Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Lina och Robin har gett det gamla småländska huset en rejäl ansiktslyftning utan att göra allt för stor åverkan på dess ursprungsstil.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 2
Lina plockar gärna in blommor från trädgården.
Foto: CARINA OLANDER

Drömhuset från 1923 blev Linas – efter ett brev på posten

Ett brev till en gammal dam gjorde att Lina och Robin fick köpa villa Solvik från 1923, som låg vackert vid en å i småländska Diö. 

Paret har förvandlat huset till en ljus och fräsch pärla med många gamla ursprungsdetaljer bevarade. 

Anna Truelsen

Lina och Robin bodde tidigare i en hyresrätt i Diö, strax norr om Älmhult i Småland. Paret började längta efter ett eget hus som de kunde få sätta sin prägel på. De är båda uppväxta i Diö, och när de skulle börja leta efter hus så var det självklart för dem att hitta ett på den trivsamma orten. I flera år letade de aktivt och gick på många visningar, men hittade aldrig något som riktigt passade. Robin hävdar att Lina var kräsen, men det var nog snarare så att hon hade en tydlig bild av vad hon ville ha, då Lina är uppväxt i en stor villa från sekelskiftet med högt i tak och många kakelugnar och det var det hon såg framför sig när de letade hus. Robin var mer öppen för olika typer av hus, men ville gärna ha en källare. 

– Ju mer vi pratade om vårt drömhus, desto mer insåg jag att det inte fanns så många hus i Diö som faktiskt levde upp till mina kriterier. Och de hus som gjorde det verkade inte bli tillgängliga inom den närmaste framtiden, säger Lina. 

Lina, Robin och lilla Klara på den trivsamma altanen. Foto: CARINA OLANDER
På den rymliga altanen äts de flesta måltiderna under sommaren. Utemöbler och dynor, Ikea. Foto: CARINA OLANDER

HEMMA HOS LINA & ROBIN

Här bor: Lina Wikingsson, 32, och Robin Peltola, 33, med döttrarna Klara, 3, och Ebba, 6 månader.

Gör: Lina är kommunikatör på Ikea. Robin är brandman på deltid, men studerar för att blir det på heltid.

Var: Diö i Småland.

Bor: I ett hus byggt 1923, som förr i tiden kallades för Solvik, på 150 kvm.

Instagram: @solvik341

Paret diskuterade ofta alla husen de passerade på alla sina otaliga promenader.

– En dag började vi prata lite mer om ett av husen som vi gått förbi tusentals gånger. Vi gillade verkligen trädgården med alla gamla blommor och växter och det kändes som ett guldläge precis bredvid Helge å. 

Lina hade dessutom skymtat en kakelugn bakom gardinerna, vilket fick hennes hjärta att klappa lite extra. 

– Vi visste att det var en äldre dam som bodde i huset men hon verkade inte bo där på heltid så vi tog en chansning och skrev ett brev till henne. 

De bad damen att kontakta dem om hon var intresserad av att sälja huset inom en snar framtid. Efter två veckor fick de ett telefonsamtal från den drygt 80 år gamla damen, och på den vägen är det. 

– Vi fick komma och titta på huset flera gånger och eftersom vi var så unga, i alla fall i hennes ögon. Och hon ville inte sälja huset förrän våra föräldrar hade varit med och tittat också, säger Lina.

Det känns tryggt att veta att ett hus stått i 100 år och efter lite renovering så håller det i minst 100 år till.

När huset, som i gamla papper kallades för Solvik, kom i Lina och Robins vård hade det inte renoverats sedan 1960–70-talet. Allt invändigt behövdes göras om, men det skrämde inte paret – tvärtom.

– Det passade oss för då kunde vi göra huset till vårt.

Robin har snickrat ihop bordet av reglar och bordsskivan är tillverkad av gamla brädor som de fick av sin snickare. På bordet står en vas med rallarrosor. Hundra år gamla Gemlastolar följde med huset och har nyligen genomgått orginalrenovering av Gemla Möbelfabrik AB som ligger ett stenkast från parets hus. Blyertsteckningarna på väggen är målade av husets förra ägare Ingvar Möckle och föreställer olika motiv från Diö med omnejd.Vas Vako Vatten, Smaelta. Tallrikar Nordic Sea, Broste Copenhagen. Foto: CARINA OLANDER
För att få ett ljus och luftigt kök har Lina och Robin valt bort överskåp och i stället satt vitt kakel på väggen. Kök Metod med grå luckor Bodbyn och marmormönstrad kvartsbänkskiva, Ikea. Handtag, Superfront. Foto: CARINA OLANDER
För att få en bättre planlösning och ett rymligare kök valde Lina och Robin att ta ner en vägg mellan två rum. Kök Metod med grå luckor Bodbyn och marmormönstrad kvartsbänkskiva, Ikea. Handtag, Superfront. Svart vägg målad med magnet- och griffeltavlefärg. Kökspallen följde med huset. Foto: CARINA OLANDER

Köket var litet och trångt och hade ljusgula tapeter och mörkbruna köksluckor. Badrummen hade röda och blå väggar samt vinrött klinker på golven och senapsgult porslin. Hallen hade orange tapeter mot en vinröd plastmatta på golvet och i hallen på övervåningen satt en limegrön medaljongtapet. Det var plastmattor i alla rum och det fanns ingen genomgående röd tråd på stilen i huset. Originalfönstren var utbytta mot mindre träfärgade fönster utan spröjs. 

Huset byggdes 1923 av timmer från en gammal kvarn som låg några mil därifrån, så stommen till huset är betydligt äldre än året det är daterat till. Från början bestod huset av två lägenheter och det fanns rester kvar av ett kök på andra våningen. Parets plan var att skapa ett ljust och härligt hem anpassat efter deras behov. De har valt så gedigna material som möjligt och har behållit gamla detaljer och renoverat i en känsla som harmoniserar med husets själ.

Skomakarlampan följde med huset och hänger på samma plats som den gjorde då. Den är i princip det enda som är sig likt i hela köket. Köksbord Docksta, Ikea. Stolar Delta, Danform. Tripp trapp-stolen är gammal och har tidigare använts av Lina och hennes syskon när de var små. Foto: CARINA OLANDER
Vardagsrummet har ett härligt ljusinsläpp från flera fönster. Originalgolvet har slipats och behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja. Soffa och soffbord, Mio. Fjäderlampa, Eos. VitStringhylla. Fåtöljer Strandmon, Ikea. Posters, Desenio. Foto: CARINA OLANDER
Lina plockar gärna in blommor som exempelvis schersmin, prästkrage och blåklocka från trädgården. Foto: CARINA OLANDER
I det stora vardagsrummet ryms även en matsalsgrupp. Skåp, matsalsmöbler, skrivbord och skomakarlampa följde med huset. Vit bordslampa, loppisfynd. Vas, Ernst form. Foto: CARINA OLANDER

Hela huset har nu genomgått en totalrenovering. Mycket har Lina och Robin gjort själva, som att byta alla ytskikt. Men till de större jobben har de anlitat hantverkare. En vägg har tagits ner för att göra plats för ett nytt och större kök, två badrum har renoverats, alla fönster har bytts ut. Ytterväggarna är tilläggsisolerade och elen har dragits om. 

Det var som att köpa en hel loppis. Vi hittade väldigt många möbler och saker som nu har blivit en del av vårt hem och vår inredning.

Alla golven i huset har fått nytt utseende. På bottenvåningen hittade man gamla trägolv under plastmattorna, som har slipats och behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja. I utbyggnaden ligger ett nytt parkettgolv i ask och på övervåningen har paret lagt in trägolv i furu ibland annat dottern Klaras rum. Hallen uppe och nere, samt trappan är det bevarade gamla trägolv, som behandlats med linoljesåpa.

– Gamla hus är ofta gedigna och hållbara. Och framför allt väldigt vackra. Det känns tryggt att veta att ett hus stått i 100 år och efter lite renovering så håller det i minst 100 år till. Vi gillar känslan av att det finns gammalt timmer i alla väggarna och att trägolven, väggar och tak är sneda och vinda. Det ger karaktär till huset, och så klart en hel del huvudbry för dem som renoverar och bor i det, säger Lina. 

I huset finns flera kakelugnar, som här i genomgångsrummet in till parets sovrum. ”Jag är så glad att ha fått mitt gamla hus med vinklar, vrår, knarrande trägolv och flera kakelugnar”, säger Lina. Tapet Nocturne, Boråstapeter Gemlastol och brunt skåp följde med huset. Foto: CARINA OLANDER
Lina och Robin har ett gammalt skrivbord i sitt sovrum, som ingick i husköpet.Anslagstavla Kvicksund, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
En mjuk heltäckningsmatta breder ut sig i sovrummet. Tapet Thistle, Boråstapeter. Säng och sänggavel, Sova. Taklampa Sinnerlig, Ikea. Knopplister, Iris Hantverk. Foto: CARINA OLANDER
Växasängen i dottern Klaras rum har även Lina sovit i som barn. Det gamla pottskåpet och lampfoten har Lina målat om. Taklampa, Ikea. Foto: CARINA OLANDER

För att underlätta för den tidigare ägarinnan valde paret att köpa huset med bland annat alla möbler.

– Det var som att köpa en hel loppis. Det krävdes en hel del jobb för att gå igenom och tömma huset, men vi hittade också väldigt många möbler och saker som nu har blivit en del av vårt hem och vår inredning, säger Lina.

Överallt i huset ser man gamla bevarade möbler som smälter in fint tillsammans med en del nyinköpta.

– Vi är förtjusta i saker och ting med en historia. I ett gammalt hus gör sig gamla möbler väldigt bra då de sitter inne på så mycket historia. De är handgjorda och skapade för att hålla över tid och är ofta unika vilket tillför mycket personlighet till ett hem. De blir också vackrare ju mer man använder dem, vilket oftast inte är fallet med nyproducerade möbler. 

Lina är ständigt på jakt efter bra fynd och håller koll på köp- och säljsidor på internet. Marketplace på Facebook är en av favoriterna, där hon fyndat bra saker. 

– Vi låter hellre det ta tid att hitta det vi är ute efter, än att köpa något nytt som kanske inte riktigt blir bra, säger Lina.

Paret har anlagt flera små mysiga sittplatser i trädgården, så att det kan välja om de vill sitta i sol eller skugga. Trädgårdsmöblerna följde med huset. Foto: CARINA OLANDER
Robin har byggt ett litet växthus intill fasaden på det gamla uthuset. Virket hittade han i ett förråd och fönstren satt tidigare på huset. Nu odlar paret tomater i växthuset. Foto: CARINA OLANDER
Paret älskar att ha en trädgård och har blommor både i rabatter och i krukor. Träpall, trälåda och korgar fick de med huset. Bänk, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Lina och Robin har hägnat in köksträdgården med ett staket som de gjort av sly och reglar.Klematis klättrar på en båge av armeringsnät. Foto: CARINA OLANDER

Favorit ur arkivet: