1 AV 16
Stugan ligger i Vejbystrand, tio minuters promenad från stranden.
Foto: Sofi Sykfont
2 AV 16
Vardagsrummet är det enda rum som är intakt efter renoveringen. Bakom skjutdörren finns ett av stugans sovrum. Över ryggstödet på Ikeasoffan ligger en filt som Stina stickat. Puffen är ett loppsfynd som Stina virkat ny klädsel till av trikåtrasor.
Foto: Sofi Sykfont
3 AV 16
Ted och Stina renoverade 50-talsvillan och fick en oerhört mysig sommarstuga.
Foto: Sofi Sykfont
4 AV 16
Stina och Ted reser mycket och köper gärna med sig små souvenirer som passar in i stugans somriga stil.
Foto: Sofi Sykfont
5 AV 16
Ärvd ljusstake, kakelplattor från Sidsid och gammal tändsticksask från Antikkulan.
Foto: Sofi Sykfont
6 AV 16
Udda keramik i samling på ett sidobord i rotting och glas. Allt från Vejby loppis.
Foto: Sofi Sykfont
7 AV 16
I hallen står en byrå från Ikea som målats vit och fått udda knoppar från Indiska. Ovanpå står ett vitrinskåp från Teds barndomshem.
Foto: Sofi Sykfont
8 AV 16
Den öppna spisen används flitigt, då familjen gärna besöker stugan även under vinterhalvåret. På väggen sitter tavlor med havs- och sommartema. Allt köpt på loppis förutom bilden av Jackie Onassis som är köpt på Louisiana i Danmark. Marockanska plattor på golv och spiselkrans kommer från Sidsid, ljuskopparna från Notre Dame i Köpenhamn. På spjällhandtaget hänger ett halsband köpt i Nice för ändamålet.
Foto: Sofi Sykfont
9 AV 16
Matplats och kök. Golvet är ett mörkbetsat och lackat brädgolv.
Foto: Sofi Sykfont
10 AV 16
Köksön byggdes av bänkskåp från Ikea och fick rejäl höjd eftersom alla i familjen är långa. För att dämpa den stora pjäsen har baksidan täckts med ett kollage av foton, vykort urklipp och teckningar med sommartema.
Foto: Sofi Sykfont
11 AV 16
Det nya köket kommer från Ikea. Kakel från Bauhaus. Skomakarlampa från loppis. I skålen står rosengeranium.
Foto: Sofi Sykfont
12 AV 16
Det stora bordet ska bytas ut mot ett tunt. "Just nu är det för mycket fyrkantiga former i köket, det behöver mjukas upp", säger Stina. Duken är ett draperi från Indiska. Affischen symboliserar Stinas uppväxt på Kullahalvön och är köpt i Sjöbutiken i Höganäs.
Foto: Sofi Sykfont
13 AV 16
Gäst- och arbetsrummet tillkom i renoveringen. Eftersom taket är öppet upp i nock och rummet litet målades tak och en bit av väggen i en mörkt gråblå nyans. På väggen Stina, 13 år, på stranden i Vejbystrand, spegel från Indiska och fiskväska från en vintagebutik i Brooklyn, New York. Överkastet är en gardin från loppis, kuddar från Ikea och loppis. Taklampan är ihopbyggd av två loppislampor.
Foto: Sofi Sykfont
14 AV 16
Mattan från Casa Marrakech gör den öppna hallen med högt i tak mer ombonad. Vid arbetsplatsen står en stol från loppis.
Foto: Sofi Sykfont
15 AV 16
Teds och Stinas sovrum är litet men funktionellt. På väggen hänger ett vitt linnetyg färgat i blå nyanser av Stina, och fäst på väggen med häftstift. "Världens enklaste sänggavel", tipsar Stina. Lampfot från loppis med skärm från Tine K home.
Foto: Sofi Sykfont
16 AV 16
Både Ted och Stina har skrivande yrken och jobbar gärna på distans från stugans lilla arbetsrum. Möbler och småtavlor är loppisfyndade. Fiskarna har Stina köpt i Marrakech.
Foto: Sofi Sykfont

De förverkligade drömmen – totalrenoverade sommarstugan

De skulle bara lägga om golvet. Det slutade med en totalrenovering – och Stina Lodén och Ted Bjarme fick en helt ”ny” sommarstuga.

Samtidigt passade de på att förverkliga en inredningsdröm.

LEVA&BO Redaktionen

I stugan i skånska Vejbystrand råder en lugn och skön stämning.  Inredningen är ljus och färgsatt efter Bjärehalvöns kust och stränder, med influenser från södra Kalifornien.

– Jag har alltid drömt om en amerikansk strandstuga, säger Stina. Nu tog jag chansen att gå hela vägen. Förut hade stugan en mer traditionell svensk stugstil, och kanske finns det de som tycker att jag gjorde våld på 50-talsstugan. Men den var redan så ombyggd och tillbyggd att jag tyckte att det var okej. 

 

LÄS OCKSÅ: 10 finaste husen under 3 miljoner kronor

Saknar "skruttstugan" ändå

Det är nu drygt två år sedan sommarstugan genomgick en totalrenovering, då i princip allt förutom badrummet gjordes om. Man skulle kunna säga att det enda som finns kvar av den gamla stugan är dess ytterväggar. 

– Vi har fått en helt ny stuga, som vi älskar, men jag måste ändå erkänna att ibland kan jag faktiskt sakna vår gamla skruttstuga. För även om vi fått det mycket mer bekvämt nu, så gillade vi det anspråkslösa och enkla med den gamla. Det var så kravlöst på något vis. Här har barnen röjt runt på sommarloven, vi har haft helt underbara somrar här. Men mögeldoften saknar vi inte!

Barnen är i dag stora, och tillbringar inte lika mycket tid i sommarstugan med sina föräldrar. Joar och Viggo trivs bäst hemma i radhuset i Lund på somrarna och när de kommer hit är det oftast under kortare perioder.

– Vi har helt enkelt kommit till en ny fas i livet. Just nu är vi fyra vuxna i familjen och då är det faktiskt riktigt skönt att ha en stuga att åka till ibland. På så vis får både killarna och vi utrymme och möjlighet att leva våra respektive liv som vi vill. 

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan du bli ägare till kapellet från 1930

"Vi har världens bästa grannar"

– Men även om de inte är här lika mycket som förr så älskar de stugan. Genom åren har vi flyttat en hel del, men stugan har alltid varit vår fasta punkt. Den är en viktig del i vårt familjeliv och i framtiden hoppas, och tror, jag att de kommer vilja vara här mer igen. 

Att göra om stugans planlösning var något familjen funderat på sedan de köpte stugan för snart 15 år sedan. Då fanns bara ett, litet sovrum och köket var stort, öppet och tog många kvadratmetrar i anspråk. Men att renoveringen skulle bli så omfattande var ingenting som var planerat för den här gången.

– Vi skulle bara lägga ett nytt golv. Men när vi tog bort det gamla hittade vi mögliga gamla tidningar och bananlådor, även i väggarna hade man ”isolerat” på det viset. Vi fick gjuta en ny betonggrund och så bestämde vi oss för att det var lika bra att gå hela vägen och få till den där planlösningen vi egentligen velat ha hela tiden.

Ted och Stina framhåller vikten av att be om hjälp. 

– Det är lätt att drabbas av panik inför ett så stort projekt. Vi knackade på hos vår granne som är pensionerad besiktningsman, och vi är så tacksamma för hans engagemang och expertråd genom hela renoveringen. Vi har världens bästa grannar!

Foto: Sofi Sykfont

 

LÄS OCKSÅ: Köp maffiga 1800-talsgården – och bli granne med kungen

Byggde ett nytt sovrum

De valde att flytta kök och matplats, vilket frigjorde en så stor yta att de kunde bygga både ett sovrum och ett gästrum med kontor på den platsen. 

– I stugans originalutförande låg köket faktiskt där det ligger i dag, mot trädgården.  Dessutom är jag glad för att vi lyckades få till ett extrarum, som vi kan ha både till gäster och som kontor. Både Ted och jag åker hit då och då för att sitta och skriva i lugn och ro.  

Stinas stora hobby är, och har alltid varit, handarbete. Runt om i stugan ser man resultaten av hennes projekt i form av virkade puffar, filtar och mattor. De personliga inredningsdetaljerna, rymden i rummen med öppet upp i nock och synliga takbjälkar, i kombination med färgglada inslag ger hemmet karaktär. Och även om stugan används flitigast under sommarhalvåret har renoveringen inneburit att dörrarna för ett nytt åretruntboende har öppnats. 

– På sikt tror jag nog att Ted och jag kommer att flytta hit permanent. Vi vill inte bo för stort och det här är perfekt för oss två, samtidigt som det finns plats när killarna kommer på besök, och de har sin historia här, säger Stina.

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan mystiska ödehuset bli ditt

Renoverad 50-talsvilla

Namn: Stina Lodén och Ted Bjarme, båda 49 år

Gör: Stina och Ted arbetar båda som redaktörer i egna företag, Stina bloggar hos Designbloggarna.se på www.stinastradar.se

Familj: Sönerna Joar, 21 år, och Viggo, 18 år. 

Bor: I radhus i Lund.

Sommarhuset: Byggt 1958, tillbyggd och renoverad löpande sedan 90-talet. 60 kvm, 4 r o k samt gäststuga. 

Vatten och avlopp: Kommunalt.

 

Av: Anna Braun