1 av 3: Det röda huset har fått en utbyggnad som gör huset T-format. Från framsidan är huskroppen fortfarande densamma. Foto: LISA BJÖRNER
2 av 3: Från den rymliga hallen ser man vardagsrummet och vidare bort mot ett lekrum. Den vackra blå pardörren är ursprungshusets gamla entrédörr. Ull- och linpläd, Lovely Linen. Tekanna, By On. Tofflor, Docksta. Soffa, Sweef. Sammetskuddar i grönt och gult, Boel & Jan. Puff, Indiska Soffbord, Ikea. Foto: LISA BJÖRNER
3 av 3

Clara och Jon byggde ut sitt 1800-talshus – blev magiskt fint

Redan när Clara och Jon flyttade in sin 1800-talsgård Wiburs i Järvsö visste de att de ville bygga ut den. Och nu har det vackra gamla huset fått ange tonen även i den nya delen – med blåmålade pardörrar, kilsågade golv och fönster i gammal stil. 

Clara och Jon har alltid drömt om en stor familj så det stod tidigt klart att huset de köpt, gården Wiburs med anor från början av 1800-talet, skulle behöva byggas ut. När de bott två år i huset och hunnit med den första grundläggande renoveringen var det dags för det stora projektet, en utbyggnad.  

– Det var viktigt för oss att huset skulle bli en enhet, och inte ”den gamla och nya delen”. Det viktigaste under planeringen med utbyggnaden var att huskropparna skulle ”gifta sig”, säger Clara.

En av snickarna de anlitat gör även ritningsjobb och har efter parets önskemål ritat upp hela utbyggnaden. 

– Det gjorde det hela så smidigt eftersom snickaren som ritade kan allt konstruktionsmässigt, vi visste att det var praktiskt möjligt redan från skisstadiet.

Hemma hos familjen Sagström/Ohlsson

Här bor: Clara Sagström och Jon Ohlsson med barnen Tura 5 år, Edda 2,5 år och lilla bebisen Asta. Här bor också hunden Joplin, en engelsk Staffordshirebullterrier.

Gör: Clara är programledare på Sveriges Radio. Jon jobbar som grundläggare i byggbranschen.

Var: Järvsö .

Huset: Gården Wiburs, troligen byggd före 1850 med en utbyggnad som blev klar 2018. Boyta 230 kvm. Namnet kommer från en smed som bott i huset.

Så här såg Clara och Jons hus ut när LEVA&BO hälsade på före utbyggnaden!

Clara med döttrarna Edda och Tura. Foto: LISA BJÖRNER
Vid den blå entrédörren till gården i Järvsö välkomnas man av Claras höstfina kransar. Stålkorg, från Korbo. Foto: LISA BJÖRNER
Familjens efterlängtade vardagsrum har nu en ny rymlig soffa. Soffa, Sweef. Sammetskuddar, Boel & Jan. Ljuskrona, Ernst. Grå ull- och linpläd och kudde i samma färgställning, Lovely Linen. Gul- och svartmönstrad kudde, äldre från Åhléns. Tofflor, Docksta. Puff, Indiska. Soffbord, Ikea. Lampan är fyndad på en loppis i Piteå för många år sedan. Sidobordet på hjul har Clara fått av sina föräldrar. Foto: LISA BJÖRNER

Det röda huset har nu blivit T-format. Från framsidan är huskroppen fortfarande densamma och utbyggnaden är centrerad på baksidan. Clara och Jon har varit noga med att få kontinuitet i bygget, inte bara när det gäller husets form och material. 

– Vi har haft samma hantverkare under utbyggnaden som under renoveringen. Det känns så tryggt och självklart.

Under några månader såg vi knappt några andra människor, bygget hade allt fokus.

Efter byggstarten behövde Clara och Jons bostad användas för att förvara och torka virke till utbyggnaden.

– Vi hade en förhoppning om att kunna bo kvar under bygget men märkte snabbt att det inte var någon bra idé med små barn. Så vi flyttade hem till mina föräldrar under augusti det året och bodde kvar hos dem tills det var färdigt, säger Clara.

– Under några månader såg vi knappt några andra människor, bygget hade allt fokus och snickarna var på plats måndag till fredag. 

Den platsbyggda bokhyllan rymmer både böcker och favoritprylar och är det bästa med vardagsrummet enligt Clara. De svarta vägglamporna har Clara beställt från en amerikansk webshop. Foto: LISA BJÖRNER
Den gamla gjutjärnsspisen ger köket karaktär. Rummet badar i ljus från de stora glasdörrarna som leder ut till altanen. Stolarna är loppisfynd. Bordduk från Linum. Gardiner, Himla. Foto: LISA BJÖRNER
Bänkskivan i köket har Clara och Jon själva gjutit i betong. Spis, ugn och kåpa, från Gorenje. Gryta, Staub. Gul grythandske, Eva Solo. Foto: LISA BJÖRNER

– En härlig grej är att jag och Jon var ett himla fint team andra gången. Vi gick ”all in” på bygget, så varje helg och ledig stund ägnades åt att måla eller hjälpa till byggnadsmässigt, säger Clara. 

En annan sak som skilde sig från första renoveringen var att Clara och Jon var mer säkra i sina beslut den här gången. De hade hunnit göra fler djupdykningar och visste precis vad de ville ha.  

– Första gången var vi så nya i husbubblan. Den här gången hade vi lärt oss mer om materialen och visste mer vad vi ville. Att välja fönster i gammal stil låg högt upp i prioritet.

En annan skillnad var att Clara och Jon valde mer naturmaterial. På många ställen i huset har de använt sig av tidstypisk linoljefärg i härliga kulörer. 

– Jag är så glad att vi har många färger, säger Clara.

Porslinet har Clara fyndat på loppis. Bordduk från Linum. Foto: LISA BJÖRNER
Hallen har blivit rymligare sedan trappan till övervåningen flyttats. Skiftningen i den gamla timmerväggen skvallrar om var den tidigare satt. Hatt- och skohyllorna har Clara och Jon ritat och byggt själva. Rosa sammetskudde, Boel & Jan. Foto: LISA BJÖRNER
Den nya hallen på ovanvåningen är rymlig och från trappan ser man de fina pardörrarna som leder in till Clara och Jons sovrum. Den inramade kroki-teckningen har en släkting till Clara gjort. Foto: LISA BJÖRNER

För att få ihop det gamla huset med den nya utbyggnaden valde de samma kilsågade golv i vardagsrummet som det som finns i hall och kök i den gamla delen. 

– Det var viktigt att hitta ett likadant för att koppla samman byggnaderna.

I Claras och Jons hus är det gamla den röda tråden utan att vara gjort efter någon särskild bok, eller särskilda regler. 

– Vi gillar att blanda gamla traditioner och saker med moderna, huset ska vara vårt hem och innehålla sånt vi tycker om.

Det bästa med utbyggnaden enligt Clara är helt klart vardagsrummet och mer specifikt bokhyllehörnet. 

– Det är något med bokhyllor. Jag blir så glad av lamporna och den fina platsen. 

Vi gillar att blanda gamla traditioner och saker med moderna, huset ska vara vårt hem och innehålla sånt vi tycker om.

Vardagsrummet som helhet har varit efterlängtat av hela familjen. Det behövdes ett rum där man kan vara många. 

– Näst på tur är att måla vardagsrummet med kalkfärg. Det blir en lite sandrostig färg, berättar Clara.

Annars är det bara lite småfix kvar i huset, som att måla vagnstycke och räcke i trappan.

Under hösten är familjen mest hemma på gården. 

– Efter den intensiva sommaren i turisttäta Järvsö är det mysigt att dona med grejer tillsammans hemma. Som att fixa ute i trädgården eller kolla på film i vårt nya vardagsrum där alla får plats, säger Clara.

Den lilla hallen på ovanvåningen med sin gamla timrade vägg har blivit ett mysigt kontor under snedtaket. Skrivbordet har Clara och Jon byggt själva. Snurrstolen är ett loppisfynd. Kudde, från Boel & Jan. Lampa, TL Woodi. Foto: LISA BJÖRNER
Dottern Eddas rum har en härlig ljusrosa nyans. Med det vita draperiet blir sängen nästan som en koja under snedtaket. Sängkläder, Lovely Linen. Senapsfärgad vattenflaska, Liewood. Tofflor, Docksta. Foto: LISA BJÖRNER
Clara och Jons sovrum ligger längst bort i utbyggnaden och har fin utsikt över åkrar och berg. Överdraget på sänggaveln har en lokal sömmerska sytt. Nattduksbordet är ett loppisfynd. Golvlampa, Watt & Veke. Taklampa, från Lampverket. Foto: LISA BJÖRNER

Är du nyfiken på hur Clara och Jons hus såg ut innan de byggde ut? Titta här!

LÄS MER: Ida och Fredrik förvandlade trista 40-talshuset till en dröm 

LÄS MER: Sofia blev svårt sjuk – det fick paret att helt byta liv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande