Deras sommarhus är i harmoni med naturen

Fasaden av cederträ grånar med tiden och kan vara underhållsfri i upp till femtio år. Lindblomsgröna dörrar och fönsterramar skapar en helhet.

Foto: Caroline Tengen

1 av 5: Fasaden av cederträ grånar med tiden och kan vara underhållsfri i upp till femtio år. Lindblomsgröna dörrar och fönsterramar skapar en helhet.

Blåregn är planterat vid en av stolparna med målet att det ska växa och bilda ett grönskande tak med den nybyggda pergolan. Parkbänk från Grythyttan.

Foto: Caroline Tengen

2 av 5: Blåregn är planterat vid en av stolparna med målet att det ska växa och bilda ett grönskande tak med den nybyggda pergolan. Parkbänk från Grythyttan.

Allt i huset är väldigt genomtänkt. Platsbyggda bokhyllor med en del dold förvaring löper från hallen in mot vardagsrummet.

Foto: Caroline Tengen

3 av 5: Allt i huset är väldigt genomtänkt. Platsbyggda bokhyllor med en del dold förvaring löper från hallen in mot vardagsrummet.

Ljust och rofyllt inrett sovrum. Den lilla byrån är ett loppisfynd som Elisabeth har målat vit. Korgstolen kommer från Ikea. Tavlan i gulbruna nyanser har paret vunnit på ett konstlotteri. Tak­lampan är köpt på Gärsnäs. Bordslamporna med färgglada blommotiv kommer från Hemtex.

Foto: Caroline Tengen

4 av 5: Ljust och rofyllt inrett sovrum. Den lilla byrån är ett loppisfynd som Elisabeth har målat vit. Korgstolen kommer från Ikea. Tavlan i gulbruna nyanser har paret vunnit på ett konstlotteri. Tak­lampan är köpt på Gärsnäs. Bordslamporna med färgglada blommotiv kommer från Hemtex.

Särskilt lyckad blev matplatsen. Den är placerad i ett burspråk som flödar av ljus och har utsikt över den dramatiska naturen.

Foto: Caroline Tengen

5 av 5: Särskilt lyckad blev matplatsen. Den är placerad i ett burspråk som flödar av ljus och har utsikt över den dramatiska naturen.

Ljusa, gardinlösa rum, intressanta vinklar och rena linjer. Exteriört en fasad med tvärliggande cederbrädor och en grånande altan som smälter samman med omgivningarna. Elisabeths och Niclas sommarhus i Skåne är verkligen ett med naturen.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Att skapa ett sommarboende är en svår men underbar uppgift. Ska det ligga i ett stugområde, på en åker, i en skogsglänta eller nära stranden? Ska man bygga helt nytt eller renovera ett gammalt hus? Det här var frågor som också Elisabeth och Niclas ställde sig.

Till sist beslutade de sig för att bygga nytt och anlitade en duktig arkitekt. Tomten hittade de sommaren 2009 då de hyrde ett sommarhus i södra Skåne. De finkammade kuststräckan mellan Kivik och Simrishamn i jakten på den perfekta platsen för sitt nya hus och till sist hittade de den - en magisk triangelformad tomt på cirka 1 500 kvadratmater på naturskyddad mark.

- Att det redan låg en liten stuga på tomten gjorde att vi var säkra på att få bygga även om det innebar många begränsningar, berättar Elisabeth. Vi valde till och med att bo några somrar i stugan utan varken avlopp eller vatten indraget. Då fick vi chansen att känna in platsen och planera för det nya huset. När vi ser tillbaka på somrarna i den lilla, skruttiga stugan är det med värme. Vi hade ju inte så långt hem till huset i Malmö när vädret blev dåligt.

 

LÄS OCKSÅ: Jessica och David bygger lyxig minivilla som har allt

 

Foto: Caroline Tengen

I det ljusa vardagsrummet står en soffa i klassisk design från Larsson furniture. Kuddar från Svenskt tenn, matta och soffbord från Casa Marrakech. Lampan är köpt på Gärsnäs. De breda, skjutbara fönsterpartierna vetter ut mot atriumgården som är familjens andra vardagsrum.

Husbygget tog fem år

Planerna på nybygget startade redan när de tog över tomten. Att det skulle gå fem år innan huset stod klart visste de inte då. De anlitade lundaarkitekten Gunilla Svensson för att göra ritningarna. Att de valde just henne berodde på att hon ritat det hus som Elisabeths syster i Lund bor i. En stil som de föll för direkt.

- Vi gillade hennes stil och redan vid första mötet kändes det helt rätt. Vi pratade samma språk, helt enkelt.

Drömmen om ett hus helt i naturmaterial var en viktig del av planerna. Högt på önskelistan stod också ett stort badrum och bastu, något som de alltid velat ha men inte kunnat förverkliga hemma i radhuset i Malmö. Elisabeth och Niclas har ofta vänner och släkt på besök så det var också viktigt att det skulle finnas plats för minst en familj till.

- Vi ville inte heller att huset skulle se för nybyggt ut. Och redan nu tycker vi att det ser ut som om det har stått där alltid.

 

LÄS OCKSÅ: Se Marianne Rundströms idyll ute i skärgården

 

Foto: Caroline Tengen

En spaljé skyddar mot insyn från den lilla grus­vägen som löper längs husets baksida.

Smälter in i omgivningen

Gunilla har verkligen lyckats med att få huset att smälta in i omgivningen, till exempel är det byggt i cederträ som med tiden kommer att övergå helt i vackert grått. På grund av alla restriktioner fick de bland annat ändra på husets placering på tomten och sänka den generösa takhöjd som var ett önskemål från början. Men trots att slutresultatet inte blev exakt som de ritningar som Gunilla presenterade vid första mötet är familjen supernöjd.

- Nu förstår vi att det alltid finns en anledning till att Gunilla placerat ett fönster eller en dörr på ett visst ställe. Ett exempel på detta är det glasade burspråket vid matplatsen som tar in hela ekskogen. I det här huset sitter man gärna inne äter om det är lite kallt, man har naturen nära ändå, säger Elisabeth.

Ledordet var underhållsfritt. De ville njuta av sommaren, inte bygga och putsa på sommarhuset. Inomhus valde de en stillsam färgskala och sparsmakad möblering som lyfter fram de många vackra detaljerna i själva huset.

 

LÄS OCKSÅ: Mormors och morfars hem blev ett drömhem

 

Foto: Caroline Tengen

Strategiskt placerade fönster tar in naturen på ett magiskt och vackert sätt.

Vill bygga gästhus

Att planera för kommande generationer har de också gjort, i alla fall i tanken. Eftersom det krävs bygglov även för en friggebod så måste man planera i tid. Så småningom vill de bygga ett gästhus med eget badrum.

- Detta är vår favoritplats för avkoppling, berättar Elisabeth. Här hänger vi hela familjen tillsammans med våra vänner några veckor varje sommar. Här finns massor av saker att göra som vi gillar som att ta långa promenader, besöka vackra stränder, gå på underbara små restauranger och fik, eller bara ligga i sofforna på altanen en stjärnklar sommarnatt och titta på himlen.

- Det blev verkligen som vi trodde - ett liv i behaglig enkelhet och så nära naturen.

FAKTA

Hemma hos Elisabeth & Niclas

"Behaglig enkelhet nära naturen"

Här bor: Elisabeth och Niclas med döttrarna Ebba, 16, Majken, 13, och familjens hundvalp.

Bostadsyta: 107 kvadrat­meter samt förråd och tvättstuga på 15 kvadratmeter.

Ritat av: Arkitekt Gunilla Svensson, SAR.

Tomtyta: Cirka 1 500 kvadratmeter.

Uppvärmning: Kamin och el.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande