1 AV 4
Terrassen har utsikt över kobbarna kring Möja. Solstolar, Ikea.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
2 AV 4
Stella och Joachim kunde semestra i Joachims pappas hus på ön. Men när paret fick tre barn i tät följd kände de att de ville bygga något eget.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
3 AV 4
Nere vid vattenbrynet på Barskär finns en väl använd bastu. Pimpsten, Iris Hantverk.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
4 AV 4
Familjens ena katt, Lovis, en ragdoll, älskar att strosa runt på ön.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

De byggde sin dröm – ett sommarhus i skärgården

Vattnets kluckande intill bryggan, en öppen glittrande fjärd och kobbar så långt man ser. Stella och Joachim har tagit tillvara närheten till naturen när de byggde sitt hus på Lilla Barskäret i Stockholms skärgård.

– Inne vid vår matplats känns det nästan som att sitta utomhus på bryggan, säger Joachim.

Isabelle Olander

Joachims familj har ägt den vackra strandtomten på Lilla Barskäret som ligger intill den större ön Södermöja i Stockholms skärgård sedan 1991. Stella och Joachim kunde semestra i Joachims pappas hus på ön. Men med tiden fick paret tre barn i tät följd. Planerna på ett eget sommarställe började ta form, och eftersom Joachim, Stella och barnen trivs så bra på Möja och Barskär vid inloppet till Möja Ström, kändes det naturligt att bygga just här. Planen var också att göra det nya huset så gediget att det kan fungera året runt.

– Vi vill kunna åka hit när vi vill oavsett årstid och kanske så småningom, när barnen blivit större, flytta ut och bosätta oss permanent på ön.

Den vackert grå fasaden på huset är behandlad med järnvitriol. Livbojen har öns namn, Lilla Barskäret Södermöja, inskrivet. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
För att ta sig till ön behöver man ha båt. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

HEMMA HOS JOACHIM & STELLA

Här bor: Joachim Ekdahl, 50, och Stella Skipper Ekdahl, 41, med barnen Daga, 10, Pontus, 8, och Fred, 6.

Gör: Joachim är egenföretagare och Stella är jurist. Var: På ön Lilla Barskäret utanför Södermöja i Stockholms skärgård.

Huset: Fritidshus byggt 2016 av företaget Sommarnöjen, nedervåning 47 kvm, loft, 9 kvm och 26 kvm biyta.

Stella och Joachim har inte byggt själva utan lade ut allt på företaget Sommarnöjen, de tycker att det räcker bra med det löpande underhållet av ett hus. Inflyttningen till det nya skärgårdshuset kunde ske enligt plan midsommaren 2016.

– Förväntningarna var stora, inte minst hos barnen, och för vår egen del var det otroligt skönt med ett eget hus, berättar Stella.

Familjens ö ligger enskilt nordväst om Södermöja, man måste ha båt för att ta sig hit, men familjen känner sig inte det minsta isolerad.

– Södermöja ligger bara 150 meter bort över sundet, där har vi sex, sju grannar. Och vi får ofta besök av släkt och vänner, säger Joachim.

– Vi tycker att läget är perfekt. Det finns inte någon direkt insyn, det är ju vatten mellan tomterna, fyller Stella i.

På väggen över matbordet hänger ett sjökort. Matbord, Norrgavel. De klassiska pinnstolarna är arvegods som är omklädda. Linnegardiner, Ikea. Glasvas, H&M Home. Ljusgrå Howardsoffa, Sweef. Matta, Swedish Rags. Fåtölj, Svenssons i Lammhult. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Ljusgrå Howardsoffa, Sweef. Kuddar, Mimou. Turkos linnepläd, H&M Home. Tavlan är arvegods. Turkosa kaffekoppar, Möja Hantverksbod. Kaffekanna och mjölkkanna, Mimou. Skärbrädan har gått i generationer. Slagbordet är köpt för länge sedan. Turkos vas, Cooee. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Kaffekoppar, Möja Hantverksbod. Kaffekanna och mjölkkanna, Mimou. Turkos vas, Cooee. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Vi vill ha en tidlös och hållbar inredning med vitbetsade trägolv och vita väggar.

Både Stella och Joachim ville ha ett hus som smälter in den vackra karga skärgårdsmiljön. Därför har husets träfasad behandlats med järnvitriol som efter några år ger träet samma silvergrå färg som gamla grånade bryggor. Inomhus har familjen valt naturmaterial, ett exempel är Gotlandsstenen i kök och badrum.

– Vi vill ha en tidlös och hållbar inredning med vitbetsade trägolv och vita väggar, säger Stella. Vi är inga ”fans” av starka färger, det mesta här går i naturtoner.

De har också prioriterat stora fönsterytor för att ta tillvara närheten till naturen och den fantastiska utsikten över Möja Västerfjärd.

– När vi sitter inne vid vår matplats känns det nästan som att sitta utomhus på bryggan, säger Joachim.

De stora fönsterpartierna suddar ut gränserna mellan inne och ute och ger maximalt ljusinsläpp. Kök från företaget som byggt huset, Sommarnöjen. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Bänkskivan av kalksten passar fint med de klassiska köksluckorna. Glasflaskor och beige disktrasa, Granit. Diskborste och svart disktrasa, Iris Hantverk. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Köksväggen är klädd med vitt kakel. Kniven och skärbrädan har funnits på ön länge. Småskålar för flingsalt och peppar, Indiska. Glas, Ikea. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Vinglas, Cervera. Selterglas med mönster, Ikea. Servett, Granit. Skål, assiett och tallrik, Mimou. Bestick, Iittala. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

De är mycket nöjda med sitt bygge. Huset har ett fantastiskt ljusinsläpp och det känns luftigt och stort, trots att det inte är större än 47 kvadratmeter på nedervåningen. Sedan tillkommer 9 kvadrater på loftet plus 26 kvadratmeter biyta.

– Den enda nackdel vi kan komma på är att det blir varmt på övervåningen på sommaren på grund av snedtaket, men det går att åtgärda med bättre ventilation.

Barnen gillar att bada och fiska och tillbringar bara tiden de ska sova inomhus då vi är här.

Eftersom de byggt sitt hus vid vattnet mitt i skärgårdsnaturen var det en lång process innan de fick bygglov och de har fått ändra ritningarna några gånger.

– Vi hoppas på att få tillbringa mycket tid på Barskär, även helger oavsett årstid. När vi är här ute hela familjen är allt krångel med strandskyddsdispens och annat som bortblåsta, säger Joachim.

Inredningen är klassiskt skandinavisk med ljusa träslag och färger. Stella och Joachim vill inte övermöblera utan håller det funktionellt och enkelt.

– Barnen påverkar ju en del när det gäller inredningen, inte allt för mycket ömtåligt eller allt för känsliga material, säger Joachim.

En typisk sommardag på Barskär äter familjen alla måltider ute om vädret tillåter.

– Barnen gillar att bada och fiska och tillbringar bara tiden de ska sova inomhus då vi är här, säger Stella.

Barnen kommer bara in för att äta lunch, sedan bär det av ut igen för lek. Vid husets ena gavel står en sittbänk och på väggen hänger krokar för bland annat flytvästar och kassar. Sittbänk från Möja Snickarna. Nätkasse, Granit. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Sovrummet har snedtak och vita väggar som det övriga huset. Blå örngott, påslakan, överkast och glasflaska, Granit. Ljusgrått örngott, H&M Home. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Yngsta sonen Fred tar igen sig efter utomhuslek. Linnepläd med ränder, Mimou. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: De byggde pool och fick ett sommarparadis hemma

LÄS MER: Ulrika byggde nytt i skärgården – ett semesterparadis i modern stil

Favorit ur arkivet: