Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder.Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder.Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder.
Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder. Foto: Jessica Holm

Elin bor i gamla mentalsjukhuset – har blivit magiskt hem

I en flygel som tidigare var en del av Långbro mentalsjukhus i Stockholm, har Elin Alm och hennes familj nu skapat ett trivsamt hem. 

Här blandas moderna möbler med sekelskiftescharm under en imponerande takhöjd på fyra meter.

Elin och hennes sambo Christoffer bodde i en ­sekelskifteslägenhet på Södermalm i Stockholm, en i raden av flera som de renoverat genom åren. När de för ett par år sedan letade större vidgades sökområdet och kröp successivt utanför tullarna. När lägenheten i flygeln, på det som fram till 1999 var kvinnoavdelningen på Långbro mentalsjukhus, dök upp kärade de båda ner sig totalt. Tre meter höga spröjsade fönster, en takhöjd på fyra meter och en byggnad där historiens vingslag känns i väggarna.

– Det här är ett av de finaste hus jag någonsin sett. Mittemot ligger en identisk byggnad, som var avdelningen för män. Mellan husen ligger en gammal rekreationspark med stora gräsytor, gamla ekar och en damm. Det är helt magiskt! säger Elin.

Hemma hos Elin och Christoffer

Här bor: Elin och Christoffer med sonen Dion, 2.

Gör: Elin jobbar med Equity crowdfunding och Christoffer är managementkonsult.

Var: I Älvsjö i Stockholm i det som tidigare var Långbro mentalsjukhus. Lägenheten är en bostadsrätt på 110 kvm fördelad på fyra rum och kök.

I en flygel som tidigare var en del av Långbro mentalsjukhus i Stockholm, har Elin Alm och hennes familj nu skapat ett drömhem.I en flygel som tidigare var en del av Långbro mentalsjukhus i Stockholm, har Elin Alm och hennes familj nu skapat ett drömhem.I en flygel som tidigare var en del av Långbro mentalsjukhus i Stockholm, har Elin Alm och hennes familj nu skapat ett drömhem.
I en flygel som tidigare var en del av Långbro mentalsjukhus i Stockholm, har Elin Alm och hennes familj nu skapat ett drömhem. Foto: Jessica Holm
Pampig miljö. Matta, Carpetvista. Den rosa puffen är ett omklätt loppisfynd. Klädbetjänt Stand by, Ton. Taklampa, Flos 2097.Pampig miljö. Matta, Carpetvista. Den rosa puffen är ett omklätt loppisfynd. Klädbetjänt Stand by, Ton. Taklampa, Flos 2097.Pampig miljö. Matta, Carpetvista. Den rosa puffen är ett omklätt loppisfynd. Klädbetjänt Stand by, Ton. Taklampa, Flos 2097.
Pampig miljö. Matta, Carpetvista. Den rosa puffen är ett omklätt loppisfynd. Klädbetjänt Stand by, Ton. Taklampa, Flos 2097. Foto: Jessica Holm
Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder.Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder.Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder.
Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder. Foto: Jessica Holm
Den snygga bokhyllan har paret platsbyggt och målat själv. Soffa Lucas, R.O.O.M. Vit aplampa i bokhyllan, Seletti. Soffbord, Hay. Zebramatta, Denny's Home.Den snygga bokhyllan har paret platsbyggt och målat själv. Soffa Lucas, R.O.O.M. Vit aplampa i bokhyllan, Seletti. Soffbord, Hay. Zebramatta, Denny's Home.Den snygga bokhyllan har paret platsbyggt och målat själv. Soffa Lucas, R.O.O.M. Vit aplampa i bokhyllan, Seletti. Soffbord, Hay. Zebramatta, Denny's Home.
Den snygga bokhyllan har paret platsbyggt och målat själv. Soffa Lucas, R.O.O.M. Vit aplampa i bokhyllan, Seletti. Soffbord, Hay. Zebramatta, Denny's Home. Foto: Jessica Holm

Tog reda på allt om Långbro mentalsjukhus historia

Elin berättar att hon grottat ner sig rejält i Långbro mentalsjukhus historia för att ta reda på mesta möjliga. Hon har varit på föredrag och pratat med folk som jobbade på sjukhuset. Dessutom finns ett digitalt museum med massor av bilder, journaler och annan information. Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder. Dessutom var den sista patienten som flyttades från sjukhuset en kvinna vid namn Elisabeth som i medierna ofta kallas ”Sveriges farligaste kvinna”.

– Det sker faktiskt en del oförklarliga saker här. Det rycker i ytterdörrens handtag och låter som att någon skramlar med nycklar. Så har det varit sedan den dagen vi flyttade in. Det har blivit en sport att vi så fort vi hör ljudet kastar oss dit och öppnar dörren. Men det är aldrig någon där, säger Elin.

Det sker faktiskt en del oförklarliga saker här.

Hon berättar att de först tänkte att det var några ungar som ryckte i dörren. Men så kom vintern och när de öppnade dörren fanns inga fotspår i snön. Hon medger å andra sidan att det kan finnas en förklaring. Under sjukhustiden fanns det nämligen underjordiska kulvertar där det gick små tåg med mat och tvätt mellan husen.

– Rälsen finns fortfarande kvar i källaren, men kulvertarna är igenbyggda. Vi har sett på gamla ritningar att under vår port började ena kulverten. I den gången har man nu dragit vatten, el, bredband och liknande, så det kan vara det som rasslar och rycker. Eller inte, säger hon med ett mystiskt leende. 

Vid matplatsen hänger en tavelvägg med motiv köpta på loppis blandat med fotoposters av Carolin Sallde och Carl Bengtsson.Vid matplatsen hänger en tavelvägg med motiv köpta på loppis blandat med fotoposters av Carolin Sallde och Carl Bengtsson.Vid matplatsen hänger en tavelvägg med motiv köpta på loppis blandat med fotoposters av Carolin Sallde och Carl Bengtsson.
Vid matplatsen hänger en tavelvägg med motiv köpta på loppis blandat med fotoposters av Carolin Sallde och Carl Bengtsson. Foto: Jessica Holm
Älgtrofén på väggen spontan­köpte paret under en fikapaus på en fjällenresa med vänner. De fick stuva om i allas bilar för att få plats med älghornet på hemresan.Älgtrofén på väggen spontan­köpte paret under en fikapaus på en fjällenresa med vänner. De fick stuva om i allas bilar för att få plats med älghornet på hemresan.Älgtrofén på väggen spontan­köpte paret under en fikapaus på en fjällenresa med vänner. De fick stuva om i allas bilar för att få plats med älghornet på hemresan.
Älgtrofén på väggen spontan­köpte paret under en fikapaus på en fjällenresa med vänner. De fick stuva om i allas bilar för att få plats med älghornet på hemresan. Foto: Jessica Holm
Vinglasen med lutande kanter köpte Elin i Turkiet och släpade hem på flyget. Porslin Plissé, Pillivuyt. Glasljusstakar, loppis. Glasvas, Åhléns.Vinglasen med lutande kanter köpte Elin i Turkiet och släpade hem på flyget. Porslin Plissé, Pillivuyt. Glasljusstakar, loppis. Glasvas, Åhléns.Vinglasen med lutande kanter köpte Elin i Turkiet och släpade hem på flyget. Porslin Plissé, Pillivuyt. Glasljusstakar, loppis. Glasvas, Åhléns.
Vinglasen med lutande kanter köpte Elin i Turkiet och släpade hem på flyget. Porslin Plissé, Pillivuyt. Glasljusstakar, loppis. Glasvas, Åhléns. Foto: Jessica Holm

När paret flyttade in var taket i vissa delar av lägenheten lägre än i övriga utrymmen. De kunde inte förstå varför och gjorde hål, skickade upp en mobil på en pinne och filmade. Det visade sig att det inte var något där uppe, så de rev taken för att få samma luftiga takhöjd överallt.

– Efter ett tag förstod vi varför taket var sänkt. Taket och väggarna under var i så dåligt skick att det rasade bara vi tog på det. Så vi lade ner enormt mycket arbete på att hacka ner, gipsa upp, gipsa nya rundade hörn, spackla och så vidare, säger Elin.

Inredning med inspiration av kolonial stil

Hon beskriver sig själv som ”besatt av hus” och älskar allt från spännande byggnader med historia till inredning och design. Inspirationen till hur familjens lägenhet ser ut kommer dels från det bildarkiv som Elin hittat med foton på hur det såg ut på sjukhuset i början av 1900-talet. Men även från ett hus i Stone Town på Zanzibar.

– Vi var där på semester och fick syn på ett övergivet gammalt palats i kolonialstil och smet in. Det var totalt plundrat och nedgånget, men pampigt på samma gång. Det fanns en känsla så stark att man liksom kunde föreställa sig hur det en gång sett ut, säger Elin.

Matbord Loop Stand, Hay. Stolar no 14, Ton. ­Taklampor Grain, Muuto. Ullmatta, Mio.Matbord Loop Stand, Hay. Stolar no 14, Ton. ­Taklampor Grain, Muuto. Ullmatta, Mio.Matbord Loop Stand, Hay. Stolar no 14, Ton. ­Taklampor Grain, Muuto. Ullmatta, Mio.
Matbord Loop Stand, Hay. Stolar no 14, Ton. ­Taklampor Grain, Muuto. Ullmatta, Mio. Foto: Jessica Holm
Den snygga bokhyllan har paret platsbyggt och målat själv. Vit aplampa i bokhyllan, Seletti.Den snygga bokhyllan har paret platsbyggt och målat själv. Vit aplampa i bokhyllan, Seletti.Den snygga bokhyllan har paret platsbyggt och målat själv. Vit aplampa i bokhyllan, Seletti.
Den snygga bokhyllan har paret platsbyggt och målat själv. Vit aplampa i bokhyllan, Seletti. Foto: Jessica Holm
Tre meter höga spröjsade fönster, en takhöjd på fyra meter och en byggnad där historiens vingslag känns i väggarna.Tre meter höga spröjsade fönster, en takhöjd på fyra meter och en byggnad där historiens vingslag känns i väggarna.Tre meter höga spröjsade fönster, en takhöjd på fyra meter och en byggnad där historiens vingslag känns i väggarna.
Tre meter höga spröjsade fönster, en takhöjd på fyra meter och en byggnad där historiens vingslag känns i väggarna. Foto: Jessica Holm

Elin berättar att de tog en massa bilder av gamla detaljer i palatset som de gillade. När hon kom hem googlade hon efter information, och det visade sig att sultanen av Oman en gång hade bott där.

– Känslan från det huset tog vi med oss när vi inredde vår lägenhet. Lite kolonialt liksom. Fast med en touch av gammalt svenskt mentalsjukhus, haha. Stora palm­liknande växter, rotting, piedestaler och rymliga träskåp, säger Elin.

Den var ett rent helvete att bygga och det tog nästan 40 timmar att måla den.

Som inredningsintresserad är hon noga med detaljerna, och drar sig inte för att lägga ner mycket tid och jobb för att få hemmet precis som hon vill ha det.

– Som bokhyllan i vardagsrummet. Den var ett rent helvete att bygga och det tog nästan 40 timmar att måla den. Men det var det värt! Trots rymden lyckades vi få rummet mysigt, och det var bokhyllan som gjorde hela skillnaden. 

Köket är ett korridorkök, men tack vare de det stora fönstret med ett enormt ljusinsläpp känns det luftigt.Köket är ett korridorkök, men tack vare de det stora fönstret med ett enormt ljusinsläpp känns det luftigt.Köket är ett korridorkök, men tack vare de det stora fönstret med ett enormt ljusinsläpp känns det luftigt.
Köket är ett korridorkök, men tack vare de det stora fönstret med ett enormt ljusinsläpp känns det luftigt. Foto: Jessica Holm
Både bordet och stolarna är ärvda.Både bordet och stolarna är ärvda.Både bordet och stolarna är ärvda.
Både bordet och stolarna är ärvda. Foto: Jessica Holm
Köket i tidstypisk stil kommer från Järfälla Kök, beslag från Beslag Design. Bänkskivan är av komposit "Noble supreme white" från Technistone.Köket i tidstypisk stil kommer från Järfälla Kök, beslag från Beslag Design. Bänkskivan är av komposit "Noble supreme white" från Technistone.Köket i tidstypisk stil kommer från Järfälla Kök, beslag från Beslag Design. Bänkskivan är av komposit "Noble supreme white" från Technistone.
Köket i tidstypisk stil kommer från Järfälla Kök, beslag från Beslag Design. Bänkskivan är av komposit "Noble supreme white" från Technistone. Foto: Jessica Holm
Mosaik av grön marmor från Bricmate.Mosaik av grön marmor från Bricmate.Mosaik av grön marmor från Bricmate.
Mosaik av grön marmor från Bricmate. Foto: Jessica Holm
Över parets säng hänger en baldakin köpt på Ellos. Sänggaveln är egengjord av en gammal madrass och en gardin. Sängbord, Ikea. Sänglampor, Louis Poulsen/Arne Jacobsen.Över parets säng hänger en baldakin köpt på Ellos. Sänggaveln är egengjord av en gammal madrass och en gardin. Sängbord, Ikea. Sänglampor, Louis Poulsen/Arne Jacobsen.Över parets säng hänger en baldakin köpt på Ellos. Sänggaveln är egengjord av en gammal madrass och en gardin. Sängbord, Ikea. Sänglampor, Louis Poulsen/Arne Jacobsen.
Över parets säng hänger en baldakin köpt på Ellos. Sänggaveln är egengjord av en gammal madrass och en gardin. Sängbord, Ikea. Sänglampor, Louis Poulsen/Arne Jacobsen. Foto: Jessica Holm
I Dions rum har Elin målat formerna av berg med en liten sminkpensel.I Dions rum har Elin målat formerna av berg med en liten sminkpensel.I Dions rum har Elin målat formerna av berg med en liten sminkpensel.
I Dions rum har Elin målat formerna av berg med en liten sminkpensel. Foto: Jessica Holm
Badrummet har lägenhetens största fönster och bästa ljus. "Att stå och duscha en sommarmorgon och blicka ut över ekarna i parken med öppet fönster är magiskt", säger Elin. Kommod, Ikea. Läderhandtag, Design Beslag.Badrummet har lägenhetens största fönster och bästa ljus. "Att stå och duscha en sommarmorgon och blicka ut över ekarna i parken med öppet fönster är magiskt", säger Elin. Kommod, Ikea. Läderhandtag, Design Beslag.Badrummet har lägenhetens största fönster och bästa ljus. "Att stå och duscha en sommarmorgon och blicka ut över ekarna i parken med öppet fönster är magiskt", säger Elin. Kommod, Ikea. Läderhandtag, Design Beslag.
Badrummet har lägenhetens största fönster och bästa ljus. "Att stå och duscha en sommarmorgon och blicka ut över ekarna i parken med öppet fönster är magiskt", säger Elin. Kommod, Ikea. Läderhandtag, Design Beslag. Foto: Jessica Holm

LÄS MER: Katarina bor i sagolikt sött gårdshus mitt i Stockholm 

LÄS MER: Linda och Thomas har byggt Sveriges första containervilla 

 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.