1 AV 6
När Elisabeth och Mikael Nyman hittade drömtomten nära havet slog de till – och har byggt sitt drömhus.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
2 AV 6
Köket är i bistrostil.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
3 AV 6
Ett stort badkar stod på önskelistan när de byggde huset. Badkar Ester, INR.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
4 AV 6
Det helkaklade badrummet har en inredning i svart och vitt. Inredning, INR. Badrumsmatta, Jonathan Adler.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
5 AV 6
Detaljer i hallen.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
6 AV 6
Övervåningen har fått ett mörkare ekgolv som passar fint till inredningen i blått. Ekgolv, Tarkett. Fåtöljer, Soffa direkt.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Elisabeth och Mikael hittade drömtomt på utflykt – byggde nytt hus med pool

Elisabeth och Mikael längtade efter havet och hittade en tomt utanför Uddevalla som de föll pladask för. Här har de byggt sitt drömhus med utsikt över vattnet. En stor altan med många sittplatser, ett välutrustat utekök och en glittrande pool gör att de stormtrivs.

Lotta Jansson

I många år har Elisabeth och Mikael Nyman ägnat sig åt renoveringar av tidigare bostäder och de har ständigt haft projekt på gång av alla de slag. De trivdes i sitt hus i Uddevalla och på många sätt var det perfekt. Men det fanns en önskan om en mindre trädgård, ett enklare hus att sköta och även mindre ytor att ta hand om.

Det var under en bilutflykt som de fann Lanesundsområdet där de bor i dag, ett område som har drygt tio år på nacken. Några minuter från havet men ändå med närheten till Uddevalla gjorde att de föll pladask. De såg platån och föll för utsikten men visste inte då att det var en tomt som dessutom var till salu där. Under sina bilturer i olika områden kikade de även på färdiga hus, men när de fick möjlighet att köpa tomten tvekade de inte på att bygga nytt.

– Vi var inne på ett mer minimalistiskt hus och hade kontakt med en arkitekt, men det kändes aldrig riktigt rätt. Så när vi fann en husleverantör där vi fick vara med och påverka och rita, då blev det perfekt, säger Elisabeth.

Huset från Vallsjöhus har en generös takhöjd och härligt ljusinsläpp i köket som vetter mot havet. Altanen binder ihop det stora huset med gästhuset. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Att laga mat med utsikt över havet är en syssla paret aldrig tröttnar på. De antika Rosenstolarna som är ommålade i vitt och klädda med Josef Franks tyg bryter av mot den annars ganska avskalade känslan i köket. Sisalmatta, Ikea. Bord, rustiunik.se. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Hemma hos familjen Nyman

Här bor: Elisabeth, 57, och Mikael, 62, med hunden Rosie, 6. Paret har tre utflugna söner, Marcus, 34, Philip, 31, och David, 28, samt två barnbarn.

Gör: Elisabeth är personlig assistent och Mikael är affärsutvecklare på ett franskt bolag och jobbar i Norge.

Var: Lanesund utanför Uddevalla.

Bor: I ett Vallsjöhus byggt 2019. Boyta 192 kvm och tomten är på 2 400 kvm.

Instagram: @villa_daisy1

Oavsett om man ritar själv, eller låter en husleverantör hålla i pennan så är ett gott samarbete A och O för att husresan ska bli en inte bara spännande utan också en rolig resa. Tillsammans med Vallsjöhus fann Elisabeth och Mikael precis detta och under det intensiva halvår de byggde kunde de njuta och känna ett lugn.

Elisabeth la ett smörpapper över ritningarna på huset, gjorde om planlösningen och när hon var klar var även husleverantören överens om att hennes idéer var optimala på många sätt. Just känslan att få vara med och påverka och välja varje liten detalj var en utmaning de båda längtade efter. Eftersom de renoverat mycket tidigare kände de sig trygga i processen och genom renoveringarna har de samlat på sig mycket kunskap, som de nu hade nytta av. På en fabrik i Småland byggdes modulerna till huset, men att få allt på plats på tomten var en utmaning.

– För att kunna bygga på tomten har vi behövt spränga mycket. Men massorna har vi inte kört bort, de har omfördelats så att allt har återanvänts, säger Mikael.

Familjens yngsta son är kock och lagar mer än gärna mat i det fina köket. Spisen med sin inbyggda fläkt är toppen och den lilla vasken har fått en kolsyrekran som används flitigt. Kolsyrekran, Grohe. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Underlägg och servettringar, Newport. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Köket går i vitt och svart. Bistrokök, Ballingslöv. Bänkskivor i Artic White, Silestone. Taklampor, Cast Collection. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Paret hade en klar bild av vad de önskade på utsidan av huset och för att vara säkra på att dessa drömmar skulle kunna uppfyllas budgeterade de direkt även för dessa. Missar man den detaljen kan det dröja länge innan man får ordning på tomten runtom huset. Från början planerade de för ett dubbelgarage men det inreddes till ett gästhus i stället. Ett val som blivit enormt bra då någon av sönerna med familj eller vänner kommer på besök. Gästhuset har eget litet kök och badrum så här har gästerna närheten till stora huset men kan också sköta sig själva.

Elisabeth och Mikael delar intresset av hemmet och att fixa, projekten är många och de är ett bra team. Mikael har oftast hand om vad som sker på utsidan medan Elisabeth med van hand grejar och donar på insidan.

Mycket av inredningen som de hade i sitt gamla hus har sålts av eller gjorts om. När de nu fick chansen att bygga nytt kände de att det var roligt att börja om även med inredningen. Att stilen på huset stämmer med inredningen och dess detaljer är enormt viktigt för Elisabeth och här har hon valt ut allt med omsorg. Väldigt mycket har hon köpt via nätet och när det var dags att flytta in var kartongerna redo att packas upp. Många skulle nog känna att det är riskabelt att köpa så mycket via nätet, men mycket har Elisabeth redan sett i verkligheten genom åren och hon har en bra inblick i vad som finns och vad hon tycker om.

– Blir det fel så är det inte värre än att man får skicka tillbaka det och tänka om.

Posters, Posterlounge och Postery. Vägglampor i g jutjärn, Cast Collection. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Nedervåningen har en öppen planlösning där den generösa hallen går ihop med köket och vardagsrummet. Från köket och vardagsrummet kan man gå ut till altanen med pool och utekök. Ekgolv, Tarkett. Fåtöljer, Eichholtz. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Hallbordet är Elisabeths design. Bokstöd, Newport. Taklampa, Vertigo Pendant. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Sakerna som köps in är medvetna val där de ska hålla över tid. De prioriterar, väljer bort och frågar sig alltid vad som är viktigt. Sedan kanske de inte alltid är överens om vad den andra tycker är viktigt, men det har också sin charm. Från inköpt tomt till inflyttning tog det bara ett år, så man förstår att allt var planerat och strukturerat in i minsta detalj.

– Vi har olika saker som är viktiga för oss vilket gör att vi kompletterar varandra väl. Mikael har tekniska appar till allt medan jag väljer detaljerna och skapar en känsla mellan in- och utsidan, säger Elisabeth.

Jag nyper mig fortfarande i armen när jag ser ut över havet och tänker att vi bor här.

Huset har kontraster mellan det svarta och vita på både in- och utsidan och det genomsyrar allt. På insidan har huset fått ett kök i bistrostil och på altanen har Mikael sitt utekök i industriell stil. Även om mycket går i den svartvita färgskalan så finns det en blå tråd genom hela huset som Elisabeth fört in på ett snyggt sätt.

Dörren från köket gör det enkelt att duka ut måltider på altanen. Sittgrupp, Brafab. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Efter maten är det skönt att krypa upp i soffan på altanen. Soffa, Trademax. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Elisabeth skapar gärna små miljöer kring sittgrupperna med blommor och växter. Här kan man vila i klassiska däckstolar med havet bakom sig. Däcksstolar, Bauhaus. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Uteköket går i industriell stil. Vintertid sätts det luckor här. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Utsidan med sin pool och den stora altanen används flitigt av familjen och lockar hem barnen och i dag är det just altanen som blivit favoritplatsen. Det finns flera sittplatser, utsikten är magnifik och även om det ser ut som att allt är klart inser vi att här finns ännu drömmar som inte är uppfyllda. Blommor och odlingar är något som Elisabeth vill utveckla så det är en av de saker som står på tur.

Vintertid sätts det luckor på Mikaels utekök och då får blommor, krukor och annat en perfekt vinterförvaring där.

De hade en tanke på att ha putsad fasad men då huset ligger så pass nära havet blev de avrådda från det. Träfasaden smälter in fint och valet av fönster i aluminium är gjort för att minska underhållet.

Tomten är lättskött, uppfarten asfalterad och framsidan har fått stenläggning. Från början hade de tänkt ha ett staket i samma trä som altanen, men ändrade sig och valde glas. Ett val de är väldigt nöjda med, glaset suddar ut gränserna och skapar en känsla av att allt går ihop.

– Nästan varje dag vaknar jag med känslan att allt blev bättre än vi kunnat drömma om. Jag nyper mig fortfarande i armen när jag ser ut över havet och tänker att vi bor här, säger Elisabeth.

Inredningen i vardagsrummet som i resten av huset går mestadels i svart och vitt, precis som husets exteriör. Soffa, Trendrum. Soffbord, Artwood. Matta, Soffadirekt. Kuddar, Adamsbro. Lampa, Ikea. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
På andra våningen finns Elisabeths och Mikaels sovrum som även det har en härlig utsikt över havet. Fondvägg, Photowall. Säng, Trendrum. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

LÄS MER: Kajsa och Göran byggde pool och fick ett sommarparadis hemma

LÄS MER: Förverkliga pooldrömmen! Guide till 9 härliga modeller