Drömhus med en doft av amerikansk östkust
En bit ovanför sjön Mjörn utanför Alingsås ligger en stor, gråputsad villa bakom en högvuxen granhäck. Med stor varsamhet har Ylva och Bo förvandlat den Q-märkta villan till en modern bostad åt sig och döttrarna Josefina och Saga.
Villan, som med sina stora glasfönster, verandor och swimmingpool för tankarna till den amerikanska östkusten, byggdes som sommarbostad åt en tandläkare på 1920-talet. Sedan familjen Pilhall Hennings flyttade in har golven slipats, badrummet moderniserats, väggen till den gamla pigkammaren tagits ner för att rymma ett större kök. Även trädgården har flyttats ett kvarts varv för att göra villans entré mer rättvisa.
Det var i början av 2000-talet som familjen fattade beslutet att flytta från Stockholm till Alingsås i samband med att Bo fick ett erbjudande om ett intressant jobb på Borgstena textile.
- När Bosse fick erbjudandet väntade vi vårt andra barn. Vi tänkte att vi kunde känna på att bo på Sveriges västsida igen under tiden jag skulle vara mammaledig från mitt arbete på ett läkemedelsföretag i Stockholm. Valet föll på Alingsås, en charmig stad som ligger nära både skog och vatten, och har goda kommunikationer till Stockholm och Göteborg, berättar Ylva.
LÄS OCKSÅ: Sylvia Vrethammars paradis i Tyskland
Blev blixtförälskad
Första året bodde familjen i en lägenhet i centrala Alingsås och eftersom Bo trivdes bra på jobbet började de fundera över hur de skulle göra när Ylva skulle börja arbeta igen. Bo var ute på en löprunda i ett av Alingsås lantligare bostadsområden när han plötsligt fick syn på Björngården och blev blixtförälskad. Han föll för fastighetens pampiga rymd, karaktär och enorma potential.
Ylva säger att de visste redan när de köpte huset att det krävdes mycket renoveringsarbete för att få huset som de ville ha det. Innan familjen flyttade in gjordes en totalrenovering invändigt som tog närmare fem månader.
Ylva och Bo lade ner mycket tid på att hitta ritningar och historiska dokument för att kunna anpassa renoveringen till husets karaktär. När familjen flyttade in låg till exempel infarten till huset på motsatt sida från där den är i dag, och dessutom var alla gårdsytor runt om huset asfalterade ända fram till husgrunden.
- Att vara ute i trädgården kändes som att sitta och fika på en parkeringsplats, säger Ylva med ett leende.
Planerna på att bygga en utgång och veranda på södra sidan av huset och flytta infarten till den sidan där entrén ligger i dag fanns redan när familjen flyttade in. Ylva och Bo designade verandan och fick hjälp av Glantz arkitektbyrå att sätta planerna på pränt. När ritningen var godkänd och klar påbörjades det omfattande arbetet med att ta bort asfalten, dränera och omforma trädgården så den skulle passa såväl husets karaktär som en barnfamilj. Det var under själva markarbetet som familjens idé om att gräva en pool tog fart.
- Trädgården är på 6 500 kvadratmeter och har god plats för en pool och vi kände att när vi ändå håller på att gräva så kunde vi lika gärna fortsätta, säger Ylva och lägger till att både hon och Bo kände att om de inte anlägger en pool nu, så blir det aldrig av.
Hela familjen designade poolen
Hela familjen var med och designade poolen som murades upp på plats. För att även lite yngre barn ska kunna bada är pooldjupet i den lilla delen bara 90 centimeter medan resten av poolen är 140 centi- meter djup. Runt om i poolen finns ingjutna bänkar och temperaturen ligger under sommarsäsongen alltid mellan 29 och 30 grader. Just nu finns det även långtgående planer på att bygga om det gamla dubbelgaraget till poolhus och i stället uppföra ett nytt garage på andra sidan huset.
När familjen bestämde sig för att bygga till den stora glasverandan på husets framsida var det viktigt att det nya utrymmet integrerades med den övriga huskroppen, både invändigt och utvändigt. En lokal hantverkare, Micke snickare, anlitades för projektet. Bland annat specialtillverkade han golv- och taklister, samt pelarna, i samma stil som de befintliga. Utöver en ingång mot söder och ut i trädgården ville familjen att verandan skulle ge huset ett större ljusinsläpp.
LÄS OCKSÅ: Mia har startat städkrig på hemmafronten
Använder ljusa färger
Att ljuset är viktigt märks i hemmets färgsättning. Väggarna är målade eller tapetserade i ljusa färger och detaljerna i inredningen går i olika nyanser av brunt och beige.
- Det är en färgskala vi trivs med. Det ljusa ger energi och när vi kommer hem efter hektiska arbetsdagar vill vi mötas av varma färger och närheten till naturen, säger Ylva.
Inspirationen bakom inredningen kommer från viljan av att ha det ljust och ombonat men samtidigt personligt och naturligt. Att Ylva har ett stort inredningsintresse och att Bo arbetar inom inredningsbranschen märks på alla små detaljer inomhus. Genomgående blandas boutiqueinköpen med arvegods och fynd från familjens resor runt om i världen.
Text: Elisabeth Sommar