Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 15
Sällskapsrummet har sex fönster i tre väderstreck så även om det inte är sommar så har man härligt ljusinsläpp. Divanen är från Ikea, ullplädarna från Mio. Kuddar i linne från H&M home.
Foto: Carina Olander
2 AV 15
Från början var huset grönt med röda knutar, så paret bestämde sig för att måla det i en mer klassisk färgställning. Och grått är ju också en favoritfärg.
Foto: Carina Olander
3 AV 15
Familjen Färninger slog till direkt på huset när det var visning, och det har de aldrig ångrat. De älskar sitt hus på Värmdö utanför Stockholm.
Foto: Carina Olander
4 AV 15
Köket har fått en minimakeover med nya luckor, beslag och nytt kakel i väntan på köksrenoveringen som ska ske under 2018. Kök från Ikea. Knopplisterna har Roger tillverkat, där hänger köksredskap för den dagliga matlagningen.
Foto: Carina Olander
5 AV 15
Väggar och pärlspont är målade i samma grå nyans. Barnens stolar är Ikeas Urban av Carl Öjerstam samt Brio Grow som har slutat tillverkas.
Foto: Carina Olander
6 AV 15
"Det är Roger som lagar i princip all mat i vårt hem. Jag skulle säga att det är hans näst största intresse efter båten", säger Emelie.
Foto: Carina Olander
7 AV 15
Matsalen har fem stora fönster som släpper in mycket ljus. Bordet kommer från Ikea Norden, stolar Eames, linneduk från Hemtex, Vas Pallo från Skruf. Taklampor från GUBI.
Foto: Carina Olander
8 AV 15
Längs med väggen i det stora sällskapsrummet löper en fem meter lång trähylla som fungerar som både bokhylla och sidebord. Fåtöljen är från italienska Gervasoni. Bakom den skymtar en stringhylla. Tavlorna bakom är arvegods.
Foto: Carina Olander
9 AV 15
"Soffan är oerhört skön att sitta i och vi hamnar gärna här efter maten" säger Emelie. Bordet är från Department. Linnegardiner samt linnekudde H&M home. Ullmatta från Rugvista. Kruka Cloudy av Hanna Wessman.
Foto: Carina Olander
10 AV 15
Vasen Äng från Klong, i glas och mässing, samt ett svart prydnadsekollon från Svenskt tenn.
Foto: Carina Olander
11 AV 15
Tapeten i bakgrunden kommer från William Morris. Sängen är från Boom inredning. Säng- himmeln är infärgad med textilfärg, den och sängkappan är från Ellos. Kuddar i linne från H&M home. Sänglamporna är från Lampan.se.
Foto: Carina Olander
12 AV 15
Uppe på andra våningen, på punchverandan, precis ovanför trappan finns en liten kontorsplats där Emelie gärna sitter och pysslar när tid och lust finns. Stol och skrivbord från Ikea. Lampa från Ellos.
Foto: Carina Olander
13 AV 15
Sänglamporna är från Lampan.se, hyllan är från Hay. Doftljus från Granit. Kuddar från H&M home.
Foto: Carina Olander
14 AV 15
Gästbadrummet är ny-renoverat. Med marmor-kakel och stenkeramik på golvet, i grått så klart.
Foto: Carina Olander
15 AV 15
Roger har platsbyggt en bokhylla i Elvas rum där det tidigare var en dörr. Mobil med glober i taket från Artilleriet. Matta från Ikea. Stolen är ifrån Mio.
Foto: Carina Olander

De förvandlade två sommarstugor till en pampig villa

Det som ursprungligen var två sommarstugor från 70-talet har förvandlats till ett stort och härligt hem för hela familjen. Grått är favoritfärgen, både inne och utomhus, hemma hos Emelie och Roger på Värmdö.

Anna Truelsen

Emelie och Roger bor på Värmdö i ett stort, härligt hus med många vinklar och vrår. Huset består ursprungligen av två sommarstugor som byggdes ihop av tidigare ägare. När husen byggdes om valde man att inte öppna upp mellan övervåningarna utan öppnade endast upp bottenplan och valde att ha kvar en trappa i varje ände av huset som leder upp till övervåningarna.

 

LÄS OCKSÅ: Fuska dig till trendigaste och lyxigaste hemmet – så gör du!

 

- I dagsläget finns det fem sovrum, varav två är gästrum, två sällskapsrum, två badrum, kök, matsal, hall, inredd källare med tvättstuga och en "walk in closet" samt ett stort lekrum på nedervåningen där alla barnens leksaker är. Det är väldigt praktiskt när barnen är små och inte kan vara själva uppe på övervåningen och leka. När barnen har vuxit upp så får det bli ett hobbyrum, arbetsrum eller kanske ett litet bibliotek, säger Emelie.

 

Foto: Carina Olander

Ville ha hus nära vattnet

Paret flyttade in i huset i början av 2012. Det var Emelie och Rogers första gemensamma boende - de hade var sin lägenhet när de träffades.

- Planen var att köpa ett hus som låg nära vattnet eftersom vi ville köpa båt, vi planerade också för att bilda familj så det var viktigt att vi skulle kunna få plats med två, tre barn. Vi är båda uppvuxna i hus och trivs med att vara ute i naturen så kompassen pekade rätt snabbt ut mot Värmdö, säger Emelie.

Egentligen tittade de på mindre hus, i storleken 130-150 kvadratmeter och var på en visning på en gata i närheten när de av en slump såg att det gamla sommarhuset var till salu.

- Vi slog i princip till direkt, säger Emelie.

Huset var i väldigt bra skick, renoverat i omgångar, men inte alls i den stil som Emelie och Roger ville ha. För att sätta sin prägel på huset anlitade de hantverkare till att slipa och lacka trägolven på nedervåningen med en matt ljus, nästan vit nyans. Samtidigt målade de om väggarna i det stora allrummet på nedervåningen samt väggarna i hallen på ena övervåningen. Lite senare samma år anlitades hantverkare till att byta några fönster på övervåningen.

Foto: Carina Olander

 

- När vi köpte huset var det grönt med röda knutar. Personligt, men inte alls vår stil. 2014 anlitade vi målare till att måla om hela huset i ljusgrått med vita knutar. Det känns som ett ganska tidlöst val för färgen ska gärna sitta där i över tio år.

Utöver det så har de målat om i alla rum i huset sedan de flyttade in.

- Jag står för målningsarbetet och tapetseringen medan Roger bygger.

 

Badrum med granitkeramik

Paret satsade på ett jättestort badrum som rymmer allt. Det största badkaret de kunde hitta, dubbla handfat, separat takdusch, toalett och mycket förvaring, samt plats för skötbord och ett citronträd.

- Det andra badrummet klädde vi in i klinker i granitkeramik som är tåligare än marmor, säger Emelie.

Paret har gjort om i princip allt i huset och i år ville de göra om köket, men de var tvungna att tänka om både en och två gånger då de insåg att de behövde göra om värmesystemet.

- Vi har valt att dela upp renoveringen i etapper och gör något varje år. Nu har vi gjort två rätt stora saker med två nya badrum och nytt värmesystem de senaste 1,5 åren så i år blir det lite mindre ingrepp.

Nästa år har de planerat att byta golv i kök och matsal, ta upp ett nytt fönster i köket samt byta hela köket. Målet är att huset ska kännas modernt men ändå personligt.

- Vi har spröjsade fönster men samtidigt en ganska minimalistisk inredningsstil, säger Emelie.

 

Foto: Carina Olander

 

LÄS OCKSÅ: 

Kändisparet Ellen och Portia säljer lyxvillan – kika in!

Åsa tyckte att Ikeas lampa var ful – gjorde om den till en succé

15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal

Hemma hos familjen Färninger

Här bor: Emelie 29, Roger 38, barnen Elva, 3 och Estrid, 2 samt katterna Milton och Ingo.

Gör: Emelie är IT-upphandlare och Roger arbetar som HR-partner.

Hemmet: Hus på 210 kvad-ratmeter. Byggt 1976.

Instagram: @Itsprettygreyish.