Köket från Ikea har lackerats i en grön nyans, som även återkommer på rummets väggar. Foto: Jonas Lundberg

Emily förvandlade ödehuset till en julig lantidyll

Emily och Simon blev tagna av Södergården och dess läge på den småländska landsbygden. De har inrett sitt hem i en harmonisk färgskala med rustika trämöbler som ger liv och gammaldags charm. 

I december dekorerar de med granris, kottar och vackert julröda äpplen i väntan på julens släktkalas.

Det är ett par minusgrader utomhus och snön ligger som ett mjukt, gnistrande täcke över trädgården. Utanpå fönstren hänger kransar och inomhus lyser det varmt och inbjudande från adventsljusstakar. 

Det är lätt att få känslan av att man är långt ute på landet, fast huset är beläget endast ett stenkast från centrum i småländska Värnamo. Här bor Emily och Simon med dottern Lily. När huset byggdes 1937 kallades området för Västhorja by och var rena landsbygden.

- Det är fantastiskt att ha ett hus med ett läge som är underbart året om. Så här års har vi nära till pulkabackar och på sommaren betar kossor utanför köksfönstren, säger Emily.

Emily dekorerar hemmet med inslag från naturen. Foto: Jonas Lundberg
Till huset hör en trädgård på 2 000 kvadratmeter med många fruktträd. Foto: Jonas Lundberg
Emily har valt att sätta kransar med ljusslingor på utsidan av fönstren på framsidan av huset. Foto: Jonas Lundberg

Hemma hos familjen Lindqvist

Här bor: Emily, 41, och Simon, 40, med dottern Lily, 5. 

Var: I utkanten av Värnamo i Småland i huset Södergården. Det byggdes 1937 och mäter 210 kvadratmeter plus källare på 100 kvadratmeter samt en vind.

Gör: Emily och Simon driver tillsammans en konsultverksamhet. Emily gör även egna smycken.

Instagram: @emilylindqwist.

Vi blev helt tagna i det lantliga läget och husets uppsyn

Det var på en promenad med vänner som Emily och Simon första gången fick syn på huset, som då var klätt i eternit.

- Vi blev helt tagna i det lantliga läget och husets uppsyn. Det såg lite övergivet ut och på samma gång inbjudande med sin fina form.

Huset hade stått obebott i nästan 25 år och ägdes av två systrar. Paret kontaktade dem och efter några vändor fick de köpa huset. Första mötet med husets insida var som att flyttas tillbaka i tiden.

- Det kändes rent och fint, men det var som om tiden hade stått stilla. Huset var fullt inrett med allt från möbler till prydnadskuddar och små dukar på borden. Vi blev bjudna på kaffe i fina koppar som stått kvar i skåpen sedan systrarnas föräldrar bodde här.

Husets boyta är på 210 kvadratmeter och bottenvåningen består av en stor och välkomnade hall, en liten toalett, kontor samt vardagsrum och matsal i öppen planlösning med köket. Foto: Jonas Lundberg
Köket från Ikea har lackerats i en grön nyans, som även återkommer på rummets väggar. Spisfläkten kommer från Fjäråskåpan och spisen från Smeg. Foto: Jonas Lundberg
Emily pyntar med grönt, som granris, mossa och annat från naturen. ”Det blir fint och doftar underbart.” Foto: Jonas Lundberg
Emily gör egna enkla julstjärnor av allt från bakplåtspapper till överblivna tapeter. Foto: Jonas Lundberg

Emily och Simon fick nycklarna 2018 och började direkt med renoveringen. De har dränerat, grävt för bergvärme, bytt tak och gamla elledningar har ersatts med nya. Innan de flyttade in tre månader senare hann de även med att renovera både kök och badrum.

- De första månaderna, när allt skulle göras på en gång för att vi skulle kunna flytta in, så hade vi fullt med hantverkare här. Men efter det har vi gjort det mesta själva.

Vi älskar att det är ett gammalt gediget hus, som det är lätt att känna sig hemma i

Simon gick bland annat en kurs i fönsterrenovering och de ställde i ordning en liten fönsterverkstad i källaren.

- Vi älskar att det är ett gammalt gediget hus, som det är lätt att känna sig hemma i.

Men eternitplattorna på huset var inget de ville ha kvar. När de togs bort visade det sig att träfasaden under var i fint skick och kunde behållas, förutom på södersidan där väder hade ansatt den hårt. Fasaden målades i vitt, medan husets insida fick bli mer färgstark.

- Jag älskar färger och att kombinera dem. I vårt hus har vi valt naturliga och mjuka nyanser, för en ombonad och hemtrevlig känsla.

Väggarna i vardagsrummet är målade i en mörkt grå ton. Foto: Jonas Lundberg
Emily hittade gamla tapeter på vinden som hon har använt till att skapa fina paket. Foto: Jonas Lundberg
Taklampan över det juldukade matbordet i vardagsrummet är beställd från en butik i Paris. Foto: Jonas Lundberg

De valde först färgen till köket, som blev en mild grön nyans. När de skulle renovera köksdörrarna och tog bort masoniten som de klätts med, visade det sig att dörrarna var målade i en nästan identisk kulör. Då kände Emily och Simon att det var förutbestämt att de skulle måla köket i den gröna nyansen.

- Vi har målat rum för rum och valde färger som skulle harmoniera med varandra. Nedervåningen går i grått och grönt och övervåningen, med sovrummen, har målats i rosa och terrakotta.

- Vi utgick från dotterns önskan om ett rosa rum. Hon fick en dammig rosa nyans och vi har en mörkare brunrosa i vårt sovrum.

Den stora trappan som binder ihop våningarna fick en mustig vinröd nyans som är fin både till det rosa och till det gröna.

Väggen in mot köket är klädd med liggande träpanel, som är original sedan huset byggdes 1937. Foto: Jonas Lundberg
Emily har julpyntat skåpet med granris, en stjärna av kvistar och en girlang gjord av papper. Foto: Jonas Lundberg
Brända saffranstoner på kuddar och plädar i soffan ger rummet en varm ombonad känsla. Foto: Jonas Lundberg

Emily och Simon har adderat brända toner som saffran och mörkt rött i valet av textilier och mattor, vilket harmonierar med rummens väggfärger.

- Jag möblerar helst om varje vecka, säger Emily. Det är mycket som inspirerar henne, det kan vara ett snyggt hotell eller en restaurang, men även skogen eller någon gammal lada.

Hon tänker mycket på balans i hemmet. Om ett rum känns för nytt och stelt så vill hon få in något gammalt och skevt och tvärtom.

- Kan jag dessutom få utlopp för lite kreativitet i stället för att köpa nytt så gör jag gärna det. Det viktigaste för mig är att vi känner att vi trivs och att man känner sig glad och trygg hemma hos oss.

I hallen leder en trappa upp till sovrummen på övervåningen. Här har en vinröd kulör målats på den nedre delen av väggen och ovanför en beigerosa nyans. Bordet i hallen hittade paret i källaren när de flyttade in. Foto: Jonas Lundberg
”I vårt hus har vi valt naturliga och mjuka färger, för en ombonad och hemtrevlig känsla.” Foto: Jonas Lundberg
Det charmiga badrummet går i gammaldags stil och har ett inbjudande badkar vid fönstret. Foto: Jonas Lundberg
Parets sovrum går i en brunrosa nyans. Foto: Jonas Lundberg

Husets boyta är på 210 kvadratmeter och består av en stor och välkomnade hall, en liten toalett, kontor samt vardagsrum och matsal i öppen planlösning med köket. Emily och Simon valde att ta ner väggen mellan kök och matsal, då den gjorde att köket kändes trångt och mörkt. Innanför köket ligger en liten hall och en trapp upp till andra våningen samt en ner till källaren. På övre plan finns ett allrum, familjens sovrum och ett charmigt badrum i gammaldags stil med ett inbjudande badkar vid fönstret. 

Det behövs inte särskilt mycket innan vi känner att det är jul här

På väggen i vardagsrummet hänger dottern Lilys adventspaket. Emily har famnen full av paket och lägger några vackert inslagna julklappar i rött under granen. 

– Jag hittade några gamla tapeter på vinden som jag tyckte passade. Det är så roligt att göra fina paket. 

Emily älskar att pyssla till jul och tycker att det hör till för att få den där rätta känslan att infinna sig.

– Det behövs inte särskilt mycket innan vi känner att det är jul här, tack vare de kulörer som vi har valt i vårt hem. Jag använder helst naturmaterial när jag pyntar till jul. 

Foto: Jonas Lundberg

Rummen är omsorgsfullt dekorerade med stora grankvistar med kottar på, tallris och röda äpplen. I köket doftar det ljuvligt av varm cider som värmts upp med julens kryddor.

– Julen är vår favorithögtid då våra familjer samlas och umgås utan en massa måsten. Min familj bor utspridd i landet så det betyder extra mycket att kunna samla alla. Hos oss finns det gott om plats så vi är ofta här. Vi brukar ha knytkalas, vilket är kul då det blir lite olika varianter av julmatsalternativ på julbordet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!