De förvandlade 70-talshuset till en lantlig dröm

Reija Karjalainen bor i en villa på cirka 240 kvadrat i Kronhem utanför Knivsta.

Foto: Cornelia Nordström

1 av 14: Reija Karjalainen bor i en villa på cirka 240 kvadrat i Kronhem utanför Knivsta.

Huset från 70-talet har renoverats i omgångar. Den välkomnande farstukvisten och utsiktsrummet på övervåningen är tillbyggt.

Foto: Cornelia Nordström

2 av 14: Huset från 70-talet har renoverats i omgångar. Den välkomnande farstukvisten och utsiktsrummet på övervåningen är tillbyggt.

I hallen möts man av en vacker kakelugn. "Här eldar vi varje morgon", säger Reija.

Foto: Cornelia Nordström

3 av 14: I hallen möts man av en vacker kakelugn. "Här eldar vi varje morgon", säger Reija.

Tavlan The last dance målade Reija efter en av sina utställningar I New York. "Jag tycker jättemycket om The last dance. Kanske för att jag får en förnimmelse av New York. Det var ett rätt stort party där på vernissagen - och lite roligt att få uppleva det glamorösa när champagnen flödade!" Nu kan du köpa tavlan The last dance i LEVA & BO:s webbutik.

Foto: Cornelia Nordström

4 av 14: Tavlan The last dance målade Reija efter en av sina utställningar I New York. "Jag tycker jättemycket om The last dance. Kanske för att jag får en förnimmelse av New York. Det var ett rätt stort party där på vernissagen - och lite roligt att få uppleva det glamorösa när champagnen flödade!" Nu kan du köpa tavlan The last dance i LEVA & BO:s webbutik.

De gröna dörrarna blir ett fint blickfång både från insidan och utsidan.

Foto: Cornelia Nordström

5 av 14: De gröna dörrarna blir ett fint blickfång både från insidan och utsidan.

I uterummet samsas flera designklassiker med rustika möbler. Sticklingar av Mårbackapelargoner drivs upp i Prins Eugens Waldemarsuddekrukan och taklampan Montage av Josef Frank kommer från Svenskt tenn.

Foto: Cornelia Nordström

6 av 14: I uterummet samsas flera designklassiker med rustika möbler. Sticklingar av Mårbackapelargoner drivs upp i Prins Eugens Waldemarsuddekrukan och taklampan Montage av Josef Frank kommer från Svenskt tenn.

Det lanliga köket har Reija ritat själv. "Vi byggde köket för 15 år sedan och jag tycker fortfarande lika mycket om det."

Foto: Cornelia Nordström

7 av 14: Det lanliga köket har Reija ritat själv. "Vi byggde köket för 15 år sedan och jag tycker fortfarande lika mycket om det."

Nästan hela över­våningen består av ett rum - ett kombinerat sovrum och tv-rum.

Foto: Cornelia Nordström

8 av 14: Nästan hela över­våningen består av ett rum - ett kombinerat sovrum och tv-rum.

Snäckorna är samlade under somrarnas semestrar i Danmark. Den lilla pallen är klädd i zebrarandigt tyg från Svenskt tenn.

Foto: Cornelia Nordström

9 av 14: Snäckorna är samlade under somrarnas semestrar i Danmark. Den lilla pallen är klädd i zebrarandigt tyg från Svenskt tenn.

Ett hörn i sonens sovrum är dekorerat med blommor, fåglar och skimrande detaljer. "Det är ett bronspulver som jag blandar ut. Ett inslag som jag har haft ända sedan jag började måla."

Foto: Cornelia Nordström

10 av 14: Ett hörn i sonens sovrum är dekorerat med blommor, fåglar och skimrande detaljer. "Det är ett bronspulver som jag blandar ut. Ett inslag som jag har haft ända sedan jag började måla."

Reija ritar med kolpenna direkt mot linneduk och penslar sedan ett tunt lager med oljefärg. "Kolpennan går inte att sudda så det blir vad det blir. Det gäller att tänka till för det är verkligen ögonblicks­bilder."

Foto: Cornelia Nordström

11 av 14: Reija ritar med kolpenna direkt mot linneduk och penslar sedan ett tunt lager med oljefärg. "Kolpennan går inte att sudda så det blir vad det blir. Det gäller att tänka till för det är verkligen ögonblicks­bilder."

Garaget bredvid huset byggdes om till ateljé.

Foto: Cornelia Nordström

12 av 14: Garaget bredvid huset byggdes om till ateljé.

I Lilla galleriet tar Reija emot besökare första söndagen i varje månad. Nu kan du köpa tavlan Woman in kimono i LEVA&BO:s webbutik.

Foto: Cornelia Nordström

13 av 14: I Lilla galleriet tar Reija emot besökare första söndagen i varje månad. Nu kan du köpa tavlan Woman in kimono i LEVA&BO:s webbutik.

Reija målar gärna fest och härliga mingel.

Foto: Cornelia Nordström

14 av 14: Reija målar gärna fest och härliga mingel.

Med fantastisk utsikt över åkermark och omgivande hästgårdar bor konstnären Reija Karjalainen med sin familj.

Tillsammans med maken har hon gjort allt för att det ordinära 70-talshuset i Kronhem utanför Knivsta ska se lantligt ut.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

För 20 år sedan flyttade Reija in i maken Håkans egenbyggda hus från 1978.

– Jag har aldrig varit speciellt förtjust i 70-talshus och det här var ett prakt- exemplar. Men vi har lyckats trolla bort det!

Takets lutning avslöjar fortfarande byggåret – annars är huset förvandlat till en lantlig dröm.

 

HÄR kan du köpa Reijas målningar i LEVA&BO:s webbutik! 

Veranda i stället för bröllopsresa

Den gamla balkongen har ersatts av en välkomnande förstukvist med klargröna pardörrar och på gaveln har en punschveranda tillkommit med spröjsade fönster, matplats och soffgrupp.

Paret byggde verandan i stället för att åka på bröllopsresa.

– Vi satt ute i var sin däckstol och pratade om hur trevligt det är med en liten punschveranda. Så tog vi våra vinglas och gick över hit och började stega.

I takt med att Reija och Håkan drömde om verandan växte den i storlek.

– Så den blev mycket större än vi hade tänkt från början!

Nu njuter hela familjen av det rymliga rummet.

– Här har vi familjemiddagar och umgås. Vi sitter ofta med levande ljus och bara kurar skymning. Och nu börjar den här årstiden när man kan sitta och se på fåglar.

Använder huset som konstvisning

Till en början använde Reija verandan som ateljé men rummet blev snabbt familjens favorit och Reija kände att hon behövde flytta på sig. Paret byggde om garaget till ateljé och nu målar Reija hemifrån på heltid.

Mellan punschverandan och köket hänger flera av Reijas tavlor i rummet som kallas "Lilla galleriet". För att få ett fint flöde av dagsljus har paret öppnat upp och satt in stora fönsterdörrar. Här tar Reija emot besökare första söndagen i varje månad.

– Det rullar på, folk kontaktar mig också när de vill komma och titta.

Vad vill du att folk ska känna när de ser din konst?

– Jag struntar faktiskt i det. Jag målar det som jag tycker om att måla. Sedan är det jättekul och häftigt när människor gillar det jag gör – när de tycker om tavlorna så mycket att de vill ha en! Jag tänker inte att jag ska tillfredsställa någon, men att jag har gjort det känns jätteroligt.

En vitmålad trappa leder upp till den luftiga övervåningen med snedtak och öppen planlösning. Här ryms parets dubbelsäng, en kamin, tv-soffa och en äldre matgrupp.

– I och med att jag började använda hemmet för konstvisning så ville vi ha en privat sfär. Så hit upp kommer man inte.

 

Foto: Cornelia Nordström

 

LÄS OCKSÅ: De förvandlade två sommarstugor till en pampig villa

Handmålad tapet av Reija

Färgskalan är genomgående ljus – en varierad mix av vitt och creme.

– Jag har alltid varit vit, faktiskt! Jag tror att jag var tio år när jag målade mitt rum vitt. Och det var innan jag hade sett det någonstans. Mina föräldrar tyckte att det var lite konstigt. Jag var nog tidigt väldigt avskalad. Nu när jag har börjat måla så märker jag att det faktiskt är rätt viktigt att färgskalan är vilsam.

I slutet av en liten korridor bor 13-årige sonen i ett rum som har prytts med en handmålad tapet av Reija. Ett härligt mönster som går i vinkel runt ett hörn.

– Han ville ha fåglar och blommor och den blev jättebra! Verkligen en rolig grej. Jag tycker om att göra mönster och får ofta höra att jag borde göra tapeter eller tyg.

Reija ritar med kolpenna direkt mot linneduk och penslar sedan ett tunt lager med oljefärg. Alla målningar är dekorerade med ett bronspulver som ger en skimrande effekt.

– Kolpennan går inte att sudda så det blir vad det blir. Det gäller att tänka till för det är verkligen ögonblicks­bilder.

Från övervåningen ser man ut över brukade åkrar - och himlen.

Reija har tidigare bott i Skåne och tycker att omgivningarna påminner henne om det skånska landskapet.

– Det är så öppet här och det är mycket himmel. Jag kan tycka att det ger mig lite Skåne. Och det är nästan som att se havet för det skiftar så. Här blir det kolsvart, och tyst. Så det är landet.

 

LÄS OCKSÅ: Fuska dig till trendigaste och lyxigaste hemmet

 

Hemma hos familjen Karjalainen

Här bor: Reija, 52, Håkan, 68, sonen Calle, 13 och katten Nessie.

Gör: Konstnär.

Aktuell: Säljer tavlor i LEVA&BO:s webbutik och har just skrivit klart en roman.

Huset: Villa på cirka 240 kvadratmeter med ateljé och pool i trädgården i Kronhem utanför Knivsta.

Instagram: @ateljereija­karjalainen.

 

LÄS OCKSÅ:

10 finaste villorna under 3 miljoner kronor

10 fina gårdar som är billigare än en etta i Stockholm

Här är årets pelargon 2017 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande