Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Elin och Tobias förvandlade 90-talshuset till pampig sekelskiftsvilla

Elin och Tobias började renovera huset i januari 2017, och sex månader senare kunde de flytta in.

Foto: JONAS LUNDBERG

1 av 9

I hagen utanför huset går en del av gårdens kor.

Foto: JONAS LUNDBERG

2 av 9

Elin har lagat till en god mustig soppa på sötpotatis, toppad med vitlöksmarinerade champinjoner och smörstekt grönkål toppad med solrosskott.

Foto: JONAS LUNDBERG

3 av 9

Köket kommer i från Ikea och heter Bodbyn. Bordet är ett Blocketfynd, och stolarna är Thonet No 14 från Rum 21.

Foto: JONAS LUNDBERG

4 av 9

Pardörrarna som leder in till parets walk in closet satt tidigare på en annan plats i huset, men flyttades när planlösningen ändrades om.

Foto: JONAS LUNDBERG

5 av 9

Klockan köptes på en lokal loppis för ett par hundralappar och målades om i en grå nyans.

Foto: JONAS LUNDBERG

6 av 9

På den gamla byrån i hallen står en lampa: ”Jag köpte den på Balders hage för flera år sedan, långt innan jag hade ett eget boende. Jag bara visste att den skulle bli perfekt i mitt framtida hem”, berättar Elin.

Foto: JONAS LUNDBERG

7 av 9

På bordet står en vacker bukett och sprider härlig stämning i rummet.

Foto: JONAS LUNDBERG

8 av 9

Lilla Hilda sover fortfarande inne hos Elin och Tobias men har ett fint lekrum som väntar på henne.

Foto: JONAS LUNDBERG

9 av 9

Elin och Tobias i Ljung i Västra Götaland har skapat ett nytt hem som flörtar med en gången tid, samtidigt som det är anpassat till moderna krav. 

– Vi ville renovera i en lite äldre stil, det kändes som om det passade huset, säger Elin.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Huset som Elin och Tobias bor i är Tobias föräldrahem och byggt strax innan han föddes.

– Egentligen flyttade han aldrig ur det, det var hans föräldrar som gjorde det i stället, säger Elin.

Sedan lång tid tillbaka hade planen varit att Tobias skulle ta över familjegården och även boningshuset som ligger intill gården. När Tobias föräldrar kände sig redo att lämna över rodret till honom flyttade de till ett hus som de renoverat ett par kilometer bort.

– Så när jag och Tobias träffades så var det inte bara Tobias jag fick, utan jag fick ett hus och ett liv på landet, där bondgårdslivet är en stor del av vårt liv, säger Elin.

”Det är vår tid att göra avtryck i huset”

Målade, rev väggar och kontaktade ett lokalt snickeri

Elin och Tobias hus är byggt 1990 och är totalrenoverat 2017. I dag är det inte mycket kvar av den ursprungliga 90-talsvillan, utan huset har fått helt andra attribut.

– Huset är ju inte särskilt gammalt, knappt 30 år. En barnfamilj har vuxit ur huset och nu är det vår tid att göra avtryck i huset. När vi tog över huset var det ­funktionsdugligt, men i behov av renovering och uppfräschning. Inget var i princip gjort sedan det byggdes, vilket på ett sätt var ganska skönt, då vi med gott samvete kunde renovera huset och sätta vår prägel på det. När vi planerade för renoveringen bestämde vi oss för att låta det gå i en lite äldre stil än det haft tidigare, då det kändes som det passade in i husets stil, säger Elin.

Hemma hos familjen Kjellsson

Här bor: Elin, 26, Tobias, 27, med dottern Hilda, 5 månader.

Gör: Tobias är mjölkbonde och Elin lärare på en byskola.

Bor: I Hägdene i Västra Götaland i ett totalrenoverat hus på 150 kvm, med källare på 75 kvm byggt 1990.

Instagram: Hagdeneangslyckan.

Elin och Tobias började renovera huset i januari 2017, och sex månader senare kunde de flytta in. Paret har gjort en del själva och lagt mycket tid på materialval och färgsättning, men också haft god hjälp av hantverkare. Hela huset renoverades på en gång, och nu ett år senare är till och med varenda list på plats. Alla lister, golv­socklar, fönsterbrädor och foder till dörrar och fönster är i gammaldags stil och beställda från ett lokalt snickeri dit Elin och Tobias fick komma och rita upp vilka profiler de ville ha.

Vid första anblick ser Elin och Tobias hus helt nybyggt ut. I själva verket är det ett 90-tals hus som byggts om genom att man lånat attribut från husen runt förra sekelskiftet.

Foto: JONAS LUNDBERG

Grävde ur källaren, rev väggar och skapade nya rum

För att verkligen löpa linan ut och skapa ett hus i äldre stil så har de även satt in kontakter och ström­brytare i gammaldags stil. 90-talsfönstren är utbytta till energisnåla fönster med löstagbara spröjsar. Väggar har flyttats och nya rum har skapats. Källaren grävdes ur så att ytorna kunde optimeras, och nu ryms det både förvaring och en tvättstuga i källaren.

– Vi hade väldigt svårt att bestämma vad vi skulle ha för kök. Eller kanske inte vilket kök egentligen, utan snarare vilken färg. Rummet var grått ända fram till den dagen då köket skulle beställas. Då gick vi från ett grått kök med vit bänkskiva till ett vitt kök med svart bänkskiva. Det där med att ta beslut har varit ett återkommande dilemma under renoveringens gång, och det är särskilt jag som har svårt att bestämma mig för saker och ting. Tobias är mer nöjd med det som blir och analyserar inte särskilt mycket när ett beslut väl är taget. Den gåvan har inte riktigt jag, säger Elin och ler.

Parets härliga kök har vuxit i storlek sedan de renoverade huset. Tvättstugan som tidigare låg där köksbordet står har fått flytta ner till källaren. Innanför dörren till vänster finns ett stort härlig skafferi som rymmer allt från torra specerivaror till köksmaskiner.

Foto: JONAS LUNDBERG

”Vi letade länge och väl efter ett kakel som gick i ton med de något brutna köksluckorna. Och skam den som ger sig, vi lyckades till slut och är nöjda med hur kulörerna smälter samman på luckor, kakel, väggar och tapeter”, säger Elin.

Foto: JONAS LUNDBERG

I den ursprungliga ritningen var köket mindre och på den ytan där köket är i dag var det både kök, tvättstuga och en trapp ner till källaren. Lösningen som paret gjorde genom att flytta ner tvättstugan till källaren, och i stället skapa ett stort härligt lantkök där till och med skafferi fick plats, var ett lyckat drag.

– Jag minns när vi en tidig vintermorgon skulle märka ut var belysningen i köket skulle vara. Det var kallt och mörkt och det krävdes ganska många mätningar för att få det helt korrekt. Det fanns inget golv och inga färdiga väggar, så det var en utmaning att lyckas få alla mått rätt. Det är inte helt lätt att föreställa sig hur det ska bli när det är färdigt och när man totalrenoverar hela huset på en gång är det många beslut som ska tas. Men trots min osäkerhet över de många valen så tycker jag så här i efterhand att det blev väldigt bra, säger Elin.

Höjde taket till nock

Till höger sett från den rymliga hallen finns kök, och i direkt anslutning till hallen finns grovkök och badrum. Till vänster om hallen finns ett litet kontor och ett stort och härligt vardagsrum som mynnar ut i en matsal som ser ut som en gammaldags glasveranda.

– Vi är oerhört glada för vår glasveranda som badar i ljus. Här var tidigare en altan och ett inglasat uterum. Vi såg potentialen och ville kunna använda rummet året om. Jag hade en dröm om ett stort matbord med plats för många gäster och fina dukningar och vi ville ha känslan av en glasveranda med fina spröjsade fönster i gammaldags stil. Så vi gjorde helt enkelt om uterummet till ett rum som är integrerat med resten av huset, säger Elin.

LÄS MER: 15 vackra kök att inspireras av 

"Vi är så glada för vårt stora bord, här får vi plats många och det gillar vi", säger Elin. Paret har fått hjälp av en god vän att bygga det stora matsalsbordet. Utgångspunkten till bordet var ett gammalt bordsunderrede. Duken är sydd av metervara från Tygskroten i Skene.

Foto: JONAS LUNDBERG

Det är inte bara nederplan som fått en ordentlig makeover utan även övre plan, som rymmer allrum, badrum och sovrum, har genomgått en enorm förvandling.

– Inspirerade av Tobias föräldrar som precis renoverat sitt nya hus så tog vi bort innertaket och höjde taket till nock, samt gjorde ett upplyft av huset på baksidan. Den dagen när taket skulle konstrueras om gick vi upp på övervåningen och möttes av en öppen himmel. Det var oerhört mäktigt. Det härliga är att jag tycker att den känslan som vi fick då har dröjt sig kvar på övervåningen då det känns så rymligt och luftigt här uppe, säger Elin och ler glatt.

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

”Det var en mäktig känsla att stå häruppe den dagen då taket var bortlyft och det nya skulle sättas dit”, säger Elin glatt. ”Helt plötsligt så var det bar himmel över oss när taket konstruerades om. Det är härligt med takhöjd!”

Foto: JONAS LUNDBERG

Elin och Tobias mysiga sovrum ligger under snedtaket på övre plan. Tapeten på väggen heter Scandinavia och kommer från Rusta. Sängkappa, Ellos.

Foto: JONAS LUNDBERG

Väggarna i badrummet är klädda med en mix av kakel och pärlspont för att inge en äldre känsla.

Foto: JONAS LUNDBERG

PRENUMERERA! Lantliv inspirerar med lustfylld lantlig livsstil. Läs mer här!