Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1940-talshuset har genomgått en totalrenovering. Här är familjen samlad vid husets vackra pardörrar.
1940-talshuset har genomgått en totalrenovering. Här är familjen samlad vid husets vackra pardörrar.
1940-talshuset har genomgått en totalrenovering. Här är familjen samlad vid husets vackra pardörrar.
1940-talshuset har genomgått en totalrenovering. Här är familjen samlad vid husets vackra pardörrar. Foto: CARINA OLANDER

Emma och Markus köpte och totalrenoverade 40-talshuset som avskräckte andra

Julen står för dörren hemma hos Emma och Markus i Ulricehamn. Deras totalrenoverade hus är vackert pyntat och de har själva huggit den fyra meter höga granen som tronar majestätiskt i det stora köket.

Johanna Flyckt Gashi

Bara ett stenkast från Ulricehamns centrum ligger området Sträckås, som inger känslan av att man är på landet. Skog, ängar och små röda hus med vita knutar ligger längs en fin liten grusväg som slingrar sig mellan husen. Snön ligger vit på marken och hemma hos Emma och Markus står den stora, fina granen och lyser varmt och välkomnande – julkänslan är verkligen på topp.

Paret hittade sitt hus i slutet av 2016. Det var då i behov av renovering, vilket avskräckte många spekulanter.

– Men det var precis ett sådant hus vi letade efter, och lyckades tursamt hitta det på det perfekta stället. Vi såg ett stort värde i tomten och området som är eftertraktat i Ulricehamn, säger Emma.

HEMMA HOS EMMA & MARKUS

Här bor: Emma Johansson, 27, Markus Forsberg, 29, och barnen Arvid, 5, William 3, och nyfödda Elsa.

Gör: Emma är vårdbiträde och Markus är snickare och egen företagare.

Var: Sträckås i Ulricehamn.

Bor: I ett hus byggt 1947, som efter tillbyggnad är på 188 kvm med källare på 78 kvm.

Instagram: @strackas101

När man kommer in i huset möts man av det vackra matrummet och köket med stora härliga fönster och högt i tak. Bordet är dukat och den fyra meter höga granen skiner fint i rummet. Kransen över bordet har Emma g jort på en egentillverkad stomme upphängd med gamla kättingar. Matbord, Brafab. Matta, Mio. Stolar, Ikea Foto: CARINA OLANDER
Köket Lerhyttan är ett platsbyggt Ikea-kök med egentillverkade socklar, täcksidor och krönlister. Bänkskiva och taklampor, Ikea. Foto: CARINA OLANDER

Det var just Sträckås som lockade med sin lantliga känsla. På somrarna går det både får och hästar och betar i de omkringliggande hagarna. Och det finns områdesbestämmelser vars syfte är reglera byggnation för att bevara och förstärka områdets speciella karaktär.

Det var här paret ville ha sitt hem och se sina barn växa upp.

– Vi såg möjligheterna redan från början. Huset var som sagt i stort renoveringsbehov. Vi satte oss ner och planerade hur vi kunde och ville renovera, inreda och göra en stor tillbyggnation. Det var inte självklart att vi skulle få göra det med tanke på områdesbestämmelserna.

De har hunnit ändra många av sina beslut under resans gång.

Att saker och ting fått ta tid, har många gånger varit till fördel då eftertänksamheten gjort att rätt beslut oftast tagits i sista sekund.

– Största anledningen till att vi letade efter hus var en kommande bebis. Tur nog hittade vi vårt drömläge på första försöket, säger Emma.

De stora fina fönstren i matrummet ger ett fint ljusinsläpp. Adventsstjärnor, Mio. Foto: CARINA OLANDER
En planka av askträ utgör grunden för bordsdekorationen som dekorerats med granris, mossa och hyacinter toppat med en belysningsslinga. Ljusstakar och tallrikar, arvegods. Underlägg, Fondaco. Foto: CARINA OLANDER
Utsikt från vardagsrummet som ligger några trappsteg upp från köket. Trappräcket är inklätt i granris. Golvet i matrum och kök är ett polerat betonggolv. Foto: CARINA OLANDER

Huset ligger i ett lugnt och fint område med många barnfamiljer. Inom bara ett par kilometer finns både mataffärer, skolor och ett stort idrotts- och friluftsområde.

När paret gjorde sin planlösning valde de små sovrum och stora sociala ytor att umgås i. De stora och höga fönstren i köket släpper in enormt mycket ljus och natur som ger en utomhuskänsla även fast man är inomhus.

– När det kommer till stilen i vårt hem gillar vi när det andas och känns lantligt, men med moderna inslag både stil och funktionsmässigt.

Tur nog hittade vi vårt drömläge på första försöket.

I rummet där matplats och kök är passar den stora granen fint in rummet och skapar en härlig stämning. Under granen ligger paket och väntar och barnens ögon lyser av nyfikenhet och förväntan. Granen är dekorerad med fint julpynt och finast är alla barnens pynt som de pysslat ihop hängt i granen.

– Barnens pynt kommer alltid fram och det blir bara mer och mer för varje år, ler Emma.

Granen är äkta, och de huggs traditionsenligt med familjen cirka två veckor innan julafton.

– Ju större gran desto bättre, ler Emma och Markus.

Även barnen har egna granar i sina rum. Annat pynt som kommer in är mycket gran- och enris i form av kransar, som står i vaser. Stjärnor och ljusstakar hängs upp och sätts i fönstren. Kransar på ytterdörren kommer upp och mängder av hyacinter sprider sin juldoft.

I Arvids sovrum står en liten gran och tindrar fint. Tapet Wild Djungel, Boråstapeter. Säng, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Williams sovrum är målat med en härlig blågrön färg. Säng och öppen garderob, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Emma har pysslat ihop stjärnorna av tapet och vaxat papper. Foto: CARINA OLANDER
Planerna och känslan just nu i livet är att det här är huset vi kommer stanna i.

Det pysslas i mängder inför julen och mycket inspiration hittar Emma via Pinterest och Instagram.

Adventstiden är starten på maraton av mys och gemenskap.

– Vi ser det som ett bra och mysigt tillfälle att träffa nära och kära. Fika, baka och pyssla. Även att planera inför den kommande julen.

Familjens hus är en plats man gärna vill vara på, det har verkligen en varm och välkomnande känsla.

– Planerna och känslan just nu i livet är att det här är huset vi kommer stanna i. Dock vet man inte hur mycket det kommer klia i fingrarna när sista spiken är islagen, då vi älskar att ständigt ha projekt.

Fönstren är gamla fönsterbågar som i stället för att slängas blev en vacker skiljevägg mellan vardagsrum och kök. Av säkerhetsskäl har de bytt ut rutorna till härdat glas. Soffa, fåtölj, bord och ljuskrona är arvegods. Foto: CARINA OLANDER
Parets sovrum ligger bredvid vardagsrummet och är tapetserat med Nocturne från Boråstapeter. I sovrummet finns en mysig öppen spis. Ljusstaken på spiskransen, Bengt och Lotta. Lampa Cebu, PR Home. Sängkappan Alva Lin, Fondaco. Kuddar, Ellos, Ikea och Affari of Sweden. Foto: CARINA OLANDER
I det fina badrummet finns en gammal stege med patina som paret tagit tillvara på. Här inne finns det två takhöjder, drygt 3 meter i den låga delen och 4,5 meter upp till nock. Badkar, Bathlife. Duscharmatur, Tapwell. Pall, Ikea. Foto: CARINA OLANDER

Familjen älskar verkligen att fixa, bygga och renovera på sitt hus. När alla stora projekt är färdiga så drömmer paret om att få in mer detaljer i form av möbler och inredning.

– Vi har väldigt många idéer och tankar och både små och stora projekt i gång samtidigt. Vi gör nästan allt själva, säger Emma.

Deras största projekt var tillbyggnaden på 110 kvadratmeter där det var nödvändigt att ta hjälp av ett företag i cirka fem veckor med bland annat husresning.

– Efter det vigdes många helger, sena kvällar och ibland nätter innan det stod färdigt för inflyttning cirka 18 månader senare. Allt detta gjorde vi tillsammans.

Familjen är så nöjd med utbyggnaden som gjordes.

– Vi älskar det stora köket och de sociala ytorna som gör det lätt att umgås och tillåter stora kalas, och de höga fönsterpartierna som vätter in mot köksbordet. De ger ett fint naturligt ljus, och vackert utseende på huset. Det rummet är verkligen vår favoritplats, säger Emma.

Se även: