Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Matplatsen ligger i direkt anslutning till hallen och de vita väggarna blir en fin kontrast mot de mörka nyanserna i hallen. Stolarna Gemla är 80-talsfynd som klätts med ulltyg från norska Gudbrandsdalen.Matplatsen ligger i direkt anslutning till hallen och de vita väggarna blir en fin kontrast mot de mörka nyanserna i hallen. Stolarna Gemla är 80-talsfynd som klätts med ulltyg från norska Gudbrandsdalen.Matplatsen ligger i direkt anslutning till hallen och de vita väggarna blir en fin kontrast mot de mörka nyanserna i hallen. Stolarna Gemla är 80-talsfynd som klätts med ulltyg från norska Gudbrandsdalen.
Annas utbildning inom möbelrenovering har kommit väl till pass och hon och Jörgen har inrett med en personlig mix av gammalt och nytt.Annas utbildning inom möbelrenovering har kommit väl till pass och hon och Jörgen har inrett med en personlig mix av gammalt och nytt.Annas utbildning inom möbelrenovering har kommit väl till pass och hon och Jörgen har inrett med en personlig mix av gammalt och nytt.
Två enkla glödlampor i stället för en lampa skapar en luftig känsla över matbordet.Två enkla glödlampor i stället för en lampa skapar en luftig känsla över matbordet.Två enkla glödlampor i stället för en lampa skapar en luftig känsla över matbordet.
I hallen är några små hyllplan uppsatta som avställningsyta till både prylar och som praktisk förvaringslösning.I hallen är några små hyllplan uppsatta som avställningsyta till både prylar och som praktisk förvaringslösning.I hallen är några små hyllplan uppsatta som avställningsyta till både prylar och som praktisk förvaringslösning.
Schäslongen Tub är ritad och tillverkad av Anna, och är hennes examensarbete från Träakademien 2012. Den har en front som man kan sätta dit för att få riktig badkarskänsla. Kudde i tyget Kilim från Linwood, pläd i tyg från Belgian linen.Schäslongen Tub är ritad och tillverkad av Anna, och är hennes examensarbete från Träakademien 2012. Den har en front som man kan sätta dit för att få riktig badkarskänsla. Kudde i tyget Kilim från Linwood, pläd i tyg från Belgian linen.Schäslongen Tub är ritad och tillverkad av Anna, och är hennes examensarbete från Träakademien 2012. Den har en front som man kan sätta dit för att få riktig badkarskänsla. Kudde i tyget Kilim från Linwood, pläd i tyg från Belgian linen.
Skåpet är ett auktionsfynd som Anna övertagit från en vän.Skåpet är ett auktionsfynd som Anna övertagit från en vän.Skåpet är ett auktionsfynd som Anna övertagit från en vän.
På enkla, vita konsolhyllor samsas praktiska och vackra saker.På enkla, vita konsolhyllor samsas praktiska och vackra saker.På enkla, vita konsolhyllor samsas praktiska och vackra saker.
Svart och vitt i vardagsrummet mjukas upp med mycket gröna växter och en generös, gul sammetssoffa. Ljusslingor är effektfullt mot en svart vägg.Svart och vitt i vardagsrummet mjukas upp med mycket gröna växter och en generös, gul sammetssoffa. Ljusslingor är effektfullt mot en svart vägg.Svart och vitt i vardagsrummet mjukas upp med mycket gröna växter och en generös, gul sammetssoffa. Ljusslingor är effektfullt mot en svart vägg.
Köksön har Anna och Jörgen byggt av mdf med en toppskiva av carrara­marmor. Skärbrädan har en vän till familjen gjort.Köksön har Anna och Jörgen byggt av mdf med en toppskiva av carrara­marmor. Skärbrädan har en vän till familjen gjort.Köksön har Anna och Jörgen byggt av mdf med en toppskiva av carrara­marmor. Skärbrädan har en vän till familjen gjort.
Stolen stod i förra hyresgästens förråd och har fått ny stoppning och skinnsits. Draperi av tyget Lucious land från Jab döljer tvätt­stugan i före detta pigrummet. Golvet är målat med färgen Annie Sloan chalk paint Paris grey och lackat.Stolen stod i förra hyresgästens förråd och har fått ny stoppning och skinnsits. Draperi av tyget Lucious land från Jab döljer tvätt­stugan i före detta pigrummet. Golvet är målat med färgen Annie Sloan chalk paint Paris grey och lackat.Stolen stod i förra hyresgästens förråd och har fått ny stoppning och skinnsits. Draperi av tyget Lucious land från Jab döljer tvätt­stugan i före detta pigrummet. Golvet är målat med färgen Annie Sloan chalk paint Paris grey och lackat.
Gungstolen i sovrummet har Anna ärvt av sin mormor och klätt i tyg från Linwood. Lampa från Ikea.Gungstolen i sovrummet har Anna ärvt av sin mormor och klätt i tyg från Linwood. Lampa från Ikea.Gungstolen i sovrummet har Anna ärvt av sin mormor och klätt i tyg från Linwood. Lampa från Ikea.
Arbetsdelen i köket är ett 80-talskök med ommålade luckor. För att få en känsla av rymd har överskåpen ersatts av hyllor från Ikea.Arbetsdelen i köket är ett 80-talskök med ommålade luckor. För att få en känsla av rymd har överskåpen ersatts av hyllor från Ikea.Arbetsdelen i köket är ett 80-talskök med ommålade luckor. För att få en känsla av rymd har överskåpen ersatts av hyllor från Ikea.
En gammal lampa har fått nytt liv som tavel­belysning. Print Peacock av Camilla Edfors.En gammal lampa har fått nytt liv som tavel­belysning. Print Peacock av Camilla Edfors.En gammal lampa har fått nytt liv som tavel­belysning. Print Peacock av Camilla Edfors.
Anna skrapade bort färgen från gavlarna på den klassiska Stringhyllan. Lampa från Ellos.Anna skrapade bort färgen från gavlarna på den klassiska Stringhyllan. Lampa från Ellos.Anna skrapade bort färgen från gavlarna på den klassiska Stringhyllan. Lampa från Ellos.
Den mörka fondväggen framhäver möblerna. Bordet är byggt av hyllplan i furu från Biltema och benbockar Lerberg från Ikea. Sjuanstolarna är Blocket-fynd som renoverats av Anna och som klätts med skinn från Tärnsjö garveri. Matta Alvine Ruta från Ikea.Den mörka fondväggen framhäver möblerna. Bordet är byggt av hyllplan i furu från Biltema och benbockar Lerberg från Ikea. Sjuanstolarna är Blocket-fynd som renoverats av Anna och som klätts med skinn från Tärnsjö garveri. Matta Alvine Ruta från Ikea.Den mörka fondväggen framhäver möblerna. Bordet är byggt av hyllplan i furu från Biltema och benbockar Lerberg från Ikea. Sjuanstolarna är Blocket-fynd som renoverats av Anna och som klätts med skinn från Tärnsjö garveri. Matta Alvine Ruta från Ikea.
Under hyllplanet i sovrummet hänger jeans på rad, både dekorativt och praktiskt.Under hyllplanet i sovrummet hänger jeans på rad, både dekorativt och praktiskt.Under hyllplanet i sovrummet hänger jeans på rad, både dekorativt och praktiskt.
1 AV 16
Matplatsen ligger i direkt anslutning till hallen och de vita väggarna blir en fin kontrast mot de mörka nyanserna i hallen. Stolarna Gemla är 80-talsfynd som klätts med ulltyg från norska Gudbrandsdalen.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
2 AV 16
Annas utbildning inom möbelrenovering har kommit väl till pass och hon och Jörgen har inrett med en personlig mix av gammalt och nytt.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
3 AV 16
Två enkla glödlampor i stället för en lampa skapar en luftig känsla över matbordet.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
4 AV 16
I hallen är några små hyllplan uppsatta som avställningsyta till både prylar och som praktisk förvaringslösning.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
5 AV 16
Schäslongen Tub är ritad och tillverkad av Anna, och är hennes examensarbete från Träakademien 2012. Den har en front som man kan sätta dit för att få riktig badkarskänsla. Kudde i tyget Kilim från Linwood, pläd i tyg från Belgian linen.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
6 AV 16
Skåpet är ett auktionsfynd som Anna övertagit från en vän.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
7 AV 16
På enkla, vita konsolhyllor samsas praktiska och vackra saker.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
8 AV 16
Svart och vitt i vardagsrummet mjukas upp med mycket gröna växter och en generös, gul sammetssoffa. Ljusslingor är effektfullt mot en svart vägg.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
9 AV 16
Köksön har Anna och Jörgen byggt av mdf med en toppskiva av carrara­marmor. Skärbrädan har en vän till familjen gjort.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
10 AV 16
Stolen stod i förra hyresgästens förråd och har fått ny stoppning och skinnsits. Draperi av tyget Lucious land från Jab döljer tvätt­stugan i före detta pigrummet. Golvet är målat med färgen Annie Sloan chalk paint Paris grey och lackat.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
11 AV 16
Gungstolen i sovrummet har Anna ärvt av sin mormor och klätt i tyg från Linwood. Lampa från Ikea.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
12 AV 16
Arbetsdelen i köket är ett 80-talskök med ommålade luckor. För att få en känsla av rymd har överskåpen ersatts av hyllor från Ikea.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
13 AV 16
En gammal lampa har fått nytt liv som tavel­belysning. Print Peacock av Camilla Edfors.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
14 AV 16
Anna skrapade bort färgen från gavlarna på den klassiska Stringhyllan. Lampa från Ellos.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
15 AV 16
Den mörka fondväggen framhäver möblerna. Bordet är byggt av hyllplan i furu från Biltema och benbockar Lerberg från Ikea. Sjuanstolarna är Blocket-fynd som renoverats av Anna och som klätts med skinn från Tärnsjö garveri. Matta Alvine Ruta från Ikea.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
16 AV 16
Under hyllplanet i sovrummet hänger jeans på rad, både dekorativt och praktiskt.
Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM

De inreder 40-talshemmet med egen design

Den välkomnande hallen och ljusflödet genom lägenheten var det som Anna föll för. I den rymliga 40-talslägenheten i Motala har hon och sambon Jörgen inrett med många egendesignade möbler.

FAKTA

Hemma hos Anna & Jörgen

Bor i hyresrätt på 130 kvadratmeter

Här bor: Anna Forsström, 33,och Jörgen Linder, 35.

Gör: Anna är möbel­tapetserare med egna företaget Mootyg i Motala, Jörgen jobbar på piercingstudion Federal Bodypiercing i Linköping.

Bor: Hyresrätt på 130 kvadratmeter i hus byggt 1942 i Motala.

Instagram: @Mootyg.

Anna föll för utsikten genom de stora fönstren ut över Motala Ström när hon såg lägenheten första gången.

– Direkt när jag kom in i lägenheten var jag såld, säger Anna. Ljusflödet genom lägenheten och den välkomnande hallen tilltalade mig. Och när lägen­heten blev ledig 2013 var jag snabb att ta den!

 

LÄS OCKSÅ: Här är hetaste husen på Hemnet – se vad alla klickar på just nu!

"Jag har ett stort historieintresse"

Samtidigt träffade Anna sin sambo Jörgen, och i dag bor de tillsammans i lägenheten. Annas föräldrar äger fastigheten och de bor också i en av de andra lägenheterna. Tillsammans ansvarar de för underhållet och har fördelat sysslorna i familjen. Området som huset ligger i har från början tillhört Motala verkstad och i detta hus fanns Sveriges första företagshälsovård och ett tvätteri.

– När pappa var barn drog han ut en tand hos tand­läkaren i det rum som de nu har som sovrum i sin lägenhet, förklarar Anna. Och på andra sidan vägen ner mot Göta Kanal ligger kamrersbostaden och det gamla Wärdshuset som nu är restaurang. Jag är uppvuxen med verkstadsindustrin och har ett stort historieintresse, vilket gör det här till en toppenplats att bo på.

LÄS OCKSÅ: Gamla lanthandeln från sekelskiftet blev ett drömboende – kika in i läckra hemmet

Hade bott i mindre lägenheter innan

När Anna och Jörgen flyttade in 2013 hade de inte speciellt mycket med sig i bagaget eftersom båda hade bott i mindre lägenheter innan. Mycket basmöbler köptes på Ikea och har kompletterats med second hand-fynd som Anna har piffat till. Hennes utbildning inom möbelrenovering har kommit väl till pass och de har inrett med en personlig mix av gammalt och nytt.

– Vi har däremot inte ändrat så stora saker i lägen­heten, det är ju trots allt en hyresrätt, konstaterar Anna.

– Det största projektet vi har gjort är i köket där vi tog bort en dörr och en bit vägg, för att öppna upp köket mot den gamla serveringsgången. Sen har vi mest hängt av dörrar och målat om. Det jag är mest stolt över är de fiffiga lösningarna som en skjutdörr till slaskskåpet i köket, platsbyggda hyllorna i hallen och den hellånga fönsterbrädan i hallen och vardagsrummet.

Foto: / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM

Finns en tanke bakom allt

Att Anna är kreativ märks inte bara i hennes arbete med möblerna utan även i engagemanget i alla projekt hemma. Hon vill gärna göra allt själv och tvekar inte att prova på nya saker. Det är också viktigt för henne att det finns en tanke bakom allt och att inredningen harmoniserar med byggnaden.

– Inred efter hur du lever och gör det enkelt för dig. Alla har olika vanor hemma, så kolla var dina grejer alltid hamnar och jobba därifrån. Vi har det sällan stökigt hemma eftersom vi har inrett funktionellt.

– Köp grejer som ni båda gillar, fortsätter Anna. Om det kommer från Rusta eller Nordiska galleriet spelar inte så stor roll. Man mår bra i ett vackert hem, men det är bara du som kan bestämma om det är vackert för dig.

– Man blir såklart mer påverkad av trender än man tror, men vad funkar hemma? Jag gillar till exempel den industriella stilen men tycker inte att den passar till fiskbensparketten i vår lägenhet.

Badrummet står på tur att renoveras och Anna har redan en plan för hur det ska se ut.

– Jag har redan en tapet från Romo black edition som vi ska använda ovanför standardkakel. Jag hoppas det kan bli till hösten, men först ska källaren fixas så att jag kan flytta hem min tapetserarverkstad.

 

LÄS OCKSÅ: Övergivna gamla skolan säljs till vrakpris – kika in i den här!

Hittar inspiration på Instagram

När det är dags att leta inspiration till nya projekt är det Instagram och inredningsmagasin som gäller. Anna handlar helst hemifrån på nätet.

– Jag önskar att det fanns mer tid att gå på loppis och auktioner, även om jag sällan går dit "bara för att", det är onödigt att skapa renoveringsstress när jag ändå är rätt nöjd. Men framförallt skulle jag vilja vara hemma mer och njuta av mitt hem som det är, laga mer mat och ligga i min examenssoffa och läsa böcker, säger Anna.

 

LEVA&BO Shopping: Du har väl inte missat vår nya webbutik? Välkommen att handla hos LEVA&BO Shopping

 

LÄS OCKSÅ:

Flytta in i hundra år gamla "Junibacken-villan"

Se upp för fula knepet under julhandeln i Ullared

Saras genialiska idé – gjorde osynlig och luktfri kattlåda

 

Av: Tina Ågren