skulle åka förbi det där gamla huset som jag hade visat på Hemnet flera månader tidigare, berättar Erica. 

Huset var i stort behov av renovering, men storleken och läget samt de gamla bevarade detaljerna gjorde att vi slog till.
Erica och sonen Didrik borstar färskpotatis till middag ute på stentrappen. Foto: CARINA OLANDER
Sommarfika med kaffe, saft och hemgjord rabarberpaj. Foto: CARINA OLANDER

HEMMA HOS FAMILJEN ÖSTLUND

Här bor: Erica och Sebastian med barnen Jill, 9, Lillie, 8, och Didrik, 5 år.

Gör: Erica arbetar inom industrin och Sebastian arbetar som säljare. 

Var: I Lundsbrunn i Västergötland. 

Bor: I ett 2-planshus från sent 1800-tal med en boyta på cirka 175 kvm.

Instagram: @villaomega. 

Hon visste att huset fortfarande var till salu och såg en chans att få Sebastian att i alla fall titta på håll.

– Vi åkte förbi och Sebastian tyckte att det kanske inte var så tokigt läge ändå och gick med på att boka visning. Några dagar senare gick vi hit med skräckblandad förtjusning. Huset var i stort behov av renovering, men storleken och läget samt de gamla bevarade detaljerna gjorde att vi slog till. En junidag för sju år sedan blev det vårt. Vi fick tillträde i november och flyttade in strax innan jul, säger Erica.

Lundsbrunn är en ort i Västergötland som har fått sitt namn efter en källa vars vatten man redan i början av 1700-talet ansåg ha medicinska egenskaper. På 1800-talet utvecklades platsen till en hälsobrunn och sjuka människor vallfärdade hit för att dricka vatten från Odens källa och kurera sig. Även i dag kan man komma hit och vila upp sig på Lundsbrunns kurort, men hela det lilla samhället känns fridfull, idylliskt och helande.

– Vi gillar gamla hus och historier om hur människor levde förr i tiden. Att då få flytta till en ort med så här mycket historia känns väldigt fint. Vi kände att Lundsbrunn skulle bli en trygg och bra plats för våra barn att växa upp på, med närhet till både förskola samt låg- och mellanstadieskola. Vi ville bort från staden och ut på landet fast ändå bo i ett samhälle. Och med facit i hand kunde vi inte ha fått det bättre, med bra grannar och många nya vänner omkring oss, säger Erica. 

Hallen har karaktär av en glasveranda. På golvet ligger kalksten från Kinnekulle och väggarna är tidsenligt klädda i pärlspont. ”Jag är så glad att Sebastian har byggt vår hatthylla. En sådan går inte att köpa plus att ingen annan har en sådan”, säger Erica. Korgstol, hattask, galgar och spegel är loppisfynd. Skohorn, Iris hantverk. Foto: CARINA OLANDER
Längs hallens ena kortsida finns en platsbyggd bänk som sväljer mycket förvaring. Här tycker Erica om att slå sig ner en stund ibland. Foto: CARINA OLANDER
Dubbeldörren som sitter mellan hallen och matrummet tror paret kan vara husets ursprungliga ytterdörrar. ”Vi är så glada för att de gamla dörrarna finns kvar.” Foto: CARINA OLANDER

En gång i tiden var Villa Omega, som huset heter, ett flerfamiljshus vilket man kunde se spår av när huset kom i familjens vård. Bland annat fanns det en spis och köksinredning i det som i dag är dottern Jills rum.

– Vi vet inte så mycket om vårt hus, men suger i oss allt vi kan få reda på. En av grannarna berättade att en tant som tidigare bodde i deras hus är född i på övervåningen i vårt hus. Sådant är spännande! Det känns som att vi knyts samman mer med huset och att våra olika livsöden blandas, säger Erica.

Så fort Erica och Sebastian fick tillgång till sitt hus så började de att renovera. Köket var färdigt lagom till jul när familjen flyttade in. Paret valde ett lantligt vitt kök och ett klassiskt rutigt golv i gammal sekelskiftesstil. 

– Det fanns inte mycket som var värt att spara i det gamla köket. Det var väldigt nergånget och rimmade inte alls med husets stil. Men vi sparade den gamla kökspannan och ett skåp i väggen som vi gjorde om till vitrinskåp. Idag har vi ett supermysigt kök som vi är väldigt glada för. Vi har fått berättat för oss att det under en period har varit en tillfällig småskola i vårt kök. Det känns kul att tänka på när vi sitter runt bordet och hjälper barnen med läxorna, berättar Erica.

Paret har ännu inte tagit sig an matrummet utan prioriterat de delar av huset som hade större renoveringsbehov. ”Vi hade aldrig valt rosa väggar, men jag måste säga att kulören gör rummet väldigt trivsamt”, säger Erica. Samtliga möbler är köpa på Blocket eller loppis. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla timmerväggen ger rummet en rustik känsla. Foto: CARINA OLANDER
Innanför matrummet ligger köket. Delar av det charmiga vitrinskåpet är gamla. Själva skåpet har suttit på samma plats i många år och när paret renoverade kompletterade de skåpet med vitrindörrar gjorda av gamla fönster. Det lilla pottskåpet i matrummet kommer från Ericas pappas farmor och porslinet från Ericas farmor. Foto: CARINA OLANDER

Målet med renoveringen har varit att plocka fram den gamla känslan i huset. I många fall har det gått ut på att plocka bort sentida lager av byggmaterial men även att återskapa en gammal känsla. Stora delar av fasaden är utbytt, liksom alla fönster och ytterdörren på framsidan. Paret har också byggt ett entrétak över dörren och en altan på baksidan av huset. De har även satt upp ett spjälstaket och restaurerat den gamla grusgången som det fanns spår av i trädgården men som blivit helt igenväxt. 

– Vi har en tendens att stå och renovera ända in på julafton. Kanske är det för att vi flyttade in i juletid, säger Erica och skrattar glatt. När hösten kommer kliar det alltid i fingrarna efter ett nytt projekt – något behöver vi roa oss med när det viner runt husknuten och regnet smattrar på rutorna. 

Hallen är parets senaste renoveringsprojekt och stod klart lagom till julafton. 

– En gång i tiden var det här en glasveranda, men den moderniserades någon gång under senare halvan av 1900-talet. Visst skulle vi vilja ha en riktig glasveranda, men då ytan dag är integrerad del av nedervåningen bestämde vi oss för att i stället ge den så mycket känsla av en glasveranda som de gick. Nya och fler fönster i gammal stil ger ett härligt ljusinsläpp. Väggarna kläddes med pärlspont och så lade vi in ett kalkstensgolv av Kinnekullesten. Det känns extra fint med ett närproducerat golv, förklarar Erica.

Köket har renoverats i härlig lantlig stil. Köket från Marbodal matchas med en schackrutigt plastmat i grått och vitt. Foto: CARINA OLANDER
På de öppna hyllorna står koppar ur servisen Gröna Anna i sällskap med gamla plåtburkar och andra loppisfynd. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla köksspisen som förr i tiden värmde upp huset och bidrog med varmvatten har fått vara kvar och skvallra om tiderna som flytt. Foto: CARINA OLANDER

 

Även vardagsrummet har renoverats. Här har paret lagt in ett vitvaxat furugolv eftersom det gamla golvet inte gick att rädda. Det vackra trätaket är däremot original. Här finns även en platsbyggs bokhylla som Sebastian gjort.

– Vi har renoverat de flesta rummen, men vi har matrummet och matsalen kvar. Vår filosofi är att ta ett rum i taget och att inte rusa fram. Vi behöver tid med familjen och vill även göra annat som gör oss glada. Och vi tänker hållbart! Vi renoverar för att återskapa den gamla känslan och för att sätta vår egen prägel på huset för att kunna bo och leva här länge. Det mesta har vi gjort det själva, men har även fått mycket hjälp av min pappa. Något som vi är oerhört tacksamma för, säger Erica.

Över den platsbyggda hyllan som Sebastian tillverkat hänger tavlor fyndade på loppis. Den gamla knopplisten som sitter på väggen kommer från Ericas pappas farmor. Barnskorna har Ericas pappa haft som liten. Dammvippa, Alvhem. Foto: CARINA OLANDER
Innertaket i vardagsrummet är original. Det och den vackra tapeten Chrysanthemum Eggsell Gold från William Morris ger fin värme till rummet. Det vitvaxade furugolv är nyinlagt. Foto: CARINA OLANDER
Erica och Sebastian tycker om att inreda med gamla möbler. Dels för att det passar huset, men även för att det är bra för miljön och plånboken. Foto: CARINA OLANDER

När paret flyttade till Lundsbrunn hittade Sebastian snabbt en ny hobby eftersom ortens golfbana bara ligger ett stenkast från gatan där de bor. Nu har även döttrarna upptäckt golfen. Didrik provar hellre lyckan på fotbollsplanen.

– Själv uppskattar jag naturen väldigt mycket. Vi har en fin vandringsled som heter Sörboleden i skogen och det är nära till Kinnekulle och andra fina utflyktsmål. Jag gillar verkligen att det är liv i Lundsbrunn, med diverse aktiviteter och ett aktivt lokalt näringsliv, säger Erica. 

Gamla fina pardörrar leder in till Ericas och Sebastians sovrum med vacker utsikt över villaområdet.Sovrummet har fått ett vitvaxat furugolv och nytt tak. Väggarna är målade i kulören "Tant Johannas gröna" S3005-G20Y. Sängkläder, Navy Stories. Foto: CARINA OLANDER
I sovrummet finns en pysselhörna där Erica gärna sitter. Bordet och stolen är köpta på loppis. Kudde, Iris hantverk. Hylla, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Didriks rum är en riktig pojkdröm med lekfull tapet i från Ferm Living. Den gamla järnsängen och bokhyllan är köpta på Blocket. Sängkläder, Garbo and Friends. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Tokrenoveringen kändes fel – då tog Helena hjälp av Ernst

LÄS MER: Spökhuset förvandlades till Jessicas drömhem – efter oväntade samtalet