EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Elin bor i gamla mentalsjukhuset – har blivit magiskt hem

I en flygel som tidigare var en del av Långbro mentalsjukhus i Stockholm, har Elin Alm och hennes familj nu skapat ett drömhem.

Foto: Jessica Holm

1 av 3

Huset byggdes 1909 och familjens lägenhet ligger i det som tidigare var ­kvinnoavdelningen. 2001 byggdes sjukhuset om till lägenheter.

Foto: Jessica Holm

2 av 3

Tre meter höga spröjsade fönster, en takhöjd på fyra meter och en byggnad där historiens vingslag känns i väggarna. Se fler bilder i texten nedan.

Foto: Jessica Holm

3 av 3

I en flygel som tidigare var en del av Långbro mentalsjukhus i Stockholm, har Elin Alm och hennes familj nu skapat ett trivsamt hem. Här blandas moderna möbler med sekelskiftescharm under en imponerande takhöjd på fyra meter.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Elin och hennes sambo Christoffer bodde i en ­sekelskifteslägenhet på Södermalm i Stockholm, en i raden av flera som de renoverat genom åren. När de för ett par år sedan letade större vidgades sökområdet och kröp successivt utanför tullarna. När lägenheten i flygeln, på det som fram till 1999 var kvinnoavdelningen på Långbro mentalsjukhus, dök upp kärade de båda ner sig totalt. Tre meter höga spröjsade fönster, en takhöjd på fyra meter och en byggnad där historiens vingslag känns i väggarna.

– Det här är ett av de finaste hus jag någonsin sett. Mittemot ligger en identisk byggnad, som var avdelningen för män. Mellan husen ligger en gammal rekreationspark med stora gräsytor, gamla ekar och en damm. Det är helt magiskt! säger Elin.

Hemma hos Elin & Christoffer

Här bor: Elin och Christoffer med sonen Dion, 2.

Gör: Elin jobbar med Equity crowdfunding och Christoffer är managementkonsult.

Var: I Älvsjö i Stockholm i det som tidigare var Långbro mentalsjukhus. Lägenheten är en bostadsrätt på 110 kvm fördelad på fyra rum och kök.

LÄS MER: Emil har inrett 60-talslyan som ett 1700-talsslott

Foto: Jessica Holm

Foto: Jessica Holm

Tog reda på allt om Långbro mentalsjukhus historia

Elin berättar att hon grottat ner sig rejält i Långbro mentalsjukhus historia för att ta reda på mesta möjliga. Hon har varit på föredrag och pratat med folk som jobbade på sjukhuset. Dessutom finns ett digitalt museum med massor av bilder, journaler och annan information. Att Långbro mentalsjukhus är mytom­spunnet är inte att undra på med tanke på att bland annat Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe under andra världskriget, vårdades här under långa perioder. Dessutom var den sista patienten som flyttades från sjukhuset en kvinna vid namn Elisabeth som i medierna ofta kallas ”Sveriges farligaste kvinna”.

– Det sker faktiskt en del oförklarliga saker här. Det rycker i ytterdörrens handtag och låter som att någon skramlar med nycklar. Så har det varit sedan den dagen vi flyttade in. Det har blivit en sport att vi så fort vi hör ljudet kastar oss dit och öppnar dörren. Men det är aldrig någon där, säger Elin.

Foto: Jessica Holm

Underjordiska kulvertar med små tåg

Hon berättar att de först tänkte att det var några ungar som ryckte i dörren. Men så kom vintern och när de öppnade dörren fanns inga fotspår i snön. Hon medger å andra sidan att det kan finnas en förklaring. Under sjukhustiden fanns det nämligen underjordiska kulvertar där det gick små tåg med mat och tvätt mellan husen.

– Rälsen finns fortfarande kvar i källaren, men kulvertarna är igenbyggda. Vi har sett på gamla ritningar att under vår port började ena kulverten. I den gången har man nu dragit vatten, el, bredband och liknande, så det kan vara det som rasslar och rycker. Eller inte, säger hon med ett mystiskt leende. 

LÄS MER: Spökjägarna besöker svenska ödehus i jakt på det övernaturliga

Foto: Jessica Holm

Foto: Jessica Holm

När paret flyttade in var taket i vissa delar av lägenheten lägre än i övriga utrymmen. De kunde inte förstå varför och gjorde hål, skickade upp en mobil på en pinne och filmade. Det visade sig att det inte var något där uppe, så de rev taken för att få samma luftiga takhöjd överallt.

– Efter ett tag förstod vi varför taket var sänkt. Taket och väggarna under var i så dåligt skick att det rasade bara vi tog på det. Så vi lade ner enormt mycket arbete på att hacka ner, gipsa upp, gipsa nya rundade hörn, spackla och så vidare, säger Elin.

Inredning med inspiration av kolonial stil

Hon beskriver sig själv som ”besatt av hus” och älskar allt från spännande byggnader med historia till inredning och design. Inspirationen till hur familjens lägenhet ser ut kommer dels från det bildarkiv som Elin hittat med foton på hur det såg ut på sjukhuset i början av 1900-talet. Men även från ett hus i Stone Town på Zanzibar.

– Vi var där på semester och fick syn på ett övergivet gammalt palats i kolonialstil och smet in. Det var totalt plundrat och nedgånget, men pampigt på samma gång. Det fanns en känsla så stark att man liksom kunde föreställa sig hur det en gång sett ut, säger Elin.

Foto: Jessica Holm

Foto: Jessica Holm

Elin berättar att de tog en massa bilder av gamla detaljer i palatset som de gillade. När hon kom hem googlade hon efter information, och det visade sig att sultanen av Oman en gång hade bott där.

– Känslan från det huset tog vi med oss när vi inredde vår lägenhet. Lite kolonialt liksom. Fast med en touch av gammalt svenskt mentalsjukhus, haha. Stora palm­liknande växter, rotting, piedestaler och rymliga träskåp, säger Elin.

Foto: Jessica Holm

Som inredningsintresserad är hon noga med detaljerna, och drar sig inte för att lägga ner mycket tid och jobb för att få hemmet precis som hon vill ha det.

– Som bokhyllan i vardagsrummet. Den var ett rent helvete att bygga och det tog nästan 40 timmar att måla den. Men det var det värt! Trots rymden lyckades vi få rummet mysigt, och det var bokhyllan som gjorde hela skillnaden. 

Foto: Jessica Holm

Foto: Jessica Holm

Foto: Jessica Holm

Foto: Jessica Holm

Foto: Jessica Holm

Foto: Jessica Holm

Foto: Jessica Holm