Elin Lindström hittade sitt drömtorp på Facebook. Efter att ha blivit intervjuad av ägaren fick hon och familjen köpa torpet på Hemsön utanför Härnösand. Foto: MARIA HANSSON

Elin letade stuga – köpte sitt drömtorp på Facebook

Det lilla torpet kurar i höstrusket. Här på Hemsön utanför Härnösand har Elin och hennes familj köpt ett fritidshus som de älskar.

– Vi hittade det faktiskt på Facebook, säger Elin Lindström som redan har fixat adventsmys i stugan.

Katarina Forsberg

Färjan ut till ön är lite sen, men färden över går bara på några minuter. Sedan fortsätter resan på små vägar kantade av tät granskog och här och var syns glimtar av havet.

– Det finns faktiskt björn på ön, säger Elin Lindström när hon möter oss vid stugan på Hemsön.

Här finns ett hundratal bofasta fritidshus så färjan över går varje dag, året runt, fram till midnatt. Tvärtom mot vad man kan tro så har inte August Strindberg hämtat inspiration härifrån när han skrev romanen Hemsöborna. Men här har människor bott i många hundra år, och eftersom det ligger strategiskt i Östersjön har militären flera anläggningar på ön.

Det söta lilla torpet ligger på Hemsön utanför Härnösand och är byggt 2009. Foto: MARIA HANSSON
Det gamla fällbordet är dukat med adventskaffe. Soffan och stolarna är klädda med fårskinn och vackra kuddar. Palettbladet i fönstret blir vackert till de gulmålade väggarna. Foto: MARIA HANSSON

Längtade efter ett fritidshus

På Hemsön finns också en liten butik, en camping och en kyrka. Och en populär badstrand.

– Det var jag som längtade och letade efter ett fritidshus. Min sambo Anton var inte lika engagerad. Jag ville bara ha ett ställe dit man kunde åka för att komma bort. Inte så att jag ville flytta ut på landet för gott, men precis så här ville jag ha det, säger Elin.

Till vardags bor familjen i ett radhus i Sundsvall, några mil bort.

– Barnen var stormförtjusta i torpet från första stund, men jag var lite rädd att de hade en romantisk syn på vad det skulle innebära och att de skulle bli uttråkade. Så blev det inte. Här lever vi tätt inpå varandra utan uppkoppling.

Hemma hos Elin & Anton

Här bor: Elin Lindström och sambon Anton Berglund. Barnen Ella-Karin, 6, och Harry, 11 (vid artikelns publicering).

Gör: Elin är lärare på gymnasiet. Anton är sjukskötare.

Bor: I ett radhus i Sundsvall och i fritidshus på Hemsön utanför Härnösand.

Torpet: 40 kvadratmeter, byggt år 2009.

Vi fick komma på intervju och berätta hur vi hade tänkt oss att göra med stugan.
Stugan har vatten och el indraget. I köksdelen finns en liten diskho. Ett William Morris-tyg är uppspänt vid köksbänken. Foto: MARIA HANSSON
På den gamla kryddhyllan ryms Elins favoritporslin, Berså av Stig Lindberg. Foto: MARIA HANSSON
Elin Lindström har gjort fint vid trappen in till torpet. Foto: MARIA HANSSON

Fick komma på intervju inför köpet

Även långt in på hösten badar familjen i havet.

– Det har varit jättekallt, sommaren har inte varit särskilt varm. Men vi har ingen dusch i stugan så vi brukar tvätta oss samtidigt. Det är härligt.

Trots att torpet ser gammalt ut är det relativt nybyggt.

– Vi köpte det av en dam som byggde det 2009. Hon la ut det på Facebook, och hon var så mån om att det skulle komma i rätta händer att vi fick komma på intervju och berätta hur vi hade tänkt oss att göra med stugan. Som tur var gick det bra, barnen uppförde sig till och med exemplariskt den dagen, säger Elin.

– Vi har fixat litegrann sedan vi köpte det. Jag har målat väggarna gula med en linoljefärg och inrett med saker så att det ska kännas mysigt och ombonat. Sedan har vi byggt ett sovloft med hjälp av Antons pappa. Stugan är inte så stor och vi behövde extra sängplatser.

Vackra ljusstakar på en bricka. Foto: MARIA HANSSON
Två sängar fungerar som både soffor och nattplats. Loppisfyndade möbler, porslin och lampor gör det extra hemtrevligt. Medelpadsfilten i klara färger gör mycket för stämningen. Foto: MARIA HANSSON

”Det är skönt att det inte finns så mycket att göra”

Men på drygt 40 kvadratmeter ryms allt vad familjen behöver. Ett kök, en matplats, en vardagsrumsdel, en liten förbränningstoalett och en stege upp till loftet. Här finns också en värmande kamin som ganska snabbt gör stugan beboelig.

– Även om det är vi som ska vara här och trivas, så har vi haft ganska många gäster i sommar. Och det har funkat jättebra. Vi tycker om att göra ingenting när vi är här, men vi har också fixat rätt mycket i trädgården och byggt ett utedass. Det är skönt att det inte finns så mycket att göra. När vi är här vill vi bara vara. Naturen är så nära här, det är nog det bästa med torpet. Jag hoppas att barnen får en fin relation till det här stället så att de vill vara här när de blir vuxna också, säger Elin.

Stugan är liten och inredd med gamla saker och loppisfynd. Foto: MARIA HANSSON
Elin längtade efter ett fritidshus. Det här torpet är precis vad hon ville ha. Foto: MARIA HANSSON

LÄS MER: 100 år gamla huset byggdes ut – blev Malins drömhem 

LÄS MER: Åse förvandlade övergivna spökhuset till lantligt drömhem