Redan 1989 gick Annika Wall förbi ett hus i egnahemsområdet Strömslund i Trollhättan och tänkte "Åh, här vill jag bo". Åren gick och genom bekanta blev familjen som bodde där hundvakter till Anders och Annikas hundar. De började prata om området och Annika sa att hon alltid velat ha hus där, varpå familjen sa: "Men vi ska sälja - är ni intresserade?"
- 2008 köpte vi det, och vi har trivts så otroligt bra, det var verkligen ett drömhus. Och så överger vi det - för ett ruckel på landet, säger hon.
Så kan det gå, när man av en slump snubblar över något som blir som en uppenbarelse i ens huvud, trots att förnuftet skriker nej.
- Jag satt på Facebook när en mäklarannons dök upp i marginalen, med en bild på en vacker allé ... Jag fastnade direkt, säger Annika.
Gammal gård utanför Trollhättan
Annika och Anders åkte och tittade på huset. Det var en gammal gård som låg utanför Trollhättan, med utsikt över Hullsjöns fågelliv. Själva boningshuset var i uselt skick. Det var trehundra meter till grannar åt vardera hållet, utsikt över jordbrukslandskapet och Hullsjöns fågelliv. Och så var det ju den där fina allén som ledde fram till huset. Varken Anders eller Annika kan förklara riktigt vad som hände den där dagen när de stod där och tittade, mer än att något föll på plats. Här ville de bo!
- Jag tror vi båda såg möjligheterna, och att det finns en sådan otrolig frihet i att bo så här, säger Anders.
Båda två förstod att boningshuset skulle bli tvunget att göras i ordning från grunden. Hela huset skalades av in till timmerstommen. Golvet grävdes ur. Sedan var det bara att börja bygga upp alltsammans, bit för bit.
- Det har varit sjukt mycket jobb, man vill helst inte tänka på det. Ändå kan jag ärligt säga att jag skulle gjort om det, för vi trivs så oerhört bra, säger Annika.
På bottenvåningen är rumsindelningen i stort sett intakt, bortsett från att Anders och Annika öppnat upp mellan rummen. Övervåningen var en råvind med pigkammare. Nu finns där ett litet allrum, två sovrum och ett blivande badrum.
- Vi har försökt återställa huset till den sortens hus man kan tänka sig att det en gång var. Till exempel med allmogefönster och breda lister, säger Annika.
Första julen i huset
Nu är det första riktiga julen sedan huset blev någorlunda klart.
- Julen är det bästa jag vet, då går jag verkligen loss ordentligt, säger Annika som både är florist och kock.
Hon fixar snygga blomsterarrangemang på löpande band, med mossa och hyacinter som utgångspunkt - det är hennes favoritväxter till jul. Utomhus blir det mycket granris - enkelt och vackert. En annan nödvändig ingrediens är levande ljus, som familjen i och för sig förbrukar ganska mycket av året om, men just i juletid är det extra viktigt.
- Växter och levande ljus, då är det i hamn, tycker jag. För min del kvittar det med julklappar, faktiskt.
Maten är givetvis också viktig. Både Annika och Anders älskar att laga mat, de har vuxna barn på varsitt håll som gärna kommer och delar deras matglädje.
- Vi kör med traditionell julmat. Sedan gör vi allt julgodis själva, som fudge och kola, och bakar massor. Julen är så viktigt just för att vi bara slappar, äter gott, umgås och spelar spel. De som vill komma får jättegärna komma, bara vi får vara här!
LÄS OCKSÅ:
- Gör rent diskmaskinen – i fyra enkla steg
- Gekås Ullared: Därför är våra priser hemliga
- Städexperten: Här är snusket i ditt hem – 5 okända platser