Poolen byggdes där det tidigare var parkeringsplats. Den designades av familjen och murades direkt på plats. Pool­utrustningen kommer från Poolkungen.
1 av 9: Poolen byggdes där det tidigare var parkeringsplats. Den designades av familjen och murades direkt på plats. Pool­utrustningen kommer från Poolkungen. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Verandan har omsorgsfullt renoverats och möblerats med en blandning av arvegods och nyinköp. Bordet är ett släktarv från Ylvas sida, rottingstolarna är från Ikea, lamporna från PB home och textilierna från bland annat PB home och Artwood.
2 av 9: Verandan har omsorgsfullt renoverats och möblerats med en blandning av arvegods och nyinköp. Bordet är ett släktarv från Ylvas sida, rottingstolarna är från Ikea, lamporna från PB home och textilierna från bland annat PB home och Artwood. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Den generösa möbelgruppen och glasbordet kommer från Englessons. I bakgrunden syns alkoven som ramas in av de pelare som utgjorde mall när de nya skulle tillverkas.
3 av 9: Den generösa möbelgruppen och glasbordet kommer från Englessons. I bakgrunden syns alkoven som ramas in av de pelare som utgjorde mall när de nya skulle tillverkas. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Inredningen i alkoven är platsbyggda och fanns här när familjen flyttade in. Bysterna på skåpet kommer från Hemkähr och de mjuka kuddarna är inköpta under familjens resor till bland annat Kina, Turkiet och Thailand.
4 av 9: Inredningen i alkoven är platsbyggda och fanns här när familjen flyttade in. Bysterna på skåpet kommer från Hemkähr och de mjuka kuddarna är inköpta under familjens resor till bland annat Kina, Turkiet och Thailand. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Mattan i matrummet köptes under en resa i norra Thailand. Tak­kronan är inköpt på Annorlunda möbler i Kållered, porslinet är Rörstrands serie Clair de lune och vinglasen Kosta Bodas Line.
5 av 9: Mattan i matrummet köptes under en resa i norra Thailand. Tak­kronan är inköpt på Annorlunda möbler i Kållered, porslinet är Rörstrands serie Clair de lune och vinglasen Kosta Bodas Line. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Byrån i hallen är tillverkad av möbelsnickaren i Nosse­bro. Den maffiga spegeln och lyktorna på byrån har inhandlats på Ilva. Vägglamporna vid sidan om kommer från Hemkähr.
6 av 9: Byrån i hallen är tillverkad av möbelsnickaren i Nosse­bro. Den maffiga spegeln och lyktorna på byrån har inhandlats på Ilva. Vägglamporna vid sidan om kommer från Hemkähr. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Josefinas sovrum går i vitt och grått. Sängen kommer från Skönare hem och sängbordet från Mio.
7 av 9: Josefinas sovrum går i vitt och grått. Sängen kommer från Skönare hem och sängbordet från Mio. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Ursprungligen var detta en smal gångväg in till huvudentrén. Familjen ville ha en infart direkt till huvudentrén och därför plockades muren ner och byggdes upp med ett ­bredare avstånd mellan grindstolparna.
8 av 9: Ursprungligen var detta en smal gångväg in till huvudentrén. Familjen ville ha en infart direkt till huvudentrén och därför plockades muren ner och byggdes upp med ett ­bredare avstånd mellan grindstolparna. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
På övervåningen har familjen ett rymligt tv- och vardagsrum med öppen spis. Här sitter de ofta ­tillsammans på vardags­kvällar. Kohuden på golvet framför spisen är från Ikea. Taket är ­original i mörkt trä.
9 av 9: På övervåningen har familjen ett rymligt tv- och vardagsrum med öppen spis. Här sitter de ofta ­tillsammans på vardags­kvällar. Kohuden på golvet framför spisen är från Ikea. Taket är ­original i mörkt trä. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Drömhus med en doft av ­amerikansk östkust­

En bit ovanför sjön Mjörn utanför Alingsås ligger en stor, gråputsad villa bakom en högvuxen granhäck. Med stor varsamhet har Ylva och Bo förvandlat den Q-märkta villan till en modern bostad åt sig och döttrarna Josefina och Saga.

Villan, som med sina stora glasfönster, verandor och swimmingpool för tankarna till den amerikanska östkusten, byggdes som sommarbostad åt en tandläkare på 1920-talet. Sedan familjen Pilhall Hennings flyttade in har golven slipats, badrummet moderniserats, väggen till den gamla pigkammaren tagits ner för att rymma ett större kök. Även trädgården har flyttats ett kvarts varv för att göra villans entré mer rättvisa.

Det var i början av 2000-talet som familjen fattade beslutet att flytta från Stockholm till Alingsås i samband med att Bo fick ett erbjudande om ett intressant jobb på Borgstena textile.

- När Bosse fick erbjudandet väntade vi vårt andra barn. Vi tänkte att vi kunde känna på att bo på Sveriges västsida igen under tiden jag skulle vara mammaledig från mitt arbete på ett läkemedelsföretag i Stockholm. Valet föll på Alingsås, en charmig stad som ligger nära både skog och vatten, och har goda kommunikationer till Stockholm och Göteborg, berättar Ylva.

 

LÄS OCKSÅ: Sylvia Vrethammars paradis i Tyskland

 

Fyra av familjens sex medlemmar på verandatrappan; Saga, Josefina, Ylva och Gizmo. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Blev blixtförälskad

Första året bodde familjen i en lägenhet i centrala Alingsås och eftersom Bo trivdes bra på jobbet började de fundera över hur de skulle göra när Ylva skulle börja arbeta igen. Bo var ute på en löprunda i ett av Alingsås lantligare bostadsområden när han plötsligt fick syn på Björngården och blev blixtförälskad. Han föll för fastighetens pampiga rymd, karaktär och enorma potential.

Ylva säger att de visste redan när de köpte huset att det krävdes mycket renoveringsarbete för att få huset som de ville ha det. Innan familjen flyttade in gjordes en totalrenovering invändigt som tog närmare fem månader.

Ylva och Bo lade ner mycket tid på att hitta ritningar och historiska dokument för att kunna anpassa renoveringen till husets karaktär. När familjen flyttade in låg till exempel infarten till huset på motsatt sida från där den är i dag, och dessutom var alla gårdsytor runt om huset asfalterade ända fram till husgrunden.

- Att vara ute i trädgården kändes som att sitta och fika på en parkeringsplats, säger Ylva med ett leende.

Planerna på att bygga en utgång och veranda på södra sidan av huset och flytta infarten till den sidan där entrén ligger i dag fanns redan när familjen flyttade in. Ylva och Bo designade verandan och fick hjälp av Glantz arkitektbyrå att sätta planerna på pränt. När ritningen var godkänd och klar påbörjades det omfattande arbetet med att ta bort asfalten, dränera och omforma träd­gården så den skulle passa såväl husets karaktär som en barnfamilj. Det var under själva markarbetet som familjens idé om att gräva en pool tog fart.

- Trädgården är på 6 500 kvadratmeter och har god plats för en pool och vi kände att när vi ändå håller på att gräva så kunde vi lika gärna fortsätta, säger Ylva och lägger till att både hon och Bo kände att om de inte anlägger en pool nu, så blir det aldrig av.

 

 

Dottern Josefina förbereder dagens lunch i sällskap av familjens Australian shepard Gizmo. Köket är ett Kvänum-kök, golvklinkers från Kakelpalatset, kranarna Grohe och bänkskivor i svart granit från Kungälvs sten. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Hela familjen designade poolen

Hela familjen var med och designade poolen som murades upp på plats. För att även lite yngre barn ska kunna bada är pooldjupet i den lilla delen bara 90 centimeter medan resten av poolen är 140 centi- meter djup. Runt om i poolen finns ingjutna bänkar och temperaturen ligger under sommarsäsongen alltid mellan 29 och 30 grader. Just nu finns det även långt­gående planer på att bygga om det gamla dubbelgaraget till poolhus och i stället uppföra ett nytt garage på andra sidan huset.

När familjen bestämde sig för att bygga till den stora glasverandan på husets framsida var det viktigt att det nya utrymmet integrerades med den övriga hus­kroppen, både invändigt och utvändigt. En lokal hant­verkare, Micke snickare, anlitades för projektet. Bland annat specialtillverkade han golv- och taklister, samt pelarna, i samma stil som de befintliga. Utöver en ingång mot söder och ut i trädgården ville familjen att verandan skulle ge huset ett större ljusinsläpp.

 

LÄS OCKSÅ: Mia har startat städkrig på hemmafronten

 

Hallen är klädd i panel som målats i en varm ton. Garderoben och bänken är designade och mått­beställda av en möbelsnickare i Nossebro. Hyllorna i trappan fanns när familjen flyttade in. För­varingskorgar från Chilli, lampa från Ikea, matta från Mio och fällpallen från Annorlunda möbler. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Använder ljusa färger

Att ljuset är viktigt märks i hemmets färgsättning. Väggarna är målade eller tapetserade i ljusa färger och detaljerna i inredningen går i olika nyanser av brunt och beige.

- Det är en färgskala vi trivs med. Det ljusa ger energi och när vi kommer hem efter hektiska arbetsdagar vill vi mötas av varma färger och närheten till naturen, säger Ylva.

Inspirationen bakom inredningen kommer från viljan av att ha det ljust och ombonat men samtidigt personligt och naturligt. Att Ylva har ett stort inredningsintresse och att Bo arbetar inom inrednings­branschen märks på alla små detaljer inomhus. Genomgående blandas boutiqueinköpen med arvegods och fynd från familjens resor runt om i världen.

 

Text: Elisabeth Sommar

FAKTA

Hemma hos Pilhall Hennings

Bytte Stockholm mot Alingsås

Här bor: Bo Hennings och Ylva Pilhall Hennings, ­döttrarna Josefina och Saga, deras Australian shepherd-hund Gizmo samt birma­katterna Gucci och Aramize.

Gör: Ylva är konsult inom varumärkesbyggnad och Bo arbetar som vd.

Var: Ett hus från 1920 på 270 kvadratmeter i Alingsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!