Emelie och Fredrik rustade upp bevarade 1800-talshuset – hittade husets själ
När Emelie och Fredrik hittade det gula huset utanför Falun föll pusselbitarna på plats.
Här fanns allt de hade letat efter; högt i tak, öppen spis och fem fungerande kakelugnar.
Med varsam hand har de plockat fram husets själ och fyllt hemmet med auktions- och loppisfynd – men också designklassiker.
Efter några år i Stockholm kände Emelie Langer Strömberg och Fredrik Råsäter att de längtade tillbaka till Dalarna, där de båda hade växt upp. Fredrik hade även hunnit med att bo i London en period och gjort en avstickare till Vancouver i Kanada, och nu var paret redo att slå sig till ro i en lugnare och lantligare miljö.
– När vi väl hade bestämt oss flyttade vi först till en lägenhet i Falun, berättar Emelie. Samtidigt började vi leta hus, men det tog ett år innan vi hittade vår pärla!
Högst upp på Emelies och Fredriks önskelista stod ett gammalt hus med bevarade originaldetaljer och det där lilla extra. Något som hade potential att bli det hem de så länge hade längtat efter.
– Det här huset var verkligen något extra! Med tre meter i takhöjd, fem kakelugnar och en öppen spis – vad mer kan man önska?
Hemma hos Emelie och Fredrik
Här bor: Emelie Langer Strömberg och Fredrik Råsäter.
Gör: Emelie driver två företag: Studio Langer & Restless Mama där hon är fotograf, kreatör och art director. Fredrik är managementkonsult.
Var: Trähus på 250 kvm fördelade på nio rum och kök, i Kniva utanför Falun i Dalarna. Huset är byggt 1867 och utbyggt 1922.
Instagram: @bergtomta1867 och @emelielanger.
Huset från 1867 var i bra skick när Emelie och Fredrik köpte det 2018. Mycket var redan renoverat, med god smak och tidsenligt gjort. Men trots fina ytskikt fanns det en hel del att ta tag i, något som de också hade budgeterat för innan de budade på huset.
– Vi började med att byta värmesystem i huset från vedeldning till bergvärme, fortsätter Emelie. Det var ett faktum att vi aldrig skulle hinna med att värma upp huset med ved, när vi båda arbetar heltid och samtidigt ville hinna renovera. Efter det tog vi tag i fönstren på en sida av huset, de läckte värme och såg inte tidsenliga ut. Nu har vi bytt till klassiska flaggfönster.
Efter det har de tagit ett rum i taget och planerar att fortsätta med kommande renoveringar i en takt som de känner att de både orkar och hinner med.
– Vi gör det mesta av renoveringen själva, förklarar Emelie. Genom åren har vi renoverat tre lägenheter och en fotostudio, och har lärt oss vad vi kan göra själva och inte. Därför har vi anlitat hantverkare till att slipa golv och bredspackla väggar, där är det bättre att proffsen tar över!
Stilen som Emelie och Fredrik har landat i är en egen mix av auktionsfynd, loppisprylar och designklassiker. Redan innan de flyttade in hade de köpt möbler till matrummet på auktion, och intresset för gamla möbler med historia har hängt i sedan dess.
– Jag tycker att man ska våga blanda stilar i stället för att följa trender, vilket blir både jobbigt och dyrt i längden. Och bästa stället att hitta inredning är enligt mig på auktioner och loppis. Soffan i vardagsrummet köpte vi av en lokal möbeltapetserare, hon berättade att den har stått på Hotel Reisen i Gamla stan i Stockholm. Tänk om möblerna kunde tala!
Frukostrummet är favoritrummet i huset. Och med hela nio rum och kök har de plats att inreda ett av rummen för frukost och fika. Faktum är att de döpte varje rum när de flyttade in för att definiera karaktären.
– Det är extremt mycket ljusflöde och karaktär i frukostrummet. William Morris mönstrade tapeter och originalgolvet från 1867 ger en speciell känsla. På sommaren trivs pelargonerna i det här ljusa rummet.
Som fotograf är ljuset a och o, och det är något som jag tar med mig även i hemmet.
Möbleringen i frukostrummet definierar ett av Emelies bästa tips för en trivsam inredning - att inte bara möblera längs med väggarna. En matgrupp eller sittgrupp centralt placerad i rummet ger ett annat flöde och känns mer inbjudande.
– Men viktigast av allt för inredningen är ljuset! Som fotograf är ljuset a och o, och det är något som jag tar med mig även i hemmet. Utöver det så tycker jag att det är viktigt att utgå från husets känsla och ålder, och att hitta den perfekta mixen av gammalt och nytt så att det blir liv i inredningen.
Trots många timmars arbete med att renovera och lyfta fram husets själ, är det de sagolika kakelugnarna som Emelie är mest stolt över. Alla fem kakelugnarna fungerar, används och är vackra blickfång.
– Och så älskar jag det stora vita skåpet i salongen! Det är ett fynd som jag hittade på en lokal second hand. I det skåpet har jag en stor del av vår inredning. Jag byter nämligen look på inredningen då och då, så det är mitt inredningsbibliotek kan man säga. Jag lånar av mig själv när det är dags att förnya lite!
LÄS MER: Pauline bor i familjens gamla stall – sover på höloftet
LÄS MER: Jennie-Ann och Axel bytte storstad mot lantliv: ”Glada att vi vågade ta steget”