Elin och Casper köpte en fallfärdig skola – renoverade den till sin drömvilla
När Elin och Casper bestämde sig för att köpa och rusta upp den slitna gamla skolan kunde de inte föreställa sig vilket jobb de hade framför sig.
Nu står drömhuset färdigt, efter en omfattande renovering med begränsad plånbok.
– I stort sett allt vi har gjort är återbrukat eller köpt på loppisar, vi har hela tiden haft ambitionen att gå de vägarna först, berättar Elin.
När Elin Mathiasson, 25 och Casper Radermacher, 24, för första gången klev in i hallen i den gamla skolan föll de direkt för takhöjden, de stora välvda fönstren och dubbeldörrarna in till skolsalarna på var sin sida.
Paret, som 2018 precis hade renoverat färdigt sin vindsvåning i Helsingborg, hade redan börjat känna sig instängda i lägenheten. Elin drömde om ett hus med högt i tak, stora fönster och en stor trädgård, medan Casper framför allt längtade efter själva husbygget och att få göra en omfattande renovering.
Efter flera husvisningar föll valet på den gamla Ljungsgårds småskola strax utanför Helsingborg. Det 380 kvadrat stora huset med två skolsalar på nedervåningen och två gamla lärarinnelägenheter på övervåningen var i otroligt dåligt skick, men hade en unik potential.
– Helt plötsligt stod vi där med nycklarna i handen. Det var ett stort steg att ta, men kändes som ett bra val. Men om vi hade vetat då vilket otroligt slit vi hade framför oss hade vi kanske inte köpt den, berättar Casper.
HEMMA HOS ELIN OCH CASPER
Här bor: Elin Mathiasson, 25, och Casper Radermacher, 24, med katten Rosie. En liten bebis är beräknad i april.
Var: I gamla Ljungsgårds småskola i Billesholm utanför Helsingborg i Skåne. Huset är byggt 1903 och är 380 kvadratmeter stort.
Gör: Elin är verksamhetsutvecklare och Casper är poolbyggare.
Aktuella: I programmet Husdrömmar på SVT. Programmet sänds den 22 februari klockan 20.00.
Budget: 900 000 kronor. ”I slutändan landade vi på en miljon, men då har vi byggt en pool som vi inte hade med i beräkningen från början. Så man kan säga att vi ändå höll vår budget.”
Instagram: @skoldrommen
De började med att färdigställa en av lägenheterna på övervåningen, där den tidigare ägaren bott, för att kunna flytta in där medan de renoverade resten av huset.
– Vi hade hunnit sälja vår vindsvåning innan vi hittade skolan, så vi hade bråttom att flytta in. Lägenheten var snuskig, otroligt sliten och det regnade in från taket. Vi renoverade den på fyra veckor, det var en väldigt intensiv period, säger Casper.
Lägenheten var snuskig, otroligt sliten och det regnade in från taket.
Sedan fortsatte renoveringen av resten av huset. De har gjort i stort sett allting själva; rivit ut en del av grunden, brutit upp bjälklag i golvet, gjutit bottenplatta, rivit ner och satt upp vägar… listan kan göras lång. Och detta trots att ingen av dem hade tidigare erfarenhet av husbygge.
– Vi anlitade en firma för att byta taket, och har hyrt in elektriker och rörmokare. Resten ville vi göra själva. Vi har lärt oss under tiden genom att testa oss fram, googla och fråga kunniga personer. Vissa saker hade gått snabbare om vi vetat direkt hur vi skulle göra, men i det stora hela har allt blivit bra, säger Casper.
Vänner och familj har hjälpt till med färdigställandet av huset, bland annat har de haft trädgårdsdagar där alla har hjälpt till med vad de kunnat.
– Våra pappor som båda är kunniga inom renovering har hjälp till med själva bygget. Utan all hjälp hade vi aldrig hunnit blir klara i tid, säger Elin.
Tidsplanen på ett och ett halvt år sattes av dem själva när de fick frågan om att vara med i SVT:s program Husdrömmar. Elin är dessutom gravid med parets första barn som beräknas komma i april. Därför känns det extra skönt att nu kunna landa och njuta av det färdiga hemmet.
– Vi har pressat oss själva enormt för att bli klara i tid, vi ville verkligen visa upp ett färdigt resultat i programmet. Vissa perioder har vi varit trötta och orkeslösa och nästan velat strunta i tidsplanen, men nu i efterhand är vi tacksamma för att vi inte gav upp. Då hade vi inte haft ett färdigt hus i dag.
I de flesta rum finns speciallösningar de själva kommit på. När det var för dyrt att låta någon annan mura en kamin till vardagsrummet murade de själva. Casper kom på att han kunde gjuta spiselkransen i en form som han skapade av en taklist.
– Det hade inte vem som helst kommit på. Jag hade en målbild hur sen skulle se ut, men jag blev förvånad att resultatet blev så bra, berättar Elin.
Vi valde att måla ett begagnat badkar och byggde egen kommod, i stället för att köpa nytt.
Det stora köket är utrustat med Ikeakök, en av de få saker i inredningen som faktiskt köpts nytt. Eftersom rummet består av flera dörrar, fönster och en trappa ner till vinkällaren (som de hittade av en slump när de rev upp golvet), har det krävts mycket planering för att få ihop helheten. Det platsbyggda vitrinskåpet som når från golv till tak har Casper snickrat ihop av en gammal skänk och en Billy-bokhylla.
– Vi har lagt mycket tid på att snickra och måla ihop det, och det är få som tror att det är ett ihop plock. Det ser väldigt exklusivt ut, menar Elin, och berättar att målet har varit att bevara så mycket som möjligt av det befintliga i huset.
– I stort sett allt vi har gjort är återbrukat eller köpt på loppisar, vi har hela tiden haft ambitionen att gå de vägarna först, både för att hålla nere prislappen och för hållbarheten och miljöns skull. Till exempel valde vi att måla ett begagnat badkar och byggde egen kommod, i stället för att köpa nytt.
Hur får man råd att göra en sådan här jätterenovering?
– Vi har ju valt att göra i stort sett allt själva. Vi har haft en begränsad plånbok men väldigt många idéer, och inte velat tumma på resultatet. Vi har återbrukat så mycket vi kunnat och sprungit på loppisar. Vill man nå ett mål får man vara lite kreativ och hitta vägarna dit. Jag har arbetat som vanligt hela tiden, medan Casper byggt på heltid, så vi har åtminstone haft en inkomst. Men vi har dragit ner på alla utgifter vi kunnat och vänt på varenda krona, det har inte blivit några utflykter eller restaurangbesök, säger Elin.
Har ni några tips till andra som är sugna på att renovera ett gammalt hus?
– Gör det inte! Nej, skämt åsido, men man måste gå in med inställningen att det kommer bli extremt jobbigt. Det gjorde vi, men det var ändå mycket jobbigare än vad vi hade kunnat föreställa oss. Så dubbla er tidsplan, och även budget om möjligheten finns. Och ska man bli klar inom rimlig tid får man räkna med att inte träffa sina vänner på ett tag. Den lilla tid man är ledig är man oftast helt slut, berättar Casper.
Vad har ni för planer i huset framöver?
– Vi har lite småfix kvar, projekten fortsätter. Vi ska bygga en balkong och renovera den andra lägenheten på övervåningen, som ska bli ett extra sovrum. Men i det stora hela är vi färdiga, och ser fram emot att kunna njuta av vår nya, fina altan och pool i sommar. Vi hoppas även kunna nyttja huset för större fester och sammankomster med familj och vänner.
https://www.instagram.com/p/CC6ay1Ynr57/Poolen, inhägnad av en stor syrenhäck på tomten, fanns inte med i planeringen från början. Passande nog började Casper arbeta som poolbyggare under tiden de renoverade, och drömmen om en egen pool kunde bli sann.
LÄS MER: Slottets gamla skola har blivit pampig villa – nu är den till salu
LÄS MER: Anne Lundberg bytte Östermalm mot gammal skola på landet
LÄS MER: Emilia och Johan köpte ett ödehus – nu rustar de upp sitt drömhem