Evelinas och Peters hus har byggts ut i omgångar och fått en ordentlig make over på både utsidan och insidan. Det ursprungliga soldattorpet är i dag en pampig villa.
1 av 2: Evelinas och Peters hus har byggts ut i omgångar och fått en ordentlig make over på både utsidan och insidan. Det ursprungliga soldattorpet är i dag en pampig villa. Foto: JONAS LUNDBERG
I orangeriet finns plats för både odling och umgänge.
2 av 2: I orangeriet finns plats för både odling och umgänge. Foto: JONAS LUNDBERG

De förvandlade det gamla soldattorpet till pampig villa

Det gamla soldattorpet Mosjölund utanför Tingsryd har fått en rejäl ansiktslyftning i Peter och Evelinas vård. Efter många timmar av renovering har paret skapat ett vackert hem med personlig inredning i varje vrå.

Hur gammalt familjen Mosbaeks hus egentligen är, är det ingen som riktigt vet. Att det är riktigt gammalt råder dock ingen tvekan om – många detaljer i huset och på gården skvallrar om det. Huset är ursprungligen ett litet soldattorp, men har vuxit med åren vilket även ägorna har gjort. I dag är det en jordbruksfastighet med både skog och åkermark.

– Flera soldater har levt här med sina familjer förr i tiden. Men när vår äldsta son Helmer föddes hade det inte funnits småbarn på Mosjölund på femtio år, så det var verkligen på tiden. Det här stället är som gjort för en familj, säger Evelina.

HEMMA HOS EVELINA OCH PETER

Här bor: Evelina Mosbaek och Peter Karlsson med barnen Helmer, 15, Nils, 13, och Doris, 10, samt två kor av rasen highland cattle, två katter och hunden Millie.

Gör: Evelina är mellanstadielärare och Peter vikarierande lärare.

Var: Utanför Tingsryd i Småland.

Bor: På en gård på 150 kvm. Instagram: @emakeriet.

Familjen har tre barn, här är Evelina och Peter med dottern Doris. Foto: Jonas Lundberg
Den lantliga känslan förstärks av kossorna som betar utanför huset. Foto: Jonas Lundberg

Platsen där Evelina och Peter bor är en riktig idyll. Gärdsgårdar hägnar in hagarna där två kossor av rasen highland cattles fridfullt betar på ytor som sträcker sig från trädgården ända ner till den glittrande Mosjön.

Att Evelina och Peter trivs på landet råder inga tvivel om. De har anlagt en fantastisk trädgård, där det finns något för alla. Poolen på framsidan av huset används flitigt på sommaren och strax intill finns en utomhusdusch som Peter har byggt.

På baksidan ligger familjens köksträdgård som dignar av grönsaker, allt från zucchini till sallad. Och mitt i köksträdgården ligger ett vackert orangeri med ett rustikt stengolv. Här är det inte odling som är fokus, även om det finns en och annan planta, utan det är umgänge som gäller. I orangeriet har paret skapat en plats att sitta och äta gott med familj och vänner, omgärdade av vinrankans blad som klättrar under taket. Husets förra ägare var en god vän till Peters föräldrar. När ägaren, som var barnlös, gick bort fick Evelina och Peter chansen att köpa gården. Våren 2003 fick paret tillträde och i slutet av augusti samma år flyttade de in. Då hade de ägnat många timmar åt att renovera.

Det var tur att han lyckades få med mig på husköpet. Det ångrar jag inte i dag.

– Husets förra ägare hade ett sommarhus i Spanien där han tillbringade en stor del av sin tid. Det gjorde att gården långa perioder stod obebodd. Allt var i så stort behov av renovering att jag vid första anblicken inte ens kunde tänka mig att gå in i huset! Jag var inte alls intresserad av att köpa stället, men Peter såg gårdens potential och läget, med vacker natur och närhet till byn, som mer värt än husets skick. Det var tur att han lyckades få med mig på husköpet. Det ångrar jag inte i dag, säger Evelina.

Från flera rum i huset har familjen sjöutsikt. "Vi älskar utsikten mot sjön, det är så mysigt att sitta här och äta och bli ett med naturen", säger Evelina. Foto: JONAS LUNDBERG
Parets inredningsstil är ombytlig och förändras ständigt. Huset har gått igenom många olika stilar. Numera är parets stil en blandning av allt de gillar. Mycket minnen och arvegods. "Jag gillar att sätta fram en vas som tillhört Peters mormors mor Matilda eller låta barnen dricka ur samma glas som jag drack ur som barn hos min farmor Frida." Foto: JONAS LUNDBERG

 

Så fort paret fick tillträde började de som sagt att renovera och fortsatte efter att de flyttat in. Allt har gjorts flera gånger om, som Evelina uttrycker det ... Köket och toaletten stod först på listan. Väggar togs ner och under en period stod toaletten kvar mitt på golvet utan några skyddande väggar runtom.

När Evelina och Peter hade bott i huset i ett år föddes deras första son. Och utmaningen att renovera med småbarn i huset startade. I takt med att familjen växte ökade behovet av utrymme. Peter gjorde en utbyggnad med tvättstuga, sovrum och en extra toalett. Något år senare byggdes huset ut ytterligare med en matrumsdel med glaspartier ut mot sjön.

Vår förhoppning är att vi aldrig blir färdiga utan att vi alltid kommer att ha små projekt på gång.
Köket är personligt inrett med många hemmabyggen och charmiga loppisfynd. I bakgrunden syns en tapet med fågelmönster av William Morris. ”När det kommer till tapeter är jag lite ombytlig. Till slut tröttnade Peter på att hjälpa mig titt som tätt så numera är jag en hejare på att tapetsera själv”, säger Evelina. Foto: JONAS LUNDBERG
På den gamla vedspisen står ett samling kära arvegods. Foto: JONAS LUNDBERG
Från Tingsryd är det inte långt till Ronneby. Grytor från Ronneby bruk hänger framme på krokar och finns nära till hands vid matlagningen. Foto: JONAS LUNDBERG
Mässingsfågeln matchar tapeten med fågelmönster av William Morris. Foto: JONAS LUNDBERG

– Vi har inte haft någon tydlig plan över hur slutresultatet skulle bli, utan allt har fått växa fram i takt med att de olika projekten och idéerna har avlöst varandra. Vårt hem är under ständig förvandling och vi är nog inte klara än på långa vägar, säger Evelina.

– När vi flyttade in frågade jag otåligt Peter hur många år han trodde att det skulle ta innan vi var ”klara” med huset. När han sa tio år trodde jag att han skämtade! Så här femton år senare vet jag att han hade lite rätt, men även lite fel. Renoveringen tog mycket längre tid än vad jag hade tänkt mig, men vi anser ju fortfarande inte att vi är färdiga. Vår förhoppning är att vi aldrig blir färdiga utan att vi alltid kommer att ha små projekt på gång, säger Evelina.

I dottern Doris rum är det pastellfärger som gäller. Foto: JONAS LUNDBERG
Tapet Leicester Woad Sage av William Morris. Foto: JONAS LUNDBERG
Nattduksbordet är en gammal möbel från tryckeriet i Tingsryd. Ljusstaken är tillverkad av en retrokopp som limmats fast på en gammal symaskinslåda. Foto: JONAS LUNDBERG
När paret renoverade badrummet hade de svårt att hitta en kommod som de ville ha. Det slutade med att Peter byggde en av ett underskåp från Lions loppis. Foto: JONAS LUNDBERG

Paret har gjort i stort sett allt själva och lärt sig allt eftersom. Peter har med mycket övning blivit grym på att bygga. Han har själv byggt glasverandan, tillbyggnaden på baksidan, ett växthus, en pergola och matrummet med de stora glaspartierna.

– När det kommer till tapeter är jag ombytlig. Till slut tröttnade Peter på att hjälpa mig titt som tätt, så numera är jag en hejare på att tapetsera själv. Och målningsjobben inomhus har jag gjort. Jag har exempelvis målat schackrutiga golv. Vi har även fått hjälp av kompisar – det är vi tacksamma för – och enbart behövt anlita hantverkare till det som varit tvunget, berättar Evelina.

Peter och Evelina har verkligen gett husets insida en total makeover. Men även trädgården har genomgått en total förvandling. Granarna som växte ända in på husknuten är borta. Och där det inte fanns någonting som man kunde kalla trädgård ligger nu en ljuvlig köksträdgård, vackra rabatter och gräsmattor.

– Men det fanns faktiskt en gammal jasminbuske när vi kom hit, och den står kvar än i dag, säger Evelina.

I orangeriet finns plats för odling, men fram för allt är det ett rum för umgänge. "Hela vinterhalvåret längtar vi efter att få sitta här ute i grönskan och dofterna. Det är ljuvligt", säger Evelina. Foto: JONAS LUNDBERG
En ljuvlig banankaka serverad på en rustik skärbräda. Tillbehören serveras i Evelinas keramik. Foto: JONAS LUNDBERG
Växthuset är byggt av gamla fönster som paret har fått av Evelinas pappa. Evelina skrapade, kittade och målade om dem, medan Peter var den som ritade och byggde växthuset. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Erica renoverade slitna 1800-talsvillan – fick tillbaka husets själ

LÄS MER: Så förvandlade Jennie fallfärdiga ladan till en mysig festplats 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!