Elisabet förvandlade slitna huset till ett designfyllt hem
Att hallen skulle vara tapetserad med Josef Franks Vårklockor hade Elisabet bestämt redan innan huset i Malmö var inköpt. I dag är huset omsorgsfullt renoverat och fyllt av noggrant utvalda möbler, både riktiga designikoner och egna auktionsfynd.
I den lugna idylliska stadsdelen Bellevue Sjösida i Malmö ligger villorna vackert uppradade längs gatorna. Trädgårdarna prunkar om somrarna och närheten till hav och bad gör det till ett eftertraktat område. Det var just hit som Elisabet och Hans Andersson sökte sig och 2005 förvärvade de sin charmiga villa på Vikingagatan.
– Huset var faktiskt lite eftersatt när vi köpte det, men jag älskar att ta mig an ett renoveringsobjekt, som det var. Det har jag nog ärvt av mina föräldrar, berättar Elisabet.
Hemma hos familjen Andersson
Här bor: Elisabet Andersson 54, Hans Andersson 56, och Ellen Andersson, 16. Elisabets dotter Anna 27, är utflugen.
Gör: Elisabet driver Elisabetkliniken där hon är hudterapeut. Hans är servicetekniker på Beijer Electronics.
Var: Bellevue Sjösida, Malmö.
Huset: Nationalromantisk villa byggd 1916. Boyta, 160 kvm. Tomt, 200 kvm.
Elisabet är hudterapeut och driver Elisabetkliniken i Malmö. Hans är servicetekniker på Beijer Electronics och har lika stort intresse som Elisabet för att renovera.
– Jag är minst lika entusiastisk, men hon är kanske den som har visionen av hur det ska bli när allt är klart. Vi har lärt oss mycket längs vägen, man får pröva sig fram och det får ta tid, säger Hans.
Huset som är byggt 1916 i nationalromantisk stil har en insynsskyddad trädgård på baksidan, vilket uppskattas av familjen. Vid renovering fick huset ny fasadputs, nya takpannor och takläkten byttes ut.
– Så fort vi hade flyttat in började vi riva i vissa delar av huset, det var en både rörig och rolig tid, säger Elisabet.
Det första som nu möter besökaren är tapeten Vårklockor av Josef Frank. Den klär hela hallen och trappan som leder till övervåningen liksom hela korridoren där.
– Att tapetsera Vårklockor i hela hallen hade jag bestämt redan innan vi fick huset. Ett av mina stora intressen är inredning och design, då särskilt Josef Frank och Svenskt Tenn, säger Elisabet.
I hallen hänger också en sol i mässing, av Josef Frank naturligtvis.
– Det var grannarna som kom med en gåva till mig på 50-årsdagen. På paketet stod det ”Till vår sol på Vikingagatan”. Jag antar att jag är lite uppskattad, ler Elisabet.
Många tyckte att det befintliga köket var för litet för att ha en matplats, men vi hittade en matgrupp som hade den rätta storleken och den fungerar perfekt.
Husets interiör präglas av en hög finish, alla rum har fått nya färgnyanser eller tapeter. I köket valde paret att behålla skåpen som var av bra kvalitet från 1940-talet.
– Ett bra tips är att inte bara riva ut allting utan spara det som är bra och fungerande. Men golvet i köket bytte vi ut, ville vi ha ett rutigt i svartvitt. Många tyckte att det befintliga köket var för litet för att ha en matplats, men vi hittade en matgrupp som hade den rätta storleken och den fungerar perfekt. Matrumsmöblerna är formgivna av den finske designern Alvar Aalto och stolarna har lite lägre rygg så att de går att skjuta in under bordsskivan vilket är bra när det är ont om plats.
Även i matrummet får Josef Frank plats i form av gardiner i tyget Tulpaner. Både Hans och Elisabeth är noggranna med detaljer vilket märks i hela huset genom urvalet av inredningsdetaljer och möbler.
– Jag älskar bra design men vill gärna blanda med ärvda saker, lite loppisfynd. Framför allt gillar jag att titta på nätauktioner, speciellt Auctionet där jag har köpt en hel del saker.
Ett exempel är de små fåtöljerna i vardagsrummet som Elisabet ropade in för en låg summa och sedan lämnade till en tapetserare som klädde dem med ett tyg från Designers Guild.
– Hans och jag räknade ut att stolarna till slut kostade lika mycket som Bruno Mathssons Jetson-fåtöljer!
God design står sig, och i dag är den mer än dubbelt så dyr.
I vardagsrummet finns också en platsbyggd bokhylla i mahogny från 1950-talet bevarad.
– Det var förra ägarens man som fick den i 50-årspresent. Först när jag såg den ville jag riva ut den, men efterhand insåg vi att den var väldigt fin och användbar. Jag fräschade upp den med möbelpolish och den fick en fin lyster, berättar Elisabet.
En designdröm som Elisabet nu har förverkligat, är soffbordet 2139 med en skiva av almrot av Josef Frank.
– Jag är så oerhört glad att ha det här i hemmet, nu behöver jag inte gå och längta.
Elisabets första designköp står i samma rum, golvlampan Arco av Castiglione.
– Min förra man tyckte jag var galen som ville köpa en så dyr lampa, som det var på den tiden. Men god design står sig, och i dag är den mer än dubbelt så dyr.
De runda formerna återkommer i hemmet, bland annat i sängkammaren som är romantiskt inredd med en stor rund väggspegel ovanför schäslongen.
– Jag blev rekommenderad att gå direkt till en glasmästare som skar ut en sådan till mig. Det blev betydligt billigare än att köpa en färdig spegel.
Huset är i stort sett klart, familjen har till och med byggt ett spa i källaren där det även finns en lounge och ett musikrum där Hans spelar på sina elgitarrer.
– Det är lite tråkigt när man blir klar för att det är så inspirerande att renovera och inreda, säger Elisabet.
Av: Anette och Axel Mörner
LÄS MER: De förvandlade murriga lyan till magiskt ljus tornvåning