Anette och Bill i sitt ljusa vardagsrum. Fåtölj och skåp från Mio möbler. Här har de inrett modernt, med klassiska inslag för att matcha våningens ursprung.
1 av 3: Anette och Bill i sitt ljusa vardagsrum. Fåtölj och skåp från Mio möbler. Här har de inrett modernt, med klassiska inslag för att matcha våningens ursprung. Foto: JESSICA HOLM
Det stora luftiga vardagsrummet är inrett med ljusa möbler och många färgklickar. Soffa och soffbord från Mio möbler, kuddar Newport, matta Wahlbecks mattor, soffbord Ellos, taklampa Ljusexperten i Linköping.
2 av 3: Det stora luftiga vardagsrummet är inrett med ljusa möbler och många färgklickar. Soffa och soffbord från Mio möbler, kuddar Newport, matta Wahlbecks mattor, soffbord Ellos, taklampa Ljusexperten i Linköping. Foto: JESSICA HOLM
”Läget är perfekt och det är inte lätt att hitta en hyresrätt här i Norrköping med så pass många sekelskiftesdetaljer bevarade. ”
3 av 3: ”Läget är perfekt och det är inte lätt att hitta en hyresrätt här i Norrköping med så pass många sekelskiftesdetaljer bevarade. ” Foto: JESSICA HOLM

De sålde villan och flyttade till magiskt vacker hyresrätt

När Bill och Anette fick erbjudande om den magnifika våningen i centrala Norrköping sålde de sitt hus och blev innerstadsbor. Här fick de en lägenhet med gammal bevarad sekelskiftescharm och flera rum i fil. Dessutom på hög höjd med utsikt över vattnet. 

Anette kände sig egentligen inte riktigt klar med villan som hon och Bill bodde i strax utanför Norrköping, eftersom hon gillade att ha en trädgård och att bo lite utanför stan. Men när de fick erbjudande om att hyra en av stans maffigaste våningar, i ett anrikt gammalt hus med en balkong med utsikt ner mot Strömmen var det svårt att tacka nej.  

– Men vi äger även ett boende i Västervik, där vi båda är uppväxta. Vi spenderar en hel del tid där, framför allt sommartid. Därför kändes det som att vi någon gång skulle byta huset i Norrköping mot en våning, säger Anette.

Hemma hos Bill och Anette

Här bor: Bill Karlsson och Anette Strömsten. 

Familj: Två barn och fem barnbarn. 

Gör: Bill är ägare och vd på träningsutrustningsföretaget Motion & Fitness. Anette är assistent på vård- och omsorgskontoret på Norrköpings kommun. 

Bor: I en hyresrätt på fem rum och kök fördelade på 215 kvm i ett hus som byggdes under åren 1907-1910 i centrala Norrköping. 

Instagram: @motionfitness

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Bill var däremot mer säker på beslutet att flytta in.

– Jag hade redan bestämt mig när vi gick hit för att titta, men Anette var mer tveksam.

 Hon förklarar att det nog mest berodde på att de som då bodde i våningen inredde i en totalt annorlunda stil än vad hon själv gillar, lägger Bill till.

Det stora luftiga vardagsrummet är inrett med ljusa möbler och många färgklickar. Soffa och soffbord från Mio möbler, kuddar Newport, matta Wahlbecks mattor, soffbord Ellos, taklampa Ljusexperten i Linköping. Vägghylla Bruka design. Foto: JESSICA HOLM

 

Bill och Anette satsar gärna på inredning som de kan ha länge, som de inte tröttnar på. Den stora tavlan på väggen är ett original av Carolina Gynning. Foto: JESSICA HOLM

 

Paret inreder gärna med snittblommor. Kuddar i soffan från Newport. I bakgrunden syns den stora fotoboken på stativ, köpt på Ralph Lauren. Foto: JESSICA HOLM

Varsamt renoverad sekelskiftesvåning i Norrköping

Lägenheten var då oerhört murrigt med mörka tunga möbler.

– Men när jag tänkte mig in i att vi skulle få inreda i vår stil insåg jag att det skulle kunna bli trivsamt. Våningen i sig är underbar med dubbeldörrar, rum i fil och massor av gammal charm. Dessutom är den luftig och väldigt välplanerad, säger Anette. 

Nu trivs de utmärkt, både i våningen och som innerstadsbor. Att komma hem efter en lång arbetsdag, varva ner och njuta av att tända en brasa i köket och laga mat är numera höjdpunkten på dagen. Båda jobbar mycket, särskilt Bill som driver eget träningsföretag med flera anställda.

– Vi föll egentligen för väldigt mycket med våningen. Läget är perfekt och det är inte lätt att hitta en hyresrätt här i Norrköping med så pass många sekelskiftesdetaljer bevarade. Lägenheten är varsamt renoverad på ett sätt som lyfter fram ursprunget, säger Bill. 

Ljuset flödar in genom det vackra burspråket i matrummet. Matbord och stolar Mio möbler. Foto: JESSICA HOLM

 

Uppdukat! Rottingunderlägg, tallrikar, servetter och servettringar från Newport. Foto: JESSICA HOLM

 

Stilrent kök! När de flyttade in fanns det ett snyggt och funktionellt kök, vilket föll paret i smaken. Foto: JESSICA HOLM

 

Blickfång på köksbänken i form av en bricka med kvinnoansikte från Carolina Gynning. Foto: JESSICA HOLM

 

Matgruppen med bord och stolar är köpt på EM Home. Ljuslyktor och handduk Ernst. Foto: JESSICA HOLM

 

I köket finns en öppen spis där paret gärna eldar och njuter av en middag efter en lång arbetsdag. Foto: JESSICA HOLM

Blandar modern inredning med klassisk design

Att både Bill och Anette är inredningsintresserade och har öga för färg och form går inte att ta miste på. Till skillnad från i sitt tidigare hus har de här i våningen inrett i en annan stil. Modernt, men med fler klassiska inslag för att matcha våningens ursprung. I det pampiga vardagsrummet, med dubbeldörrar ut mot balkongen, står vita howardsoffor och tillhörande fåtöljer samt två soffbord i elegant marmor. Mellan matrummet och vardagsrummet finns vackra skjutdörrar, med infattning i gulfärgat glas och massor av detaljer, bevarade. I taket hänger en krona med prismor och i ena hörnet står ett stativ med en fotobok av en minst sagt imponerande storlek.

– Jag hade sneglat på den här typen av böcker en lång tid och när vi såg en från Ralph Lauren i Stockholm slog jag till. En riktigt fin fotobok är mer än bara en bok. Jag tycker att det är en dekorativ och trevlig inredningsdetalj, säger Bill.

 

Fint utmed väggen. Rullbord Lindholms möbler. Tavlan har Anette fått i present av parets barn. Foto: JESSICA HOLM

 

De exklusiva och härliga guldfåtöljerna från Kinnarps finns endast i några få exemplar i Sverige. Även matta och bord från Kinnarps. Kuddar Zarah Home, tavlor Desenio. Mässingsljuskoppar Designhouse Stockholm. Foto: JESSICA HOLM

I det stora matrummet, där burspråket med sitt stora fönsterparti ger ett enormt ljusinsläpp, finns ett annat exempel på Bill och Anettes stilfulla inredningsgrepp; fyra fåtöljer i guldfärgat konstläder som ramas in av en rund matta. 

– Vi köpte dem från Kinnarps, och det finns endast detta och ytterligare ett likadant exemplar. Vi tyckte de var supercoola och kände att vi bara var tvungna att ha dem. Vi gillar dem skarpt och får många positiva kommentarer, säger Bill. 

Satsar på snygga och funktionella möbler

Att möbler och annan inredning ska ha ett visst märke är långt ifrån något måste för paret, som både handlar på de stora kedjorna och satsar på mer noggrant utvalda detaljer. Genomgående köper de sådant som de verkligen tycker om och kan tänka sig att ha länge, men det ska vara både snygga och funktionella möbler och prylar. Ibland hittar de något som de känner att de ”bara måste ha” och då är det alltid inredning som de vet kommer hålla i längden, som de inte tröttnar på. 

– Nu har vi bott in oss här och det känns som om vi kommer stanna länge. Att ha en så här fin våning med citynära läge är verkligen att sätta guldkant på vardagen, avslutar paret. 

 

Paret gillar att tillföra färg i inredningen med några väl utvalda kulörer. Gul stol från Kartell. Vägghyllor köpta i butiken Moore i Västervik. Foto: JESSICA HOLM

 

Foto: JESSICA HOLM

 

Många olika material i inredningen sätter stilen i parets våning. Fladdermusfåtölj i läder från EM Home, vägghylla i metall från Bruka design. Foto: JESSICA HOLM

 

Bill och Anettes sovrum ligger innanför vardagsrummet. Här har paret lampor, både taklampa och golvlampa, från Ljusexperten i Linköping. Överkast, kuddar och pall Newport. Tavlan har paret fått i present. Foto: JESSICA HOLM

LÄS MER: Anna Kinberg Batra dissar tvätthögarna för familjemys 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!