Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

De bytte moderna villan mot lantliv med egna höns

Lina och Kalle drömde om ett liv på landet och när det vackra gamla 1800-talshuset i byn Högsta norr om Uppsala blev till salu fanns där ingen tvekan. De bytte den moderna villan mot ett rofyllt familjeliv med höns i trädgården och vacker natur inpå knuten.

Tina Ågren

Den lilla byn Högsta norr om Uppsala har en spännande historia där myten säger att när drottning Kristina skulle rita en ny vägsträckning från Uppsala till Norrland så råkade fingrarna komma i vägen för pennan. Resultatet blev några extra kurvor på vägen till byn som påminner om riktiga Bullerbyn med sina röda hus och grönskande natur runt omkring. Här infinner sig en känsla av lugn och ro, trots att Uppsala bara ligger drygt en mil bort.

När Kalle hittade huset på Hemnet i juni för sex år sedan blev han eld och lågor. Där kunde han och Lina leva det lantliga liv de drömde om, och dessutom fanns det en stor maskinhall där Kalle, som är egenföretagare, kunde ha sina grävmaskiner som han använder i sitt jobb.

– Visningen var först i augusti samma år och det var en lång väntan, speciellt för Kalle som hela tiden pratade om huset, berättar Lina.

Hemma hos Lina Öberg & Kalle Jansson

Ålder: Lina är 37 år och Kalle är 38 år.

Yrke: Lina är ekonom och jobbar i Uppsala samt driver Instagramkontot @Mitt_Ljuva_Hem. Kalle är grävmaskinist med eget företag.

Familj: Barnen Edvin, 13 år, och William, 11 år.

Bor: I byn Högsta cirka 1,5 mil norr om Uppsala, i ett hus på 250 kvm, byggt 1875. Familjen flyttade in 2016.

Just nu: Det blir en sommar med familjen där vi stannar upp och bara njuter av sol, kattungar och livet.

Matplatsen i köket är inredd med udda möbler som köpts begagnade vid olika tillfällen. Lina har målat om kökssoffan och stolarna medan bordet har fått behålla sin charmiga patina. Fotogenlampan har Lina ärvt av sin mormor. Trasmattan och tapeten, Dellen från Duro, skapar lantlig känsla. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Parkettgolven på nedervåningen har slipats och behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja för att skapa ett ljusare intryck. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger
Ljuvligt väldoftande syrener i vitt och lila välkomnar alla besökare som stiger in genom den vita grinden. I rabatten ståtar lila alliumbollar, rosa ackleja och lavendel. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger

När det till slut blev dags för visning var det bilar överallt och många intresserade. Men både Kalle och Lina älskade huset från första stund när de äntligen fick utforska varje hörn inne och ute. Kalle såg potentialen i maskinhallen, som skulle göra vardagslivet som grävmaskinist betydligt enklare, och Lina såg husets själ med spår av andra människor och livsöden.

– Jag föll även för ljuset i huset, att det fanns två våningar och alla vackra, välbevarade detaljer så som de gamla golven och trätaken, förklarar Lina.

Vid den tiden bodde familjen i en enplansvilla i ett vanligt villaområde men längtade både efter något större och mer lantligt.

– Den nybyggda villan vi bodde i då var fin men hade absolut ingen själ eller historia, säger Lina.

Jag föll även för ljuset i huset och alla vackra, välbevarade detaljer så som de gamla golven och trätaken

Kärleken till huset i Högsta var omedelbar och de tvekade inte att ge sig in i budgivningen som blev både långvarig och dramatisk innan den fick ett lyckligt slut. Lina och Kalle vann visserligen budgivningen – men de blev överbudade på väg till kontraktsskrivningen.

– Det var några oroliga timmar innan huset blev vårt och vi kunde åka hem och fira, berättar Lina.

I Högsta finns både villor och jordbruksfastigheter, omgivna av ängar och skog. Här är avstånden mellan husen större än i nybyggda områden och trädgårdarna är uppvuxna med doftande syrener, rosenbuskar och fruktträd som ger insynsskydd.

– Det är skönt att det finns grannar här så att det inte är helt öde, men vi stör dem ändå inte när barnen leker och stojar i poolen eller om vår tupp gal tidigt på morgonen. Här kan man koppla av på ett helt annat sätt, här är det vi och naturen.

Lina och Kalle blev förälskade i huset från första stund och har renoverat det varsamt för att behålla dess själ. Snickerier och fönsterbågar i ockragult och grått är fint mot den faluröda fasaden. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger
Pallen i hallen är ett loppisfynd som Lina målat vit.Den söta tapeten kommer från Rusta. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger
Tårtkalas hör sommaren till och Lina bjuder gärna in till fest i trädgården där bordet dukats med charmigt gammaldags porslin och blommor både från den egna trädgården och från ängarna runt omkring. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger
Den stora altanen med inbyggd pool har blivit hela familjens favoritplats under sommarhalvåret och här hänger de så ofta de bara kan. Den bekväma sittgruppen i rotting kommer från Ikea. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger

När Lina och Kalle köpte huset var det i väldigt fint skick. De tidigare ägarna hade renoverat mycket men behållit många av de gamla detaljerna. Med två små barn i familjen var Lina och Kalle inte heller ute efter ett stort renoveringsprojekt men de ville ändå sätta sin egen prägel på inredningen.

– Jag ville skapa en mer enhetlig känsla där färgerna i de olika rummen harmonierade bättre och därför har de flesta ytskikten fått nya färger och tapeter. Vi har även tagit fram och renoverat de gamla trätaken i två av rummen, berättar Lina.

När jag inreder är funktion och känsla allra viktigast

Det senaste projektet har varit att slipa och vitolja alla parkettgolv på nedervåningen för att få ytterligare ljus i alla rum. Utvändigt har Kalle och Lina gjort stora och viktiga projekt som inte syns, som till exempel att installera jordvärme, nytt avlopp och ny el på hela gården. Även altanen har byggts ut med en inbyggd pool.

– Vi har också byggt ett hönshus och en hönsgård till våra nya husdjur, hönorna, berättar Lina.

Paret har gjort det mesta av renoveringen själva, förutom tapetsering i några rum samt golvslipningen som de lejde bort till fackmän. Bit för bit har de plockat fram husets själ och återskapat den lantliga charm som fanns under tidigare färg och material.

– När jag inreder är funktion och känsla allra viktigast, jag vill ha bra förvaring för att slippa ha så många saker framme och för att få ett lugnare intryck, förklarar Lina som också vill att alla i familjen ska vara bekväma och känna att det är ett levande hem som inte bara är fint att titta på.

Det rustika bordet och bänkarna har Lina och Kalle byggt själva av lösvirke. Här har de en fantastisk utsikt över det vackra jordbrukslandskapet. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger
Sovrummet är ljust och vilsamt inrett med tapet, Ludvig, från Sandbergs och genomgående vita möbler. Sängkläder från Mio. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger
Det ena av familjens två vardagsrum är ljust och inbjudande inrett med tapet, Anemone, från Midbec, soffor från Mio och matta från Ellos Soffbordet är ett loppisfynd. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger
Familjen har skaffat höns som oftast går omkring fritt och sprätter i trädgården och det är en härlig känsla att kunna gå ut och hämta egna nyvärpta ägg till frukost. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger / Cecilia Möller Kirchsteiger

Huset har fyllts med en lantlig inredning där kombinationen av vackra gammaldags möbler, mönstrade tapeter och mjuka textilier ger en varm och ombonad atmosfär. Lina fyndar ofta möbler second hand och målar om dem i en kulör som passar rummet där de ska stå.

– Jag älskar att gå på loppis och att titta på köp- och säljsidor efter möbler och andra saker och alldeles för ofta hittar jag stora, gamla skåp som jag bara måste ha, säger Lina.

Vi har verkligen lyckats få till ett hem som passar hela familjen

Hon tillägger skämtsamt att det är en lite svårhanterad och tung hobby som till och med har inneburit lyft med grävmaskin för att få upp skåp på övervåningen.

Favoritplatserna i det stora gamla huset är dels vardagsrummet, där hela familjen samlas på kvällar och lediga dagar, dels det inbjudande köket där familjen tillbringar mycket tid. På sommaren hänger de också mycket runt poolen eftersom barnen älskar att vara där.

– Vi har verkligen lyckats få till ett hem som passar hela familjen, barnen är fullt sysselsatta, Kalle har sin maskinhall och jag älskar de lantliga detaljerna med både funktion och känsla, säger Lina. 

Linas lantliga inredningstips

Välj tapeter i stället för målade väggar. Tapeter gör så mycket för ett rum och ger en mer ombonad känsla.

Plocka in växter från naturen i stället för att köpa buketter, det ger en rustik och lantlig känsla. Jag väljer buketter med blommor och gräs från dikeskanten på sommaren och små granar på vintern.

Leta efter gamla, begagnade möbler. Titta inte så mycket på möblernas färg och skick utan mer på form och funktion och fixa sedan till dem så att de passar i ditt hem.

Satsa på bra förvaring. Jag älskar stora, gamla skåp som sväljer hur många saker som helst. Dold förvaring är den bästa förvaringen, tycker jag.

Inred med vackra textilier. De mjukar upp intrycket i rummet och ger rummet värme.

Se även: