Personligt. En blandning av nytt och vintage ger ett personligt hem, tycker Elisabetth. Soffbordet har varit ett köksbord, men benen kapades och borde målades svart. Matta från Ellos.
1 av 10: Personligt. En blandning av nytt och vintage ger ett personligt hem, tycker Elisabetth. Soffbordet har varit ett köksbord, men benen kapades och borde målades svart. Matta från Ellos. Foto: Sofi Sykfont
Stilmix. Under matbordet ligger en stor persisk matta. Det gamla planteringsbordet målat i matt svart fick bli ett köksbord. "Stora mattor ger ett maffigt intryck", säger Elizabetth.
2 av 10: Stilmix. Under matbordet ligger en stor persisk matta. Det gamla planteringsbordet målat i matt svart fick bli ett köksbord. "Stora mattor ger ett maffigt intryck", säger Elizabetth. Foto: Sofi Sykfont
<p>Elizabetth älskar djurmönstrat och har alltid inrett med det.<br>”Hemligheten är ju att kunna göra det på ett stilsäkert sätt.”<br></p>
3 av 10: <p>Elizabetth älskar djurmönstrat och har alltid inrett med det.<br>”Hemligheten är ju att kunna göra det på ett stilsäkert sätt.”<br></p> Foto: Sofi Sykfont
Nytt & nött. En härlig sittplats i köket är den cerisa taburetten. Moderna stolar från Chilli får bryta av det övriga.
4 av 10: Nytt & nött. En härlig sittplats i köket är den cerisa taburetten. Moderna stolar från Chilli får bryta av det övriga. Foto: Sofi Sykfont
Omgjord. Karmstolen är en av många möbler som Elizabetth har gjort om. ­Spegeln tillhör Elizabetths egen kollektion och går att beställa.
5 av 10: Omgjord. Karmstolen är en av många möbler som Elizabetth har gjort om. ­Spegeln tillhör Elizabetths egen kollektion och går att beställa. Foto: Sofi Sykfont
Färgklick. En byrå i rokoko utmärker sig i vardagsrummet. "Denna tillhör en av mina kreationer, färg gör oss glada och visar hur vi mår", säger Elizabetth. Vacker barockkrona från 1800-talet. Lockurna inköpt på auktion. Fatet i silver har Elizabetth köpt av en fotograf.
6 av 10: Färgklick. En byrå i rokoko utmärker sig i vardagsrummet. "Denna tillhör en av mina kreationer, färg gör oss glada och visar hur vi mår", säger Elizabetth. Vacker barockkrona från 1800-talet. Lockurna inköpt på auktion. Fatet i silver har Elizabetth köpt av en fotograf. Foto: Sofi Sykfont
Detaljer. En samling antika askar blir fint stilleben. Häst­huvudet är en present. Armband från Malins bracelet.
7 av 10: Detaljer. En samling antika askar blir fint stilleben. Häst­huvudet är en present. Armband från Malins bracelet. Foto: Sofi Sykfont
Lyxig känsla. Skrivbordet är importerat från Egypten. En duktig billackerare har målat det.Karmstolen tillhör Elizabetths egen design.
8 av 10: Lyxig känsla. Skrivbordet är importerat från Egypten. En duktig billackerare har målat det.Karmstolen tillhör Elizabetths egen design. Foto: Sofi Sykfont
Guldmålad. Klädintresset är stort. Även här blir det lite djurmönstrat. Vissa plagg är så vackra så de får hänga framme som inspiration. Klädställning från Ikea har fått en guldfärg. Golvlampan har målats i samma färg som väggarna.
9 av 10: Guldmålad. Klädintresset är stort. Även här blir det lite djurmönstrat. Vissa plagg är så vackra så de får hänga framme som inspiration. Klädställning från Ikea har fått en guldfärg. Golvlampan har målats i samma färg som väggarna. Foto: Sofi Sykfont
Grå toner. Sovrummet går i en varm grå ton. Sänggaveln har Elizabetth gjort själv. Gustavianska taburetter från hennes eget märke, liksom zebrakudden. Sänglampor från Ellos. Kohud från Ikea.
10 av 10: Grå toner. Sovrummet går i en varm grå ton. Sänggaveln har Elizabetth gjort själv. Gustavianska taburetter från hennes eget märke, liksom zebrakudden. Sänglampor från Ellos. Kohud från Ikea. Foto: Sofi Sykfont

Elizabetth inreder stilsäkert med djurmönster

Hemma hos inredaren Elizabetth och hennes man kombineras en säker stilmix där djurmönstrat är i fokus. Ett mysigt hem som vågar sticka ut.

Vågat, tänker man redan i hallen när man kliver in i Elizabetths och Eriks våning. Det första ögat dras till är en stor zebrahud på golvet. På mattan står en gustaviansk karmfåtölj i guld klädd med leopardmönster.

- Det kan säkert bli lite för mycket för svenskar som är vana vid minimal skandinavisk inredning. Många är rädda för både starka färger och att man sticker ut för mycket i sin inredning, säger Elizabetth.

 

LÄS OCKSÅ: 9 inredningstrender som kommer att vara helt ute 2017

 

Hon anser att människor lägger alldeles för stor vikt på vad andra ska tycka i stället för att lägga fokus på att trivas själva.

- Det är ju du själv som ska bo där, brukar jag säga. Inredning handlar ju om lust och att ta fram sin egna unika stil. Att våga inreda precis så hemma skapar ett personligt hem, säger Elizabetth.

Foto: Sofi Sykfont

Älskar djurmönstrad inredning

Själv älskar hon djurmönstrat och har alltid inrett med det.

- Hemligheten är ju att kunna göra det på ett stilsäkert sätt, säger Elizabetth.

Basen i hemmet går i vitt, svart och grått. Mixen av antika möbler blandat med moderna klassiker gör det personligt och inbjudande.

- Man ska få en aha-känsla redan i hallen. Man ska ju känna att här vill jag kliva in och slå mig ner, tycker Elizabetth.

Elizabetth startade ett inredningsföretag i mitten på 2000-talet och började med att styla lägenheter och hus åt mäklarbyråer i Göteborg. Sedan dess har hon bland annat drivit inredningsbutik och verkstad, där hon förvandlar äldre möbler till unika blickfång. Hon gillar tanken att ta en gammal möbel och sedan förvandla den till en modern pjäs.

Foto: Sofi Sykfont

- Varför ha en ärvd möbel på vinden som man inte tycker om. Bättre att i stället göra om den till något man verkligen vill ha i sitt hem.

Hon har förvandlat många möbler åt nöjda kunder. En del tycker att man ska låta gamla möbler vara, men 40- och 50-talsmöbler har i dag inget större värde än det personliga, menar hon.

- Att i stället kunna återvinna den med ny färg och ett snyggt tyg är väl ypperligt.

 

LÄS OCKSÅ: Inredning på Instagram – 10 konton att ha koll på

Rokoko och gustavianska möbler är favoriterna

Detta ser man uttryck för överallt i hemmet. Rokoko och gustavianska möbler hör till favoriterna och målade i guld eller silver med ett snyggt tyg blir de bara bättre, tycker Elizabetth.

Elizabetths möbelintresse började redan när hon var liten och fick gå med sin pappa Henry på gårdsauktioner. Sedan började hon måla om alla sina möbler på rummet. Flytta runt på saker och möblera blev något hon ständigt höll på med.

- Min man brukar säga att man vet ju aldrig vart sakerna står nästa gång man kommer hem, så det är ingen idé att vänja sig vid något.

Foto: Sofi Sykfont

När paret inte är hemma i natursköna Karlsborg är lägenheten i Stockholm deras andra hem. Där är stilen lite mer sparsmakad, Erik tycker inte om när det blir för mycket saker.

- Hans stil är mer modern och stilren än min. Han smittade av sig lite modernt på mig och jag lite antikt hos honom. Detta blev en perfekt mix, säger Elizabetth.

De trivs med sina två boenden eftersom de gillar pulsen i storstaden.

- Stockholm bjuder på så mycket möjligheter och det passar oss bra mellan varven. Men vi är båda uppvuxna på landet och utan att få vistas i skog och mark skulle varken jag eller Erik trivas, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Malin: ”Ikea-tallrikarna går inte att äta på”

 

Hemma hos Elizabetth

Här bor: Elizabetth och Erik Henberg.

Gör: Elizabetth är inredare, designer och företagare. Erik jobbar med utbildningar.

Hemmet: Takvåning på 100 kvadratmeter i Karlsborg.

Instagram: @design_by_elizabetth.

 

LÄS OCKSÅ:

16 inredningsbloggar du bara måste följa

Därför ska du elda lagerblad hemma 

Kerstin upptäckte mystiska fenomenet på ett träd i skogen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande