Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vintervackert hemma hos Maria. Även när snön lyser med sin frånvaro blir det med granar, fårskinn, röda äpplen, lyktor, mossa och julrosor planterad i korgar.
Vintervackert hemma hos Maria. Även när snön lyser med sin frånvaro blir det med granar, fårskinn, röda äpplen, lyktor, mossa och julrosor planterad i korgar.
Vintervackert hemma hos Maria. Även när snön lyser med sin frånvaro blir det med granar, fårskinn, röda äpplen, lyktor, mossa och julrosor planterad i korgar.
Vintervackert hemma hos Maria. Även när snön lyser med sin frånvaro blir det med granar, fårskinn, röda äpplen, lyktor, mossa och julrosor planterad i korgar. Foto: MARIA HANSSON

Emmas radhus från 80-talet– från kallt till mysigt drömhem

Julen är årets stora högtid för Emma och hennes familj i det gula radhuset i Huddinge. Redan i november pyntas det inbjudande hemmet för att familjen ska få maximalt med tid att njuta av julmys deluxe.

Sophia Genitz

Att stressa när det lackar mot jul och huset ska pyntas, laxen ska gravas och paket ska slås in, är inget som ligger för Emma Zachrisson. I hennes och familjens gula radhus på den lugna återvändsgatan i Huddinge utanför Stockholm råder ett mysigt lugn och allt är julfint inför första advent. 

– Jag börjar alltid tidigt, det finns ju inte så mycket att njuta av i november. Det passar inte mig att bara ”plocka in julen” en vecka innan julafton, då hinner jag inte landa och komma i stämning, förklarar Emma.

Hemma hos familjen Zachrisson

Här bor: Emma, 36, och Jonas, 39, med barnen Tove, 6, och Signe, 8.

Gör: Emma är ekonomisk rådgivare och Jonas är konsultchef. 

Var: Snättringe utanför Stockholm.

Bor: Radhus byggt på 1980-talet i tre plan om totalt 175 kvm, fördelade på 6 rum och kök.

Instagram: @gula_radhuset

Husets framsida med entré mot vägen. Granris täcker rabatter och sprider härlig doft. Foto: MARIA HANSSON
Även fåglarna måste julmat. Fågelmatare, Rusta. Liten fågel, Slottsträdgården Ulriksdal. Foto: MARIA HANSSON
Hallens gamla teakbyrå fick Emma av en kompis som rensade hemma. Heissnertomten har Emma ärvt efter sin farmor och farfar och lampan efter Emmas mormor. Spegel Stockholm, Ikea. Foto: MARIA HANSSON

På den vägen är det. Redan i trappan upp från garaget mot radhuset och dess lilla täppa möter vi juliga dekorationer, granar och arrangemang med röda äpplen, julrosor och lyktor. Väl inne i hallen välkomnar doften av granris och prakten av en nyutslagen amaryllis. Omedelbart blir det tydligt att det här hemmet lyser av värme och omsorg. Inte enbart i juletid, men kanske lite extra när kylan och mörkret gör sig påmind där ute. 

– Hösten och vintern blir outhärdlig om man inte går ”all in jul” tycker jag. Vi firar alla högtider, men julen är speciell och det är härligt att den kan njutas länge. Det är glatt men också tänkvärt med minnen från människor som inte finns kvar. Stämningsfullt, fint och roligt – julen har allt! 

Det finns ju inga äldre inslag eller charmiga detaljer i det här 80-talshuset så man får göra så gott man kan.

Radhuset i tre våningar med sociala ytor på entré- och mellanvåning gör sig bra i Emmas julmys deluxe-tolkning.

– Det finns ju inga äldre inslag eller charmiga detaljer i det här 80-talshuset så man får göra så gott man kan. Det är på gott och ont, jag kan köra på med inredning och pynt utan att ta hänsyn till husets ursprung, säger hon. 

Sällskapsrummet i husets entrévåning är en plats för mys och umgänge. Tapet, William Morris. Bordet är ett fynd från Marketplace. I väntan på den rätta piedestalen får sockerlådan från Emmas släkttorp ställa upp. Foto: MARIA HANSSON
Sällskapsrummet var tidigare ett anonymt och halvtrist rum men Emma har skapat värme och myskänsla genom att ge rummet en påkostad tapet, vackra detaljer och inbjudande möbler. Skänken i nätt retromodell fick Emma av en vän. Foto: MARIA HANSSON
I smygen under trappan i sällskapsrummet i husets bottenvåning har Emma inrett en fin arbetsplats. Det gamla skrivbordet tillhörde en gång i tiden Jonas farfar. Stol, loppisfynd för en tia, och Emma har klätt den i ett William Morris-tyg. Bordslampa, Ellos. Tapet Waldemar från Boråstapeter. Foto: MARIA HANSSON

Därför blandar Emma friskt när det gäller såväl möbler som småsaker. Vackert arvegods, detaljer från Svenskt tenn, fynd från andrahandsmarknaden och några väl valda nya saker skapar en personlig, levande och inbjudande inredning. 

När Emma och Jonas flyttade in för cirka tio år sedan ville de omedelbart göra huset mysigare och mer ombonat. Bort från den fyrkantiga och rätvinkliga känslan som utmärkte de tre våningsplanen och förstärktes av kalla, ljusa färger. Vardagsrummet en trappa upp fick mjukt grå väggfärg och bruna soffor och tapeten från Svenskt tenn kom snabbt upp vid matplatsen i köket. Sedan dess har små förändringar skett gradvis med nya färger, tapeter, möbler och övrig inredning. 

– Vi gör inga snabba ändringar och det vi gör har vi noga tänkt igenom. Vi gillar att planera. Det är som med julen. Man njuter minst lika mycket på vägen dit som av själva julhelgen. 

Vardagsrummet har fönster mot den lugna återvändsgatan. Taklampa, Ikea. Vitrinskåpet är arvegods och kommer från Jonas släkt liksom skulpturen som står ovanpå. Golvlampan är ett auktionsfynd. Fåtölj, Ikea. Soffbord och soffor har varit med så många år att ingen minns var de inhandlades. Foto: MARIA HANSSON
Adventsfint i varje vrå. I hörnet mellan sofforna i vardagsrummet har Emma placerat en liten gran som fått såväl äkta stearinljus som en liten elslinga fästad i grenarna. Kudde, H&M Home. Foto: MARIA HANSSON
Det är detaljerna som gör det. Mässingsdekoration i form av blad från Svenskt Tenn sprider extra glans över det julpyntade bordet. Ljusstakar, Skultuna. Vas, Ernst. Foto: MARIA HANSSON

Senaste förändringen var sällskapsrummet på entrévåningen. Husets största rum som bara får dagsljus från ett smalt källarfönster. Här var väggarna länge målade i en ljus färg. 

– Jag har ju läst mig till att sådana rum bör ljusas upp men det vara bara kalt och hårt så jag bestämde mig för att gå åt andra hållet med mörkare färger och mönster. Jag kände mig helt upprorisk, skrattar Emma som lät Jonas välja tapet till rummet där familjen bland annat tittar på film och spelar sällskapsspel.

– Vi firar också en del av julen här och ibland kan jag sitta med någon vän här nere medan Jonas får ha vardagsrummet en trappa upp för sig själv. Därför har vi gjort det till ett rum man gärna vill vara i, något mer än ett källarrum.

Det rymliga köket har ett stort matbord som används såväl till vardags som till fest. Nu är det dukat för adventsmiddag. Tapeten från Svenskt Tenn piggar upp och sprider värme kring matplatsen i köket. Lampan är köpt second hand. Foto: MARIA HANSSON
Den äldre skänken i köket är ett vackert blickfång och användbar avställningsyta. Foto: MARIA HANSSON

Emma och Jonas flyttade in några år innan de fick sitt första barn. Att flytta till ett stort radhus om 175 kvadrat var en stor omställning från att ha delat en liten tvåa i stan. Radhuset i Huddinge blev den gyllene medelvägen för Emma som är uppvuxen i hus i Tumba och Jonas som växte upp i lägenhet i Stockholm. I stan ville de inte bo och en fristående villa kändes inte rätt.

– Vi är både långsiktiga och bekväma och tänkte att det var lika bra att köpa något rymligt för att någon gång ville vi ha barn. När våra vänner körde racet med bostadskarriär satt vi här med var sitt hobbyrum och kunde ropa till varandra från olika våningsplan, skrattar Emma. 

Hur ett hem ser ut och känns är viktigt, här får man intryck och här skapas känslor som grundlägger måendet.

Så här några år senare har de haft gott om tid att bo in sig och göra det fyrkantiga huset välkomnande och mysigt. 

– Familjen trivs här och vi spenderar mycket tid hemma. Hur ett hem ser ut och känns är viktigt, här får man intryck och här skapas känslor som grundlägger måendet. 

Och nu inleds en riktig ”njutartid” som pågår fram till jul. En stor gran ska komma på plats men redan ligger vackert inslagna julklappar framme och frestar ögat.

– Jag gör dem i god tid för det vore ju lite synd om klapparna kom fram först på julaftonsmorgon bara för att slitas upp några timmar senare. 

Parets sovrum har fönster mot baksidans trädgård. Här är lugnt och ombonat med en lugn grön nyans på väggarna, stoppad sänggavel från Trademax, mjuka sängkläder i jersey från Navy Stories. Foto: MARIA HANSSON

Emma är alltid klar med sina julklappsinköp senast i november.

– Om någon säger i mars att ‘en sån skulle man ha’, då skriver jag direkt upp det i min telefon och ofta köper jag julklappar under sommaren.

Någon julstress finns inte för Emma. Men hon har heller inte någon ambition att göra allt som för andra hör julen till. Till exempel bakar hon inte mer än att det blir lite pepparkakor och lussebullar med barnen, men inte mer än så. Julen ska hållas lugn och skön. 

– Från advent och särskilt lucia är det bara njuttid och jag försöker ofta ta ledigt från jobbet lite innan jul för att riktigt hinna mysa in mig!

Signes rum var en gång Emmas pysselrum och tapeten är kvar sedan den tiden. Skrivbord, second hand. Bokhylla String Pocket. Foto: MARIA HANSSON
Julmyset sprider sig också in i Signes rum. På hyllan Ivar från Ikea står en ljusstake från Star trading. Bonaden gjorde Emmas mamma på 70-talet. Foto: MARIA HANSSON

Se även: