1 av 8: Så lever Stefan och Agnes i dag
På Facebook delar "Drömmen om slottet"-paret Stefan och Agnes med sig av bilder och små filmsnuttar om hur livet på slottet är nu.
2 av 8: På Facebook delar "Drömmen om slottet"-paret Stefan och Agnes med sig av bilder och små filmsnuttar om hur livet på slottet är nu. Foto: Slottet - Drömmen om Slottet/Facebook
Hägerstads slott byggdes 1868 och ritades av Helgo Zetterwall, en av 1800-talets mest framstående arkitekter. Så här såg det ut när det låg ute till försäljning.
3 av 8: Hägerstads slott byggdes 1868 och ritades av Helgo Zetterwall, en av 1800-talets mest framstående arkitekter. Så här såg det ut när det låg ute till försäljning. Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
Att renovera i tv är kul - men intensivt, säger Stefan och Agnes.
"Vi hade kamerateamet här i tre intensiva månader, fyra dagar i veckan. De kom 8 eller 9 på morgonen och var kvar till fem. När de sedan åkte hem började vi jobba...", berättar Agnes.
4 av 8: Att renovera i tv är kul - men intensivt, säger Stefan och Agnes. "Vi hade kamerateamet här i tre intensiva månader, fyra dagar i veckan. De kom 8 eller 9 på morgonen och var kvar till fem. När de sedan åkte hem började vi jobba...", berättar Agnes. Foto: LINUS HALLSENIUS/TV4
Första julen inne i slottet! Här bakas det.
5 av 8: Första julen inne i slottet! Här bakas det. Foto: Slottet - Drömmen om Slottet/Facebook
Agnes vill gärna variera sina projekt. Efter ett "grovjobb" är det perfekt att måla lite: "Det är bra att växla lite, annars blir man trött och less".
6 av 8: Agnes vill gärna variera sina projekt. Efter ett "grovjobb" är det perfekt att måla lite: "Det är bra att växla lite, annars blir man trött och less". Foto: TV4/pressbild
Så här såg det ut i slottet under renoveringen. På vissa ställen har man fått bygga både nya golv och väggar.
7 av 8: Så här såg det ut i slottet under renoveringen. På vissa ställen har man fått bygga både nya golv och väggar. Foto: TV4/pressbild
Nu i vinter har makarna bland annat dragit in fiber, renoverat tvättstuga och två mindre sovrum.
8 av 8: Nu i vinter har makarna bland annat dragit in fiber, renoverat tvättstuga och två mindre sovrum. Foto: TV4/pressbild

Drömmen om slottet! Så lever Stefan och Agnes i dag

1800-talsslottet var eldhärjat och dödsdömt. På bara ett år renoverade Agnes och Stefan och flyttade in i Hägerstads slott. Något som tv-tittarna kunde följa i "Drömmen om slottet".

Sedan tv-kamerorna slocknade har makarna Lätt fortsatt beta av sin "to do"-list.

– Det är inte lika kul utan kamerateamet, konstaterar Agnes med ett skratt.

Under hösten har tv-tittarna kunnat följa paret Lätts gigantiska projekt i "Drömmen om slottet". Hägerstads slott i Åtvidaberg var totalt förfallet, fuktskadat, rökskadat, eldhärjat och hade länge varit rivningshotat när Agnes, 35, och Stefan, 53, med familj lämnade det trygga livet i Miami för att rusta upp sitt nyköpta slott i Sverige.

– När slottet hittade oss bestämde vi oss för att sälja och lämna allt, har Agnes tidigare berättat för LEVA&BO.

I tv fick tittarna vara med när mängder av bråte forslades ut från det 900 kvadratmeter stora slottet, taket räddades, fasaden rustades upp och målades – invändigt började första våningen ta form. Renoveringen flöt på så bra att de i somras kunde flytta från Gröna villan på gården in i själva slottet. 

LÄS MER OM NYA SÄSONGEN: Slottsfrun: ”Man måste vara galen för att göra det här”

Nu fortsätter arbetet - utan tv-kameror närvarande.

– Vi jobbar varje dag med små förbättringar. Men det är inte lika kul utan kamerateamet, säger Agnes Lätt och fortsätter:

– Det var bra för oss att få deadlines - det ökade motivationen. Utan kamerateamet hade vi aldrig klarat det så bra.

LÄS MER: Agnes och Stefan ska renovera det förfallna kråkslottet - på ett år 

Det här är Hägerstads slott

Slottet med byggår 1868 är ritat av Helgo Zetterwall, en av 1800-talets mest framstående arkitekter.

Från början var slottet en direktörsbostad.

Därefter har slottet fungerat som ålderdomshem för lärarinnor och på senare tid som vårdanstalt för alkoholister i regi av Norrköping kommun. 

I början av 90-talet lades anstalten ner och slottet såldes som privatbostad. 

Några ägarbyten senare lämnades det 2011 helt åt sitt öde och julhelgen samma år brann det tre gånger för att därefter lämnas utan tak i 6-7 år. 

2016 dök Hägerstads slott upp på Hemnet och det var också så makarna Lätt fick nys om slottet.

Juni 2017 hade Agnes och Stefan lämnat livet i Miami och kunde påbörja renoveringen av slottet. 

Sommaren 2018 kunde de äntligen bjuda släkt och vänner på inflyttningsfest. 

Hur gick det för ”Drömmen om slottet” – "Finns hur mycket som helst kvar"

Tidigare i höstas renoverade makarna badrummet i Gröna villan efter en vattenläcka. De ställde även i ordning en tvättstuga i slottet. I skrivande stund drar Stefan och Agnes bland annat in fiber och renoverar två mindre sovrum på första våningen. 

Nära till hands står upprustning av den 1,6 kilometer långa vägen som leder fram till slottet, byte av vattenledningar och avlopp i sjöstugan. 

– Det finns hur mycket som helst kvar. Vi vill göra klart hela första våningen och i källaren har vi bland annat kvar att lägga golv och göra biorum. Slottet känns tyvärr fortfarande som en arbetsplats, säger Agnes och fortsätter:

– Nu när jag pratar med dig inser jag att det händer ganska mycket. Själv känner man ofta att man borde göra mer. 

Makarna jobbar fortfarande heltid med renoveringen av slottet. Men det börjar klia i fingrarna efter att göra något annat - och kanske ha lite mer folk runtomkring sig till vardags. Stefan, med ett förflutet på stora företag som Microsoft och Ericsson letar nu nya utmaningar.

– Nu känns det som att man skulle vilja göra något annat också, säger Stefan.

https://www.facebook.com/2178830729109805/photos/pcb.2220190504973827/2220190158307195/?type=3&theater

Det här är familjen Lätt

Familjen består av: Stefan och Agnes, barnen Nils, 6, Karin, 11, och Katarina, 16.

Bor: Hägerstads slott i Åtvidaberg.

Gör: Stefan och Agnes har sedan flytten till Sverige i princip jobbat heltid med renoveringen av slottet. Stefan söker nu jobb.

LÄS MER: Agnes förvandlar gamla soffan med mjölkfärg 

Stefan och Agnes Lätt har varit ett par sedan 2006, drivit företag ihop och tidigare renoverat flera hus tillsammans.

– Första renoveringen flög det på riktigt skruvmejslar i luften, det var väldigt hetsigt. Nu vet vi vad vi kan göra själva och vad vi inte kan göra själva. Den här gången bråkade vi bara om färg. Det har gått väldigt bra hela första året, skrattar Agnes.

Vad är hemligheten?

– Vi är rätt duktiga på att lämna allt och åka i väg när vi känner att det börjar bli lite för mycket. Då tar vi semester eller bara en paus, kanske åker till farmor och farfar i Stockholm. Om man bara kör på mår man inte bra. Att ta pauser tror jag är viktigt!

Att ta en paus från byggdamm och renovering tror Agnes är viktigt för relationen.
1 av 2: Att ta en paus från byggdamm och renovering tror Agnes är viktigt för relationen. Foto: TV4/pressbild
2 av 2 Foto: TV4/pressbild

Öppna för fler säsonger av "Drömmen om slottet"

Att hålla hårt i pengarna är extra viktigt när man renoverar ett slott på hela 900 kvadratmeter och inte har en obegränsad budget. Som tur var passar begagnade möbler bra in i makarnas inredningsstil.

– Vi är noga med att leta efter bra "deals" och kollar väldigt mycket på Blocket och andra liknande sajter. Begagnat är bra för både miljön och min plånbok. Dessutom vill jag ha min egen stil - jag vill inte att du kommer in till slottet och ser att vi har samma saker. Jag vill ha min egen stil.

"Drömmen om slottet" hade bra tittarsiffror och sågs varje vecka av över en halv miljon. Än är det osäkert om det blir fler säsonger. 

– Det är inte bestämt ännu, säger Frida Skogh som är pressansvarig för programmet.

Både Stefan och Agnes säger att de är öppna för att göra mer tv.

– Vi tycker att det har varit jättekul och är öppna för alla förslag. Men vi får se vad det blir. 

VILL DU OCKSÅ BO PÅ ETT SLOTT? Här är 11 pampiga slott och gårdar till salu 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!